Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 апр. 2006, 20:22 ч.

kakvo e endometrioza?

 • 5 239
 • 19
 •   1
Отговори
molq vi ako nqkoi znae za sigurni simptomi na endometrioza,kak se otkriva i lekuva,da spodeli opit.

# 1
# 2
 • Мнения: 4 321
Здравей dalia,
Ето ти една статия за ендометриозата:

Какво е това ендометриоза и как се развива?
Лигавицата (вътрешната обвивка) на матката се нарича ендометриум. Когато ендометриалната тъкан се намира на място, различно от нормалното разположение, това се нарича ендометриоза.
Пременструалната и менструалната болка често са свързани с ендометриоза. Това е достатъчно разпространено заболяване, което се характеризира с появата на клетки на ендометриума (лигавицата на матката) на места, където не трябва да бъдат: в стената на матката, маточните тръби, яйчниците, на перитонеума, пикочния мехур, правото черво и в по-отдалечени органи. Струпването на клетките в нетипичните места се нарича "огнища на ендометриоза”. Тези клетки се държат точно така, както когато се намират в матката, т.е. ежемесечно "менструират", едновременно с менструацията на жената може да има кръв в храчките, урината. Нерядко в яйчниците се образуват ендометриозни кисти.
По принцип по-голямата част от лигавицата на матката се изхвърля с менструацията. Оставащата част се развива, пораства и след това още веднъж се изхвърля в края на менструалния цикъл. Процесът циклично се повтаря всеки месец до настъпване на бременност или до настъпване на менопаузата. При нормални условия, ендометриалната тъкан се намира само в маточната кухина. Но при около 15% от жените се откриват ендометриалните огнища извън матката, в коремната кухина (обикновено в рамките на таза), и рядко на други места като в белия дроб, ставите и дори в мозъка.
При някои жени, страдащи от ендометриоза, всеки месец за 3-10 дни до менструацията настъпват "черни дни", характеризиращи се с болки в корема с различна интензивност - от лек дискомфорт до необходимост да се лежи, да се приемат обезболяващи средства и даже до пълна загуба на работоспособността. Преди менструацията и в първите дни от нея болки могат да появят в правото черво, опашната кост, седалището, краката, гърба и т.н. Особено силни могат да бъдат болките при полов контакт, което го прави невъзможен. Може също да се наблюдава подуване на корема, главоболие, виене на свят, гадене, повръщане. Има обаче и случаи, когато даже изразената ендометриоза не се проявява.
Обикновено при преглед се откриват коремни и тазови болки, и кисти пълни с артериална кръв по яйчниците (ендометриозни огнища), които често се наричат „шоколадови кисти”, както и ендометриални сраствания. Ендометриозата нерядко се съчетава с безплодие, което се обяснява с наличието на сраствания в малкия таз и нарушение на процеса на съзряване на яйцеклетките. Важно е да се подчертае, че далеч не при всички болни с ендометриоза се отбелязва безплодие и много учени считат връзката между тях за недоказана, ако проходимостта на тръбите е запазена.
Описаните по-горе симптоми на ендометриозата и данните от ултразвуково изследване позволяват да се заподозре това заболяване. Но точно да се установи диагнозата може да стане само по пътя на ендоскопията, хистеро- и лапароскопията, които позволяват да се огледа кухината на матката и органите в коремната кухина, без да се прибягва към голяма операция.
Какви са симптомите на ендометриозата?
Симптомите на ендометриозата са различни, в зависимост от местоположението на уврежданията и в зависимост от степента на заболяването. Най - честите симптоми са болка, инфертилитет и смущения в менструалния цикъл. Болката е типична като при менструация или дисменорея (болезнена менструация). Обикновено започва няколко дни преди или с настъпването на менструацията и продължава два или повече дни след началото на менструацията. Болка може да се появи също и по време на овулацията или по средата на цикъла. Такъв тип болка настъпва изведнъж около 12-14 ден преди менструация. Доколкото овулационния цикъл е скъсен при пациенти с ендометриоза, болката от средата на цикъла може да продължи и да премине в предменструалната и менструална фаза. Жените с ендометриоза също могат да изпитват болка и при полов акт, наречена диспареуния. Това конкретно се проявява при дълбоко проникване. Диспареунията има тенденция да се засилва към времето на менструация. По интересното е, че болка може да се появи с уриниране и дефекация, въпреки че такъв тип болка се наблюдава по рядко. Също е възможно при наличието на ендометриоза да има кръв в урината и/или газове в червата, обаче това може да не причинява болка.
Друг симптом на ендометриозата е инфертилитета. В действителност, това е относително общо явление при жени с ендометриоза.
От какво се причинява ендометриозата?
Точната причина за ендометриозата не е известна. Обаче има три основни теории относно произхода на това заболяване. Вероятно се прилага комбинация от всичките три теории.
Теория на имплантирането През 1922 г. американския гинеколог Сампсън , предполага че доколкото менструалната кръв съдържа пренесени живи клетки от ендометриалната лигавица и доколкото тази кръв лесно преминава през коремната кухина чрез маточните тръби, ендометриалните клетки лесно се прилепват към перитониалната повърхност (гладката мембрана която покрива коремната кухина) и расте там. Такива клетъчни струпвания вероятно биха могли да реагират по същия начин к към цикличните хормонални промени, които са причина за нормално разположения ендометриум да нараства и след това да кърви с менструацията на база на хормоналните промени. Фактът че фалопиевите тръби са засегнати при повечето пациенти с ендометриоза, прави правдоподобна теорията на Сампсън.
Теория на преобразуването Тази теория постановява, че доколкото перитонеума, който покрива коремната кухина и ендометриума споделят общ ембрионален произход, което дава възможност на клетките от перитонеума да се преобразуват в ендометриум и да реагират и кървят в резултат на цикличните хормонални промени.
Теория на емболията (Разпространяване чрез кръвния поток) Тази теория предполага, че ендометриалните клетки могат да навлязат в кръвния поток и като емболи, разнасяни чрез кръвта, да достигнат до отдалечени места в тялото. Теорията на емболията е единствената, която може да обясни наличието на ендометриални струпвания в различни места извън коремната кухина (например в белия дроб, мозъка и ставите).
Как да разбера ако имам ендометриоза?
Симптомът болка по време на цикъл предполага ендометриоза, но не е специфичен, защото по-голямата част от жените изпитват някаква болка по време на месечния цикъл. Чрез ултразвук могат да се видят големи кисти по яйчниците наречени ендометриозни, показателни за доста напреднала форма на заболяването, но по този начин не може да се открие заболяването в ранна фаза. Единствения сигурен начин за диагностициране на ендометриозата е хирургически, обикновено чрез лапароскопия.
Как ендометриозата влияе на фертилността?
Ендометриозата може да повлияе на фертилността по два начина. В начална фаза, появилата се ендометриоза въздейства на фертилността чрез ефекта, който оказва върху имунната система, докато вече в напреднала фаза има допълнителна механична пречка. При наличието на сериозно заболяване често има тазови сраствания, които блокира маточните тръби и така пречат на яйцеклетката да попадне в маточната тръба и в маточната кухина. Срастването може да обхване яйчника като обвивка и по този начин да пречи на узрялата яйцеклетка да излезе от яйчника. Срастванията могат също да фиксират фалопиевата тръба на едно място, което пречи яйцеклетката да бъде уловена, дори когато тръбата не е запушена.
Ендометриозата в напреднала форма може да притиска яйчниковата тъкан, намалявайки броя на яйцеклетките с добро качество. След хирургическа намеса също може да се намали броя на яйцеклетките, когато по невнимание естествената тъкан бъде премахната или унищожена, или чрез друго леко увреждане, променящо кръвоснабдяването на яйчниците.
При наличието на сериозни увреждания е показано ин витро (IVF) оплождане. Добре известно е, че лечението на тежка степен на ендометриоза (оперативното или медикаментозно) подобрява резултатите от IVF, докато при ранните форми на заболяването ползата е под въпрос. Знаем, че пациентите със всички степени на ендометриоза имат намаляваща фертилност в сравнение с контролна група жени от същата възраст. Дори и в лека форма, ендометриозата е причина за възпалителна реакция. Последващото активиране на имунната система може да доведе до необичаен имунен отговор на ендометриума което може да предотврати имплантиране или да доведе до унищожаване на ембриона. Същата реакция може да се прояви и при ин витро процедурата.
Необходимо ли е ендометриозата да бъде лекувана?
Лечението на ендометриозата трябва да се фокусира върху две неща, болка и фертилност. Болката изисква лечение без значение от степента. Ако основно е засегната фертилността, тогава следващият етап трябва да бъде хирургическа намеса; срастванията в таза трябва да бъдат премахнати и целостта на фалопиевите тръби трябва да бъде възстановена. Както и при последващата хирургическа намеса по тръбите (пластика) съществува голяма вероятност тръбите да сраснат (блокират) отново и в тази връзка такъв тип хирургическа намеса е препоръчителна само при млади пациенти, за които IVF е неприложим вариант. Леката форма на ендометриоза не оказва механична пречка, няма последствие при лекуване на фертилността и затова не е необходимо да бъде лекувана по хирургичен път.
Какви методи съществуват за лечение на ендометриозата?
Ендометриозата бива вътрешна /заемаща само матката/ и външна /заемаща околните тъкани и органи/.
Гениталната вътрешна ендометриоза засяга най-често матката. В нейния мускулен слой гнездно са разположени клетки на ендометриума, които образуват кисти. Болната се оплаква от силна болка при менструация, която обикновено е обилна и с по-малък менструален цикъл. Матката е увеличена, с нервна повърхност и болезнена при опипване. По-рядко се засягат и маточните тръби.
При външната генитална ендометриоза болката е постоянна и се дължи на настъпилите сраствания. Наблюдават се и нарушения в менструацията. Болестният процес засяга и яйчниците, чиято структура се нарушава, образуват се т.н. "шоколадови" кисти. Яйчниковата функция е тежко засегната и се развива стерилитет. Външната форма трудно се открива.
Лечението е консервативно или оперативно. Прилагат се хормони, които се отделят при бременност, като по този начин се блокира менструацията. Използуват се и препарати, насочени срещу стимулиращите яйчниковата функция хормони, като по такъв начин се създава състояние на псевдоменопауза. При неуспех от консервативното лечение, по показание се предприема оперативно лечение.
Основни цели на лечението: да се избави жената от болки; да се намали кръвозагубата и свързаната с нея анемия; да способствува за настъпване на бременност.
Съществуват три основни метода за лечение на ендометриозата:
І - неоперативен - с помощта на лекарствени средства;
ІІ - хирургичен;
ІІІ - комбиниран - съчетание на хирургично и лекарствено лечение.
Напоследък все по-често се осъществява оперативното лечение по време на лапароскопията.
Първоначалното лечение при болка обикновено е без рецепта или предписване на силни аналгитици като ибупрофен или напроксен, които могат да бъдат изписани на база предположения, базиращи се на симптомите, без поставена точна диагноза. Използват се продукти, подтискащи овулацията или напълно подтискащи функцията на яйчниците. Последните имитират състоянието на климакса и могат да предизвикат съответните явления; горещи вълни, сухота на лигавиците и др., които впоследствие изчезват след прекъсването на лечението. Съвременните продукти се въвеждат веднъж в месеца, курсът на лечение обикновено продължава 6 месеца. След приключване на лечението, менструалният цикъл се възстановява след 30-80 дни.
Ако тези медикаменти са недостатъчни за облекчаване на симптомите, следващата стъпка е лапароскопия за диагноза и лечение. Хирургическото лечение е най-доброто при ендометриоза. Малки поражения могат да бъдат третирани с обгаряне или чрез използването на лазер. Тазовите сраствания могат да бъдат премахнати. При напреднала ендометриоза премахнатите кисти могат да се появят отново. Доколкото ендометриозата е прогресиращо заболяване, нови поражения могат да се развиват след хирургическа намеса толкова дълго, колкото пациента продължава да произвежда естроген. Относно фертилността, пациенти с напреднала форма на заболяването с изразени тазови сраствания и ендометриоза трябва сериозно да обмислят прилагането на IVF, особено за пациенти над 35 години. Всички пациенти с ендометриоза трябва да се преценят за наличието на съществени нарушения в имунния отговор, което може да е основание за лечение.


За повече информация посетете сайта на  Зачатие

# 3
blagodarq vi mnogo za byrziq otgovor i iz4erpatelnata informaciq! za zalost tova,koeto pro4etoh nikak ne me uspokoi...izliza,4e ot tazi uzasna bolest nikoi ne e zastrahovan..ne 4e byrzam da si postavq diagnoza sama,no uzasno me e strah ! pravih abort  Cry predi 7 meseca i naposledyk naistina imam stranni bolki 4-5 dena predi cikyl,stqga me krysta...abe ste ti4am kym leklarskiq kabinet za kompetentno mnenie,samo deto ot ehograh mai trudno ste mi kazat imam li,nqmam li endoblabla Confused
o4akvaite vklu4vane

# 4
 • Мнения: 4 321
dalia, наистина ендометриозата не може да се открие с ехограф и обикновен преглед при кварталният гинеколог. Разбирам, че диагнозата не ти е поставена от лекар, а ти си мислиш че го имаш това заболяване. Не се измъчвай сама, болките в корема не са задължително от ендометриоза! Не си поставяй сама диагнози. Не се шашкай предварително. Вие от колко време правити опити и какво друго освен болкта в корема те наведе на мисълта за ендометриоза?

п.с. Пиши на кирилица, че така много трудно се чете. Ако кредора ти не работи, използвай този сайт http://lat2bg.kredor.com/ Много лесно се работи с него.

# 5
 • Burgas
 • Мнения: 547
Далия, на теб и на други момичета които по една или друга причина се питат какво е ендометриоза и дали аз не съм болна от нея горещо препоръчвам бързо да обсъдите тези съмнения с лекаря си.През май стават 2 години неуспех в борбата ни за бебе.Миналото лято доста се порових във форума четох и за ендометриозата и имах известни съмнения че може да имам,но не направих нищо.Реших че щом лекарите не говорят за ендометриоза по-добре да не мисля за това.Да ама не.Правихме 3 инсеминации и във връзка с това знам че преди 4.12.05г. нямах явни данни за това заболяване.Поради празниците следващия ми преглед беше на 22.01.06г. когато ми откриха киста с размер 30 мм и предположиха че е ендометриозна.Обикновено такива кисти растат много бавно и лекарите ги наблюдават с години.Само че при мен се разви мълнееносно.Случвало се изключително рядко но какво ме грее статистиката след като се случи и на мен?!На 16.03.06г. заедно с кистата тогава с размери 70 мм на 50 мм ми отстраниха яйчника и тръбата.Съжалявам че преди инсеминациите не поисках от лекарите да ме прегледат с лапароскопия.Щяха да открият ендометриозата по-рано и кой знае сега можеше да съм си с двата яйчника.Спестих около 1000 лв. от лапароскопията но дадох 800 за операцията.Мислете за здравето си.Задължително обсъждайте страховете си с лекаря.По-лесно е да си кажеш че едва ли страдаш от това,но не знаеш какъв риск поемаш.Не искам да плаша никого,а само да предупредя и искренно се надявам да няма други като мен.

# 6
 • Мнения: 769
Далия, на теб и на други момичета които по една или друга причина се питат какво е ендометриоза и дали аз не съм болна от нея горещо препоръчвам бързо да обсъдите тези съмнения с лекаря си.През май стават 2 години неуспех в борбата ни за бебе.Миналото лято доста се порових във форума четох и за ендометриозата и имах известни съмнения че може да имам,но не направих нищо.Реших че щом лекарите не говорят за ендометриоза по-добре да не мисля за това.Да ама не.Правихме 3 инсеминации и във връзка с това знам че преди 4.12.05г. нямах явни данни за това заболяване.Поради празниците следващия ми преглед беше на 22.01.06г. когато ми откриха киста с размер 30 мм и предположиха че е ендометриозна.Обикновено такива кисти растат много бавно и лекарите ги наблюдават с години.Само че при мен се разви мълнееносно.Случвало се изключително рядко но какво ме грее статистиката след като се случи и на мен?!На 16.03.06г. заедно с кистата тогава с размери 70 мм на 50 мм ми отстраниха яйчника и тръбата.Съжалявам че преди инсеминациите не поисках от лекарите да ме прегледат с лапароскопия.Щяха да открият ендометриозата по-рано и кой знае сега можеше да съм си с двата яйчника.Спестих около 1000 лв. от лапароскопията но дадох 800 за операцията.Мислете за здравето си.Задължително обсъждайте страховете си с лекаря.По-лесно е да си кажеш че едва ли страдаш от това,но не знаеш какъв риск поемаш.Не искам да плаша никого,а само да предупредя и искренно се надявам да няма други като мен.


Правиха ми лапароскопия за махане на киста 7см, но освен това се оказа, че тръбите ми са съответно 10% и 100% проходими. За кистата имаше съмнение, че е ендометриозна, но слава богу не се оказа така. Сигурна съм, че много нерви и пари и кой знае колко време щах да изхабя преди да го разбера това, а лапароскопията ми беше безплатна по Здравна каса и всичко стана за една седмица. Това преди 6 месеца. Сега продължаваме с опитите.. 

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 99
За да не пиша отново за моите проблеми, свързани точно с тази диагноза, моля да прочетете написаното от мен в "Прокървяване преди цикъл ". И ако има други, които са се лекували със Золадекс, моля да обменят инф. за ефекта от лечението.

# 8
 • София
 • Мнения: 415
... И ако има други, които са се лекували със Золадекс, моля да обменят инф. за ефекта от лечението.
Здравейте всички,
съвсем скоро открих този форум и реших да се включа в обмяната на опит. За съжаление моят е доста горчив. Веднъж вече съм оперирана с диагноза ендометриозна киста /на десният яйчник/. Преди два дни откриха, че имам нова киста, но този път на левият яйчник. Така че... уви  предстои ми втора операция. Не мога да опиша в какъв шок бях при новината. Сега, два дни по-късно започвам да се съвземам и това, което ме плаши най-много /след вероятността да остана без бебче, разбира се/ е, вероятността да ме подложат отново на лечение с Диферелин /който е по-евтиният аналог на Золадекса/. Мога с часове да разказвам за шестте месеца на Диферелин...топите и студени вълнички, вечно плувнала в пот, нервите, напрежението, 10-тина кила в повече.. общо взето точно както описват критическата.
А сега, когато установявам, че всичко е било на празно... и лечението е без ефект, не съм сигурна, че ще се справя с това изпитание още веднъж.
Надявам се да не съм Ви дотегнала с дългото си излияние и Ви пожелавам много здраве, и на никой да не се среща с тази страшна болест.

# 9
 • Мнения: 4 321
jazzybaby съжалявам за лошите новини Sad

Сподели, моля те какви симптоми, лично ти усети при ендометриозата.
Благодаря ти предварително.

Успех и  късмет!

# 10
 • Мнения: 4 321
Благодарение на jam, мога да Ви дам линк към специален сайт за ендометриозата. Имах възможността вече да го разгледам - хареса ми.
Правен е от лекари, инициатор е д-р Владимиров. Скоро ще има и форум към него.

jam още веднъж ти благодаря за информацията.    bouquet


Eндометриоза

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 99
Нямам търпение този форум да заработи. Предполагам, че ще бъде много полезен за всички нас, които страдаме от тази коварна болест. А иначе, от това което прочетох, още повече се отчаях.

# 12
 • София
 • Мнения: 415
Благодаря за топлите думи!
Относно симптомите, при мен започна още 95 година с поликистозни яйчници. Тогава правех малки кисти /до 4 см/, които се пукаха сами. Няколко месеца съм била на диане 35. После изследване на хормоните -  виж ти... била съм мъж  Embarassed Няколко месеца на бромкриптин /ако си спомням точно/ и в последствие... изненада - объркали ми били изследването  #2gunfire #2gunfire  Добре дошла обратно в отбора на жените  Mr. Green
После още няколко години на диане, билки, гладуване.... каквото съм се сетила, това съм опитала. И така до 2004г., когато ми откриват поредната киста  Sad. Този път е по-голяма 6см. и имаха съмнения, че е "шоколадова". Болката беше както при другите кисти. Най-често по време на оволация и преди да ми дойде. Само дето този път не се спука. И така ..операция. Доказана ендометриоза, Диферелин /след неравностойна борба със здравната каса/.
Не беше чак толкова страшно, пък и аз рядко стигам до чак такова отчаяние, както сега. Упорито и саркастично магаре съм Laughing Няколко месеца след операцията срещнах мойто лъвче  Laughing и от тогава не сме спирали да опитваме за бебе. Дори един доктор ми каза, да не опитваме сега, че щели да са близначи  Laughing /дай боже отговарям Grinning/
Ох... много дълго стана, извинявам се. Но като си излее душата човек и му олеква. Благодаря Ви, че Ви има момичета!

# 13
 • София
 • Мнения: 415
Пак съм аз  Simple Smile
Дано да не досаждам, но имам надежда за добра новина  Grinning Току що се връщам от преглед при Д-р Огнянова /много препоръки имаше за нея в белият списък  Grinning/. Според нея огромната ми нова киста не е на левия яйчник. Така че....  Praynig моля се да е права, цял яйчник е къде, къде по-добра перспектива пред една пета опериран яйчник  Grinning
Спискайте палци!!!

# 14
 • Мнения: 4 321
Имаш ги от мен!

Весел уикенд. 

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт