Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 31 отговора

все тук

Мнения: 1 599
Аз снощи реших да импровизирам една рецепта, която бях чела някъде.
Та, изпекох блат от:
8 яйца
1.5 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 ванилия
След като изстина, отрязах капаче от горната му част и издълбах вътрешността, така че оставих странични стени с диаметър около 2 см. В кухненския робот смелих издълбаното /без капачето/, 2 банана, 100 гр. стафиди и 2 малки кофички заквасена сметана на "Роса" /такива имаше в магазина/.
Карамелизирах половин чаша захар, добавих 1 ч.ч. вода и сварих гъст сироп. Прибавих 1 ромова есенция и напоих блата. Напълних със сместа от робота, затворих с капачето и отгоре намазах с избита суха сметана.
Съжалявам, че нямам снимка, но апаратът беше у брат ми.
Цитирай


Мнения: 5 767
Сигурно е станала страхотна и на вид и на вкус!
Цитирай

Варна

Мнения: 229
Често правя "Дълбана торта". Ние си я хапваме с удоволствие
Цитирай

BG

Мнения: 4 546
не се сещам точно рецептата, но мама едно време доста често я правеше.
блатът - с кексово тесто, но във форма за блат. издълбава се.  издълбаното прави с ръка на трохи и се смесва с прясно мляко, орехи, масло /за това трябва да проверя/  и какао. като престои малко, връща се обратно в дупката на блата. сиропира се със захарен сироп, отгоре се слага крем по желание. ние го обичахме най-много с белтъчен крем, поръсено с шоколадови пръчици  Smile
Цитирай

София

Мнения: 1 933
Има една торта на д-р Йоткер, която се казва нещо от рода "къртича дупка". Не зная дяли я има в България, но е много лесна, вкусна и оригинална. Точно така се издълбава блата, пълни се с крем и от горе се покрива с трохи от издълбаното - получава се така сякаш е рила къртица Very Happy
Цитирай

Бургас

Мнения: 3 553
не се сещам точно рецептата, но мама едно време доста често я правеше.
блатът - с кексово тесто, но във форма за блат. издълбава се.  издълбаното прави с ръка на трохи и се смесва с прясно мляко, орехи, масло /за това трябва да проверя/  и какао. като престои малко, връща се обратно в дупката на блата. сиропира се със захарен сироп, отгоре се слага крем по желание. ние го обичахме най-много с белтъчен крем, поръсено с шоколадови пръчици  Smile

По същи начин я правя (точната рецепна на продуктите е в къщи), но крема се прави от разбити белтъци на сняг, предварително разтопена кармелизирана захар се прибавя на тънка струйка към белтъците, като едновеменно сместа се бърка с миксер.
Цитирай

New Zealand

Мнения: 5 184
По същи начин я правя (точната рецепна на продуктите е в къщи)

Хайде някой да даде то4ната рецепта, моля!   chef
Цитирай

Севлиево

Мнения: 1 649
Аз снощи реших да импровизирам една рецепта, която бях чела някъде.
Та, изпекох блат от:
8 яйца
1.5 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 ванилия
След като изстина, отрязах капаче от горната му част и издълбах вътрешността, така че оставих странични стени с диаметър около 2 см. В кухненския робот смелих издълбаното /без капачето/, 2 банана, 100 гр. стафиди и 2 малки кофички заквасена сметана на "Роса" /такива имаше в магазина/.
Карамелизирах половин чаша захар, добавих 1 ч.ч. вода и сварих гъст сироп. Прибавих 1 ромова есенция и напоих блата. Напълних със сместа от робота, затворих с капачето и отгоре намазах с избита суха сметана.
Съжалявам, че нямам снимка, но апаратът беше у брат ми.

Maika, ами тя doraan e дала рецептата!
Цитирай

на ОколовръсТното в ПАЛАТка

Мнения: 4 176
Аз пък си измислих веднъж "издълбана торта". Даже преди месец правих и ме мързеше да я снимам.
Правя шоколадови блатове :
Продукти:
5 яйца
250 гр. натурален шоколад ( може и 300)
1/2 ч.ч. захар
2ч.ч. смлени орехи
250 гр. краве масло
1ч.ч. брашно

От това пека 2 блата или 1 и после го режа на 2. Пека го в тава с падащи стени.

Издълбавам с пръсти дупки, като също режа по 1см отстрани блатовете, защото после , ще сложа тортата пак в тавата с падащи стени и ще облепя отвън с бишкоти ( за тирамису).

Значи  дупките в блатовете запълвам с течен шоколад.
Трихите пък смилам със сладко от нещо си и малко масло и с тях намазвам блатовете и лепя, както и бишкототе отстрани.
Сиропирам тортата с компот от кайии или захарен сироп или каквото се сетя.
Отгоре тортата намазвам на тънко с течен шоколад а отгоре рендосвам бял шоколад например.
Вкусно е.
Моя измишльотина, но много на почит.
Цитирай


Мнения: 2 825
И аз много обичам 'Дълбана торта'
Най-много ми харесва, че може да се експериментира доста с нея... аз лично не съм я правила два пъти еднаква... в смисъл крема всеки път е различен  - с шоколад, с ванилия- с плодове ... абе зависи от настроението ми Wink
Цитирай

гр.Варна, сега Германия

Мнения: 409
Дълбаната торта на Др. Йоткер е наистина много вкусна
Цитирай

Бургас

Мнения: 3 553
По същи начин я правя (точната рецепна на продуктите е в къщи)

Хайде някой да даде то4ната рецепта, моля!   chef

Утре, обещавам! Wink


Maika, ами тя doraan e дала рецептата!


Принципа на дълбаната торта (за която аз говора) е един и същ, но продуктите са други.
Цитирай


Мнения: 373
Вижте аз какво имам:

ДЪЛБАНА ТОРТА

За блата: 6 яйца, 1ч.ч захар, 1ч.ч пресято брашно, 3 ванилии или кората на 1 лимон. Яйцата се разбиват със захарта до удвояване на обема им, прибавя се брашното и ароматите. Пече се в умерена фурна на 180С до придобиване на златист цвят. Изстиналия блат се издълбава в средата, като се оставя бордюр около 2-3 см и дъно 0,5 см. По желание може да се сиропира със сок от компот.
За плънката: 1ч.ч счукан крокант с орехи( в намазан съд с олио се слага около 1 ч.ч. орехи, поливат се с карамел приготвен от 5 с.л захар и 1/2 с.л. вода. След изстиване на сместта се начуква на ситно), 200 грама заквасена сметана, 1 с.л. какао, 2 с.л. пудра захар, 1 есенция ром (Д-р Йоткер) , 2-3 с.л. с предварително нарязани на ситно и леко сварени портокалови кори  и трохи от блата. Всичко се смесва добре и се пълни дупката на тортата.
Отгоре се украсява с 200 гр. заквасена сметана разбита с 3 с.л. захар (пудра). Може да се замени със сладка сметана или да се украси според фантазията на домакинята.


Рецептата я имам разбира се от тук ... Wink
Не съм я правила, ако някой я пробва да свирка за резултата Very Happy


Цитирай

Варна

Мнения: 229
Вижте аз какво имам:

ДЪЛБАНА ТОРТА

..............................
Рецептата я имам разбира се от тук ... Wink
Не съм я правила, ако някой я пробва да свирка за резултата Very Happy



Точно по тази рецепта я правя "дълбаната" торта. И аз имам рецптата от форума. Записала съм си, че е по рецепта  на  mikkey. Тортата е много сполучлива. Благодаря  mikkey   bouquet!
Цитирай

Сливен

Мнения: 367
А някой ще ми каже ли това количество в каква тава се пече? Имам предвид с какъв диаметър? Оставам с впечатлението, че получения блат трябва да е доста дебел, за да може да се издълбае и се чудя н остава ли теклав вътре? Как го печете?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 31 отговора