Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 3 ноем. 2004, 14:45 ч.
  • Преглеждания  17 821  Мнения  10  Онлайн  1
Отговори
  • ЯМБОЛ
  • Мнения: 171
Здравейте. Купих си елда и булгур,но не зная как да ги приготвя.Казаха ми че се варят,да ама сигурно си има някои тънкости все пак и какви подправки им отиват.

Реклама
# 1
  • Варна
  • Мнения: 1 289
какво е елда?  Rolling Eyes

а Булгура можеш да изпозваш в ястия вместо ориз. Аз например правих в4ера пълнени пиперки вместо с ориз с булгур и станаха страхотни,
но за това вече имаше тема...
http://www.bg-mamma.com/viewtopic.php?t=7124

# 2
# 3
  • Варна
  • Мнения: 6 836
Аз елдата я правя по два начина: 1) Като ориза - запържваш в олио лук, моркови, маже и пипер да сложиш, после слагаш измитата елда и нея известно време я позапържваш, после доливаш топла вода или бульон (не помня как точно бяха пропорциите 1:2 или 1:3), като заври, дръпваш от котлона, покриваш с дебела кърпа и я оставяш да "набъбне". Не се препоръчва да се отваря капака и да се разбърква. 2) Ако не обичаш запръжките: Слагаш вода да заври (може да добавиш и кубче бульон, пускаш едно парченце масло, изсипваш измитата елда, затваряш капака и като заври, пак намаляш огъня и нататък караш по 1-ия начин. По-вкусна елдата става като се развари хубавичко, аз вчера готвих, ама май съм сложила по-малко вода от нужното, или съм изтървала кога е почнала водата да завира, та стана по-сухичка  Grinning

# 4
  • ЯМБОЛ
  • Мнения: 171
Благодаря Ви  за ценните съвети момичета.Сега отивам да се развихря в кухнята Simple Smile .Решила съм вече да се храня по здравословно и това е началото.

# 5
  • Мнения: 390
аз пък я слагам в супа (вместо ориз или фиде)
а съм я готвила само със свинско, елда, запържено свинско месо накълцано на малки кубчета (като за кебап), сол, масло
изсипвам горните съставки в тавичка и наливам два пръста вода, като се изпари водата, ако не е набъбнала и омекнала доливам пак, и ......... така, докато стане, рецептата изглежда елементарна, но пък е вкусно
*** пробвай първо с малко количество, аз я обожавам, но нещо домашните не са във възторг от вкуса на елдата /гречка/

# 6
е никой не ми обясни какво е елда - ама какво толкова?...

# 7
  • Пловдив
  • Мнения: 15 033
Хм, ми трудно е Simple Smile как се обяснява какво е леща, на човек който не е ял леща?  Wink В руската кухня е много употребявано, у нас е мнодо по-слабо застъпено. Едно такова...... абе.......ех дребничко, е как да обясня?!  Grinning  Close

# 8
  • Stara Zagora
  • Мнения: 871
Елда
Saracen (англ.) Зърнено растение, наричана още черна пшеница. Използва се предимно за приготвяне на гъсти супи. Характерно за руската и полската кухня. Елдата традиционно се използва и в Бретан(Франция) за приготвяне на палачинки. Подпомага храносмилането ии захранването на организма след заболявания.

# 9
Янтра, Дани - много ви благодаря Simple Smile Simple Smile

а леща знам какво е Wink

# 10
  • Пловдив
  • Мнения: 15 033
Само пример беше Simple Smile Тооо и аз знам, ама я се пробвай да обясниш Simple Smile Един път много се затрудних да обясня какво е патладжан Simple Smile

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт