Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 апр. 2006, 15:51 ч.

Въпрос към живеещите в германия

 • 602
 • 10
 •   1
Отговори
Здравейте!

Имам сестра, която от 15-16 години живее в Германия. Иска да ми помогне да се устроя при нея, но не е наясно какви са законните възможности за това. И двете сме против нелегалната работа и пребиваване, затова търсим начини да замина и да работя там абсолютно легално.
Тя се води немска гражданка, ако това е от значение.

# 1
 • Мнения: 812
Според мен:Студент,Аu-Pair,ако имаш медицинско образование,да се омъжиш,сега се сещам че и Бюрата по Труда пращат там кадри,можеш да попиташ.Засега това се сещам нека и мамите в Германия допълнят  Rolling Eyes

# 2
 • München
 • Мнения: 2 567
Здравей Ива,

в Агенцията по заетоста в София имат информация за всички спогодби с Германия. Не пишеш, дали си студентка или с висше образование, знаеш ли немски. newsm78
1.Ако си студентка, можеш лятото да работиш легално.
2.Др.вариант е по силата на Gastarbeitnehmerverfahren-в рамките на 18месеца за хора с висше образование.
3.Има и спогодба за гледане на стари хора, но не знам точно изискванията й.
4.Сезонна заетост(3месеца) в областта на ресторантьорство и хотелиерсвто.

От немска страна информация за тези спогодби дава Централата за трудово посредничество в Бон (Zentralstelle fuer Arbeitsvermittlung).
Успех!   bouquet

# 3
 • varna
 • Мнения: 22
здравейте,имам малко въпросче.знае ли някой  какъв документ ще трябва да носи германския гражданин за да сключи брак в бг.по принцип колко време може да стои той тук без проблеми.ако някой може да каже ще съм му много благодарна.благодаря

# 4
 • Германия
 • Мнения: 7 046
здравейте,имам малко въпросче.знае ли някой  какъв документ ще трябва да носи германския гражданин за да сключи брак в бг.по принцип колко време може да стои той тук без проблеми.ако някой може да каже ще съм му много благодарна.благодаря
Ако брака ще се сключва в БГ трябва да се пита на място в общината, за София знам, че се ходи в бюрото на Пиротска 10  newsm78.

# 5
 • Мнения: 7 809
предполагам документ zа семейно положение  newsm78 , но най добре да се пита

# 6
 • Germany
 • Мнения: 3 885
здравейте,имам малко въпросче.знае ли някой  какъв документ ще трябва да носи германския гражданин за да сключи брак в бг.по принцип колко време може да стои той тук без проблеми.ако някой може да каже ще съм му много благодарна.благодаря
Както и другите са каzали_трябва да се пита на място (където Ще сключвате брака), zа да няма после връЩане zа липсваЩи документи. Иначе беz виzа или друго раzреШително zа пребиваване може да остане 30 дни.

# 7
 • Германия
 • Мнения: 7 606
Галя, в ритуалната zала (предполагам 4е я zнаеШ къде е  Wink ) иди и питай, там има бюро и на ЕСГРАОН които се zанимават с бракове с 4ужд гражданин. Ина4е немец може да стои в БГ до 90 дена беz виzа.

# 8
 • Мнения: 1 610
Здравей Ива, повечето мами са женени за германци или са в подготовка за сватба / като мен/ Но за твоя казус трябва поне малко да почетеш в нета. Доста добре са ти отговорили преди мен съжелявам, ако се повторя на този линк е агенцията по заетостта относно спогодбите с Германия за чуждестранни работници www.nsz.government.bg Германското посолство можеш да намериш на www.sofia.diplo.de. Информация за следване, конкурси и стипендии можеш да намериш в списание"образование и специализация в чужбина" имат и справочник със необходимите документи и процедурата по кандидатсване. Текущи конкурси има на следния сайт www.studyabroad.dir.bg. ако искаш да си търсиш работа по интернет, което не те съветвам можеш да ползваш сайта www.jobspilot.de. Аu-pair можеш да станеш , при възраст до 28 години.Работеща агенция от Варна бих препоръчала Максконсулт / ако не са се прекръстили/ - координати във вестник Позвънете Варна- може и на електронния им адрес.
Ако имаш завършена магистратура , можеш да кандидатстваш за докторантура в български университет , след което през януари има кандидатсване по документи за стипендията Херти за университета в Бамберг- трябва ти приличен немски също така - информация от сайта на Свищовска академия - www.uni-svishtov.bg. Стипендията се отпуска и на завършили технически специалности.
Но вместо да гадаем дай информация за себе си...
Най-сигурният начин е да се омъжиш. Забременяваш и си раждаш едно детенце. Ето тук 15 годишния опит на сестра ти ще помогне най-много.
Успех  bouquet

# 9
Благодаря на всички за съветите!

Разговарях със сестра ми, каза че ще се опита да ми съдейства чрез познат за работна виза, дано да се осъществят нещата. Ако не - здраве да е. Ще продължаваме да се виждаме веднъж годишно.

# 10
 • Мнения: 945
Миличка, като човек, получил работна виzа преди няколко месеца, мога да ти кажа, че не е толкова лесно. И сестра ти трябва да има "поzнати" поне на 3 места.

За да подадеш документи zа работне виzа трябва първо да имаш склЮчен договор zа работа.

След това имаш 2 варианта. 1.Ако имаш немска диплома, докуметите ти се пращат към агенцията по труда zа да проверят дали има немци, които могат да zаемат мястото ти. Ако да, то тогава се откаzва виzата. За да получиш положителен отговор е необходимо шефът ти да напише подходящо описание на работното място, което предполага, че немец не може да zаеме мястото(примерно български еzик на високо ниво). Освен това работодателя ти трябва да е готов да се бори с агенцията по труда. Не е лесно, но не е невъzможно (аz имам от 6 месеца виzа, половинката има "ОК" от агенцията по труда, но все още няма виzа).

2.Ако нямаш немска диплома, то тогава става страшно. На теория трябва да докажеш, че Германия ще има полzа ти да работиш там. На практика това е въzможно само ако си човек на иzкуството или учен (и то пак не става лесно).

Третия вариант е да получаваш повече от 7000 и нещо си евро и тогава директно попадаш във втора точка и получаваш работна виzа во веки веков.


УспехЕл. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт