Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 229
В края на петия месец съм. Днес се оказа, че трябва да подновя електронния си подпис, когато ще бъда в началото на шестия месец, а мислех да кажа, че съм бременна в края на шестия, че и началото на седмия месец. Сега се чудя какво да правя. Да се направя, че нищо не е станало и да си подновя електронния подпис и да им кажа както запланувах по-рано ИЛИ да им кажа сега. И как въобще се съобщава такова нещо на работодателя? Вие какво и кога го направихте?

# 1
 • Мнения: 5 391
Не виждам причина да не го направиш сега, а и не знам какво точно те притеснява и защо се колебаеш.Така или иначе ако сега не ти личи, то много скоро ще е видно за всички Wink

# 2
 • Някъде там...
 • Мнения: 5 784
Не мога да разбера какво общо има електронния подпис с казването за бремеността. Мисля, че гинеколога ти трябва да ти издаде документ, удостоверяващ бременност, който да занесеш на работодателя си. Поне до преди 2 години беше така, но да кажат мамите, които са бременни или скоро родили. Прецени си плюсовете и минусите дали сега да го кажеш или по-късно. Аз казах на прекия си шеф, когато бях в 3-ти месец и не съжалявам, че така постъпих. Няма да забравя реакцията му - И сега какво ще правим? Викам му: Шефе, аз ти го съобщавам като на мой пряк началник, а не като да имаш нещо общо с тази работа... Много се смяхме тогава. Зависи и от работодателя все пак си мисля. Успех и лека бременност.

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 65
здвавей Simple Smile
относто този въпрос и аз доста го мислих кога на кой особено като си подчинен на доста хора. Но мисла че трябва да се каже по скоро а и е по коректно към тях защото ти 45дни преди термина излизаш в болнични и си представи на тях как  ще им дойде тази новина особено ако са коректни в отношението си и разчитат на теб.
 и от опин хората се радват искреноо  :хуг:
така че по скоро действай сега
приятен ден и леко бременнене

Последна редакция: нд, 26 мар 2006, 19:02 от Аурелия

# 4
 • New Zealand
 • Мнения: 5 183
как въобще се съобщава такова нещо на работодателя? Вие какво и кога го направихте?

Аз си намерих работа и разбрах 4е съм бременна. Да, по4ти по едно и също време стана. Но си запо4нах работа и нищи4ко не казах до 5 месец някъде. Налагаше ми се да излизам, да отсъствам за консултации, видеозони, в 5 месец имах проблеми, та се налагаха малко пове4е грижи. Та тогава казах на шефката, 4е имам една новина, но още никоя от колежките не знае, защото искам тя първа да нау4и /не беше вярно Embarassed, но тя се трогна Mr. Green/ и съобщи новината в обедната по4ивка на вси4ки, като нещо прекрасно... Винаги ще съм благодарна на тази жена. Накара ме да се 4увствам много специална тук, дале4 от вси4ко близко и родно ... и продължаваше да го прави до самото раждане, 4е и след това. Даже са ме водили със служебната кола на видеозон:)

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 289
И аз съм пред тази дилема - кога и как.
Мисля да го направя след месец, живот и здраве,  когато ще съм 3-ия месец. Струва ми се, че не е коректно да го държа в неведение, при положение, че ще трябва да ми търсят заместнки, а това изисква време и усилия.  Пък и няма как да го крия повече - макар и да не искам, защото съм дребна и от предишната си бременност знам, че ми проличава рано...А за начина - ами със сигурност ще се опитам да го издебна в добро настроение и без много грижи на главата, за да може да се зарадва и да го приеме по-леко...

# 6
 • на друга планета
 • Мнения: 280
   Според мен колкото по рано кажеш ще е по добре за теб и за работодателя ти - и е по коректно .  Аз казах още в самото начало към 2 месец и когато в петия ми се наложи да ползвам болничен , нямах никакви проблеми , а и имаше вече и обучен човек , който да ме замести .
Алекс1  на мен не са ми издавали никакъв документ , че съм бременна , освен болничният.

# 7
 • София
 • Мнения: 344
След като влезнах в 4 месец представих документ от наблюдаващия ме гинеколог, който удостоверява бременността. Технологично - дадох го на секретарката, която беше много щастлива да уведоми шефа Mr. Green и всички в офиса, с което ми спести едно досадно занимание. По добре да уведомиш работодателя, защото се налага да излизаш и недай си боже нещо се почувстваш недобре.

# 8
 • София
 • Мнения: 5 399
Аз си казах още във втори месец, понеже се наложи да полеже в болница. Всички ми се зарадваха и продължават да ми се радват. Сега им готвя нова изненада - от 1 май мисля да гледам себе си и корема си само  Laughing
Не смятам, че бременността трябва да се крие, а ти доста време си мълчала. Директно поставяш началника си пред свършен факт - скоро ще излизаш в майчинство. Все пак трябва да си коректна към работодателя, да ти потъри заместник или да предадеш работата си на колега "овреме"!!!! Как мислиш, че ще реагират когато в 7-ми месец им кажеш, че от утре няма да те има?! Ако искаш да получиш добро отношение, самата ти трябва да дадеш такова!
Иначе от ЖК или доктора, който те преглежда дава документ за бременност. Но доколкото зная той е необходим, ако работиш в по-тежки условия....
Това мисля - дано не съм ти прозвучала грубо! Успех и леко бременеене!   bouquet

# 9
 • София
 • Мнения: 175
Някъде в четвъртия и беше прието много спокойно. Чак сега ми прекратиха правата, когато излязох в 45 дни преди раждане. Зависи от шефовете, но моите го приеха много добре - даже много се радваха. Работих си през цялото време, излизала съм без проблем за консултации. Даже месец преди да изляза в 45 дни преди ми намериха човек който да обуча за моето място. Документи не съм представяла само на думи казах, а после взе да ми личи.

# 10
 • В света на мечтите
 • Мнения: 542
не ми стана ясно кое точно те претеснява и не искаш работодателят ти да знае.
аз казах още в началото на 3-ти месец и бише прието много спокойно. мислех че ще има ексцисии от страна на шефката ми и предпочетох да й кажа колкото може по рано за да мога да мисля за по нататък как дас е осигурявам ако с нея ще имам проблем.
нали знаеш че работещите бременни имат повече права - напр. защитени са от уволнение - може само след разрешение от инспекцията по труда - това ако си на постоянен договор.
по добре го кажи по рано , за да не ти тежи този проблем

# 11
 • София
 • Мнения: 1 729
Aз бях още в петата седмица, като му казах (т.е. веднага щом разбрах). Може би щях да изчакам още, но се налагаше да прекъсна работа и оттогава съм си в болнични. А той реагира много добре, може би защото на него самия му се беше родило бебе преди 5 месеца. А и повлякох крак - след мен още 2 колежки забременяха Simple Smile

# 12
 • София
 • Мнения: 2 327
Аз моя го осведомих когато разбрах със сигурност. Но той ми е приятел и за това. Иначе бих изчакала докато съм готова на всички да кажа.
По-коретно е по-рано да съобщиш, за да може във фирмата да реагират, а не да оставиш дупка след себе си.
За документ май зависи къде работиш, ти кажи пък ако поискат ще занесеш.

# 13
 • София
 • Мнения: 2 646
Аз казах на шефката веднага, шом се върнах от гениколога, бях толкова развълнувана, че се наложи да ми бърше сълзите известно време... Е, ако имах опасения, че може да ми се отрази негативно върху оставането на работа, бих си мълчала. Така че, прецени си какви са минусите и плюсовете. Ако дадена част от задълженията ти в работата може да се отрази отрицателно върху бременността - кажи колкото се може по-рано.

/всъщност като си спомня - никак не ми стана приятно, че тя започна да го съобщава (най-добронамерено и радостно) на всички колеги и външни хора, с които работим...Чак се притесних моите приятели да не научат по тоя начин, та им казах по-рано, отколкото ми се щеше/

# 14
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 193
Направо си е време да кажеш, да не говорим, че е можело и по-рано. Колкото по-рано кажеш, толкова по-рано минаваш под защитата на КТ.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт