Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Чехия

Мнения: 1 071
Мили момичета ето една изпитана рецепта за козунак.
Най-напред стафидите 150 гр. се накисват добре в ром ,ако може и ден преди да се използват.
6 бр.яйца
2-3 ч.ч захар
2пакетчета суха мая или колколо кибритена кутия обикновена мая
 3 ч.ч. прясно мляко 
кората от 1 лимон ,
1-2 ч л. ром 
2 броя ванилия поне
1ч.л. сол,
1 непълна чаша с мазнина най- добре да 1/2 олио и 1/2 мас който не обича така може да се сложи само масло,
брашно към 1 и 500 кл.
 Когато се започва всички продукти да бъдат предварително позатоплени и помещението в което ще се меси тестото и ще втасва да бъде топло и да няма въздушни течения в него.
Разбъркайте маята с малко топло мляко докато се получи кашичка и хубаво я завийте с кърпа оставете на топло да втаса.
Разбиите  в( голяма купа )с миксер на пяна яйчицата с захарта.
В същата купа прибавете втасалата мая и остака от млякото също лимоновата кора, ванилията,солта и 2/3 от мазнината(другата е за месенето)  накрая се добавя брашното(тука много спасиалисти казват е добре да се прави кладенче от брашното и течните съставки да се слагат после върху него ,ама аз сум на мнение ,че така е по -трудно да се прецени колко точно брашно сте поеме сместа и ,ако брашното е такова ,че поема повечко може да стане твърд и самия козунак).
Омесва се гладко тесто, като при месенето ръцете се потапят постоянно в мазнината същото важи и за плота дето месите.
Когато в тестото се получат мехурчета, го оставете в купа намазана с мазнина, да втасва на топло и след като овеличи двойно размера си отново го премесвате и отново го оставяте да дебелеее .... така минимум 2 пъти и всеки път хубаво да омекне да не се лепи и да е на твърдина на пипане като т.н мекото на ухото ..
Аз лично слагам добре изцедените стафиди съвсем накрая за да не ми пречат докато меся при последното месене го усуквам  с мазнината та да се цепи , и се дели на 6 топчета от който се оформят плитките му , слагам в висока мазна тава да втаса,за 40 мин после   chef  chef  преди да го сложа в фурната  го намазвам с разбито с малко оцедец жълтък , се посипва с захар и отгоре които обича набожда четвартинки орехчета   пека на 175 градуса за кум 1 час   налага се да се покрива отгоре ,ако бързо се запаче ....  ТОВА Е ЛЕСНО Е САМО МАЛКО ВРЕМЕ ТРЯБВА И СТАВА  ВКУСОТОЙКА .....  #Crazy #Crazy
« Последна редакция: пн, 27 мар 2006, 16:52 от ivalex »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.