Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 март 2006, 20:12 ч.

мога ли да давам преварена минерална вода

 • 6 183
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 992
това искам да попитам мисля да сменя чайчето и да давам само водичка но ми се ще да не е от чешмата давали ли сте така водичка незнам полезно ли е

# 1
 • Мнения: 980
Не мога да ти препоръчам да даваш каквато и да е вода, защото аз не давах. Но щом си решила на пазара се продават изворни води, те са подходящи, по думите на  някои професори. Минералните води не се дават на бебета. А при преваряването им минерализацията дори се повишава. Не давай минерална - може изворна или преварена чешмяна.

# 2
 • Мнения: 2 242
МИНЕРАЛНИТЕ ВОДИ се добиват от дълбоки, защитени от замърсяване водоизточници. По правило те са с температура над 20 градуса и съдържат различно количество разтворени минерални вещества. Смятат се за ниско минерализирани, ако са с обща минерализация до 500 мг/л. Повечето български води са в категорията 170-400 мг/л и могат да се пият всеки ден като обикновена вода и с профилактична цел от здрави хора. Силно минерализирани води са тези, които имат обща минерализация над 1500 мг/л. Те се смятат за лечебни и се пият по определена схема.

ИЗВОРНИТЕ ВОДИ се добиват от повърхностни, защитени от замърсяване водоизточници, те са с температура под 20 градуса. Обикновено са по-слабо минерализирани. Те отговарят на изискванията за чиста питейна вода. Могат да се приемат ежедневно и неограничено. И минералните, и изворните води не се обработват допълнително и се предлагат в натурален чист вид.

ТРАПЕЗНИТЕ ВОДИ могат да бъдат от всякакъв водоизточник, включително и обезсолена морска вода. Те се подлагат на промишлена обработка - деминерализиране, добавяне на полезни елементи, обеззаразяване и т.н. Това са така наречените процесирани /обработени/ води.

Важно е да се следи съставът на минералните води, особено за малки деца и хора в напреднала възраст. Обикновено до 3 години не се препоръчва да се дава минерална вода поради все още деликатния детски организъм.Много важен показател за водите е съдържанието на     натриеви     катиони
(Na+). Този елемент е причина в организма да се задържа вода, което води до проблеми с бъбреците, сърцето, кръвното налягане. Неслучайно в европейските страни се отбелязва на видно място на етикета, ако водата е бедна на натрий. В България повечето бутилирани води са със съдържание на натрий над 40 мг/л. За да се дава водата на бебета, натрият трябва да е под 20 мг/л, което е рядкост, тъй като земните пластове са богати на този елемент.

# 3
 • Мнения: 992
о.к. понеже кърмя само сутрин и вечер през останалото време сме на ам затова се налага да давам вода но благодаря за съвета ще дам чешмяна въпреки че не ми се искаше

# 4
 • Мнения: 2 242
Изворна вода за бебето

Седмичен труд, бр. 51, 21.12.05, с. 38

Три са важните критерии, по които трябва да се избира водата за пиене и за приготвяне на бебешките храни - минерален състав, обща минерализация и чистота. За родителите е важно да знаят, че минералните води не са подходящи за бебета и деца до 3-годишна възраст, освен по медицински показания. За такива се смятат водите с обща минерализация над 120 мг/л. Водата за новородените трябва да бъде с показатели под тази стойност, съдържание на натриеви катиони (Na+) под 20 мг/л й микробиологично чисти. Такива са изворните и някои от промишлено преработените трапезни бутилирани води.

Изворната вода "Девин" с розов етикет е слабо минерализирана (82 мг/л) и с много ниско съдържание на натрий (5,6 мг/л). Препоръчва се от Българската педиатрична асоциация за директна консумация и за разтваряне на бебешки храни, защото отговаря на всички наши и международни стандарти за води, подходящи за кърмачета. Това е единственият български продукт от този клас, одобрен от най-авторитетния в Европа институт за изследване на бутилирани води "Фрезениус", Германия. "Розовият" "Девин" е чиста планинска натурална вода с отлични вкусови качества. Може да се пие непрекъснато и в неограничени количества от цялото семейство, включително от най-малките.

# 5
 • Мнения: 992
слави благодаря за инфото определено ми е от полза  Hug

# 6
 • Мнения: 599
Според доц.Маринова може да е дава непреварена нискоминерализирана вода, стига да не стои дълго време отворена и никой да не пие от бутилката, предназначена за бебето Simple Smile Аз си мислех, че е абсурдно някой да пие от нея, но като ни дойде на гости едно 2-годишно детенце и я напипа и си пийна, разбрах какво има предвид Simple Smile

# 7
 • Мнения: 127
На мен хич не ми се щеше да давам преварена вода - не заради преваряването, а заради цвета и мириса на чешмяната вода  Mr. Green Затова след като я захраних, по съвет на една приятелка минах на трапезна вода Clever  от Билла и не сме имали проблеми. А иначе и аз съм чувала, че при преваряване минерализацията на водата се засилвала - така че в никакъв случай преварена минерална. Тук преди време имаше и тема за изворната вода на Девин и изводът пак беше, че и тя не бива да се преварява.

# 8
 • Мнения: 1 382
Става по-концентрирана на минерали,ако се вари по-продължително време,но 3-4 минутки не са проблем

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт