Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 13 апр. 2006, 10:43 ч.
  • Преглеждания  3 886  Мнения  7  Онлайн  1
Отговори
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 243
Това е оригиналното название на рецептата, макар че за мен е необяснимо защо са я нарекли баница - резултата е нещо като козуначена питка, бърза и много лесна за правене дори от начинаещи и с приятна, макар и не необичайна украса.

Продукти:
500 гр брашно
1 п. суха мая или прясна колкото парче локум
1 п. масло
1 яйце
1 ч.ч. прясно мляко
половин ч.ч. захар и още малко за поръсване
настъргана лимонова кора или някаква есенция
по желание - орехи или други ядки, малко коняк или ликьор

Брашното се разбърква с маята и захарта (или ако се ползва прясна мая, тя се разтваря предварително в млякото и се изчаква да шупне). Прибавят се лим.кора,яйцето и млякото и стопеното масло, от което се оставят 2с.л. Замесва се тестото, докато стане гладко - много бързо става, няма обичайното месене като при козунаците. От тестото се отделя настрана една шепа, другото се разстила в тавичка (малка - моята е 28см). От отделеното тесто се правят топчета с големината на лешник. В питката се натискат с палец вдлъбнатинки (може като концентрични кръгове или безразборно), в които се поставят топчиците тесто. Отгоре се маже с останалото масло, ръси се обилно със захар и ядките и се оставя да втаса добре (аз я оставих за 30 мин във фурната на 60 градуса). После фурната се включва на 200 градуса, тавичката с питката се слага на решетка в средата, а отдолу се слага плитко съдче с вода (за да не изсъхва при печенето) и се пече на вентилатор 30 минути (може и без вентилатор, естествено).
Като се извади, се наръсва леко с ликьора или коняк и се покрива с кърпа, за да се задуши.
Много мекичка и пухкава е, на вкус е като козунак и изглежда много приятно с топчетата отгоре - жалко, че нямам апарат да я снимам Grinning

Реклама
# 1
  • гр. Луковит
  • Мнения: 30
Здравейте!
Баницата е страхотна. Наистина се доближава, а може би по вкусови качества, надминава и най-добрите козунаци. Благодаря за рецептата.

# 2
  • Sofia
  • Мнения: 11 669
Хедра, а какво е пакетчето масло от 250 или 125 гр ?
 Simple Smile Много добре ми звучи, та бих я пробвала още днес.
Благодаря !

# 3
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 243
От малките - 125гр - забравила съм да уточня Embarassed

# 4
  • Sofia
  • Мнения: 11 669
 Simple Smile Мерсаж,че аз преполагах, че щом е маслена баницата ще е голямото пакетче  Crazy
Пък ако ми се получи, ще сложа снимка .

# 5
  • Мнения: 1 412
Невероятно вкусна и лесна питка - щото я меси мъжа ми Embarassed Joy аз не го владея това изкуство!
Сериозно, овации от цялото семейство за Хедра и благодарим!

# 6
  • Sofia
  • Мнения: 11 669
Много вкусна сладка пита се получи , благодарско Хедра    bouquet !
Ето я !

# 7
  • Все някъде
  • Мнения: 599
А какво ли ще стане, ако не слагам яйце, щото не ядем  newsm78 Обикновено ако в рецептата е само 1, се получава... Мисля да я направя като козунак за Великден! Щом на вкус е като козунак  Heart Eyes

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт