Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 2 534
Останаха ми няколко зелки в бидона. Искам да ги сложа в буркани, но как става номера?Моля за съвет или ако има такава тема / не съм видяла/ да ме насочите към нея. Благодаря предварително.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 12 955
Ами зависи как ги искаш - свеки ги затваря по два начина. Някои буркани са с цели листа за сърми - сваляш големите цели листа, махаш централната жилка, нагъваш по 3-4 заедно на вързопче и нареждаш плътно вързопчетата, като притискаш с пръсти, накрая заливаш със зелев сок и затваряш. Другите буркани е нарязано зеле за готвене - сърцевините на зелките на които си махнала листата за сърми и колкото решиш цели зелки ги режеш както си ги режеш за готвене, сипваш плътно в буркан, тези нарязаните обикновено нямат нужда от доливане на зелев сок и затваряш. Общо взето е важно да е плътно притиснато зелето в бурканите, ама не прекалявай че се разкъсват листата. После двата вида буркани се варят заедно за 5-7-макс 10 минути (засичаш от завирането). Не им трябва сол, нито нищо (то си има достатъчно сол в самото зеле).
Цитирай

София

Мнения: 2 534
Янтра, жива, здрава бъди. Спаси ме. Много ти благодаря.  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 3 619
А кисело зеле във фризера става ли, че имам доста останало.
Цитирай

ново

Мнения: 1 058
А кисело зеле във фризера става ли, че имам доста останало.

Аз така си съхранявам останалото зеле, понеже не ми се занимава с буркани, пък и имам място във фризера.
Листата за сърми ги навивам като сърми и ги слагам в пликове.  bouquet
Цитирай

Пловдив

Мнения: 1 490
Аз пък не ги варя след като ги затворя в буркан.Само трябва да е много хубаво натъпкано зелето и да няма зелев сок.До сега не ми се е развалил нито един буркан.
Цитирай

София

Мнения: 2 534
Първите два буркана  и аз не ги варих. Натъпках зелето и във хладилника. Но то взе че стана лепкаво и миризливо. Затова сега стерилизирах бурканите.
 
Цитирай


Мнения: 4 748
Аз пък не ги варя след като ги затворя в буркан.Само трябва да е много хубаво натъпкано зелето и да няма зелев сок.До сега не ми се е развалил нито един буркан.

А ще издържат ли цяло лято така, че и есента?
Цитирай

Пловдив

Мнения: 1 490
Аз пък не ги варя след като ги затворя в буркан.Само трябва да е много хубаво натъпкано зелето и да няма зелев сок.До сега не ми се е развалил нито един буркан.

А ще издържат ли цяло лято така, че и есента?
Да издържат и изобщо не става лепкаво и миризливо.Аз даже и в хладилник не го съхранявам.Просто както казах трябва да е много добре натъпкано зелето.Значи слагам зеле в буркана и го тъпча с прибора за пасиране на картофи за пюре(този кръглия с дупки).после слагам още зеле и пак тъпча и махам сока,като напълня целия буркан го обръщам наобратно и притискам прибора и така целия зелев сок си изтича.До сега буркан не ми се е развалял.
Едно обяснение дадох,но дано да сте ме разбрали.
Цитирай

София

Мнения: 972
Аз каквото ми остане направо го правя на сърми и го слагам във фризера на пакетчета. После само вадя и бух в тенджерата - дори не чакам да се размрази.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.