Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 фев. 2016, 11:20 ч.

Барокамера и проговаряне

 • 30 587
 • 92
 •   1
Отговори
# 75
 • Мнения: 112
Отговорих на Tomella на лични, тъй като в отговора ми имаше препоръки за конкретни камери в страната, а се опасявам това да не се счете за реклама по някакъв начин.

# 76
 • Мнения: 25
Отговорих на Tomella на лични, тъй като в отговора ми имаше препоръки за конкретни камери в страната, а се опасявам това да не се счете за реклама по някакъв начин.

Манфред, молбата ми е да ги споделиш със всички. За съжаление този форум който е за споделяне често се използва за реклама, но не мисля, че в тази тема това е допустимо. Информацията тук за специалисти и места където да се направи камера е от изключително значение за да не се каже пред всички. Ако някой все пак счете, че е жертва на непоискана реклама е свободен да напусне темата и да търси информация сам. Предварително Благодаря!

# 77
 • Мнения: 112
Барокамерите, в които се диша без маска са от тип „Солариум“, при който родителя с детето са легнали в доста тясно пространство и трябва да изкарат там час. Въпреки, че тези камери са прозрачни, това обикновено е много трудно с деца аутисти или с други психологични проблеми (за родителите също). Има и още една особеност, в тези камери, от съображение за сигурност наситеността на кислорода е само около 64%, което означава, че са нужни повече процедури, за да се постигне наситеност, каквато се постига в другите камери, където на маска се подава 100% кислород.

А пък от своя страна, маските могат грубо да се разделят на два типа: „леки“ и „тежки“. „Тежките“ (например BIPS) са двупосочни, големи са и се слагат с ремъци около главата. За да са ефективни, трябва да прилепват идеално по лицето и по време на процедурата да не се шава много-много, за да не се отвори пролука и да влиза околен въздух. Това са традиционни маски за барокамери, но са доста неудобни за работа с деца, особено с деца от аутистичния спектър. „Леките“ маски са тънки, прозрачни и са много лесни за носене. Не знам защо много малко камери в България ползват тези „леки“ маски при деца, защото с тях децата свикват и ги ползват много по-лесно и бързо.


Влизането на деца с аутизъм или от спектъра (даже, каквито и да са деца) в барокамерата има доста особености.
Чисто физиологически особености, с които би трябвало да са наясно всички оператори на камерите – не мисля, че е нужно да обяснявам тук какво-как точно се прави, но си има ясни правила и процедури.
По-сложните са психологическите особености. Тук вече са нужни умения и знания за работа с тези деца, които обикновените оператори на камерите нямат. Със сигурност са нужни и доста умения за работа с родителите на тези деца, защото в много от случаите именно родителите са по-трудните за влизането в камерата Simple Smile
Не бих си позволил да кажа, че само камерите, които ще спомена имат такива специалисти, но бих казал, че тези две камери със сигурност знаят как да работят с деца. Това са камерите в Пловдив и Пазарджик (двете работят с „леки“ маски). Мисля, че това е така, защото и в двете камери процеса по влизане на детето и неговото адаптиране към процедурата се ръководи от професионален детски психолог - г-жа Лилия Кондева. Тя е родител на дете аутист и познава отлично всички особености при тези деца. Доколкото знам, операторите в тези камери също са родители на аутисти, така че разбирането е пълно.

Последна редакция: ср, 15 ное 2017, 12:04 от Манфред

# 78
 • Мнения: 25
Манфред Благодаря!

# 79
 • Мнения: 31
Здравейте! Много искам да правя баро камери на синът си,но имам едно  голямо притеснение,а именно,че задържа постоянно секрет в белите дробове. Знам,че за човек с пневмония е противопоказно и че неговото състояние близко до  подобна. Някой има ли подобен проблем или повече информация? Бих била благодарна за съвети и  препоръки!

# 80
 • Мнения: 112
Най-вероятно имате правени някакви изследвания. Направете консултация с лекаря в барокамерата. Повечето имат такъв или в самата камера, или подсигурен лекар за външна консултация.

# 81
 • Мнения: 31
И аз разчитах да лекаря,който е там,но той не ми даде адекватен отговор.

# 82
 • Мнения: 112
И аз разчитах да лекаря,който е там,но той не ми даде адекватен отговор.

Барокамерите, чийто лекари са с достатъчно компетенция, за да имат ясно становище: ВМА (София, Варна), Оксилайф София, О2 Пловдив, Оксигена Варна, Стара Загора, барокамера.бг Пазарджик, МБАЛ Бургас.

# 83
 • ВАРНА
 • Мнения: 117
Някой знае ли дали в Оксигена-Варна приемат вече документи по програмата на общината?

# 84
 • Мнения: 53
Някой знае ли дали в Оксигена-Варна приемат вече документи по програмата на общината?


не

# 85
 • Мнения: 31

Манфред,благодаря!

# 86
 • Мнения: 51
За съжаление във Варна тази година няма да има процедури за барокамера по безплатната програма от общината. Търсете други варианти.

# 87
 • Мнения: 150
Здравейте,тази година не успяхме да се приберем за лечението с барокамера в България,но не съм се отказала от това. Имам въпрос относно това в кой град има камера,където е позволено използването на конзоли, телефони, таблети..предполагам в София, всъщност няма значение града,просто на първо място това за мен е важно,защото сина ми е с хиперактивност и по друг начин съм сигурна че няма да стои мирно,още повече с кислородна маска. Знам,че има групи във ФБ за моето питане,но реших да питам първо тук...И още нещо...има ли начин само тои да ползва маска,а аз не,да съм като придружител с него в камерата.

# 88
 • Мнения: 112
Вече нито една барокамера не работи с електронни устройства вътре. Някои се оборудваха със специални монитори (свързани с интернет за музика, филми и др.), които все пак занимават децата (и не само).
Но по-важното е, че има барокамери, които са специализирали и работят изключително и само с такива деца и успеваемостта им с това децата да свикнат и да търпят процедура е почти сто процентова. Може би е добре да потърсите някоя от тези камери.
А относно придружителя - всяка камера позволява придружителя както да диша на маска, така и да не го прави. В някои това се таксува, в други не.

# 89
 • Мнения: 150
Благодаря много за отговора,Манфред! Имам последен въпрос само, дано да съм полезна и на други,които четат форума...чела съм че децата от аутистичния спектър са предразположени,не знам дали е точната дума към епилепсия. Малък процент от тях развиват тази болест...,знам че се минава през преглед УНГ и изследване за кандида,преди процедурите в барокамерата,но изследването ЕЕГ мен ме притеснява..,а знам че е добре и то да се направи. Проблема е,че при моето дете в будно състояние просто няма как да стане. А аз не искам с пълна упойка,но дори и да се съглася на нея съм чела, че електроенцефалограмата, за да има смисъл да се прави и да показва точни данни е добре да се прави в будно състояние. Не знам всъщност толкова ли е важно ЕЕГ и доста родители ли го правят,за да са сигурни и спокойни,когато влязат с детето си в барокамерата..

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт