Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 455
Здравейте!!!
Моето момиченце най-накрая проходи и ще трябва да му направя питка.
Може ли да ми дадете рецепта за нещо лесно и вкусно,защото не съм по тази част,а желание имам.
Благодаря предварително!
Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=40011.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=62068.0
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 106
Питка

300гр прясно мляко
5 с.л. кисело мляко
4 с.л. олио
1 пакетче мая за хляб колкото кибритена кутия
3 яйца
2 с.л. захар 
1 с.л. сол
брашно

Подгрява се половината прясно мляко, да бъде приятно топло, в никакъв случай вряло. В него се слага 1 щипка захар и се разтваря цялата мая. Оставяте маята да втасва( започва постепенно да бухва). След като втаса маята, в тава слагате брашно и смесвате всички продукти по- горе. Да не забравите и другата половина от прясното мляко! Слагате вече бухналата мая и месите. Прибавяте брашно, колкото е нужно, за да спре да лепне и до меко тесто и продължавате да мееееесите до припадък. След това  го биете 100  пъти. Оставяте го да втаса 15 мин. После пак месите и пак биете и пак втасва. След второто втасване делите тестото на 3 топки. Всяка топка разточвате на кора, малко по-голяма от дъното на тавата, в която ще печете. Мажете всяка от корите с олио и ги налагате една върху друга. Нарязвате като торта, на 16 парчета. Навивате парчетата от дебелата към тънката част(като кифлички) и ги редите в намаслена и набрашнена тава. Наредената пита  оставяте да втасва 30мин. След това мажете с жълтък и печете на 200 градуса.

Цитирай


Мнения: 973
Вчера месих питка за прощапулника на кръщелницата и направих моята любима  питка Very Happy
Ще използвам случая, че не съм я давала във форума а рецептата ми е още прясна 35

Питка

1 кисело мляко се разделя на две. В едната половина се слага 1 ч.л сода+1 суп. л. олио+1 суп.л. оцет+1 суп.л. сол+1 суп.л. захар+1 яйце. Във втората половина се слага 1 кубче мая. Двете половини се смесват(след като се е разтворила маята) и към тях постепенно се прибавя около 1 кг. брашно. Втасва между 30-40 мин и се оформя както ви харесва (аз я направих на слънчоглед) отгоре я мажа с жълтък и поръсвам със сусам. Пече се докато се надигне хубаво на 200 С, и след това се допича на 150 С. Опитвате с шишче и ако е необходимо се слага фолио, за да не се препече коричката. След като се извади от фурната я мажа с малко масло и завивам с кърпа.
Само да предупредя има много месене при тази питка, аз си го спестявам с робота....но не съвсем изцяло

Успех   bouquet
Цитирай


Мнения: 5 125
Благодарение на Мамица и аз направих страшна питка за прощапулника на дъщеря ми. Ползвах нейната рецепта за тесто и формата Слънце на Ваче. Мамица беше така добра и да ми обясни какво означава втастване и т.н., за което съм и страшно благодарна.



Продукти:
1 кг. брашно
3 яйца ( 1 жълтък отделям за намазване)
2 пакетчета суха мая по 11г
1 кофичка кисело мляко
1ч.л. захар и 1/2 ч.л. сол
7-8л. олио
1/2 кофичка от кисело мляко хладка вода

Смесват се всички сухи продукти с брашното на сухо. Всички мокри се загрявати се омесва тесто.
Питката се оставя да втаса. Оформя се и се маже с жългът. Пече се в умерена фурна.

Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.