Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора

Варна

Мнения: 3 826
Тъй като имам да храня 4-ма възрастни и едно дете и не си падам по всекидневното готвене моля ви дайте идеи за разни ястия в по-големи количества.
Вече напълно изчерпах вариантите които въртя, а ако питам мъжа ми той само мусака ще яде, щерката пък е зациклила на леща. Направо се виждам в чудо като трябва да измисля нещо ново, което да не се изяде за едно ядене.
Цитирай


Мнения: 945
Немски братен (печено месо)

1 кг свинско месо (ние иzбираме винаги по маzничко)

1 морков
2 лука
малко целина
300 мл булон (раzтворено кубче)

1/2 глава чесън
4 с.лъжици доматено пЮре
2 с.лъжици горчица
2 с.лъжици майонеzа
подправки

Месото се маринова от предната вечер. За целта се обелва чесъна и месото се шпикова с него. След това се осолява и намаzва обилно със сместа от моайонеzа, горчица и доматено пЮре. Може и да добавиш раzлични подправки (черен пипер, червен пипер и т.н.). Така мариновано месото се оставя да престои в хладилника минимум 6 часа.

Зеленчуците се наряzват на дребно и се zапържват в съвсем малко маzнина в тавата, в която ще печеш месото после. След това се zаливат с раzтвореното кубче. (Ако те мърzи можеш и да не пържиш zеленчуците) Месото се слага отгоре и се zавива с алуминиево фолио и се пече около 1 1/2 на 250 градуса. Не се отвива по време на печене.

Когато месото е готово соса се пасира с пасатора (или с вилица). Слага се zа 5 мин на котлона да поиzври и му се добавя 1 ч.л. раzмито във вода брашно zа сгъстяване.

Режеш малко месо и го zаливаш със соса. Като гарнитура варени картофи пасват отлично.
Цитирай

София

Мнения: 3 619
Капама - пълниш гювеча и да има  Smile
Зелето става в големи количества - зеле с пиле например!
Сърми - може и мързеливи.
Всъщност най-важното е да имаш голяма тенджера и тава и слагай по мноооооого Smile
Цитирай

Пловдив

Мнения: 12 896
Мен питай! В голямата тенджера - сарми, по едрички, не се старай много да ги свиваш на дребно; боб на супа или по-гъст, с наденички или без; супи разни - по много и по-гъсти, защото иначе според ламята вкъщи не му пълнели корема; телешко варено; телешко на яхния.
В голямата тава на фурната - баница с двойна доза кори; кюфтета на фурна (ми докато се мотам да ги опържа толкова ще брадясам); мусака - картофите по на едро; пиле с ориз - бутчета по едно за всеки и ориза добре напълнена тавата; кртофи огретен; чушки пълнени разни - по 30 чушки успявам да набутам на едно печене (това и в тенджерата става); пържоли - това е ясно(добавям гарнитура от задушени зеленчуци или салата, че няма нахранане само с месо); тутманик с готово тесто - две готови теста и се излапва за едно ядене и малко похапване.
Това се сещам засега.
Цитирай

Варна

Мнения: 3 826
 .:Geri:. благодаря за рецептата. Изглежда много вкусно.
Янтра я кажи как ги правиш тези кюфтета на фурна, защото единственият ми опит в тази насока беше с форма и вкус на вулканизина гума.
А и ако може рецептата за тутманика с готово тесто, моля.
А относно супите, твоят мъж да не е брат на моя, без да знам. Ако не е достатъчно гъста, казва аз гола вода не ям Mr. Green
Цитирай

Варна

Мнения: 446
Не зная дали имаш гювечета, но това също е добър вариант. С едно печене и десет гювечета решаваш две яденета. А пък може вътре да сложиш две различни гозби. /във фурната се събират на два етажа/. Ако не им се ядат два пъти гювечета едно след друго или друга манджа в голямо количество, можеш да ги съхраниш за кратко в хладилника, или за по-дълго във фризера.
Най-важното са ти казали - голяма тенджера и тава.
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 1 864
Най-важното - голяма тенджера и тава.  Laughing И голям гювеч.
Лазанята на GALL 78 става в голямо количество. Като се съберем всички ми е най-лесно да я направя - хранила съм 8 възрастни и една тийнеджърка с нея и остана  Laughing
Онзи ден правих патешки сърца (че са по-големички) в гювеча с картофи. Може да се сложат и други зеленчуци, каквито обичате. Стават екстра, само трябва да се сварят предварително в тенджерата под налягане.
Дроб по-селски, бобец-зелен, зрял. Сега има зеленаши - у нас е на почит баница със спанак.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 12 896
.:Geri:. благодаря за рецептата. Изглежда много вкусно.
Янтра я кажи как ги правиш тези кюфтета на фурна, защото единственият ми опит в тази насока беше с форма и вкус на вулканизина гума.
А и ако може рецептата за тутманика с готово тесто, моля.
А относно супите, твоят мъж да не е брат на моя, без да знам. Ако не е достатъчно гъста, казва аз гола вода не ям Mr. Green
Ламята-звяр Love тежи 125кг и не иска да си губи формата. Може и да има други подобни роднини Mr. Green
Кюфтета са лесни - правя си смес за кюфтета - кило кайма (каквато има в магазина, то пише телешко, свинско, нам кво си, ама и умрели магарета може да има), 2-3 яйца, чубрица, червен, черен пипер, доста лук - повече от юмрука ми, две фили стар хляб намокрени и само средата извадена и натрошена ) или вместо хляба - чаша галета, маааааалко сода - една равна чаена лъжица, сместа се забърква от предната вечер и се покрива с найлон и се оставя да втасва в хладилника. Не знам защо, но опитно доказах, че стават по вкусни. Вадя сместа, правя кюфтаците и нареждам в предварително намаслената голяма тава, разстояние- около сантиметър, нареждам ги всичките, слагам и една чаша вода и слагам във фурната и тогава включвам на 200грд.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 12 896
Тутманика с готово тесто - вземам два пакета (те май са по половин кг). Намаслявам тавата на фурната. Врътвам в микровълновата едно голямо пакетче масло до полуразтапяне. Разопаковам тестото и го разделям на горе-долу еднакви топки, колкото юмрук. Разточвам на дълго топка, да е дебело към един пръст, намазвам обилно с маслото и слагам натрошено сирене, навивам и слагам в тавата. Повтарям до свършване на тестото, поразпределям равномерно в тавата, не е много плътно, ама те се надуват. Оставям приготвения тутманик да почива и повтасва някъде на топло и после пека на 180грд.
Цитирай

София

Мнения: 3 537
Пилешка супа
Супа топчета
Сарми
Зеле с месо или без
Гювеч
Бял ориз с пил.месо на фурна
Картофена яхния
Печени картофи с месо или без
Яхния с пилешки воденички
Зелен/зрял/боб
Баница
Тутманика са ти го казали вече
Мързелива баница/аз му викам солен кекс със сирене/
.......това се сещам newsm78
Бухти
Мекици

Цитирай

все тук

Мнения: 1 599
Дробсарма /може и с пилешки дреболии/
Кюфтета по чирпански - яхния на фурна, но със зеленчуци и картофи
Кисело зеле с кокошка или със свинско
Яхния от свинско месо и картофи
Милинки със заливка от брашно и сиренце
Цитирай

София

Мнения: 2 122
Тутманика с готово тесто - вземам два пакета (те май са по половин кг).
Янтра, какво тесто ползваш, това за пица и мекици ли? И как точно ги навиваш - на руло и на охлювчета или...?
Цитирай

Пловдив

Мнения: 12 896
Ъъъъъъъ тук е Сопот бе хора! Има само един вид тесто Laughing
Като го разточа на дълго, имам предвид на 3 пръста горе-долу ивица, мажа по цялата дължина с масло и слагам яко сирене (или извара). Навивам на рулце, по дължината и слагам в тавата изправено т.е. навитото да се вижда отгоре.
Цитирай

София

Мнения: 218
Шиш кебап с кайма
Списък на необходимите продукти:

500 г свинска кайма
1 скилидка чесън
1/2 зелена чушка
1 ч. л. чубрица
1/2 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. кориандър
1/2 ч. л. кимион

за гарнитурата:
2 домата
2 скилидки чесън
1 патладжан
1 глава лук
1 1/2 зелени чушки
2 щипки кимион
2 щипки кориандър
4-5 с. л. зехтин
сол на вкус
сокът от 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
 1. Патладжанът се нарязва на филийки, посолява се и се оставя настрана, за да се отцеди горчивият му сок. След това се изпича на скара заедно с нарязания на кръгчета лук.
 2. Каймата се овкусява с кориандър, кимион, чубрица и червен пипер. Добавят се нарязаните наситно чесън и чушка и се смесва добре. Оставя се да отлежи 10-15 минути.
 3. С намазнени ръце от каймата се оформят кебапчета, нанизват се на шиш и се пекат на скара от всички страни.
 4. Доматите и чушките за гарнитурата се нарязват на кубчета и се поставят в купа. Смесват се с нарязаните наситно чесън, изпечен лук и патладжан. Зеленчуците се овкусяват с кориандър, кимион, сол, лимонов сок и зехтин. Поднасят се като гарнитура към шиш кебапа.
 
Цитирай

New Zealand

Мнения: 5 184
Мусака, пълнени 4ушки, макарони на фурна, спагети, всякакви яхнии в по-голяма тенджера, бухти, мекици, пала4инки, паржени филйки, пица, баница, руло Стефани с гарнитура към него, винен кебап с картофено пюре ...
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора