Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 25 отговора

София

Мнения: 5 374
Моят мил боболинчо е от 5 години вегетариан--консумира обаче производните като мляко,кашкавал, сирене яйца и хайвер.Значи тия рецепти,дето ги четох по-долу,с карфиола,съм ги правила,и 5 чешита вегетариански баници правя-включая с гъби,и вече почвам да се чудя какво още ново.Готвя и грах с картофи,и зелен боб,и....много работи.Но лошото е,че в един момент рецептите се поизчерпват-не е като при месната кухня.Ползвам една велика готварска книга на Пенка Чолчева,и си пресявам оттам ястията,които той си е харесал.дайте още идеи,момичета,или линкове?А,и един въпрос:как ли ще успявам един ден да храня зеленояд мъж + дете,което евентуално ще яде месо?Благодаря ви.
Цитирай

София

Мнения: 29 967
ми може да се правят комбинции
тиквички с ориз (моя не е вегатерианец, но го харесва)
ориз с всякакви зелении
и разбира се картофите (аз правя понякога картофи със сирене)
запечени чушки със сирене
паниран боб (ако ти се занимава де) ... и обезателно смилянски, че е по-едричък Wink
Цитирай

София

Мнения: 5 374
Цитат на: AnMary_
ми може да се правят комбинции
тиквички с ориз (моя не е вегатерианец, но го харесва)
ориз с всякакви зелении
и разбира се картофите (аз правя понякога картофи със сирене)
запечени чушки със сирене
паниран боб (ако ти се занимава де) ... и обезателно смилянски, че е по-едричък Wink

Мдам-тия вкуснотии също ги правя,даже пълня тиквичките със сирене и яйце,като лодки,става мнооог вкусно.Чушки пълня със ориз и пак сирене,а знаеш ли как става това с панирания боб?
Цитирай

София

Мнения: 29 967
сварява се, но не се разварява
след това панирането си е какво обикновено
бобчето малко мяза на паниран шницел (само дет е по-малко) Wink
и обикновено това се поднася като салата, с копър, чесъм, оцет и т.н.
Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 871
http://vegetarianstvoto.hit.bg/recipes.html
http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b5/recepti.html
Цитирай

София

Мнения: 5 374

еййййй....благодаря,дани Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 522
Купи си книгата на Иван Звездев само за вегетариански рецепти. Нямаш си представа колко вкусно е всичко.
Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 871
Цитат на: Coeur

еййййй....благодаря,дани Very Happy

Пак заповядай Wink
Цитирай

München

Мнения: 2 567
Цитат на: Coeur
пълня тиквичките със сирене и яйце,като лодки,става мнооог вкусно.Чушки пълня със ориз и пак сирене,


Ммм, звучи супер вкусно, би ли ми написала рецептата за тиквеничените лодки и чушките с ориз и сиренце?  Very Happy
Благодаря ти!
Цитирай


Мнения: 750
Аз по принцип не съм вегитарианка но винаги съм предпочитала постни манджи. А да не ви говоря като бях бременна пък какъв кошмар изпитвах от месата във всичките им разновидности и начини на приготовление. За това ето ви някоя и друга поснотийка:

Червени домати пълнени с ориз:

Вземаме 5-6-по едри червени домата, измиваме, отрязваме им капачетата и издълбаваме внимателно с лъжичка. Нарязваме на ситно 2 глави лук, настъргваме 1-2 моркова на дребно ренде, гъби на око и слагаме да се задушат в 1/2 чаша олио и 1 кафена чашка вода. Прибавяме след това 1 чаена лъжичка червен пипер и по една супена лъжица ориз на домат. Наливаме 1-1 1/2 чаша вода и оставяме ориза да набъбне. Нарязваме 2-3- ккартофа на кубчета и ги прибавяме към ориза с дребно нарязан магданоз, чубрица, сол и черен пипер. Разбъркваме сместа и пълним доматите, похлупваме ги с капачетата и нареждаме в тавичка, на дъното на която сме нарязали наситно вътрешностите от издълбаните домати. Доливаме вода която да заеме половината от доматите и ги печем на фурна. Като станат готови могат да се залеят с яйца и кисело мляко.


Работата е ясна че пълнежа може да се комбинира по ваш вкус даже и с месо.


Овчарски гювеч

Нарязваме на филийки 3-4 глави кромид и го запържваме в 1/2 чаша масло, докато омекне. Нарязваме 1/2 кг пипер, който също поизпържваме, прибавяме 2-3- домата, чубрица, черен пипер, сол и изспиваме в тавичка. Поръсваме с една чаша натрошено сирене и заливаме с една кофичка кислео мляко разбито с 2 равни супени лъжици брашно, 4-5- яйца и 1-2- връзка магданоз. Печем до зачервяване.


Тиквички на фурна

3 средно големи тиквички се измиват и се нарязват на колелца и се осоляват. 4-5 глави лук, 2 супени лъжици ориз, 1 1.л. червен пипер и верен, копър, чубрица се запържват в 1 к.чашка олио. Тази смес се изсипва в тава. Върху нея се нареждат тиквичките потопени в брашно, така че да я покрият изцяло. Отгоре се полкива с домати или доматен сок, и малко олио. Прибавят се 2-3- чаши гореща вода. И се запича. Към края се полива с 2 яйца разбити с кисело мляко и копър може да се настърже и сирене. Нарязва се магданоз и се запича отново до зачервяване.

Това е от мен за постните манджи.
Цитирай

София

Мнения: 5 374
Цитат на: 6o6i
Цитат на: Coeur
пълня тиквичките със сирене и яйце,като лодки,става мнооог вкусно.Чушки пълня със ориз и пак сирене,


Ммм, звучи супер вкусно, би ли ми написала рецептата за тиквеничените лодки и чушките с ориз и сиренце?  Very Happy
Благодаря ти!

1.Чушки с ориз-задушавам в дълбок тиган ориз +моркови на ситно+лук на ситно.Прибавям накрая две зеленчукови бульончета.С получената смес пълня червени чушки-не обичам зелените.
2.Чушки с яйца и сирене-разбивам две яйца със около 300 гр.сирене,малко чубрица и пълня.
3.Тиквени лодки-издълбавам с остър нож тиквичките във форма на лодки, издълбаното накълцвам на дребно и пак смес яице + сирене + чубрица.С тая смес пълня лодките.
Цитирай

София

Мнения: 5 374
Цитат на: vici75
Аз по принцип не съм вегитарианка но винаги съм предпочитала постни манджи. А да не ви говоря като бях бременна пък какъв кошмар изпитвах от месата във всичките им разновидности и начини на приготовление. За това ето ви някоя и друга поснотийка:

Червени домати пълнени с ориз:

Вземаме 5-6-по едри червени домата, измиваме, отрязваме им капачетата и издълбаваме внимателно с лъжичка. Нарязваме на ситно 2 глави лук, настъргваме 1-2 моркова на дребно ренде, гъби на око и слагаме да се задушат в 1/2 чаша олио и 1 кафена чашка вода. Прибавяме след това 1 чаена лъжичка червен пипер и по една супена лъжица ориз на домат. Наливаме 1-1 1/2 чаша вода и оставяме ориза да набъбне. Нарязваме 2-3- ккартофа на кубчета и ги прибавяме към ориза с дребно нарязан магданоз, чубрица, сол и черен пипер. Разбъркваме сместа и пълним доматите, похлупваме ги с капачетата и нареждаме в тавичка, на дъното на която сме нарязали наситно вътрешностите от издълбаните домати. Доливаме вода която да заеме половината от доматите и ги печем на фурна. Като станат готови могат да се залеят с яйца и кисело мляко.


Работата е ясна че пълнежа може да се комбинира по ваш вкус даже и с месо.


Овчарски гювеч

Нарязваме на филийки 3-4 глави кромид и го запържваме в 1/2 чаша масло, докато омекне. Нарязваме 1/2 кг пипер, който също поизпържваме, прибавяме 2-3- домата, чубрица, черен пипер, сол и изспиваме в тавичка. Поръсваме с една чаша натрошено сирене и заливаме с една кофичка кислео мляко разбито с 2 равни супени лъжици брашно, 4-5- яйца и 1-2- връзка магданоз. Печем до зачервяване.


Тиквички на фурна

3 средно големи тиквички се измиват и се нарязват на колелца и се осоляват. 4-5 глави лук, 2 супени лъжици ориз, 1 1.л. червен пипер и верен, копър, чубрица се запържват в 1 к.чашка олио. Тази смес се изсипва в тава. Върху нея се нареждат тиквичките потопени в брашно, така че да я покрият изцяло. Отгоре се полкива с домати или доматен сок, и малко олио. Прибавят се 2-3- чаши гореща вода. И се запича. Към края се полива с 2 яйца разбити с кисело мляко и копър може да се настърже и сирене. Нарязва се магданоз и се запича отново до зачервяване.

Това е от мен за постните манджи.

супер много благодаря,вики Very Happy
Цитирай

München

Мнения: 2 567
Цитат на: Coeur
Цитат на: 6o6i
Цитат на: Coeur
пълня тиквичките със сирене и яйце,като лодки,става мнооог вкусно.Чушки пълня със ориз и пак сирене,


Ммм, звучи супер вкусно, би ли ми написала рецептата за тиквеничените лодки и чушките с ориз и сиренце?  Very Happy
Благодаря ти!

1.Чушки с ориз-задушавам в дълбок тиган ориз +моркови на ситно+лук на ситно.Прибавям накрая две зеленчукови бульончета.С получената смес пълня червени чушки-не обичам зелените.
2.Чушки с яйца и сирене-разбивам две яйца със около 300 гр.сирене,малко чубрица и пълня.
3.Тиквени лодки-издълбавам с остър нож тиквичките във форма на лодки, издълбаното накълцвам на дребно и пак смес яице + сирене + чубрица.С тая смес пълня лодките.



Мерси много, ще пробвам и ще пиша после  Wink
Цитирай


Мнения: 750
забравих и тази:

Картофи плакия

1кг картофи, 2 моркова, 1 парче целина, 3 глави лук, 4-5 домата, олио, 5-6 скилидки чесън, 1 дафинов лист, 1 чаша червено вино, магданоз, черен пипер, сол.

Лукът, морковите и целината се нарязват на филийки, заливат се с малко олиои малко топла вода и се задушават до омекване. Обелените и нарязани на филийки картофи се нареждат в намазаната с масло тавичка, покриват се със задушените зеленчуци, върху които се нареждат нарязаните на кръгчета домати (може да се полее с доматен сок или доматено пюре). Полива се пак с малко олио, виното и вода колкото да се покрият, черен пипер, чесъна нарязан на ситно, магданоз, дафиновия лист, сол. Пече се около 45 мин.
Цитирай


Мнения: 4 212
Здравей от още една жена на ВЕГЕТАРИЯНЕЦ Laughing
Виждам 4е моми4етата са ти дали доста варианти за вег.рецепти,но нека ти дам и моята,която прави мои4кият със супер настроение в деня когато му я приготвям Laughing  Laughing

ПЪЛНЕНИ ПАТЛАДЖАНИ

продукти
3 дебели патладжана
1 кафена 4аша ориз
1 гл.лук
малко гъбки(консерва или пресни)
4есън,сол,4ер пипер,магданоз,2 домата

приготвяне
разрязваш на две по дължина измитите патладжани.Издълбаваш ги с нож като лодка и полу4ените лод4ици ги поръсваш със сол и ги оставяш на страна.
Издълбаната вътрешност на патладжана нарязваш на куб4ета.
Слагаш голям тиган на котлона и задушаваш ситно нарязаният лук в олиото.Добавяш патладжана на куб4ета и добавяш още малко мазнина(гълта постното Very Happy ).Слагаш ориза,гъбките,ситно нарязаното 4есън4е,сол,4ерният пипер и магданоза.Ако нямаш гъби и магданоз ,не е фатално.
Като се позадуши,добавяш 3,4 кафени 4аши вода.Когато се изпари водата,снемаш от котлона¬сместа е готова.Лод4иците през това време са събрали вода и я изливаш.Слагаш горещата смес в тях и отгоре покриваш с резен4ета доматки.Пъхаш в предварително загрятата фурна на 220 градуса и пе4еш...докато се опекат Rolling Eyes  Rolling Eyes  Rolling Eyes
 
Става лесно,бързо и невероятно вкусно.Да си оближеш пръстите.Успех Cool
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 25 отговора