Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 193
При изписване от родилния дом не ни дадоха информация за кръвната група на сина ми /незнам дали това е практика или са пропуснали/, но така или иначе при регулярните кръвни изследвания след навършване на годинка, решихме да направим изследване и за кръвна група /все пак и важно/.
При получаване на резултатите останах много изненадана да разбера, че няма никаква логична връзка между кръвната група на сина ми и нашите. Ние сме Б и АБ, а неговата се оказа 0 /при родител с група АБ, не е възможно да се роди дете с 0-ва кръвна група/. След като поисках обяснение, хематологът на въпросната лаборатория ми каза, че вероятно наистина е станала грешка, тъй като кръвта е взета от пръсчето на детето, а не от вената /както трябва да се направи за определяне на кръвната група/. Обяснението и беше, че кръвта взето от пръсчето е прекалено малко за да се определи с точност кръвната група.
Питам аз ли трябва да знам това и как е възможно такова непрофесионално отношение. Естествено в момента да знам кръвната група на детето си е предимно любопитство, но недай си боже някога тази информация може да се окаже много важна, а ако е грешна кой носи отговорност.
Та мили майки имайте предвид, когато взимат кръв на детето ви за кръвна група, това трябва да става от вена и избирайте препоръчани лаборатория. Аз лично не бих препоръчала лаборатория "Сана".Последна редакция: пт, 07 апр 2006, 15:01 от elen

# 1
 • София
 • Мнения: 1 209
Хайде сега ми каж като как става номера - майка АБ, баща А и дете 0 - това мъжът ми. Одрал е кожата и на двамата, с превес към свекър ми.

Ей това наистина ми е интересно. А неговата група е истинска, защото преди почти 4 години трябваше задължително да си направи изследването.

Единственото обяснение за мен е, някой да е оплескал кръвната група на майка му. Ама пък от друга страна спорихме с него и той взел че питал доктора. И доктора му казал - МОЖЕ. Шах с пешката.

# 2
 • Някъде там...
 • Мнения: 5 784
Може това с кръвните групи да стане. Имаше една статия по въпроса как се наследяват кръвните групи и се оказа, че е практически възможно.
Вики й направиха изследването още в родилното, защото аз съм с отрицателен резус фактор.

# 3
 • София
 • Мнения: 1 209
Моя син си е ОК с кръвната група А от мен (A-) и + от баща му (0+). И на него му направиха изследването още в родилния дом, защото и аз съм с отрицателен Rh.

А иначе точно по онази статия мъж ми излизаше, че не е дете на майка си Simple Smile)

# 4
 • sofia
 • Мнения: 764
Може това с кръвните групи да стане. Имаше една статия по въпроса как се наследяват кръвните групи и се оказа, че е практически възможно.
Вики й направиха изследването още в родилното, защото аз съм с отрицателен резус фактор.
Не може! При АБ и АО неможе детето да е 00. Ако наистина лекар го е казал - да иде да си жърне дипломата..
Ако приемем, че вярната група е на детето 00, то групата на майката трябва да е А0, Б0 или 00, но не и АБ.

Все пак Елен е права - че често стават грешки в резултатите.

# 5
 • София
 • Мнения: 68
Ето тук има калкулатор на възможните комбинации за кръвни групи   
http://www.biology.arizona.edu/Human_Bio/problem_sets/blood_type … d.html#calculator

# 6
 • София
 • Мнения: 558
Унаследяването /кръстосването/  на кръвните групи става по законите на Мендел. Всеки ако знае кръвната група на майката и бащата, може сам да определи какви могат да бъдат децата. Ето тук е комбинацията напр. от кр. групи А и АВ на родителите, и възможните кр. групи на заченатите от тях деца. http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=16374&AlbumId=47843
Кръвна група А в схемата се изписва като АО, В като ВО, АВ като АВ и О като ОО. Това е по-дълго за обяснение защо е така - свързано е с т нар. алели. Всяка "буква" от единият родител се кръстосва с другите две. Така се получават възможните комбинации. Grinning
Преди 90-те години, когато нямаше изследване на ДНК за доказване на бащинство, това беше начина за доказването му - чрез изследване на кр. групи. Но той не беше доказателствен 100% във всички случаи.

# 7
 • Бургас
 • Мнения: 262
Публикувано на: петък, 07 април 2006, 15:28Публикувана от: aja ...............

какво е това А0 Б0за пръв път го чувам, не е ли само А само  Б или АБ

# 8
 • Бургас
 • Мнения: 262
аз и мъжът ми сме си изследвали кръвни групи с кръв и от пръст и от вена еднакви резултати се получиха. МЪжът ми е 0 баща му е А а майка му Б и ние се чудехме как се е получило а тои също е одрал кожата и на двамата така че съмнение няма

# 9
 • Там някъде
 • Мнения: 1 113
аз и мъжът ми сме си изследвали кръвни групи с кръв и от пръст и от вена еднакви резултати се получиха. МЪжът ми е 0 баща му е А а майка му Б и ние се чудехме как се е получило а тои също е одрал кожата и на двамата така че съмнение няма
Кръвните групи се определят от два алела (мисля, че така се казваше).
Кръвна група А може да има човек, който носи АА или АО алели. За В - ВВ или ВО. АВ и О група имат съответно алели - АВ и ОО. Т. е. ако на мъжът ти родителите са АО (бащата) и ВО (майката), децата им могат да бъдат АВ, АО, ВО или ОО (във вашия случай) кр. групи, тъй като децата вземат по един алел от двамата при унаследяване.

# 10
 • Мнения: 1 938
Аз съм чувала за група А1В newsm78 .

# 11
 • София
 • Мнения: 6 452
Да, кръвните групи се подразделят на А1 и А2 - става дума за кръвна група А.
Колкото до означението АО и ВО някой питаше - така се представя състоянието на даден ген (алел). Понеже всеки от нас унаследява генетичната информация от двамата си родители, във всеки ген има две положения, получени от всеки от родителите.
А и В са доминантните гени, 0 - рецесивния ген. Значи човек с група В0 ще има - доминантен В и рецесивен 0 - това е съкращението ВО и ще може да предава на децата си гени за кръвна група В и за кръвна група 0.

# 12
 • София
 • Мнения: 6 317
На сина ми му изследваха групата в родилния дом с кръв взета от пръстчето, защото имаше вероятност да има АБ0 несъвместимост м/у мен и него... Хората си знаят работата - според мен е безсмислено да се дупчи здраво дете във вените само и само за да се разбере групата с пълна точност. Ако недай Боже нещо се случи, на място винаги могат да направят изследването за нула време... Като бяхме в болница и му търсиха вени на детенце ми се обърна сърцето от жал. Много се травмират дечицата...

# 13
 • Мнения: 1 426
това, че е малко кръвта от пръста, не е вярно. Аз лично се чудя за какво точат токова кръв от вената за това изледване след като са им необходими 3 капки. Вчера докато си чаках да ми спре кръвта от вената (взимаха ми за антитела) гледах лаборантката в кръвния център как определи 2 кръвни групи (едната беше мойта) за 30 секунди.
На сина ми, като се роди веднага му боднаха пръста за РХ несъвместимост.

# 14
 • софия
 • Мнения: 7 282
гледах лаборантката в кръвния център как определи 2 кръвни групи (едната беше мойта) за 30 секунди.
На сина ми, като се роди веднага му боднаха пръста за РХ несъвместимост.
ако е била лаборантка- това е противозаконно Shocked

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт