Ще имаме гости утре вечер и реших да приготвя заек за първи път.
Намерих една рецепта, доста добре изглежда:
Продукти:
1 заек - около 1,5 кг и повече
за „замазката”:
50-60 мл соев сос
30-40 мл зехтин/олио
2-3 фино пасирани скилидки чесън
3 с.л. червен пипер
2 с.л. брашно
1 ч.л. черен пипер
1 с.л. горчица
1 ч.л. сол или на вкус
2 х 100 мл. мл бяло вино
60 гр. масло
7-8 тънки ленти сланина, или суров бекон
5-6 стръка салвия
Заека се нарязва на парчета. Измива се и се подсушава. Парчетата се намазват тънко с маслото. Всички продукти за замаската се смесват и разбъркват, така че да се получи гъста каша. Месото се намазва с кашата. Всяко парче се поставя в плrк за печене, а върху него се слага лента сланина или бекон. Подгответе си два плика, защото за цял заек са нужни два. Оставете месото за 30 минути в хладилник. Фурната се загрява на 200*. Месото се изважда от хладилника и в пликовете внимателно се наливат по 100 мл бяло вино и по 50 мл вода. Завързва се. Пече се на 200* докато заври течността, а после температурата се намалява на 160* и се пече около час и половина или повече в зависимост от това дали е млад или по-стар заек. Накрая пликовете се разрязват и месото заедно със сосът се изсипват в тавата и се връщат във фурната за още 6-7 минути, като сланината се отстранява.
Така, моите въпроси са следните:
Окъде да купя заек в София?
Видях, че в Кауфланд има замразен, но ми се иска да е пресен...
Така че ще се радвам, ако знаете откъде да взема?
Също, трябва ли да отстраня вътрешностите, или така се пече с тях?
Благодаря предварително за помощта!