Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 204
Докога децата имат нужда от нощни кърмения, кога това е наистина необходимост и глад, и кога е навик и нужда просто от утеха? Интересува ме какво е вашето мнение и какво сте чели, чували по въпроса.
Ако детето бъде отбито на около годинка-две и се буди през нощта, трябва ли да се предлага мляко и как, ако например никога не е пило от шише с биберон?

Последна редакция: чт, 23 мар 2006, 18:17 от LiveJazz

# 1
 • София
 • Мнения: 15 243
Чела съм, че до 6 месеца бебетата се будят наистина от глад - малките им стомахчета не могат да изкарат 8 часа без храна.Оттам насетне - понякога от глад, понякога по навик.Личното ми мнение е, че докъм годинката детето има нужда от среднощните закуски и дори и да не кърмех, щях да давам мляко нощем.После - нъц Naughty
Ако пък детето е отбито и не пие от биберон, по-добре нищо да не му се дава май, защото само сукателните двужения ги приспиват и ако тръгнеш да му даваш с чаша, край със съня.

# 2
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
На повечето места се счита, че някъде след 6-тия месец вече не е продиктувано от глад (би трябвало дотогава детето вече да има нужния капацитет на поемане на храна, за да може да издържи без папане около 6 часов интервал, за повече е оптимистично да се надява човек). Точно тук е обичайния капан - на практика повечето бебета правят такъв интервал без будене. Обаче - бебето си ляга в 21ч, да речем. Съответно си спи докъм 3-4ч сутринта и тогава започва да се буди - вече съвсем оправдано от глад. Но за родителите това е нощно хранене и се дразнят и смятат, че не би трябвало да се буди - което не е така, като се разгледат по-отблизо нещата. Поне за мен така изглежда проблема с нощните будения - и двете ми деца имат почти от самото начало такъв добър по-дълъг интервал без будене и с дълбок сън, но той винаги е бил между 21 и 2-3ч нощем, оттам нататък вече има чести будения. Затова като си легна късно, нощта ми е ад - за себе си съм разрешила проблема, като си лягам с дребната или най-късно час след нея и си я храня, когато поиска.
Когато става въпрос не за хранене, а само за приспиване, си личи - тогава детето не суче, а само мляска малко гърдата, без да има активно сучене и слизане на млякото. При нас започна отскоро да се появява такъв момент, заедно с разреждане на нощните будения до 1-2 и съответно вече има случаи да се събудя препълнена.
Мисля, че ако детето бъде отбито след годинката и продължава да се буди, не трябва да му се дава мляко (стига да се храни добре през деня), а ще има нужда по-скоро от прегръдка и някакво окуражаване или успокоение, за да заспи отново. Предполагам, че няма нищо лошо в това да му се даде водичка от чаша, ако е жадно (макар че и това може да стане причина за чести нощни будения).
Тези неща са ужасно индивидуални и личното ми мнение е, че основно бебето води в тях - и известно количество здрав разум, естествено Wink

# 3
 • Тук и сега
 • Мнения: 2 282
  202uu
А аз си решавам (отлагам) проблема, като слагам бебето да суче, когато си лягам - към 11-12 часа. Никога не отказва  Grinning

# 4
 • В заешката дупка
 • Мнения: 2 979
Изводите, които съм си направила на база прочетини материали от Сиърс, Елизабет Пантли и бейбисентър.ком са:

До 3 месеца бебетата трябва да се хранят винаги като се събудят нощем, т.е. от глад е и е необходимост.

Между 3 и 6 месеца (при някои и по-рано) не само стомахчето, но билогичният им часовник, начинът на спане се развиват и съзряват и теоретично позволяват на бебетата да почнат да спят около 5-6 часа. Т.е. ако се будят в тази възраст по-начесто може и да е от глад, ама може и да не е.

Бебе на 9 месец също може да се буди от глад, но това няма да е свързано със зрялостта на стомаха му, а по-скоро с дневния му хранителен режим.# 5
 • CA- AB
 • Мнения: 2 959
..... кога това е наистина необходимост и глад, и кога е навик и нужда просто от утеха...
Аз съм решила че от каквото и да се буди Дана, след като се буди има нужда от мен, и аз съм до нея, особено като знам че като и дам да бозае се успокоява и заспива. Така че когато тя престане да се буди тогава ще знам че няма нужда от кърмене. Това си мое мнение, въпреки че знам какво съветват и Др. Сиърс, и Др.Фербър и др.светила в областта на детският сън. Така че Хедра е права "че всичко е индивидуално и бебето води". Hug

# 6
 • В заешката дупка
 • Мнения: 2 979
... въпреки че знам какво съветват и Др. Сиърс...

 Ми то, мнението ти, не е  въпреки Сиърс, ами баш в синхрон с неговите възгледи, а именно вглеждай се в бебто си и се води от него и собствените си инстинкти. Аз заради това него мно'о го уважавам. Grinning

# 7
 • София
 • Мнения: 3 550
Когато се буди нощем и суче активно, значи е гладно. Има вариант да се буди, но само да си държи гърдата в устата и да примлясква едва-едва. Вероятно тогава има проблем с пробуващо зъбче, има нужда от утеха и успокоение и т.н. Успокоението с гърдата става най-бързо и ефективно.
Наскоро, от около 11-месечна възраст взе да се буди след 6,30-7 часа и успявам да се понаспя. (В случай, че не пробива зъб, тогава се буди на 2 часа.) Аз също съм забелязала, че ако си легне късно по някаква причина (напр.23,00 ч.) спи до сутринта. Иначе, като си легне както обикновено в 21,00 ч. се събужда към 3-4 ч. среднощ и се получава, както е описала Хедра.

# 8
 • в шоки-land
 • Мнения: 3 763
напълно съм съгласна с момиичетата....само да споделя, че нашият режим не може беz нощно хранене....малкото zаспива около 19.00 ч. и според мен е малко рано да иzдържи беz цица до сутринта...обикновено се буди между 02.00 и 03.00 да папа и после спии до 07.00...вчера се приибрахме доста късно от раzходка, към 20.00, учудващото беше, че не протестираше, че му се спи...нахрани се към 21.00 и после спиинка до 05.30, папа и после до 08.00_сладки сънища отново...може след време да се откаже от нощното папу...zа сега мен тоzи режим ме устройва.... Party

# 9
 • в шоки-land
 • Мнения: 3 763
иzлеzе 2 пъти Embarassed

Последна редакция: чт, 23 мар 2006, 10:16 от amei

# 10
 • София
 • Мнения: 577
и ние се будим по 2-3 пъти през ноща,а като беше новороден не се будеше жъобще и не мога да си го обясня какво става?

# 11
По отношение на кърменето на поискване, както и кърмеето през нощта, не трябва ли вс пак стомаха на бебето да си почива -поне 6 часа.И ако кърмите и през нощта как давате капките за рахит?

# 12
 • София
 • Мнения: 3 161
По отношение на кърменето на поискване, както и кърмеето през нощта, не трябва ли вс пак стомаха на бебето да си почива -поне 6 часа.И ако кърмите и през нощта как давате капките за рахит?

Не, не трябва да почива поне 6 часа. А това с капките за рахит ме уби - ти да не би на всяко хранене да ги даваш?

# 13
 • София
 • Мнения: 2 880
Тази ми е болната тема тия дни. Болна ми стана тия дни, иначе си е песен, дето я пеем от 4,5 месеца. Болна ми е, защото все си мисля, че трябва да я спрем вече тази песен!

При нас нощем буденето в началото беше 1-2 пъти, а сега е многократно, нямам представа дори колко. По едно време, когато зачестиха буденията, никнеха зъбки, та беше доста зле положението, но ми беше ясно, че е от тях - държеше си ръката в устата. Дълъг период, но премина с пробиването на първите 2 зъбчета. После започна да се буди по 1 пъти на нощ. За 1-3 седмици. После нещо друго се започна - запек за дълъг период, но и това отмина, защото пак последва едноседмичен период на 1-2 пъти будене, което не е проблем за мен. И 6-7 пъти да е - нека заспива след това и нека да си спи в креватчето, нали. Защото от повече от месец спи при нас - сега и спалня ще купуваме, защото тримата не можем да спим така, буди се постоянно, мрънка, всеки път и давам да суче, а ако тя въобще поеме, цосва 1-2 пъти и заспива (но не пускаааа  #Crazy), или пък не иска да суче - отвивам я, паразсъбличам я, давам й водичка, пак й предлагам да суче - всеки път едно и също и нито едно от тези неща не ми изглежда да е нещото, от което тя се нуждае в този момент, не мирясва, нещо я тормози, но глад не е. И имам доказателство - онази вечер й дадох адапте, за да го изпие уж по-лесно, отколкото й идва сукането. Не заспа, докато не й дадох да суче. И си се будеше през нощта, както винаги - по 100 пъти! Еми, не е глад!  Crossing Arms

А това за почивката на стомахчето... аз май не го вярвам. Ако отвътре му идва на детето да яде, трябва да му дам. От глад повечето хора не могат да заспят, защо да могат бебетата.

За капките Вигантол - давам ги доста рядко, защото ги забравям (ей на- от повече от седмица не съм давала  ooooh!). Ако трябва да ги давам на гладно, значи въобще да не й ги давам. Давам когато се сетя, покоето и време на деня да е това. Според мен zouy има предвид това, че ако храни бебето често нощем, сутрин не му дава капките на гладно.

# 14
Понеже знам от педиатърката, че капките се дават сутрин на гладно-поне 5-6 часа от последното ядене и след това , за да подействат трябв да изчакам около 20 мин. при което детето съвсем се изтормозва.Е и аз много не ги спазвам тия.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт