Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 март 2006, 10:50 ч.

Нещо ново се ражда

 • 7 315
 • 58
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 710
Най после се осмелих да пиша. Много от вас вече знаят за какво ще бъде тази тема и се извинявам, че толбкова се забавих. Просто наистина искам да не се приеме като реклама, а като нещо, което ще е полезно за всички нас и което с общи усилия ще правим, за да променяме малко по малко нещата в България.
И така започва функционирането на отдавна мечтания от мен Ресурсен център. Ще опитам на кратко да обясня що е то:
Родителите на деца със специфични нужди на територията на София, а в последствие и в други градове да получават необходимата им подкрепа за справяне с проблема „имам дете със специфични нужди”, чрез създаване на среда, в която екип от специалисти и доброволци ще оказват съдействие. В Ресурсния център родителите ще открият помощ в следните насоки:

1.   Информиране:
А) информация за детските лечебни заведения в България и чужбина;
В) информация за специалисти в конкретната област;
С) правна информация;

2.   Подкрепа на семействата и децата им с:
А) Ресурси
- тестове за диагностика;
- обучителни игри;
- материали за цялостното развитие на децата;
В) Консултиране с:
- психолог;
- логопед;
- невролог;
- социален работник;
- физиотерапевт;
- юрист;
С) Родителска взаимопомощ:
- обучение на родителите;
- тренинги;
- психологическа помощ за родителя;

3.   Повишаване квалификацията на специалисти и практика за студенти.
А) обучения и семинари
В) тренинги


Знам, че стана дълго, само искам да добавя, че всичко сега започва. Все още нямаме базата информация, но слава Богу имаме мястото, ентусиастите и най-основното НУЖДАТА.
Пускам темата сега. Знам, че имам още много да ви обяснявам и ще го направя, но искам да чуя какво мислите и освен това ще пиша по-късно за първата инициатива, която ще направим.

Последна редакция: вт, 04 апр 2006, 09:48 от yosarian

# 1
 • София
 • Мнения: 1 710
Само да добавя - питайте, ако нещо не е ясно, че съм толкова забравлива  Embarassed Надявам се да отговоря на всички въпроси.

# 2
 • София
 • Мнения: 2 543
Явно, аз съм най-големия заплес, та не съм разбрала, че нещата са стигнали толкова напред! Embarassed Embarassed Embarassed
Новината е страхотна! Браво на вас!  Hug Бройте ме и мен за доброволец по въпросите на глухотата и кохлеарните имплантации! Ще помагам с каквото мога!
Браво на вас момичетата!  bouquet

# 3
 • София
 • Мнения: 2 256
Както ти казах и преди, идеята е страхотна.   bouquet bouquet bouquet
Ще съм доволна, каквото мога да помогна.  Hug

# 4
 • София
 • Мнения: 1 710
Не, Йапе не си заплес - просто когато разказах на момичетата теб те нямаше. Става въпрос за срещата в Дон Домат. тогава исках да направим откриване на Ресурсния център на 1 април. За съжаление стана авария в помещенията, които сме наели та нещата малко се позабавиха. Сега всичко е почти готово.
Исках да ви разкажа още малко за идеята. Всъщност тя се роди доста отдавна, когато търках пейките на болница Св София и се сблъсквах всеки ден с мъката на родителите. често си казвах, че Гоговото изоставане е нищо в сравнение с това, което изпитват родители като Искрица, Нанди, Реза и още многоооооооого майки-героини тук. Сърцето ми е плакало с всяка една от вас и често съм се молила "Господи, как мога да помогна, дай ми вратичка, някакъв начин." Тогава потърсих Бг-мамма. Чудех се дали сред многото майки тук има и такива като мен. И пуснах предложението за този форум. Чаках всеки един глас в анкетата и си виках, абе сигурно само аз така съм си мислела, че има нужда. Както вече цяла година виждаме - нужда има. Затова освен форума, който е нашата опора и подкрепа, за многото други майки, които нямат достъп до компютъра и нас, а и за всички нас ще бъде Ресурсния център. Поне това е мечтата ми.
И Господ чу молбата ми и вече имаме пътечката, надявам се да я направим път, път на надеждата, на помощта, подкрепата, опората....

# 5
 • София
 • Мнения: 2 543
Мая, толкова съжалявам, че не съм помогнала с нищо досега! Честно казано, мислех, че нещата са се закучили и нищо не се прави по въпроса. Embarassed Не съм си мислела, че вашето желание е намаляло, а че сте срещнали трудности и затова не сте продължили. Толкова много се радвам!
Напълно съм съгласна с теб, че тези неща трябва да се правят от родители за родители, защото само ние можем да бъдем истински съпричастни с болката на други като нас и изхождайки от опита си, знаем какво ще е полезно да се направи за останалите!
Кажи сега, кой какво ще прави в Центъра? Има ли вече привечени специалисти за каузата? Можем ли да помогнем с нещо в тази посока?

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 3 743
Успех в новото начинание  bouquet, сигурна съм, че на много хора ще е полезен центъра. Разчитайте и на мен, ако мога да помогна с нещо.
Кога ще е откриването?

# 7
 • София
 • Мнения: 997
Разбрах за тази инициатива на срещата в Дон Домат и от тогава си мисля колко труд, енергия и  желание са вложени в този проект. Въпреки, че съм отскоро във Форума бих се радвала ако с моите скромни, за съжаление, възможности мога да помогна. Отдавна си мисля, че една или две специализирани болници не могат да покрият нуждите на всички засегнати родители. И да помогнат на всички дечица. Стискам палци, Мая, малката авария да е последната трудност пред този проект и  още веднъж изразявам възхищението си от вашата инициатива.

# 8
 • София
 • Мнения: 1 710
Мая, толкова съжалявам, че не съм помогнала с нищо досега! Честно казано, мислех, че нещата са се закучили и нищо не се прави по въпроса. Embarassed Не съм си мислела, че вашето желание е намаляло, а че сте срещнали трудности и затова не сте продължили.

Йепе, не сме напреднали чак толкова, даже никак. Тепърва започваме да събираме базата информация, за която ще е ценна всяка ваша помощ. Тепърва мисля как да я организираме, за да бъдем след това максимално полезни за всички родители.  В момента оправяме пода в Ресурсния център и малко табели, за да може да бъде лесно открит. Предстои организирането и на среща с така наречените Окюпейшънъл терапевти, но за тази среща ще пусна отделна информация.

# 9
 • София
 • Мнения: 7 394
Аз също бих се радвала да помогна.Не знам с какво,но ако например трябва да се чисти или подрежда нещо в този център.Може би не съм разбрала,но има ли вече специалисти,които искат да помагат.Дали да не попитам нашата логопедка.Кажете какво мога да помогна.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 710
За откриването не знам какво да ви кажа. Мислех си, че все пак съботата се очертава като най-свободният ден за всички ни. Първи април вече отпадна като вариант, че имаме още да ковем первази и разни други дребни работи, а и вече си дойде. За 8 се организира друга среща, докато аз пусна темата, но ако дойда на срещата на 8 мога да ви разкажа повече. Та исках цялата тази работа да е преди 10, защото на 10 пристигат двама американци, които са Окюпейшънъл терапевти.

А ето и информация за техния престой.

Какво точно представлява Occupational терапията
Occupational терапията представлява използването на целеви дейности или  намеси, предназначени да постигнат резултати във функционално развитие, подобрение, поддържане или възстановяване на възможно най-доброто ниво на лична независимост (AOTA 1994)  Occupational терапевтите специализират също и в областта на Сензорната интеграция.# 11
 • Мнения: 4 944
Мисля, че идеята Ви е прекрасна.Аз също бих ви помогнала с каквото мога въпреки, че досега не съм идвала на нито една от вашите срещи.Чудесно е да има място където родителите да могат да намерят подкрепа и разбиране, а и професионален съвет.  bouquet

# 12
 • София
 • Мнения: 1 710
Естествено в лудницата забравих да кажа къде се намира и как ще се казва

Място: кв. Младост 1, Блок 63, на много лесно място е - ако някой може да ми помогне с карта ще съм благодарна.
А центъра ще се нарича Ломидол
За феновете на филма и книгата "Властелинът на пръстените" това име вероятно е ясно, за дрегите които не сте чели или гледали филма ще ви копирам малко извадки от книгата на Толкин, за да разберете защо точно това име избрахме.

"И тъй, най-после те стигнаха до Последния удобен дом и намериха вратите му широко отворени."
В Ломидол „се живееше прекрасно - независимо дали искаш да се храниш, да работиш, да разказваш приказки или да пееш, да си седиш просто така и да си размишляваш - или да вършиш всички тези приятни неща заедно. Никакви злини не сполитаха долината.”
„Само за няколко дни всички се ободриха и събраха сили. Дрехите им бяха закърпени, раните им - излекувани, настроението им се повиши и надеждите им се възвърнаха. Торбите им бяха отново пълни с храна - лека за носене, но достатъчно вкусна и питателна за преминаване на трудните планински проходи. Първоначалните им намерения се допълниха с мъдри съвети.”
„След прощалните песни конниците потеглиха бързо, готови за новите приключения, които щяха да преживеят по пътя си, докато прекосяват Мъгливите планини.”
Откъси от книгата "Хобит" на Дж. Р. Р. Толкин гл. 3 КРАТЪК ОТДИХ

Много ми се иска наистина да превърнем Ломидол в такова място.

# 13
 • София
 • Мнения: 1 710
Благодаря на всички ви за подкрепата - не можете да си представите колко е важно за мен. Разбира се, ако смятате, че нещо не е както трябва - свиркайте и ме коригирайте - няма да се радвам  Wink, но пък ще съм щастлива, че сте внимателни и ме следите зорко  Heart Eyes

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 3 743
За откриването не знам какво да ви кажа. Мислех си, че все пак съботата се очертава като най-свободният ден за всички ни. Първи април вече отпадна като вариант, че имаме още да ковем первази и разни други дребни работи, а и вече си дойде. За 8 се организира друга среща, докато аз пусна темата, но ако дойда на срещата на 8 мога да ви разкажа повече. Та исках цялата тази работа да е преди 10, защото на 10 пристигат двама американци, които са Окюпейшънъл терапевти.


Мисля, че другата среща на 8-ми спокойно можем да я отложим за 15-ти април.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт