Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 3
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
555-569 от 588 отговора

Kazanlak

Мнения: 23
Разликата е, че е от цяло парче месо без кайма.
Всъщност моят най-сполучлив опит със свинско е точно от цяло парче (врат обаче), без кайма в шунковара. Купих си уред за шпиковане на месо http://get.bg/sapir-ured-za-shpikovane-na-meso-sp-1215-ae.html за да спомогна за по-равномерното овкусяване Smile

Бате, страхотно предизвикателство отправяш с тази мортадела.  newsm03 Досега не съм правила нищо със изцяло смляно месо, а с този пост успя да ме мотивираш Wink
Цитирай


Мнения: 9 964
Веси, нямам шунковар, а и няма как да поръчам, за това търся алтернативен вариант.
Цитирай


Мнения: 1 993
Веси, нямам шунковар, а и няма как да поръчам, за това търся алтернативен вариант.

можеш и да не си поръчваш. Става с подръчни средства - в блога си съм писал как може да се ползва консервна кутия.
Достатъчно ти е да имаш подходяща съдина - кръгла, квадратна. Може и метална или от термоустойчева пластмаса. Изрязва й се подходящ капак от стара дъска (който при ползването се завива с фолио да не мокри. В плик за печене се слага месото - отгоре импровизираният капак и нещо за тежест. Даже и буркан с вода върши работа ...
Само мерак да има...
Цитирай


Мнения: 40
аз ползвам захарница за пудра захар от Метро събира точно 0,500 гр. материал.
Цитирай

here and now

Мнения: 628
http://schmidling.com/ham.htm

Не се различава от правенето и в шунковар като принцип. Разликата е, че е от цяло парче месо без кайма. Проблемът е наистина в поддържането на температурата. В слоу кукър няма да стане, защото времето ще е повече, според мен. Ако ти дойдат идеи, казвай. Аз поне месец няма да мога да правя нищо, но после не пречи да се пробвам.
Аз включвам бързото нагряване на котлона и след като достигне температура от около 75-80 градуса на водата го оставям на 3.5 ( без капак)- моя котлон поддържа температурата на водата 80 градуса като има степени от 1 до 9 с половинки + бързо нагряване. Идеята ми е, че трябва да си пробваш котлона за да установиш коя степен какви градуси би поддържал.
Малко объркано го написах, надявам се да е станало ясно.
Цитирай

Kazanlak

Мнения: 23
И може би да се снабдиш само с термометър за готвене. Тук е момента да попитам дали може да ме насочите откъде аз мога да си купя такъв, защото оригиналния термометър на шунковара не ми харесва особено. Вероятно не е много добре уплътнен, защото стъклото му се запотява и е цяла мъка да се следи температурата.
Цитирай


Мнения: 9 964
Бате, аз съм кифла, подобни неща няма да се хвана да правя, а и за голямо парче трудно ще намеря нещо подходящо.

Котлонът ми е газов, но имам термометър. Ще пробвам скоро и ще пиша.
Цитирай


Мнения: 40
И може би да се снабдиш само с термометър за готвене. Тук е момента да попитам дали може да ме насочите откъде аз мога да си купя такъв, защото оригиналния термометър на шунковара не ми харесва особено. Вероятно не е много добре уплътнен, защото стъклото му се запотява и е цяла мъка да се следи температурата.
аз имам един от метро и един алиекспрес
Цитирай


Мнения: 1 993
Не мога да не покажа поредното си творение паприкован сушен свински врат, който се приготвя страшно бързо и за разлика от другите домашни сушени колбаси става за 3-4 дни, а не за месец примерно



и
Цитирай

срещу летището

Мнения: 1 065
Бате, това изглежда направо страхотно  Love.
А и не отнема много време - баш като за нетърпеливи лакомии като нас. Mr. Green
Цитирай


Мнения: 1 993
така си е и важното, че става наистина бързо. И на вкус се доближава почти до сушеното - разликата е неуловима...
Цитирай

Пловдив

Мнения: 59
така си е и важното, че става наистина бързо. И на вкус се доближава почти до сушеното - разликата е неуловима...

Благодаря за рецептата! Много ми хареса най-вече заради бързото изпълнение!
Но имам едно въпросче  newsm78 Ако фурната е без вентилатор, това ще окаже ли влияние на доброто изпълнение?
Цитирай


Мнения: 1 993
Смисълът е именно във вентилатора според мене. Не съм пробвал без вентилатор.
Възможно е да стане, но вероятно ще иска повече време... Някой ден ще пробвам
Цитирай

София

Мнения: 10 928
Ужасно отдавна не съм ви навестявала  Cool
Днес, обаче реших да правя шунка и викам, я да прочета... Laughing
Ето ме... ще чета Hug
Цитирай


Мнения: 1 993
Ужасно отдавна не съм ви навестявала  Cool
Днес, обаче реших да правя шунка и викам, я да прочета... Laughing
Ето ме... ще чета Hug

само с четене не става - иска и пробване ....  #Crazy
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
555-569 от 588 отговора