Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 4 320
Вкъщи имам около половин кг. гъби (май са печурки) дайте ми идея за приготвянето им.

На пазарчето видях и сърнели, приядоха ми се, но не знам как да ги приготвя, а съм чувала, че те си имали специален начин за готвене. Имате ли представа как точно се готвят  Shocked
Цитирай

София

Мнения: 5 374
Цитат на: Tania79
Вкъщи имам около половин кг. гъби (май са печурки) дайте ми идея за приготвянето им.

На пазарчето видях и сарнели, приядоха ми се, но не знам как да ги приготвя, а съм чувала, че те си имали специален начин за готвене. Имате ли представа как точно се готвят  Shocked

Аз различни от печурките гъби не ям,затова моите рецепти са свързани само с тях.
1.Една много лесна и много вкусна рецепта-гъбките на дребно,чушки капии от буркан-също,картофи нарязани на дребно се мятат в йенско стъкло .Посоляват се,чубрица,чер пипер,настъргва се кашкавал и сирене и се пече.
2.Баница с гъби-ИЗПРОБВАНА ОТ МОЯ МЪЖ И ДЕВЕР МИ.
Много на ситно се нарязват гъбки печурки и лук-аз ползвам чопъра си за тая цел.Задушават се в дълбок тиган,прибавят се и 3-4 лъжици ориз-да отнеме от влагата.Слагам и 2 зеленчукови бульончета за вкус.С получената смес почвам така:2-3 кори-смес,2-3 кори-пак смес и до края.После нарязвам на парчета ,разбивам две яйца с кисело мляко-една водна чаша и правя заливка.А,забравих да кажа-разтапям масло на котлона и с врялото масло заливам в нарязаното.Пече се на 250 гр.
3.Пилешки рулца с гъбки,моркови и кис,краставички-обаче дали мога за тая рецепта да ти пратя линк?Публикувала съм я в друга тема по-назад/
Цитирай


Мнения: 4 320
Дай линка  Wink

А иначе за баницата - много вкусно ми звучи, ще взема да я пробвам, но това наистина ли са 304 лъчици ориз или 3, 4  Question
Цитирай

Варна

Мнения: 1 287
За сърнелите:

Панирани гъби - СЪРНЕЛИ

ПРОДУКТИ:

големи "Сърнели" (може и други по-големи гъби)
черен пипер
сол на вкус
яйце, бира и брашно за панировката
олио

ПРИГОТВЯНЕ:
Измитите гъби се нарязват на големи филии, които се потапят поотделно в сместта за паниране (яйцето, брашното, солта и черния пипер). Пържи се в сгорещено олио. Поднася се с подходяща спрямо сезона гарнитура.

Внимание- тежичка храна са!

Иначе гъбките печурки (пък и другите) може да ги включиш в доста ястия и да ги комбинираш с други зеленчуци и меса....

Гъбена каша, Гъби с ориз, Гъбена крем супа, Гъби със спанак, с броколи, Гъби на фурна пълнени с домат и топено сирене и бекон например.
Цитирай


Мнения: 4 320
Цитат на: Gvendolin

Иначе гъбките печурки (пък и другите) може да ги включиш в доста ястия и да ги комбинираш с други зеленчуци и меса....

Гъбена каша, Гъби с ориз, Гъбена крем супа, Гъби със спанак, с броколи, Гъби на фурна пълнени с домат и топено сирене и бекон например.


Мерси за идеите  Smile
А иначе знам аз че гъбите можеш да ги слагаш почти навсякъде. Просто исках някои по различни рецепти - твоята ми хареса с панировката и идеята за баничка на Coeur.
Цитирай

София

Мнения: 5 374
Цитат на: Tania79
Дай линка  Wink

А иначе за баницата - много вкусно ми звучи, ще взема да я пробвам, но това наистина ли са 304 лъчици ориз или 3, 4  Question

хахахааххаа..разбира се,че са 3-4.а Линк ти пратих на лична,да го пусна ли и тук?
Цитирай


Мнения: 5 125
Гъби с ориз:
Пресен лук се запържва в олио, добавя се 1 ч.ч. ориз, като се позапържи се добавят и гъбите на тънки филийки (колкото искаш - и с много, и с малко става хубаво), запържваш, посоляваш съвсем малко. Слагаш подправка на вкус - аз слагам джоджен и черен пипер, изсипваш в тавичка, слагаш вода - ок. 3 чаши за това количество ориз, 1 - 1,5 с.л. Маги вълшебен вкус пиле, отгоре може малко масло и печеш. Ако не ти се пече, можеш да го довършиш в тигана на котлона, като просто добавиш водата и вълшебния вкус и ври на слаб огън, докато стане готово.

Една много вкусна и обикновена гъбена рецепта:
В олио или зехтин запържваш пресен лук и чесън, добавяш гъбите - цели или нарязани, като се запържат прибавяш малко вода и бяло вино, мащерка и риган, и задушаваш докато се сгъсти соса.

ГЪби може и пълнени с каквото се сетиш, само в тавичката слагаш малко вода и маргарин.
Цитирай

София

Мнения: 5 374
http://www.bg-mamma.com/viewtopic.php?t=7004&start=15
Това е мое творение,което бях забутала в една друга тема тук.Справка;към пълнежа може да се добавят и кисели краставички и кашкавал.
Цитирай


Мнения: 211
Можеш да направиш пълнени гъби. Измиваш ги, махаш пънчетата. Правиш смес от яйце и сирене, с която ги пълниш. Печеш във фурна. Пънчетата може да задушиш отделно и после да ги сложиш в чинията около пълнените гъби.
Цитирай

Бу-у-урга-а-ас

Мнения: 2 596
Ние в къщи сме любители на гъбената супа, но не знам как ще се получи със сърнели. Аз я правя с печурки.
400-500 гр измити и ситно нарязани гъби, задушавам с малко лук и моркови (става по-вкусно със зелен лук, но не е задължително). Добавям малко ориз и вода в необходимото количество. После я правя малко по-гъста с брашно. Подправям с босилек или чубрица.
Последния път вместо ориз я сгъстих със леко запържено брашно и прясно мляко. Стана много вкусна,
Цитирай

Според сезона

Мнения: 293
около 500 г гъби
150 г суньо сурене
бучка масло,сол,черен пипер

Всичко това в йена и в микровълновата за 10 минути. Синьото сирене се стопява и става вкусен сос.
Цитирай


Мнения: 645
Крокети с гъби

Продукти  
500 гр  гъби
250 гр  брашно тип 500
250 гр  брашно царевично
250 мл  мляко краве кисело
2 бр.  яйца
100 гр  лук кромид стар
1-2 ск.  чесън стар
1 вр.  магданоз пресен
 

Приготвяне

1.Сварете гъбите в подсолена вода, отцедете ги и смелете в месомелачката
2.Добавете киселото мляко, брашното, яйцата, лука и подправките
3.От продуктите омесете кайма и я оставете за час в хладилника
4.Оформете крокети, потопете ги в разбитото яйце, галетата и пак в яйце
5.Изпържете ги в сгорещено олио до златисто.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.