Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 апр. 2006, 10:39 ч.

Сурогатна бременност

 • 13 222
 • 7
 •   1
Отговори
Преди 3 години на съпругата ми бе отстранена матката по време на  5 месец от първата и бременост. Беше оставена част от яйчник който в момента функционира. Имаме огромно желание за свое дете но се нуждаем от жена, която да износи нашето бебе(на което ние ще бъдем биологични родители с яйцеклетка от моята съпруга и сперматозоид от мен). Цялата тази процедура ще стане по метода ин витро. Ако някои  може да ни помогне да ни пише на help159@mail.bg

# 1
 • Враца
 • Мнения: 4 527
В българия това не е разрешено
ето малко информация от форума към зачатие
ТУК
ТУК
ТУК

# 2
 • София
 • Мнения: 7 138
За съжаление не мога да ви помогна, но ви желая успех!
Как ще преодолеете това, че законово детето ще бъде на жената, която го е износила. До колкото знам изключение са само случаите, когато детето се износва от сестрата или майката на жената.

# 3
 • София
 • Мнения: 7 138
В българия това не е разрешено
Ва, разрешено е, но както писах, само в случаите, когато детето се износва от майката или сестрата на жената.
Имам сканираната статия на Щерев от в-к "24 часа" за сурогатното майчинство, но не знам възможно ли е и как да я кача.

# 4
 • Враца
 • Мнения: 4 527
Лекси опитай се да я качиш като снимка някъде, но да е в целия размер

# 5
Преди 3 години на съпругата ми бе отстранена матката по време на  5 месец от първата и бременост. Беше оставена част от яйчник който в момента функционира. Имаме огромно желание за свое дете но се нуждаем от жена, която да износи нашето бебе(на което ние ще бъдем биологични родители с яйцеклетка от моята съпруга и сперматозоид от мен). Цялата тази процедура ще стане по метода ин витро. Ако някои  може да ни помогне да ни пише на help159@mail.bg

Тук може да прочетеш всичко по въпроса! Имай предвид, че файла е голям - 40 МБ, защото е цялото списание. Самата статия е от 29 стр. до 34 стр.

Предварително се извинявам на автора Simple Smile дано не се сърди, че съм я пуснала!

"ПРЕЧКА ЛИ Е ЗАКОНЪТ ДА ИМАМЕ ДЕТЕ?
(автор адв.Гергана Костакиева)
Може ли законът и правните норми да бъдат пречка за едно семейство да създаде желаното от поколение, да имат така желаното свое дете? Може ли правните норми и в частност Семейният кодекс да не им позволява да изпитат истинската радост от майчинството и бащинството? Истината е, че може. Поне в България все още е така. Или казано с други думи съвременните постижения на медицинската наука остават чужди за българската правна уредба, която вместо да отговаря на нуждите и съвременните обществени отношения, остава някъде в началото на миналия век. Над 270 000 хиляди двойки в България официално не могат да имат дете, истината е че тази бройка е поне два пъти по висока, защото липсват специалисти по стерилитет. Не на последно място в България все още е срамно да кажеш, че просто не можеш да имаш дете.

В България всичко се случва бавно и трудно. За много семейства желаното дете остава “Мисията невъзможна”, защото в българското законодателство като цяло липсва каквато и да е регламентация във връзка със съвременните методи на  асистирана репродукция. Нещо повече в редица случаи нашето законодателство се явява пречка, за бездетни семейства да отгледат свое дете, като не допуска или въобще не регламентират приложението на определени асистирани репродуктивни технологии, сред които е и този на сурогацията и сурогатното майчинство. Всъщност сурогацията като метод на асистирана репродукция е познат на съвременната медицина от 1970 година и активно се прилага в съвременната западноевропейска практика за борба със стерилитета.
В редица случай се налага медицинска интервенция и извършване на оперативно отстраняване на матката с цел животоспасяваща и/или животозапазваща операция на жена във фертилна възраст. В този случай, жената макар и в репродуктивна възраст и въпреки производството на годни яйцеклетки, не може да забременее и да има свое дете просто защото матката и е отстранена, и няма физическа възможност да износи плода.
Правейки внимателен анализ на българското семейно право стигаме до извода, че тези семейства остават без шанс да имат свое собствено дете и единствения изход за тях да бъдат родители е осиновяването. Така обаче стои въпросът само България. Законодателството на все повече страни членки на ЕС предвиждат и подробно уреждат материята отнасяща се до сурогацията и сурогатната майка. Във Великобритания, Гърция и Русия например  съществува законодателен регламент по въпросите както на сурогацията, така и на донорството на яйцеклетки с оглед надлежното установяване на произхода на детето.
В Съединените щати този метод се приляга още от 1985 год., когато всъщност е и регистриран, и щатския съда е сезиран с първия случай на спор в следствие на приложена сурогация.
За да изясним проблема с произхода на детето и юридическата страна на въпроса, следва първо да бъдем наясно с това, какво представлява сурогацията от гледна точка на съвременната медицина и какви видове сурогация съществуват.
При така наречената традиционна сурогация се създава генетична връзка между сурогатната майка и заченатото от нея дете. Това се дължи на обстоятелството, че тя е и едновременно донор на яйцеклетката, от която ще бъде заченато детето.
Именно поради тази причина, традиционната сурогация не е сред най- предпочитаните методи, особено като се има предвид, че е възможно да се избегне генетичната връзка между сурогатната майка и детето, тъй като е възможно да се избере друг генетичен донор на яйцеклетка. Всъщност традиционната сурогация е подходяща, тогава когато сурогатната майка е роднина на бездетното семейство и така се създава една генетична връзка имитираща тази майка-дете и даваща възможност детето да носи ако не същия то приблизително еднакъв генетичен код с този на своите родители. В тези случай сурогатна майка може да бъде сестра, братовчедка или дори майка на жената желаеща да има дете. Разбира се този метод е значително по-евтин тъй като не е необходимо да се прилагат скъпоструващите методи inVitro или ICSI, а е възможно оплождането да стане само с проследяване на овулацията на сурогатната майка и прилагането на инсеминация (впръскване на семенна течност).
За разлика от традиционната сурогациа при гестационната сурогация не се създава генетична връзка между сурогатната майка и детето, което тя износва. В най-честия случай ембриона е носител на генетичния код на двамата си родители – майка и баща, но съществуват случаи, в които детето е заченато от донорска яйцеклетка или донор на семенна течност различна от тази на бащата на детето.Тук трябва да се отбележи, че гестационната сурогация е възможна само по метода inVitro или по ICSI метода.
 И в двата случая обаче трябва да се подчертае, че сурогатната майка само износва физически плода и след раждането, детето се отглежда и възпитава от своите родители. От момента на раждането на детето се прекъсват всички юридически връзки на сурогатната майка с детето и тя няма правната възможност да упражнява родителски права спрямо него. На практика се създава една необорима презумпция за майчинство на жената, която не е износила плода, и която е страна по сурогационния договор между нея, съпругът и, и сурогатната майка.
Исторически погледнато, сурогацията не е нещо ново и не е само модерно достижение на съвременната медицина. Преглеждайки внимателно исторически извори от Древния Рим, може да открием информация за жени, които износват деца за бездетни семейства. Интересен е факта, че данни за традиционна сурогация могат да бъдат открити и в Библията. Една от притчите разказва за Сара и Аврам, чието семейство е бездетно. В Библията се откриват следните думи на Сара “И рече Сара на Аврама: ето Господ заключи утробата ми, за да не раждам; затова влез при слугинята ми; може би, ще имам деца от нея. Аврам послуша думите Сарини.”. Може да твърдим, че в конкретния случай става въпрос за така наречената от съвременната медицина традиционна сурогация.
В най новата история на съвременните методи за асистирана репродукция и първия случай на сурогация и тристранен сурогационен договор е регистриран в САЩ, щатът Мичигън. За първи път през 1970 г., адвокат Ноел Кийн подготвя тристранен договор уреждащ подробно имуществените и неимуществени права и задължения между страните по сурогационния договор – сурогатната майка, жената желаеща дете и нейния съпруг. Договорът урежда всички евентуални и възможни усложнения, които могат да възникнат по време на бременността, както и финансовите взаимоотношения между страните по него. До този момент законодателството на редица държави, не допуска сурогацията официално и се търсят други правни възможности за уреждане на тези отношения. Едва през 1985 год. в САЩ се поставя въпросът за законодателно уреждане на проблемите свързани със сурогацията и сурогатното майчинство.
Един съдебен прецедент – случая на Бебето М (First Surrogacy Case - In re Baby M, 537 A.2d 1227, 109 N.J. 396 (N.J. 02/03/1988)), поставя остро въпроса морална ли е сурогацията и трябва ли да има съответна законодателна рамка, която да регламентира тези отношения. За какво всъщност става въпрос в този казус създал и първия съдебен прецедент в областта на стерилитета и съвременното медицинско право. Мери Уайтхед се съгласява и приема доброволно да стане сурогатна майка и да износи дете за семейство Елизабет и Уилям Стерн. В случай става въпрос за традиционна сурогация при, която сурогатната майка има генетична връзка с заченатото дете, тъй като тя е и едновременно донор на яйцеклетка. След раждането на детето, Мери Уайтхет отказва да подпише окончателните документи уреждащи произхода на детето и семейство Стерн завеждат иск за така нареченото “пълно попечителство”. Съда приема, че в интерес на детето е то да бъде отгледано и възпитано от семейство Стерн и предоставя упражняването на родителските права на тях. Именно този случай, привлича вниманието на водещи юристи в областта на семейното право и им дава основание да поискат сурогацията и сурогатното майчинство да получат своя законодателен регламент, с оглед избягване на евентуални бъдещи съдебни процеси и една стабилност относно произхода на родено от сурогатна майка дете.
Трябва да обърнем внимание, че към момента сурогацията макар и да няма законодателен регламент е разрешена и се прилага във Финландия, Гърция и Ирландия. Холандия, Дания и Австралия разрешават сурогацията, но при условие, че тя не е с комерсиална цел, а в действителност сурогатните майки са водени от желанието да помогнат на бездетно семейство. Във Великобритания сурогацията е допустима, но на сурогатната майка могат да бъдат заплатени суми, които я компенсират за направените разноски по износване на плода и възстановяване от раждането.
По отношение на щатското законодателство  в определени щати сурогацията е регламентирана и позволена, в други макар и неуредена се прилага, а в някои дори е абсолютно забранена. Повечето американски щати допускат плащане на сурогатната майка, но те също се формулират като не комерсиални плащания с цел поддържане на бременността и възстановяване на сурогатната майка след нея. В това отношение най-благоприятни за извършване на сурогация и сключване на сурогационни договори се оказват щата Пенсилвания. Щата Вашингтон допуска сурогация, но не е предпочитан при нейното приложение предвид факта, че местното законодателство не допуска плащания към сурогатната майка. В щата Ню Йорк сурогацията е абсолютно забранена.
За съжаление Българското законодателство и по-специално СК не допускат соругацията. Съобразно разпоредбите на чл.31, ал.1 “Произходът от майката се определя от раждането. Това важи и когато детето е заченато с генетичен материал от друга жена.”, напълно се изключва възможността жена да бъде сурогатна майка. Разбира се със система от правни действия, е допустимо да се приложи така наречената скрита сурогация. Какво представлява тя. Всъщност страдаща от стерилитет двойка, ангажира жена, която не се намира в законен брак и която да износи тяхно дете, т.е. да се приложи гестационна сурогация.  Възможен е и варианта при, който нейна яйцеклетка ще бъде оплодена с генетичен материал от партньора в бездетната двойка, т.е. прилага се традиционна сурогация. Сурогатната майка ще износи детето и след неговото раждане, тя ще бъде посочена, като негова майка в акта за раждане. Биологичния баща на детето ще го припознае и така за него ще бъде установен произхода от бащата. След това сурогатната майка може да се откаже от родителските си права спрямо роденото чрез сурогация дете. Тогава съпругата на баща му (и евентуално негова биологична майка в зависимост от вида на приложената сурогация) може да го осинови като съпруга на родител, съобразно разпоредбите на СК. 
Всъщност нашето семейно право не отчита съвременните постижения на медицинската наука и все по-големия проблем свързан със стерилитета у българските семейства. Изправени сме пред демографска криза предвид факта, че над 270 000 български семейства страдат от инфертилитет и не могат да имат деца. Очаква се броя им да нарасне лавинообразно, предвид липсата на национална политика за превенция репродуктивното здраве на жените и мъжете във фертилна възраст. Оказва се, че нашето законодателство в областта на семейното право не е реформирано и синхронизирано с това на западноевропейските държави членки на ЕС. Още по-фрапантното тук е, че липсва какъвто и да било критерий и лицензионен режим по отношение на асистираната репродукция. Законодателството към момента позволява извършването на злоупотреби спрямо донорите на мъжки и женски полови клетки. Към момента в България няма единен критерий за осъществяване на дейност по асистирана репродукция, както и липсва санкция и единни стандарти за приложението й.
След всичко казано може да зададем един единствен въпрос – Защо липсва законодателна воля и как тези двойки да имат свое дете?
"

Последна редакция: пт, 07 апр 2006, 18:32 от Тиквичка

# 6
 • София
 • Мнения: 7 138
Интервюто с Щерев:
http://www.bgphoto.net/photos/6994/o632800043591562500.tif
/в долния ляв ъгъл при движение на мишката се появява икона за увеличение/

# 7
 • Мнения: 5
.Преди 2 години ми бе остранена матката и сега единственната възможност да си имаме дете с мъжа ми е да намерим сурогатна майка, която да ни износи детето, естественно срещу много добро възнаграждение. МНОГО МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ НИ! mami.78@abv.bg 0887070126

ключови думи: бебе, бременност, сурогатна бременност, ин-витро, зачеване, зачатие,

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт