Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 581
Някой знае ли как се прави кук?
Аз съм яла само веднъж /много отдавна/, но мъжа ми го харесва и все ме кара да му направя!
Моля Ви - помагайте  Hug
Цитирай

София

Мнения: 581
Никой ли не знае как се прави кук?  Sad
Горкият ми мъж - гладен ще си остане  Wink
Цитирай


Мнения: 237
Даже не съм го чувала EmbarassedОбясни малко,че ми стана интересно.Може даже и без подробната рецепта,какво представлява Thinking
Цитирай

София

Мнения: 581
Аз не знам почти нищо от рецептата  Embarassed
Знам, че се слага мед и ром/или нещо подобно/ и прилича на доста твърд кекс, който може да стои много време.
С две думи - опитвала съм едно парче преди около 5 години и спомените ми не са много ясни  Crazy
Цитирай


Мнения: 8 605
Сигурна ли си, че и на български се казва КУК? Да не би да се нарича по друг начин? newsm78
Цитирай

София

Мнения: 581
Аз го знам като кук, но не съм сигурна дали рецептата е българска.
Цитирай


Мнения: 8 605
Да не би това нещо да сте яли, в него има ром, стафиди и е малко твърдо.

Традиционен немски коледен кекс(Щолен)  

Продукти:
150 г стафиди (черни и бели)
75 г смесени захаросани цитросови кори
150 г ядки (бадеми, лешници, орехи), нарязани на едро
5 с.л. ром
100 мл мляко
50 г захар
7 г суха мая или 30 г прясна мая
500 г брашно, пресято
150 г краве масло
5 жълтъка
2 ванилии
настърганата кора на 1 лимон
1/2 ч.л сол

Глазура:
100 г краве масло, разтопено
100 г пудра захар

 
Приготвяне:
Накиснете стафидите и захаросаните цитрусови корички (нарязани на кубчета) в рома за около 20 мин. Смесете в купа млякото, захарта, маята, солта и 5 с.л. брашно и добре разбъркайте. Покрийте с кърпа и оставете на топло за около 20 мин да шупне.
Сложете в голяма купа пресятото брашно, направете кладенче в средата и изсипете сместа с маята, размекнатото масло и жълтици, ванилията и настърганата лимонова кора и добре размесете. След това на набрашнена повърхност омесете добре тестото. Добавете стафидите, захаросаните кори и ядките и отново размесете тестото. Сложете тестото в купата, покрийте с кърпа о оставете да втасва на топло докато увеличи обема си два пъти.
Разточете на правоъгълник 30 на 20 см. От едната страна прегънете тестото така че да покрие малко повече от половината. От другата страна навийте като руло така, че да покрие прегънатия вече край. Сложете в тавичка, покрита с хартия за печене, покрийте с кърпа и оставете да втаса още веднъж за около 30 мин. Затоплете фурната до 170 градуса и след това печете около 1 час. Ако започне да прегаря - покрийте с фолио.
Когато извадите кекса от фурната го намажете с 1/4 от разтопеното масло, след това посипете с 1/4 от пудрата захар. Повторете този процес няколко пъти докато свърши захарта и маслото.
 
И тук във форума има рецепта за него:
http://www.bg-mamma.com/index.php?PHPSESSID=6bef5a445479efb38587 … c=11707.msg210905
« Последна редакция: вт, 04 апр 2006, 23:19 от labrex »
Цитирай

София

Мнения: 581
labrex, благодаря за интересната рецепта, но 'сладкиша', който се опитвам да издиря е без стафиди и ядки, няма глазура  Confused
Цитирай


Мнения: 8 605
Жалко, и на мен ми стана интересно, що за КУК ще е това чудо? newsm78 Дано някой се сети! Very Happy
Цитирай


Мнения: 8 605
Виж какво намерих в една готварска книга:

Кук /Белгия/

Прибавете към 1/2 кг. пресято брашно 5 лъжици захар, 5 лъжици мед, 1 лъжичка ананасова есенция, 1 лъжичка сода бикарбонат и 1 чаша мляко. Разбийте много добре сместта и я оставете да отлежи 2-3 часа, след което я изсипете в намазана с мазнина тавичка и я опечете в умерена фурна. /около 1 час/.

Само не ми е ясно какво има да отлежава, ама така е дадена. Какво ще пречи да се опече веднага??? newsm78

breeze , това ли е?
Цитирай

София

Мнения: 581
Да, точно това е! Много благодаря  Love

Съжалявам за късния отговор , но не бях в София.
Цитирай

София

Мнения: 399
Само не ми е ясно какво има да отлежава, ама така е дадена. Какво ще пречи да се опече веднага??? newsm78

breeze , това ли е?
[/quote]
Казват, че тесто със сода е добре да отлежи, предполагам затова. Но и на мене ми си струва много това време.
Нека breeze я няправи, пък да каже как е   chef
Цитирай

София

Мнения: 581
Направих кука  Party
Стана вкусен, но имайте предвид, че е доста твърд.
Малко промених рецептата - вместо бяла сложих кафява захар, а вместо есенцията сложих няколко лъжици ликьор от вишни  Very Happy
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.