Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
1-11 от 11 отговора

София

Мнения: 216
На мъжа ми му се е дояла, но аз никога не съм правила, ще съм ви благодарана ако ми помогнете!
Цитирай


Мнения: 3 284
Ето аз как я правя, но готвя без запръжки (старая се) - стандартна пилешка яхния.
Това е тенджера за около 8 порции
Загрявам, колкото да се затопли,  в тенджерата олиото и 2 средно големи глави лук. Прибавям 1 с.л. червен пипер, веднага след това 200гр. домат от консерва или пресен, ситно нарязан и 1-2 чушки (ако няма в консервата-буркан). Добавям 700-800мл. вода и сол на вкус и нарязаното на порции 1 пиле (тук става въпрос за купено пиле). Ври около половин час и се добавят около 600-700гр. обелени и нарязани картофи. Вари се омекване на картофите (и пилето трябва да е готово) и се сгъстява с лъжица-две брашно. Накрая се добавя и ситно нарязан магданоз.
По желание може да се добавят моркови. Ако пилето е домашно, добре е да се свари предварително, като бульона се използва вместо вода, а пилето се слага след като уврат картофите.
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 5 983
Аз пък я правя по селски: задушавам 2-3 големи глави лук с малко вода и червен пипер, добавям пилето и доливам с вода. След като уври пилето, добавям само черен пипер, магданоз и сгъстявам с препечено брашно и масло. Вкъщи повече я харесваме с обезкостено и накъсано на парченца пиле и по-гъстичка, като каша. Може да се прибавят и 2 бульона "Маги", ако ползваш такива. Това е - простичко и вкусно.chef
Цитирай

ул. "Свобода"

Мнения: 1 409
За мен пилешка яхния е следното:
задушавам 2-3 едро нарязани глави лук и добавям нарязани на кубчета 2-3 пилешки гърди сурови. Като се позапържи месото и побелее добавям бульон или вода, червен пипер, дафинов лист, черен пипер, чушка и морков, домат-имам готова стерилизирана смес от тези три неща с магданоз- и оставям на тих огън около 30 мин. да се сгъсти. Ако е нужно да досгъстя добавям 1-2 лъжици брашно гладко размито със студена вода, като наливам по малко и бъркам. Ако стане по-плътна или за разнообразие правя омлети и завивам в тях част от яхнията, сервирам с прясна салата или кисели краставички, ако е без омлет може с картофи или ориз да се сервира.
Цитирай


Мнения: 5 521
Нарязаното пиле запържвам в сгорещената мазнина.Като се зачерви слагам 1-2 глави лук и 1 морков(нарязани);подправки по желание-сол,черен и червен пипер, чубричка и заливам с водичка да покрие месото.Като се посвари добавям картофки,нарязани като динени резени и оставям да къкри на тих огън.Накрая добавям домати+1-2 л.брашно да се посгъсти,още 5-10 мин. и готово.
Ако го правя в тенджерата под налягане слагам всичко,затварям и след 20-25 мин. е готово-после прехвърлям в др.тенджера и накрая слагам доматите и брашното.
Цитирай


Мнения: 384
Аз я правя така:задушавам във мазнина и водичка повечко лук ами можеби около 6-7 глави/ нали за това се казва яхния/ и морковче.Месото съм го леко обиварила + кромида.Слагат му се дафинов лист,черен пипер,магданоз и червен пипер или домати това е според зависи.Застройвам със брашно размито въвводичка.
Цитирай

все тук

Мнения: 1 503
Аз пък винаги варя предварително пилето, за да отстраня излишната пяна, която придава горчив привкус на яденето. След това задушавам 3-4 глави лук и 2 моркова, прибавям сминдух, джоджен и червен пипер. Ако имам нарязан пресен пипер, слагам и от него. Прибавям лъжица-две брашно, слагам пилето /нарязано на порции/, доливам вода и варя на тих огън. При готовност, добавям малко брашно и магданоз.
Цитирай

Душата ми е там, сърцето ми тук!

Мнения: 1 190
Ооо това ни е от любимите, лесно и вкусно е!

Нарязваш си предварително пилето на порции.
Нарязвам по- на ситно (в кухненския робот) 5 глави лук (истинската яхния е с повечко лук), в загрятата мазнина изсипваш лука и бъркаш постоянно да не загаря, след това доливаш вода (аз слагам на око) ама някъде към 500-600мл. и го похлупваш да се задуши и да омекне около 20мин. прибавяш и малко сол.
След това слагаш и пилето, слагаш доматен сок (аз използвам купешко доматено пюре и слагам 3-4 лъжици - зависи колко гъсто искаш да е), слагаш една кафена лъжичка червен пипер и го оставяш да ври - ще се ориентираш по месото и ако трябва да долееш вода.
И малко преди да го свалиш от огъня слагаш магданоз, колкото обичате!


Може както някой беше писал да свариш малко пилето предварително, аз в такъв случай го слагам заедно с лука, а може и картофки на кубчета да сложиш, обаче тогава няма да е яхния а пиле с картофи.

Добър апетит Peace
Цитирай

Пазарджик

Мнения: 226
Аз я правя така:задушавам във мазнина и водичка повечко лук ами можеби около 6-7 глави/ нали за това се казва яхния/ и морковче.Месото съм го леко обиварила + кромида.Слагат му се дафинов лист,черен пипер,магданоз и червен пипер или домати това е според зависи.Застройвам със брашно размито въвводичка.
Ето това си е традиционната яхния.
Не съм чувала да се слага картоф в яхнията.
Цитирай


Мнения: 5 521
...Не съм чувала да се слага картоф в яхнията.
Всеки сам си решава какви продукти да слага.
Цитирай

софия

Мнения: 7 281
за мен също яхнията е с картофи, пък наистина всеки решава
Цитирай


Мнения: 3 284
...Не съм чувала да се слага картоф в яхнията.
Всеки сам си решава какви продукти да слага.

Въпрос на регион и на вкус.
Двете ми села са в два срещуположни края на Стара ЗАгора, но и на двете места яхния с пилешко, агнешко - е манджата с картофи.
Цитирай
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
1-11 от 11 отговора