Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
 • 3 фев. 2016, 11:20 ч.
 • Преглеждания  21 889  Мнения  86  Онлайн  1
Отговори
# 75
 • Мнения: 99
Отговорих на Tomella на лични, тъй като в отговора ми имаше препоръки за конкретни камери в страната, а се опасявам това да не се счете за реклама по някакъв начин.

Реклама
# 76
 • Мнения: 24
Отговорих на Tomella на лични, тъй като в отговора ми имаше препоръки за конкретни камери в страната, а се опасявам това да не се счете за реклама по някакъв начин.

Манфред, молбата ми е да ги споделиш със всички. За съжаление този форум който е за споделяне често се използва за реклама, но не мисля, че в тази тема това е допустимо. Информацията тук за специалисти и места където да се направи камера е от изключително значение за да не се каже пред всички. Ако някой все пак счете, че е жертва на непоискана реклама е свободен да напусне темата и да търси информация сам. Предварително Благодаря!

# 77
 • Мнения: 99
Барокамерите, в които се диша без маска са от тип „Солариум“, при който родителя с детето са легнали в доста тясно пространство и трябва да изкарат там час. Въпреки, че тези камери са прозрачни, това обикновено е много трудно с деца аутисти или с други психологични проблеми (за родителите също). Има и още една особеност, в тези камери, от съображение за сигурност наситеността на кислорода е само около 64%, което означава, че са нужни повече процедури, за да се постигне наситеност, каквато се постига в другите камери, където на маска се подава 100% кислород.

А пък от своя страна, маските могат грубо да се разделят на два типа: „леки“ и „тежки“. „Тежките“ (например BIPS) са двупосочни, големи са и се слагат с ремъци около главата. За да са ефективни, трябва да прилепват идеално по лицето и по време на процедурата да не се шава много-много, за да не се отвори пролука и да влиза околен въздух. Това са традиционни маски за барокамери, но са доста неудобни за работа с деца, особено с деца от аутистичния спектър. „Леките“ маски са тънки, прозрачни и са много лесни за носене. Не знам защо много малко камери в България ползват тези „леки“ маски при деца, защото с тях децата свикват и ги ползват много по-лесно и бързо.


Влизането на деца с аутизъм или от спектъра (даже, каквито и да са деца) в барокамерата има доста особености.
Чисто физиологически особености, с които би трябвало да са наясно всички оператори на камерите – не мисля, че е нужно да обяснявам тук какво-как точно се прави, но си има ясни правила и процедури.
По-сложните са психологическите особености. Тук вече са нужни умения и знания за работа с тези деца, които обикновените оператори на камерите нямат. Със сигурност са нужни и доста умения за работа с родителите на тези деца, защото в много от случаите именно родителите са по-трудните за влизането в камерата Simple Smile
Не бих си позволил да кажа, че само камерите, които ще спомена имат такива специалисти, но бих казал, че тези две камери със сигурност знаят как да работят с деца. Това са камерите в Пловдив и Пазарджик (двете работят с „леки“ маски). Мисля, че това е така, защото и в двете камери процеса по влизане на детето и неговото адаптиране към процедурата се ръководи от професионален детски психолог - г-жа Лилия Кондева. Тя е родител на дете аутист и познава отлично всички особености при тези деца. Доколкото знам, операторите в тези камери също са родители на аутисти, така че разбирането е пълно.

Преди бяха всяка камера с отделен сайт, но сега виждам, че са се събрали в един: www.barokamera.bg

# 78
 • Мнения: 24
Манфред Благодаря!

# 79
 • Мнения: 28
Здравейте! Много искам да правя баро камери на синът си,но имам едно  голямо притеснение,а именно,че задържа постоянно секрет в белите дробове. Знам,че за човек с пневмония е противопоказно и че неговото състояние близко до  подобна. Някой има ли подобен проблем или повече информация? Бих била благодарна за съвети и  препоръки!

# 80
 • Мнения: 99
Най-вероятно имате правени някакви изследвания. Направете консултация с лекаря в барокамерата. Повечето имат такъв или в самата камера, или подсигурен лекар за външна консултация.

# 81
 • Мнения: 28
И аз разчитах да лекаря,който е там,но той не ми даде адекватен отговор.

# 82
 • Мнения: 99
И аз разчитах да лекаря,който е там,но той не ми даде адекватен отговор.

Барокамерите, чийто лекари са с достатъчно компетенция, за да имат ясно становище: ВМА (София, Варна), Оксилайф София, О2 Пловдив, Оксигена Варна, Стара Загора, барокамера.бг Пазарджик, МБАЛ Бургас.

# 83
 • ВАРНА
 • Мнения: 106
Някой знае ли дали в Оксигена-Варна приемат вече документи по програмата на общината?

# 84
 • Мнения: 53
Някой знае ли дали в Оксигена-Варна приемат вече документи по програмата на общината?


не

# 85
 • Мнения: 28

Манфред,благодаря!

# 86
 • Варна
 • Мнения: 50
За съжаление във Варна тази година няма да има процедури за барокамера по безплатната програма от общината. Търсете други варианти.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт