Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 2 546
Някой случайно да знае как се прави Манту?

Имах едно гадже арабин и ми готвеше Манту...така и не питах за рецепта и много ме е яд  Crying or Very sad


П.С. Имам съмнения, че може да бъркам името на храната Blush
Цитирай

Пловдив

Мнения: 782
Опиши за какво горе-долу става въпрос, защото аз манту знам ,че е ваксината против туберколоза Thinking.
Цитирай

София

Мнения: 304
П.С. Имам съмнения, че може да бъркам името на храната Blush

И аз  Wink
Цитирай


Мнения: 8 577
Да не би да имаш предвид подобно нещо: мантъ – тестени бохчици, пълни с месо.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Опиши за какво горе-долу става въпрос, защото аз манту знам ,че е ваксината против туберколоза Thinking.

И аз така знам  Thinking Маро,нещо пак си се обръкАла  Mr. Green
Цитирай


Мнения: 2 546
Естествено, че съм се объркала  35 Знаех си, че не е Мантуто, а нещо сходно...е, добре де, мислех, че е Малибу  35
Та в чужбинския форум една потребителка се сети какво искам  Blush

10х bz!!!

"Не знам дали имаш предвид МАНТЪ. Ако това имаш предвид : това е едно Турско ястие (поне аз там сам го ялаSmile То  е нещо като равиоли или шеллс (макароните ) А се прави много лесно :

Тесто: брашно, сол, вода: трябо ва да стане меко тецо - поне аз така по- го харесвам. Разточваш кори - не много тънки ( по дебели от за уйфка).  След като разточиш кората с дебелина 3мм я нарязваш на малки квадратчета: 2см x 2см ( аз лично ако бързам ги правя и доста по-големи). 

Планка: Обикновненно е с кайма.  Ми запаряваш кромид с подпървки каквито обичаш: черен пипер, червен пиепр, паприка, сол, малко доматена и чушкова паста, прибавяш каймата и го пържиш докато каймата става за ядене 


След това взимаш с една малка лъжичка и слагаш малкoоо от планката в едно от квадратчетата тесто: завиваш ги след това  като кошничка: просто събираш 4 краища на квадратчето (дано го обясних като хората   И така докато изразходваш цялото тесто квадратчета и кайма   Междувременно във едно голямооо тенджере слагаш вода със сол : ТРЯБВА ДА ЗАВРИ! Нека да поври малко: и след това слагаш пълните с планка кошнички във врялаата вода: отнема 10-тина минути докато се сготвят (омекнат)- как ще разберехс дали е готово: хаваш едно две и на вкус

Накрая пресентациията е важна: значи във един голям поднос ( но това не е точната дума) - в Турция ги слагат във нехсто като прозрачен подно но малко по-дълбоко: та, на дъното на този поднос се слага КИСЕЛО МЛJAКО- разстилаш го, след това редиш МАНТЪ-та , отгоре изсипваш домашно приготвен доматен сос/пуйре - въобще както си приготвяш за спагетти сос или каккавто вкус харесваш.  най -отгоре слагаш много настъргани орехи ( аз слагам дори и цели, много обичам ядки, какво да се правиSmile  Става супер вкусно, но е доста тежко ... но е вкусноо ... хмм,,:) Bon appetit  "
Цитирай


Мнения: 8 577
А моята рецепта за мантъ е следната:

тесто
500гр брашно
1 яице
1 ч.л. сол
вода

Замесва се твърдо тесто и се оставя 10-15 минути, завито с кърпа.После се правят топчета, колкото орех, и от тях се разточват тънки кръгли мекички. Или пък се разточва цялото тесто и се реже на квадратчета 10 на 10 см. На всяко квадратче се слага по 1 с.л. смес от кайма. Крайчетата се усукват като на бохча /ако знаете какво е! Very Happy/
В оригиналната рецепта каймата е от овче месо, кокоша мас, лук, черен пипер. Аз използвам свинска или смесена кайма.

пълнеж
кайма, в нея се слага ситно нарязания лук, черния пипер и се обърква хубаво.

Готовите манти се покреват с кърпа , за да не съхнат. Кипва се вода в дълбока тенджера, слага се решетката, намазва се с мазнина и се редят мантите, така че да не се допират. Аз ги варя доста - към 45 мин., защото слагам каймата сурова. Отгоре може да се залеят със сметана, майонеза, доматени сосове, кетчуп, масло - според вкуса.
Това е. Вкусно е! Ако ви се разправя - може да опитате!

P.S. Аз ги варя на пара, но сега си мисля, като прочетох горната рецепта, че и във водата биха станали. Като пелмените.

Цитирай


Мнения: 2 546
labrex, благодаря за рецептата!

Аз направих една рецепта между двете Smile
Направих товето тесто, плънката е на Bz...варенето също. Попрекалих с плънката и към нея сложих доматено пюре, позапържих ги и залях мантъ-тата с тази смес. Отгоре орехчета и стана мноооооого вкусно   bouquet
Цитирай


Мнения: 8 577
labrex, благодаря за рецептата!

Аз направих една рецепта между двете Smile
Направих товето тесто, плънката е на Bz...варенето също. Попрекалих с плънката и към нея сложих доматено пюре, позапържих ги и залях мантъ-тата с тази смес. Отгоре орехчета и стана мноооооого вкусно   bouquet

Радвам се, че са ти харесали. Аз също ги намирам за вкусно нещо. Love
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.