Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 2 546
Здравейте,


скоро имам рожден ден и ми се иска да си направя сама торта. Обачееееее...не ме бива никак в декорирането. Имам нужда от рецепта за лесна и вкусна торта!
По възможност да не е сметанова или с кисело мляко.


Благодаря в адванс!

Вечно ваша,
Мара!
Цитирай


Мнения: 8 573
Ами, ако ти харесва тази: /рецептата не е моя, има я в темата, за която съм ти дала линк/

            Торта Татяна
5 яйца
1 чаша захар (така е в оригинал, аз обаче сложих половин - доста сладка става иначе)
1 чаша стафиди
1 чаша орехи
1 чаша брашно
1/2 чаша течен мед
1 ч.л. (равна) сода

За крема:
1/2 л. сметана и 1 чаша захар

Предварително искам да спомена, че крем използвах друг - много лек ванилов, но следващия път ще я направя с оригинален сметанов крем. За тази торта е много важно крема да бъде изключително лек.

И така... От вечерта приготвяме сместа. Яйцата леко разбиваме (съвсем леко - може с вилица), добавяме всички ингредиенти по един... Орехите -предварително начукани не много на дребно. Меда-задължително течен. Ако е захаросан може да го разтопите в микровълновата. Така приготвената смес оставяме минимум на 6 часа в хладилника. Целта -содата взаимодейства с меда и се получава много добра въздушност без да са разбивани яйцата...
На другия ден изпекох блатовете... От сместа наливам с лъжица на дъното на предварително намазана с малко олио кръгла тавичка. Наливаме толкова,колкото да покрие и печем. В процеса на печене блатовете се надуват доста. Дебелината им не трябва да е повече от 2-3 см.
От това количество смес на мен ми се получиха 3 блата. Съвсем спокойно могат да се опекат и 4 според мен и тортата да стане по-висока... Следващия път ще увелича количеството на сместа.
Блатовете се пекат до кафяво. Стават доста бързо... оставете блатовете да изстинат поотделно... След това намазваме с крема и слепваме. Обилно се намазва с крем тортата и отгоре (в покриващия слой сметана може да се добави малко желатин за закрепване) и поръсваме с орехи и настърган шоколад (украсата оставям на индивидуална фантазия)
За крема:
Разбива се сметаната с пудрата захар до гъста пяна.Сметаната е желателно да бъде с над 35 % масленост, иначе добавяйте сгъстител за сметана.

А иначе тук може би ще си харесаш, има толкова много предложения и снимки. Колкото до мен, станах разногледа - то, когато има много, човек не може да си избере! /или поне аз! Very Happy/

Ето линк:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=82736.0


Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.