Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 7 140
Извинявам се, че пускам нова тема, но не намерих подобна.
Както писах в седмичната, не реагирам правилно на стимулация с клостил - т.е. на два пъти образувам по два фоликула, като само единия се спуква. Според док. и с други стимулиращи резултатът ще е лош.
Има ли и други с подобен проблем и на какво се дължи той? При мен евентуално причината е ранно изчерпване на яйчниковия резерв - хорм. ми изследвания са добри, но обемът на яйчника е малък + наследствена обремененост + лош отговор при стимулация. Дали проблемът не е другаде? И дали все пак не е възможно с друго лекарство резултатите да са по-добри?

# 1
 • София
 • Мнения: 5 259
Лекси, не мисля, че при теб се касае за "неадекватен отговор на стимулация".
фактът, че си образувала 2 фоликула (приемам от думите ти, че и двата са порастнали достатъчно до зрялост и са с горе-долу еднакви размери - така ли е?), показва, че има отговор на стимулацията.
това, че единият фоликул не се е пукнал, не е проблем на яйчниковия отговор, а се управлява от други хормони. при доста жени се наблюдава такова нещо. ако не се пукаха и 2-та, можеше да се говори за ЛУФ -синдром, но при теб единият се пука - за какъв изобщо незадоволителен отговор можем да говорим тогава?
и друго нещо - от това, как си реагирала на Клостил, не може по никакъв начин да се съди как ще реагираш на други видове стимулиращи медикаменти, които действат на съвсем друг принцип! един специалист не би си позволил такива заключения "на голо"...

трето, за намален яйчников резерв се съди при наличие на комбинация от фактори: 1. висока стойност на ФСХ на 3-ти ден от цикъла, 2. намален брой антрални фоликули в началото на цикъла. при теб, както разбирам, тия фактори ги няма или не са изследвани. както вече споменах, за "лош отговор" пък и дума не може да става!

ако не е тайна, кой е твоят лекар, много ми е интересно?

# 2
 • София
 • Мнения: 7 140
jam, док. е сериозен - Владимиров.
А отговорът наистина е незадоволителен т.к. аз никога не съм имала проблеми с овулацията и всеки месец съм образувала по един читав фоликул т.е. толкова, колкото образувам и при стимулация. На практика няма никаква полза от клостила при мен.
1. Високото ФСХ е най-крайния израз на процеса ранно изчерпване на яйч. резерв. Реално процесът е налице /вкл. и влошеното качество на яйцеклетките/ доста преди повишаването на ФСХ-то. 2. намален брой антрални фоликули в началото на цикъла - при мен е намален обема на яйчника, гледано в началото на цикъла, което е същото. Като добавка менопаузата при майка ми е настъпила на 37 г. /при баба ми също мн. рано/, а това често е наследствено
Много се надявам да си права и това да не е проблемът при мен, но за сега след 4 г. други нередности при нас двамата, освен тази, няма... Много се надявам причината да е друга, т.к. тази диагноза е една от най-неблагоприятните.

# 3
 • София
 • Мнения: 7 718
Мисля, че в твоя случай стимулацията с гонадотропни вещества е по-подходяща.

# 4
 • София
 • Мнения: 5 259
ох, Владимиров е специалист именно по преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв. щом той е предположил такова нещо, значи има основание, за съжаление.
и все пак, трябва да се опита и с гонадотропини, преди да се вдигат ръце.

нека ти дам моя пример. аз на 37 се озовах при Владимиров. от прегледа и хормоните нямаше съмнения за намален резерв. имам редовен цикъл и редовна овулация, малко късна.
първа стимулация с по 2 хапчета клостил дневно - доведе до 2 фоликула, които се пукнаха и забременях, за съжаление - мисед аборт.
втора стимулация с меногон (това е гонадотропен препарат, по-подходяща  по принцип за по-възрастни жени) - тръгнаха фоликулите да растат и в един момент просто спряха! и край...
трета стимулация с гонал-ф (друг вид гонадотропин) - отново същата история. тръгнаха едни фоликули, спряха да се развиват, помпахме все по-големи дози, едва изкарах два мършави фоликула по 18 мм, които с Прегнил се спукаха, но нищо.
докторът не можа да обясни защо така се получава при мен...
четвърта стимулация - върнахме се отново на добрия стар Клостил, 2 хапчета дневно. направих един-единствен фоликул (колкото си правя и сама), но овулацията се издърпа от 19-ти на 14-ти ден. резултатът от тази стимулация в момента ме бута в корема.

така че... нещата не винаги са черни или бели, в медицината не винаги 2 и 2 е равно на 4...

предполагам, Владимиров ще ти предложи стимулация с гонадотропини, ти също настоявай да опитате поне 1 път.

# 5
 • София
 • Мнения: 7 140
Мерси jam, звучи обнадеждаващо Grinning.
На док. му харесвам, че не говори излишно и не обещава неща, в които не е сигурен.
На въпросът ми дали е възможно др. лекарства да окажат по-добър ефект /образуване на повече фоликули/ отколкото клостилът, отговорът му беше, че е малко вероятно. Все пак ще го попитам изрично за меногон.  До колкото схващам, според него трябва да извадим яйцеклетки, за да видим в какво състояние са, но за сега не ми говори конкретно за инвитро - спомена го между другото. Изрази се, че е странно, че за 4 г. няма бременност при оцъствието на доминиращ проблем. Всичките ни  изследвания са ОК и може би затова док. клони към тази диагноза.

Я да попитам още нещо, което не ми е мн. ясно. Каква точно е ролята на естрадиола. Това, че стойността му на 10-ти ден беше 800 /извън реф. гр/ какво значи?

# 6
 • София
 • Мнения: 7 718
От това, което аз съм говорила, стимулацията с гонадотропни вещества /меногон и др./ с цел инсеминация няма за цел да направи много фоликули /наистина стимулацията е лека в сравнение с тази за ин-витро/, а да извади малък брой качествени. Препоръчва се при по-възрастни жени.
Така че, аз бих ти препоръчала да говориш за стимулация с гонадотропни вещества+инсеминация. Пък по-натам ще мислиш за ин-витро.

# 7
 • София
 • Мнения: 7 140
Лали, страх ме е да не загубя ценно време - положението няма да стане по-розово. Като изключим финансовата част, не е ли по-добре да направя ин витро. Ще разбера и със сигурноост какво е състоянието на яйцеклетките. При всички случаи ще говоря и за още едно инсе, но с меногон.

# 8
 • София
 • Мнения: 4 264
Лекси, не се хвърляй веднага на инсето! Как може да се мисли, че няма да ти подействат други лекарства, стимулиращи овулацията, докато не се пробва? Rolling Eyes А и досега Клостила при каква схема го приемаше? Аз при прием по половин таблетка сутрин и вечер съм образувала два фоликула. И не ми е споменавано, че е незадоволителен отговора. А при прием по 1т. сутрин и 1т. вечер - 6 фоликула. Дори в листовката на Клостилбегит пише, че при незадоволителни резултати, се преминава на др. схема, т.е. увеличава се приема. Чудно ми е капацитет като Владимиров как може да ти наговори такива работи, преди да е опитано newsm78

# 9
 • София
 • Мнения: 7 140
Леа, приемах го по 1 т. сутрин и 1т. вечер т.е. май няма накъде да се увеличи дозата.
Освен това за ранното изчерпване на яйчниковия резерв е характерно именно това - че яйчниците не се повлияват адекватно при стимулация / с каквото и да е/. Ако диагнозата ми беше друга /то и тази не е 100 % потвърдена, де/, сигурно док. щеше да препоръча стимулация с друго лекарство.

# 10
 • София
 • Мнения: 4 264
Ох, Лекси, успокой се. И обсъдете с Владимиров това, което са ти писали Джам и Лали. Ти настоявай за още едно инсе с друго стимулиращо лекарство. И дано имаш късмет!

# 11
 • София
 • Мнения: 7 140
Все пак някой има ли идея защо естрадиолът ми беше 800 /200 отговаря на една зрял яйцеклетка/, а реално имаше само един читав фоликул? От къде такъв висок естрадиол?
jam ти си превеждала една статия в Зачатие за високите нива на ЛФХ. Там се казва, че високите стойности на естрадиола, могат да доведат до нереално ниски стойности на ФСХ-то /т.е. да "прикрият" високото ФСХ/, ако съм разбрала правилно. Дали случаят не е такъв?

Последна редакция: вт, 21 мар 2006, 17:36 от Лекси

# 12
 • София
 • Мнения: 5 259
Лекси, това трябва да обсъдиш с доктора. не съм компетентна по тая част.
факт е, че този твой естрадиол е прекалено висок, наистина. но не съм наясно на какво се дължи и на какво влияе...

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 1 204
Ох, много термини вмъкнахте, но да ти кажа спрости думи как стана при мен. И аз мислех вече за инвитро и си казах, че това ми е последна стимулация/2 пъти по 3 месеца/. При мен със скъпи лекарста не се получи-даже ми спря менструацията/но имената на лекарствата не помня вече Embarassed/. Стана си с Клостилбегит. Аз също имах 2 фоликула-единият стана 17 мм и ми биха Прегнил/той всъщност е причината за малкото ми момиченце Hug/, а другият така и не се пукна...Наблюдаваха ми го първите месеци на бременността-после се абсорбира за мое щастие....
  При мен проблемът беше хиперпролактимия....

Последна редакция: вт, 21 мар 2006, 18:18 от Жана /bg_paint/

# 14
 • София
 • Мнения: 7 718
Лекси, не се хвърляй веднага на инсето! Как може да се мисли, че няма да ти подействат други лекарства, стимулиращи овулацията, докато не се пробва? Rolling Eyes А и досега Клостила при каква схема го приемаше? Аз при прием по половин таблетка сутрин и вечер съм образувала два фоликула. И не ми е споменавано, че е незадоволителен отговора. А при прием по 1т. сутрин и 1т. вечер - 6 фоликула. Дори в листовката на Клостилбегит пише, че при незадоволителни резултати, се преминава на др. схема, т.е. увеличава се приема. Чудно ми е капацитет като Владимиров как може да ти наговори такива работи, преди да е опитано newsm78

Лея, все пак ние не може през интернет да преценим конкретното и състояние. Лекарят гледа комплексно на пациента и възоснова на това преценява най-доброто. Той използва доплер, има си механизми на изследване и контрол, така че той най-добре знае какво има предвид.
Друг е въпросът дали Лекси ще го послуша.
Освен това статистиката показва, че приемът на кломифен цитрат от 2х1 е оптимален вариант. Макималният /5 т/ не дава по-добър отговор.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт