Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 3
1 Потребител и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
15-29 от 581 отговора


Мнения: 22
Сашо Башо, много добре изглежда снимката, а сниманото вероятно е дзверски вкусно.
Как го направи?

Първо честита нова година и много здраве на теб, за да правиш все така вкусни мезета и на близките,  за да могат да им се радват и наслаждават.

Рецептата е същата, като за шунката от бут, но ползвах филе. Стана добре дори направих чехски рулца с нея.При притискането в шунковара се отделя доста течност и предния път преди варенето я излях. Сега я оставих и стана доста по сочно, макар, че филето по принцип е доста сухо, като месо.
Сега съм заредил пак бут, но към сместа за инжектиране добавих и малко мащерка, ще видим какво ще стане. По принцип обичам шунката да си мирише на месо със съвсем лек нюанс на подправки. Тогава ми е най-вкусна.
Цитирай

Sofia

Мнения: 12 839

Честита Нова Година на всички!!!
Много вкусни мръвки - и поводи за празнуване, с мезене и пийване!!
Цитирай


Мнения: 1 545
Здравейте! Не е точно по вашата тема,но не знам има ли по-подходяща. Някой правил ли е роле "Трапезица",получава ли се и може ли да споделите рецепта?
Цитирай

Sofia

Мнения: 12 839

М/у другото "сгрешената" ни шунка, за която очаквах, че ще е ужасяващо безсолна и суха, си стана много добре - е, можеше и повече сол да поеме, ама не много.
Цитирай


Мнения: 1 990
Сега остава да я видим ....  newsm78
Цитирай

Sofia

Мнения: 12 839

Ми не може. Отворихме я на 31ви вечерта (с очакване за жестока безсолност) иииии... ами, нали се сещаш какво се случва с шунките тогава. Ех, празници, ех, купони...
Цитирай


Мнения: 1 990
сещам се - всичко е хубав спомен 35
Цитирай


Мнения: 22
Здравейте! Не е точно по вашата тема,но не знам има ли по-подходяща. Някой правил ли е роле "Трапезица",получава ли се и може ли да споделите рецепта?
Ето тук http://digital-bushman.com/?p=437 колегата е дал страхотно обяснение на нещо подобно. При роле Трапезица преди да го сложиш в червото не го обмазваш с подправки.
Ето тук http://www.mzh.government.bg/mzh/ShortLinks/ZashiteniNaimenovani … oleTrapezica.aspx е спецификацията на продукта. Втория ПДФ ски файл. Можеш да го приложиш към малко количество и си спестиш примерно нитритите.
Цитирай


Мнения: 59
Честита и успешна 2016!

Да споделя и да благодаря за идеята за филе на парното (някой беше споделил в тема втора) - стана супер бързо и не така сухо както когато го суша в хладилника. И някак по-крехко, не жилавко. Вече само така ще действам в сезона на парното.
Сега съм хвърлила око на шунката на Сашо. Благодаря ви ,че споделяте! Бъдете здрави!
PS В сайта на Бушмена има яки идеи.
« Последна редакция: пн, 04 яну 2016, 19:41 от deka »
Цитирай

Sofia

Мнения: 12 839

А? Кой' тоз сайт?
Цитирай


Мнения: 22
Първата връзка в предният ми пост.
Цитирай


Мнения: 2 951
Пилешката шунка по колко време я варите и на какви градуси. Довечера ще заложа за първи път такава. За солта си знам - на пилешко по-малко сол.
Цитирай

София

Мнения: 3 585
Пилешката шунка по колко време я варите и на какви градуси. Довечера ще заложа за първи път такава. За солта си знам - на пилешко по-малко сол.


Тази съм я варил като останалите шунки. Около два часа на 80ОС.
Цитирай


Мнения: 2 951
Благодаря дядо хаджия bouquet, ще спазя  Peace
Цитирай


Мнения: 1 445
Предполагам сте видeли рецептите за домашни мезета, които показаха в Бонапети тази седмица:
Домашни кренвирши
Домашно чоризо
Домашен бекон
Домашен суджук
Домашна шунка
Цитирай
1 Потребител и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
15-29 от 581 отговора