Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 1 333
Здравейте !!!

Бих искала да ви попитам следното:

Какви въпроси, свързани с отглеждането на дечицата ни  бихте задали на министъра на социалната политика при евентуална среща???

Какво най-много ви интересува и къде мислите че куца сегашната система?
Имате ли предложения за подобряване на работата им?

# 1
 • София
 • Мнения: 997
 Бих попитала, кога най-сетне ще си стегне служителите.
Когато отидох с решението от ТЕЛК в соц. служба към общината, служителката ми извади бланка за  детски и дотам. Трябваше от други родители да науча на какво имам право!

# 2
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 544
Къде НЕ куца сегашната система?
Това искам да попитам.

# 3
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 607
каво ли? Ами нищо...Знам как стоят нещата и организацията в държавата. Знам колко тромаво се променя. Не говоря за корупция или други пороци на системата. Говоря за обикновените неща. Просто системата е тромава и обвързана и трудно се прави промяна без да се наруши баланса на свързаните със системата други системи.
Не могат да се вдигнат заплатите и пенсиите, защото има МВФ с изисквания-и с право, защото пък те са коректив да не се юрнем през глава надолу.
Не може да се изисква от служител да е любезен, защото все пак го държиш на смешна заплата и той си има ядове и той свързва двата края както може.
Не можеш да възпиташ чиновник, защото това не го е свършила майка му на времето.
Та за министърката- не я харесвам откровено от предишното и пребиваване на този пост, но в момента тя е от няма и година  и е за четири години. Дори да иска да задвижи системата докато тръгне и ще и свърши мандата- четири години се изнизват ей така като да щракнеш с пръсти. Това е много глобално министерство и не може да има много видими промени- правят се малки крачки, които обикновино остават незабелязани или се смятат за символични. Другите министерства имат предмет на действие и някакви по- видими структури, които хората виждат, че работят и всяка промяна се вижда- Танспорта има БДЖ, Икономиката имаше БТ, Здравеопазването има болниците, Финансите има данъчните служби и т.н. Техните дейност и резултати са видими и засягат хората ежедневно. Това министерство има бюрата по труда и социалните служби. За тях всеки човек е една единица, всичко е лично и персонално. Ако не те обслужат добре ще разбереш ти и семейството ти и евентуално няколко приятели на които си помрънкал. Ако те обслужат добре- отиваш доволен на работа, в къщи или в магазина и вече си забравил, че някой си е свършил работата. И хубавите и лошите неща в системата остават скрити. Не могат да бъдат показател, че нещо работи или не и не се вижда как реагира системата при промяна.
Да не прозвучи като, че ги оправдавам- в никакъв случай, просто на базата на горното нямам големи очаквания и не бих и търсила отговорност. Вероятно е и да не съм права, разбира се.

Последна редакция: вт, 18 апр 2006, 16:09 от yosarian

# 4
 • Където свършва пътят на надежата и почва кръстопътят на умората
 • Мнения: 313
...
Не може да се изисква от служител да е любезен, защото все пак го държиш на смешна заплата и той си има ядове и той свързва двата края както може.
...
Вероятно е и да не съм права, разбира се.

Точно в тази, цитираната, част съвсем не си права. Не само може, а е задължително служителят да е любезен и компетентен. Той/Тя е служител, за да служи. Не прави лични услуги, за които да се молиш и да си му благодарен, а служи на тези, които му плащат заплатата...напр. аз, ти, нашите роднини, приятели, колеги, познати, непознати и т.н. данъкоплатци. А въпрос на възпитание е дали ще му благодарим за свършената работа.

# 5
 • София
 • Мнения: 997
 Много хора работят за смешна заплата. Приятелката ми е прогимназиална преподавателка, а мъкне палета в Рамстор за 220лв. Но щом се е съгласила да работи това - ще го работи, и то както трябва. Друг е въпросът, че няма голям избор, иначе ще стои без пари и без работа.
  Не става въпрос само за това. В община Красно село работят млади и безкрайно любезни служителки . Организацията им е добра, желанието им да помогнат огромно. Но нито една от тях не можа да ми каже какво се полага на родител на дете с увреждане. Те просто не знаеха, наистина. Питаха се една, друга - казваха ми че имам право на винетка, после ми звъняха да ми обясняват, че май нямам и т.н.
  В сегашната община знаят, но им куца организацията и любезността. Но това донякъде го разбирам - Красна поляна е доста натъварена в социално отношение община. Но няма значение - важното е, че си вършат работата, и то както трябва - да се надяваме.

# 6
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 607
Точно в тази, цитираната, част съвсем не си права. Не само може, а е задължително служителят да е любезен и компетентен. Той/Тя е служител, за да служи. Не прави лични услуги, за които да се молиш и да си му благодарен, а служи на тези, които му плащат заплатата...напр. аз, ти, нашите роднини, приятели, колеги, познати, непознати и т.н. данъкоплатци. А въпрос на възпитание е дали ще му благодарим за свършената работа.
Точно така- прав си, но министъра не може да контролира всеки един свой подчинен лично. Става въпрос за една голяма организация, в която не зависи от министъра нито възпитанието, нито образованието на тези хора- то се е случило години преди да постъпят на работа. Но при тази заплата не можеш да си много претенциозен при назначаването на нови служители, а и обикновенно възпитанието не се вижда на интервюто, а компетентността се трупа с опита. А Рамстор има 100човека макс. персонал, а подчинени на министерството са стотици хиляди. Пак казвам- не искам да оправдавам никого, но некачественото обслужване е едно от нещата което се набива в очи и е факт- да това е проблем, но какво бихме попитали министъра- защо на г-жа Петрова от н-ската социална служба и е крив света и не е любезна? А колко госпожи петрови има? Имам предвид че ние сме недоволни от определени хора- в тази служба има пет некадърника от 20, а ние имаме впечатления вероятно от един, не можем да наречем цялата служба неработеща и некадърна. Недоволни сме от конкретен човек, а тя няма как да знае защо е назначен, защо е груб и защо е невъзпитан.
Или пък трудовото право- дори юристите го избягват старателно, защото е сложно( и не носи доходи), а ние искаме от една чиновничка да е наясно със цялото трудово законодателство така, че да покрива и нашите питания и нужди. И какво ще попитаме министъра? "Защо не назначавате хора с юридическо образование по гишетата?" Да не говорим, че повечето са и със средно образование. Това имам предвид че за тези заплати - толкова.
Просто голяма част от ресурса е калпав и избора е труден.
Да са живи и здрави хората, които знаят какво правят и работят всеотдайно- на тях се дължи това, че все пак системата работи тук-там.
Е нека напишем все пак какво да я попитаме. Темата е от няколко дни и при цялото ни недоволство не можем да зададем въпрос.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 710
1. Кога ще има интегрирано обучение за децата ни - ама наистина и във всяко училище?
2. Кога улиците ни ще са достъпни за количките?
3. Кога конкуренцията между специалистите ще е здравословна - в името на децата ни и кога ще спрат кавгите помежду им, кой е по-, по- най- - пак на наш гръб?
4. Кога помощта за децата ни ще е реална и няма да се налага да тичаме за ТЕЛКове, за детски помощи, да се молим дасме лични асистенти?
5. Кога ще можем да задедем въпрос и наистина ще ни бъде отговорено нормално?
6. Кога ще се плаща на учителя достатъчно и ще му се даде достатъчно свобода, за да може да подхожда творчески към децата - и към тези със специфични нужди в класовете?
7. Кога логопеди и психолози ще могат да работят и творят, защото професията им е и творческа, свободни без някой директор да им казва "Сега трябва да научиш детето да казва буквата "б", а не да играеш с него!"

Да продължавам ли??????

Накрая маго да кажа само, че ако мога с нещо да променя всичко, за което съм питала - съм на разположение и не преставам да мисля как да го направя.

# 8
 • Мнения: 485
Леле,леле..... Това са въпроси, на които не само социалният министър, а и много други трябва да отговорят.
Аз лично имам един единствен въпрос към цялото ръководство на държавата, и то не само към управляващите в момента, а въобще към всички, които са ръководили и ще ръководят България:
Докога ще впрягате каруцата пред коня?!
Първо се приемат промените законово, после се привеждат в изпълнение ВИНАГИ преди да са взети мерки и да се обезпечи необходимия минимум за това. Затова нито една наистина добра промяна, която се запланува, не може да бъде успешна, а винаги нещо куца, усложнява нещата, предизвиква чакане, изнервяне, отчаяние, подигравки, съпротива, противодействие....
Толкова ли не разбраха, че не методът на анархистите-първо да разрушим, пък после ще мислим мо`им ли или не мо`им да изградим нещо положително- е най-добрата политика. Аман вече от сътресения и реформи в коя ли не сфера. И 90% от сътресенията според мен са именно от това, че вместо едно добро планиране и поетапно въвеждане, първо се руши, а после няма ресурс да се изгради /щото не е планирано, нали се сещате/.
Та това ми е въпросът, кой ли ще ми отговори. То е ясно, че е реторичен.

# 9
 • София
 • Мнения: 249
Здравейте, аз имам само един въпрос. Дъщеря ми е на 7 год. с Аутизъм и септември трябва да е ученичка, но къде ли? newsm78Изборът е огромен-помощни училища или интегрирано обучение, ако някой директор има доброто желание да помогне. Та въпроса ми е къде да си запиша детето да учи? В помощно няма да е. И ако уважаемата ни соц. министърка ми каже, че това е единствената ми алтернатива няма проблеми, ако и тя прати свое дете там! #2gunfire

# 10
 • Мнения: 485
Нещо не си адресирате въпросите към който трябва  Laughing
Какво общо има социалният министър с интегрираното обучение и помощните училища?!

# 11
 • София
 • Мнения: 1 710
Сигурно не ги адресираме към когото трябва - щото то като гледам трябва целичкото Правителство да изправим и да питаме. То въпроси колко щеш... само да има кой да им отговори, пък за правенето по въпросите, не ми се коментира....

# 12
 • Мнения: 485
И във връзка с това, пък и с риск да си навлека нечий гняв  Wink :
имаше една " мъдрост", срещу която преди време много роптаех, но като че ли започнах да я възприемам-"Всеки народ си заслужава управниците".
И в тази връзка пак да попитам:
Кога ще спрем да хвърляме боклуци по улиците при положение че точно на същата улица и тротоар има кошче?
Кога ще спрем да правим ремонти в апартаментите си по обедно време?
Кога ще спрем да преминаваме на червено, за да не се минем?
Мога още мнооого въпроси да задам, но няма смисъл. Когато отговорим на тези,ще можем да отговорим и на изброените в останалите мнения.
Поне това е моето виждане за нещата. Не може само правителствата да се променят, трябва и обществото да се променя, всеки от нас да има СЪЗНАНИЕ, защото съзнанието за дребни уж неща като шума,боклуците и правилата за движение, е свързано със съзнанието да се погрижим за хората с увреждане и за всеки,който има нужда от подкрепа и помощ.
Не мислите ли,че определено има връзка?!

# 13
 • София
 • Мнения: 1 710
Зара, определено има връзка и съм на твоето мнение, че нещата си зависят от нас - просто темата беше за въпроси към еди кого си...., а въпросите към себе си си ги задавам всеки ден и смея да твърдя, че за доста от тях имам отговор, а знам че и много от майките тук го имат. И да, точно защото смятам, че съм съвестен гражданин мисля, че имам правото да задам и останалите си въпроси.

# 14
 • Мнения: 4 578
каво ли? Ами нищо...Знам как стоят нещата и организацията в държавата. Знам колко тромаво се променя. Не говоря за корупция или други пороци на системата. Говоря за обикновените неща. Просто системата е тромава и обвързана и трудно се прави промяна без да се наруши баланса на свързаните със системата други системи.
Не могат да се вдигнат заплатите и пенсиите, защото има МВФ с изисквания-и с право, защото пък те са коректив да не се юрнем през глава надолу.
Не може да се изисква от служител да е любезен, защото все пак го държиш на смешна заплата и той си има ядове и той свързва двата края както може.
Не можеш да възпиташ чиновник, защото това не го е свършила майка му на времето.
Та за министърката- не я харесвам откровено от предишното и пребиваване на този пост, но в момента тя е от няма и година  и е за четири години. Дори да иска да задвижи системата докато тръгне и ще и свърши мандата- четири години се изнизват ей така като да щракнеш с пръсти. Това е много глобално министерство и не може да има много видими промени- правят се малки крачки, които обикновино остават незабелязани или се смятат за символични. Другите министерства имат предмет на действие и някакви по- видими структури, които хората виждат, че работят и всяка промяна се вижда- Танспорта има БДЖ, Икономиката имаше БТ, Здравеопазването има болниците, Финансите има данъчните служби и т.н. Техните дейност и резултати са видими и засягат хората ежедневно. Това министерство има бюрата по труда и социалните служби. За тях всеки човек е една единица, всичко е лично и персонално. Ако не те обслужат добре ще разбереш ти и семейството ти и евентуално няколко приятели на които си помрънкал. Ако те обслужат добре- отиваш доволен на работа, в къщи или в магазина и вече си забравил, че някой си е свършил работата. И хубавите и лошите неща в системата остават скрити. Не могат да бъдат показател, че нещо работи или не и не се вижда как реагира системата при промяна.
Да не прозвучи като, че ги оправдавам- в никакъв случай, просто на базата на горното нямам големи очаквания и не бих и търсила отговорност. Вероятно е и да не съм права, разбира се.

Боже,какво ли щяхме да правим ако нямаше МВФ ,с когото да оправдаваме некадърните ни правителства,министри ,общинари.И други държави са били ограничавани от МВФ НО ЗАЩО ЛИ ВЕЧЕ СА НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ОТ НАС?Какво да ги питаме?А КЪДЕ ЩЕ ВИ ОБЪРНАТ ВНИМАНИЕ И КОИ ЩЕ ВИ ИЗСЛУША ПИТАНИЯТА?Нещо трудно включвам - на арменския поп ли да се жалваме?И на кого му пука за децата ни?Безобразията продължават ,всички ги знаят и какво?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт