Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 март 2006, 22:30 ч.

Дали това е краят?

 • 2 464
 • 64
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 3 161
Винаги съм мислила, че ще кърмя, докато детето ми иска - не съм мислила колко точно може да продължи това. Тя обаче е на близо две и половина и все още е силно привързана към кърменето, и не дава признаци за отказване в скоро време.

Предстои ми да отсъствам от къщи за няколко дни и предполагам, че това е един удобен момент да отбия, ако реша. Мога и да се опитам да се цедя, разбира се. И сега съм изправена пред дилема: от едната страна е общественото мнение - все по-малко хора биха приели за нормално да кърмя толкова голямо дете; също и желанието ми да си почина - не можах да премахна нощните кърмения, така че виждам в това един шанс най-после да спим всиички през цялата нощ. От другата страна е силната привързаност на детето ми към кърменето и фактът, че очевидно не е готова за отбиване, както и имунната защита, която кърмата й дава; не ми се ще да й я отнемам още.

Напълно е възможно да е забравила как се суче, като се върна, разбира се, но си мисля как ли ще се почувствам, ако поиска, а аз вече нямам. И сега се чудя, дали да се цедя и поддържам лактацията тези няколко дни, и все пак да дам още един шанс на детето си да реши само, или да използвам момента и да отбия по мое желание. Любопитно ми е какво мислите вие по въпроса.

# 1
 • out of space
 • Мнения: 7 636
Ми...Емем, мойто мнение не ти е нужно- знаеш какво мисля по въпроса, но ми се разпали любознателността- колко няколко дни, за колко няколко може да ти спре кърмата?

# 2
 • София
 • Мнения: 3 550
Аз бих поддържала лактацията с изцеждане и бих изчакала детето да определи кога да се отбие.

# 3
 • София
 • Мнения: 14 627
Аз не бих цедила целенасочено, но според мен ще видиш зор, ще се препълниш.Иначе бих оставила детето само да си реши - няма да предлагам след връщането, пък ако си поиска - слагам масата Mr. Green Считам, че лактацията би се възстановила, ако детето суче активно.

# 4
 • Мнения: 340
Сложна работа-- аз също бих била в чуденка на твое място.  Струва ми се, че това, че обществото гледа на дългото кърмене с неодобрение и дори като на извращение има значение.  Не защото трябва да ти пука какво мислят другите за тебе, ами защото това отношение би могло да се отрази на детенце.  Например, ако започнат децата в градинката да се смеят на моя син, че суче и той започне да се чувства различен от другите деца, бих го отбила дори да не е готов.  Все пак добрата социализация на децата има голямо значение за това дали ще израстнат уверени хора, които добре "виреят" в обществото.  При вас е рано за тези притеснения, но може би това твое пътуване е добър повод да не се сбъскаш с тях по-късно.  На твое място не бих се цедяла.  Ако детенце забрави как се суче, значи е било горе долу готово за отбиване.  Ако като се върнеш детенце иска да суче, може да му дадеш-- ако няма мляко ще му обясниш, че е свъшило.  Ако приеме обяснението и не упорства, това пак ще е знак, че е горе долу готово за отбиване и е сучело от навик по-скоро, от колкото от необходимост.  Ако е много упорито и е готово да суче често и дълго "на празни обороти", значи не е хич готово за отбиване.  Но тогава ми се струва, че лактацията ще се възвърне.  Успех с взимането на решение! И приятно пътуване! Hug

# 5
 • anywhere
 • Мнения: 3 303
Познай моя отговор!  newsm53
Успех, каквото и да решиш все пак!  Wink

# 6
 • Стара Загора
 • Мнения: 671
Напълно е възможно да е забравила как се суче, като се върна, разбира се,
  Съмнявам се да е забравила как се суче .Моят син беше на 6 месеца когато го оставихме за 5 дена и не успя да забрави. Mr. Green А колкото до нощното ставане ами големият ми син не суче ама почти всяка вечер ни буди.

# 7
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 808
Ако детенце забрави как се суче, значи е било горе долу готово за отбиване.  Ако като се върнеш детенце иска да суче, може да му дадеш-- ако няма мляко ще му обясниш, че е свъшило.  Ако приеме обяснението и не упорства, това пак ще е знак, че е горе долу готово за отбиване и е сучело от навик по-скоро, от колкото от необходимост.  Ако е много упорито и е готово да суче често и дълго "на празни обороти", значи не е хич готово за отбиване.  Но тогава ми се струва, че лактацията ще се възвърне. 

Това мисля и аз, остави се на течението. Нека тя да реши, ти просто се опитай леко да я насочиш, ако видиш много съпротива, значи няма смисъл и е рано.
Аз не бих се цедила, но със сигурност щеше да ми се наложи. Скоро ми се случи да не кърмя 24 часа и ми се наложи да се цедя в 4:00 посреднощ, защото нямаше как да заспя в това състояние.

Успех, каквото и да решиш!

# 8
 • Мнения: 2 033
Мен кой ли ме пита и за какво ли се обаждам, ама аз бих използвала шанса за преминаване към следващия етап, по причините, които ти си споменала (и по други). Но защо са ти други мнения за такова лично решение, не знам.
Хайде, каквото решиш, няма да сгрешиш.

# 9
 • Айтос
 • Мнения: 4 242
Малко ми се сви стомаха като те четох, знаеш защо. Hug
Тъй, аз на твое място бих цедила, за да подържам лактацията а избора бих предоставила на детето.
Не вярвам да забрави толкова бързо как се суче, твърде е голяма за това.
Не вярвам и че хорските предрасъдъци те занимават изобщо, не знам защо си го  споменала. Ирина може да е голяма в очите на някого, но тя си е твоето малко дете...
 Онзи ден пак обяснявах на изумена до безкрай майка, защо давам майчино мляко все още, като според нея е редно да давам краве, овче, козе и т.н. (не знам къде е логиката, и тя не можа да ми каже)  Знам как се чувстваш, но в повечето случай хората са забавни.
Успех мила, решението си е ваше, на теб и Ирина! Heart Eyes
newsm78

# 10
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
И ние бавно и славно вървим към края на кърменето - има дни, в които суче само 1-2 пъти за 24 часа вече (но не всеки ден все още). Малко ми е любопитно кога ще настъпи краят и как, макар че не вярвам да е в близките 1-2 месеца поне.
Мнение не мога да дам, понеже виждам, че ти самата се колебаеш доста...казваш, че според теб не е готова за отбиване и прочие, от друга страна ти си готова за следващата стъпка.
В твоята ситуация аз не бих се цедила специално, най-малкото защото предполагам, че вече не суче толкова интензивно и начесто, вероятно няма да се препълваш особено, и да ти се наложи най-много 1-2 пъти да цедиш за намаляне на напрежението.
Ако не е готова, също не мисля, че ще забрави как се суче - не я подценявай Grinning Не е малка и не забравя толкова лесно.

Ми...Емем, мойто мнение не ти е нужно- знаеш какво мисля по въпроса, но ми се разпали любознателността- колко няколко дни, за колко няколко може да ти спре кърмата?
Ерика, зависи колко често суче детето. Ако по някаква причина сега отбия Мая, предполагам, че за 7-10 дена напълно ще ми спре млякото, но тя суче вече малко. Ако обаче не суче няколко дена и после пак поднови - пак ще започне производството Laughing

Емем, каквото и да решиш - успех и кажи после!

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 823
Подкрепям мнението на повечето майки.Т.е. съм за това детето да определи само кога да спре да суче.Също мисля,че няма да е забравила как да суче,а ако и сученето и е страст като на моето дете,си мисля,че няма как да забрави за това време.Успех,каквото и да решиш да правиш.

# 12
 • Мнения: 6 142
Еми, и аз като другите мисля, че няма осочен смисъл да се изцеждаш специално, за да поддържаш лактацията. Цеди само ако усетиш напрежение в гърдите - а това при вашият темп на кърмене може да е веднъж, най-много два пъти дневно по мъничко. Ако след прибирането ти Ирина прояви интерес, ще възстановиш веднага. И без друго, ако тя няма намерение да се отбива, ще увисне на цицата за няколко дена, за да навакса. Ако искаш, пиши на лични на Emi, тя скоро отсъства за 5 дни и имаше надежди Ивчо да забрави циците. Тя може да ти каже с колко изцеждания дневно е изкарала. Аз съм отсъствала за по 36 ч. и ми се е налагало да цедя два пъти за това време.

# 13
 • София
 • Мнения: 3 161
Благодаря на всички за отговорите.  Със сигурност ще има нужда да се цедя в началото, защото Ирина все още суче по няколко пъти на ден (ако съм си в къщи) и нощем също (за мое съжаление) и ще се препълня. Но периодът на отсъствието е дълъг - 10 дена, а предполагам, че ако не се изцеждам редовно сутрин и вечер през това време, ще ми спре. Именно това опитвам да реша. Идеалният вариант за мен би бил като се върна, да продължи да суче, но само сутрин и вечер примерно, и да е забравила за нощните. И наистина сама да си покаже, когато поиска да спре.

Общественото мнение досега не е определяло кога и как да кърмя, но детето вече пораства и нещата малко се променят. Ако живеехме в култура, където децата нормално се кърмеха до 3-4 г., едва ли щеше да ми хрумне и да питам. Затова и питам именно вас - около мен вече всички са на мнение, че и това й е в повече.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 670
Аз бих се цедила два, три пъти на ден и бих оставила решението да вземе детето.
Извън темата.. поздравявам те за това, че кърмиш детенцето си до сега. Поздравявам те за търпението и всеотдайността!

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт