Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 март 2006, 14:43 ч.

Кариес на ранното детство

 • 2 275
 • 25
 •   1
Отговори
 • Мнения: 6 395
Снощи от скука прочетох много сайтове за здравите детски зъбки, като начало да кажа че все още й пробиват зъбите на дъщеря ми, и за щастие няма кариес, но се замислих какво ще бъде като се появи първия  Rolling Eyes
За сега шоколад и сладки неща не е пробвала, пие само вода, миеме заедно зъбите вечера, понякога и сутрин /но не редовно  Rolling Eyes/ но се притесних главно от факта, че пие АМ в просъница към 22/23ч, като си лягам аз, а АМ все пак съдържа разни въглехидрати и захари, който се преобрауват в киселини, а те са проблем...  и по изчетените материали пише че е много вредно за зъбите нощното пиене на мляко, сок, сладък чай  Rolling Eyes

Интересува ме децата ви над 2г. как са със зъбките, в смисъл имат ли кариеси / в по ранна възраст ми се вижда нереално да се появят  Thinking ама всичко се случва/

и какво правите  / ако правите разбира се/ за да бъдат здрави и бели зъбките на малките ни съкровища

От изчетеното снощи, си направих заключение че за кариесите на млечните зъби са виновни главно родителите  Rolling Eyes

Ето и малко от материалите ...

Кариес на ранното детство

Това е много специфично заболяване с тежки поражения върху временните зъби. Като причини за него могат да се изтъкнат:

    1) смутена бременност - неправилен режим на хранене на бременната; късни токсикози на бременността, през които се засяга процесът на минерализация на временните зъбки. Най-рискови за това са 6-9 месец.

    2) Изкуствено и непълноценно хранене на детето. Постоянно присъствие на въглехидрати в устата на детето – използване на биберон намазан с мед, нощно хранене с шише и биберон с подсладено мляко или вода.

    3) Смутена калциево-фосфорна обмяна; смутена функция на околощитовидните жлези.

Когато рисковите фактори действат по време на късната бременност 6-9 месец, органичният матрикс на временните зъбки е вече изграден и смущенията засягат тяхната минерализация. Първите зъби поникват в устата на детето с нормална форма и големина, но няколко месеца по-късно емайла започва да се руши. Скоро след това започва да се руши и подлежащия дентин. Това може да стане около 8-10 месечна възраст на детето, но най-често става около 2-3-та годишнина. Слабо минерализирания емайл се “олющва”, а дентина се оцветява в тъмно кафяво. Ако веднага не се вземат мерки, може да се развие пулпит и гангрена на временните зъби.

“Синдром на биберона с мед”

Развива се при нормално протичане на бременността и раждането. Използването на биберон намазан с мед за по-лесно приспиване на детето, както и подсладени разтвори преди сън води до развитието на повсеместни кариеси на временните зъби. Поради това, че биберона контактува с лингвалната (задната) повърхност на зъбчето, първоначалните промени започват именно оттам. Когато кариесът стане видим и отпред, обикновено вече е много късно, развил се е пулпит.

Хранителна профилактика
Всяко поемане на въглехидрати трябва да бъде съпроводено с хигиенни процедури – приемане на дъвка, изплакване на устата или най-добре – измиване на зъбите. Това се налага, защото захарите се метаболизират от микроорганизмите в устата до киселини, а те разтварят зъбия емайл и той се разрушава. Трябва да се води борба за намаляване на употребата на въглехидратите, особено срещу неконтролируемото им приемане от децата, чрез замяната на захарта с незахарни подсладители както е в много страни по света. Много е важно децата от най-ранна възраст да не се приучават на сладки храни, защото създаването на правилни хигиенни навици трябва да става още на този етап. Особено пагубни за уязвимите детски зъбки са близалки, дъвчащи бонбони и други подобни лакомства, чието приемане трае дълго и киселата среда в устата се поддържа доста време.

Тук искам да обърна внимание и на някои вредни бабини методи за приспиване на малчуганите като топенето на биберона в мед. Не приспивайте бебето си с подсладени продукти след като в устата вече се е появило първото зъбче !!! Биберон с мед, подсладена вода, натурални сокове( тези ,които имат за подсладител захар или глюкоза-а такива са много на нашия пазар), мляко с бисквити са все обичани от родителите, но пагубни за зъбите на детето, ако веднага след употребата им не се даде чиста вода. Тъжна е картинката след такива сладки навици !!!

а това са част от източниците
http://www.zabolekar.info/detski.html#kariesnarannotodetstvo
http://www.zabolekar.info/karies.html#fluor
http://www.ssb-bourgas.com/?cat=4&menu=useful_articles&a … cle_id=1137091458
http://www.ssb-bourgas.com/?cat=4&menu=useful_articles&a … cle_id=1137091936
http://www.zabolekar.info/hranitelna%20profilaktika.htm

# 1
 • Мнения: 7 823
Здравей,
Децата ми нямат кариеси, за сега.
Нищо специално не предприемам, мият си зъбете сутрин и вечер, големия дъвче дъвки доста често, не ядат нищо след като са си измили зъбите вечер. Не давам за сега флуорни препарати, но пастата за зъби съдържа, а те не я плюят.
Иначе не се вманиачвам излишно, в смисъл че ядат от време на време и бонбони и шоколад, обаче съм  против близалите.
От друга страна смятам, че здравината на зъбите до голяма степен си е въпрос на ген.

# 2
 • Мнения: 3 491
Моите деца имаха кариеси, на 2 г. не знам, но след година-две, да. Дори големият на 5 г. имаше и пулпит, макар че до 2г. възраст не съм му давала да близва други сладки неща освен плодове. Това за вредата от заспиване с бутилка мляко в уста го вярвам. Оправихме кариесите, и се надявам с редовно почистване и профилактични прегледи нещата да се подобрят, както се подобриха и при нас.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 002
Голямата ми дъщеря още няма кариеси. Не сме полагали никакви специални грижи освен обичайната хигена. Не съм давала мляко през нощта, но сега яде доста сладко.

# 4
 • Bristol
 • Мнения: 7 189
Според мен не зависи толкова от родителите, колкото от генетичните заложби. Ако имаш лоши зъби, внимаваш повече, ако са ти по-здрави караш през просото.
Да чукна на дърво синчето се е метнал на баща си. Зъбите не съм му ги мила като бебе. Давала съм му плодов сок без да го разреждам, тук съветват задължително разреждане, защото плодовата киселина била вредна за зъбите. За първи път започна да ползва четка към година и половина май беше  Thinking Той сам прояви желание, гледаше аз какво правя в банята и искаше да ме имитира. Затова му купих четка и паста. Не съм била особенно стриктна към сладките неща, въпреки че с шоколада съм го ограничавала, но не така че да го стресирам. Просто в къщи шоколад няма, но ако поиска да му купя или някой го почерпи не съм казвала, не моят син не яде такива неща. Зъбите в началото ги миеше само вечер, към 5 години започна и сутрин и вечер. В момента сменяме млечните и да чукна на дърво, проблеми никакви не сме имали. Редовно го водя на зъболекар за профилактични прегледи и на него му е много интересна машинката, но още не знае колко много боли  Crazy

# 5
 • Мнения: 2 567
Моята също до сега не е имала кариеси. И ние не правим нищо повече от миене на зъбите. Никога не съм и давала никакви флуорни допълнения, защото преди време чувах негативни отзиви за флуора. Дори мисля в Белгия искаха да го забраняват. Исках и пастата и за зъби да е без флуор, но в БГ не съм видяла да продават такива.
Биберони не е ползвала след като навърши една година. Нито залъгалка, нито шишета с биберони.
До втората и година не съм и давала сладки неща, както и близалки и дъвки със захар. Правилото за дъвките и близалките и до сега важи, но от сладкото вече няма удържане  Sad

Иначе нашата стоматоложка беше ни казвала, че липсата на кариеси се дължала преди всичко на ген, а не толкова на някакви профилактики.
Баба ми сега е на 77 години и през живота си не е имала кариес. Дано моята е взела този ген, защото аз съм много зле със зъбите както и почти всичките ми роднини.

# 6
 • Мнения: 1 526
Мойте ядът и пият едно и също, старая се винаги след сладко да им мия зъбите ако сме в къщи, а ако не им давам орбит. Приемат и Флорид, на каката са и супер, а малкия разви кариес от пред на предните зъбчета и го мажат с нещо което го фиксира за да не се развалят повече. От това обаче зъбчето му стана черно и всички ме питат какво му е smile3511 омръзна ми да обяснявам,ч е това всъщност ПРЕДПАЗВА а не е пулпит Naughty

# 7
 • София
 • Мнения: 31 767
Дияна на 1.1г имаше кариеси на предните 4 зъба. И да ме питате, и да не ме питате не знам от какво се получи.
Мазаха я със сребърен нитрат, беше малък ад докато седяхме на зъболекарския стол.
Зъбките и почерняха, сега вече са малко по-добре, канта е на средата.
беше ми писнало да обяснявам на майки защо аджъба зъбите на дъщеря ми са черни и защо не ги мия.

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 3 565
Според зъболекарката при която водя детето лошите зъби са си ген, пък ако ще и по 20 пъти на ден да ги мие, също и всички видове зрънчовци били мор за зъбките, по-зле и от шоколада и бонбонките.
Иначе преди 6 месеца и ние се сдобихме с кариес на единин кътник, аз обаче съм на мнение че тя го беше счупила, защото дупчицата наистина беше доста голяма. Сложиха и фотополимерче и казаха че не е нещо фатално.
Моят съвет е да си водите редовно децата на преглед и от време на време да проверявате какво става в устичките им.

# 9
 • Мнения: 9 990
Биберон с мед никога не съм давала.Не е заспивала с мляко, след вечеря съм гледала да чистя зъбките.Пила е флуор.Сладко е хапвала умерено/увериха ме,че не е от шоколада/На почти 3 годинки видях кариеса и и я заведох веднага да я намажат.Преди това съм я водила и на профилактични прегледи/когато аз съм ходила на зъболекар са я преглеждали и нея/Генетично-ок сме -и аз и бащата имаме здрави зъби, таткото е с 1 пломба само.Тъй че на мен отговор на въпроса-от къде се взе тоя кариес стоматоложката не можа да ми даде... Confused

Последна редакция: пн, 27 мар 2006, 10:47 от пенелопа

# 10
 • Мнения: 416
Мишо няма кариеси засега.Яде много сладко-шоколадови мечета,вафлички,за закуска обикновено яде кроасан или бисквитена торта.Много обича и меденки.Мием зъбките сутрин и вечер с паста за зъби.Той не я плюе.И това е.Аз също смятам,че всичко е въпрос на ген.

# 11
 • Мнения: 1 526
Мазаха я със сребърен нитрат, беше малък ад докато седяхме на зъболекарския стол.
Зъбките и почерняха, сега вече са малко по-добре, канта е на средата.
беше ми писнало да обяснявам на майки защо аджъба зъбите на дъщеря ми са черни и защо не ги мия.
Е и нас ни мажат с това. Дияна до кога я мазахте и това спря ли развитието на кариеса

# 12
 • София
 • Мнения: 31 767
Тали само веднъж я мазаха, явно отидохме навреме на зъболекар.
Миналата Коледа като ходихме на гости на свеки, ходихме при нейната приятелка (зъболекарка). Та тя каза (зъболекарката), че няма нужда от друго мазане.
Няма развитие на кариеса, стои като кант по средата на зъбките.

# 13
 • Мнения: 1 526
Вик го мазаха в БГ през лятото и заболекарката казваше, че трябва да се маже всеки 3м.Тук пък казаха,че е отживелица и не го практикуват. #Crazy И сега си стои с черни предни зъбчета, а аз си мисля дали да го водя в БГ пак да го мажат...Но щом и Дианка са я мазали веднъж... newsm78 Трябва пак да ходим на доктор...

# 14
 • София
 • Мнения: 31 767
Консултирай се със зъболекар дали има смисъл от повторно мазане. Нашата позната зъболекарка каза, че няма смисъл. Не съм и ходила да я мажат повторно. Сега зъбките и поизбеляха, поне не са така катранено черни.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт