Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • зад парка
  • Мнения: 1 578
Искам да споделите опита си в следната ситуация...

Преди около десет дни дъщеря ми Тити (на 1 г. 7 мес) започна в определени ситуации да свива ръчичките си до тялото и повтаря "тах, тах".
Например, когато видя един магьосник в рисувано филмче по тв (по принцип рядко се заглежда по нещо- гледаше фигурното пързаляне и отвреме на време "Сънчо").
Чудех се защо го казва и какво изразява този "страх". След 2 дни отново го каза в конкретна ситуация.

От 3 дни имаме едно болно съседче и говорим за него, че е "болно", "не излиза да играе" и т.н.
Вчера Тити започна да казва "болно", да показва крачето си и да казва "паам" (падам)
После показваше устата си. Видимо не беше добре, вечерта имаше т, не яде, цяла нощ плака. Явно наистина не се чувства добре и нещо я боли.

Въпросът ми е как малкият мозък открива точното значение на такива понятия като болката и страха. Как се прави връзката между нещо, което всеки сам трябва да изпита, за да знае какво е и как всъщност се разбира, че е точно това.
В конкретния случай, никой не е обяснявал никога на Тити, какво означава болката или страха.
 

# 1
  • София
  • Мнения: 1 351
Не зная как става това. Аз също неотдавна бях изненадана, когато Митко в парка видя едно голямо куче, изтича към мен с протегнати ръце и "тах, тах, гуши мамо"

# 2
  • Мнения: 3 036
Вероятно става интуитивно.Предполагам на всички с малко по-големи дечица се е случвало да чуят някоя доста сложна дума, употребена точно на място. В последствие се оказва, че те не разбират точния "превод" на думата, но усещат смисъла й. А и все пак ние не можем да помним всяка дума, която сме казали. Малките човечета се учат, слушайки и запечатват доста неща, които на нас ни убягват...

# 3
  • София
  • Мнения: 31 753
Съгласна съм с Ивиче.
Децата са като попивателни, т.е. следят реакцията, думите на големите в дадена ситуация.

# 4
  • Мнения: 607
Моята дъщеря(1г и 11м)от 1-2 месеца съвсем съзнателно използва думичките бои(боли) и ташо(страшно).Честно казано незнам как точно е осъзнала значението им.Хубавото е, че може да ми казва какво точно я боли а не аз да гадая.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт