Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Страсбург

Мнения: 819
Imam oktopod i ne znam kak da go sgotvya bez da go sasipya??!!!
Pomognete!
Цитирай

София

Мнения: 7 580
Вари се в тенджера под налягане и после се обелва.
ето и няколко рецепти:

Задушени октоподи с копър
Продукти: 1 кг. октоподи; 1 супена лъжица зехтин; 1 глава лук нарязан на кръгове; 2 супени лъжици ситно нарязан чесън; 1 чаена чаша копър; половин чаша бяло вино; 2 супени лъжици ситно нарязан магданоз; 2 филета аншоа нарязани.
Приготвяне: Нарежете пипалата и тялото на октопода на парчета по 3 - 4 см. Потопете ги в хладна солена вода за около 5 мин. След това ги изваде и ги подсушете. В голям тиган сложете лукът, чесъна и копъра докато омекнат. След това прибавете октопода, виното, магданоза и аншоата. Покрийте го и го оставете да къкри на огъня около 40 мин. Сервира се топло в супени чинии.

Ястие от малки октоподи на скара
Продукти: 500 гр. октопод; зехтин; червено чили; чесън; сок от лимон (прясно изтискан) и черен пипер.
Приготвяне: Почистете и измийте малките октоподи. Направете марината от чесъна, ситно нарязаното чили, сока от лимона (лимона отнема от лютивостта на чилито) и малко черен пипер. Всичко това разбъркайте в купа като прибавите и малко зехтин. Сложете октопода в маринатата и го оставете така за около час в хладилника. След като извадите октопода от маринатата го слагате на скарата като го обръщате често и гледате да не загори.

Задушени октоподи
Продукти: 1кг. октоподи (с обелена кожа и нарязани на парчета); 1 глава лук - нарязана; 1 скилидка чесън - нарязана ситно; 4 супени лъжици олио; 1/4 купа листа от целина - нарязани; 1 супена лъжица магданоз - налълцан ситно; чаша и половина бяло вино; сока от един лимон.
За маринатата: 1 чаша бяло сухо вино; 1 чаена лъжица Worcestershire сос; 1 чаена лъжица сол; 1/4 чаена лъжица черен пипер; 1 супена лъжица нарязанина ситно листа от целина; 1 скилидка чесън - ситно нарязана; сок от 2 лимона.
Приготвяне: Смесете всички съставки от маринатата в плитък стъклен съд. Начукайте октопода с чука за месо. След това го сложете в маринатата и разбъркайте за да се покрие изцяло с марината. Похлупете съда и го оставете в хладилник за 24 часа. В голяма тенджера сложете зехтин и запържете лука и чесъна докато омекнат. След това прибавете октоподите и останалите съставки от рецептата. Оставете ястието за заври, след това намалете температурата и задушавайте така за около 2 часа. Ако е необходимо, доливайте с вода.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.