Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 68 отговора

ДОБРИЧ

Мнения: 178
Даите идеи какво и как се готви в сач? newsm78
Цитирай

DE

Мнения: 4 625
В моя край - Родопите- сач казват на един плосък пръстен съд. Ти това ли имаш предвид?
В него се правят марудници (катми).
Цитирай

ДОБРИЧ

Мнения: 178
ДА,точно това но мисля че се готвят и манджи в него? newsm78
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 479
Катми и гюзлеми - друго не зная.
Може би и някакво месо би могло да се пече? newsm78
Цитирай


Мнения: 4 340
Катми и гюзлеми - друго не зная.
Може би и някакво месо би могло да се пече? newsm78
Ех, един човек да чуя, че знае какво е гюзлеми. А и карталаци може.  Кой ще каже какво е то Smile).

А иначе - празеник, много обичам. Правиш кори с големината на сача и ги опичаш. Плънката е като празена манджа с ориз. После на сача слагаш кора, плънка, кора, това на намален котлон колкото да се затоплят корите, или пък го редиш отвън и само затопляш във фурната.
Цитирай


Мнения: 4 340
всичко почти се готви в него,става по-бавно,но много вкусно.Аз съм правила, боб,гювеч,пълнени чушки,сърми...и др.Това е, просто се готви в него с часове.Един боб го готвих 6 часа, но после ме светнаха,първо да го сваря и после с подправки и всичко останало да го сложа във фурната.
Не знам само дали говорим за едно и също нещо.Аз говоря за това.Ако греша ,извинявай

Това е гювеч, не сач. Сача е нещо такова, само че този някакъв чуждоземски, ама друга снимка не намерих:


Ето това по прилича: (Взето от http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.1038.html)
Цитирай

London, Sofia

Мнения: 8 914
В сач се правят катми и карталаци /гюзлеми, дебели кори и всевъзможните им наименования. А това , в което се готви е саче Peace
Цитирай

Варна

Мнения: 793
а не знам кое е сач или саче, но като бяхме край Рилския манастир правиха пържола на сач, както и пастърва на сач ?!  newsm78

поне това пишеше в менюто  Thinking
Цитирай

BG

Мнения: 4 546
абе то в заведенията има всичко на сач - зеленчуци, пиле, свинско, дреболии, риба....
ама 2 чуденки имам. първо, уж го правят на пещ, в къще дале ще става. и второ, може всичко да им е сварено и после само да го слагат върху сача и да го запичат  Thinking
Цитирай


Мнения: 4 912
И месото и зеленчуците стават страхотни на сач.

Виж и тук:

http://forum.abv.bg/cgi-bin/showpost.pl?Board=jadene&Number= … ollapsed&sb=1
Цитирай

При хората, които обичам

Мнения: 3 193
Аз имам сач на него правя катми и рогатники /нещо като баница със спанак/. На Поморие ядохме в една кръчма нещо много вкусно, приготвено на голям сач: 2 пилешки пържолки, 2 свински, 2 кърначета отдолу и отгоре лук, моркови, чушки, гъби. Сачът явно е много загрят. Носят ти го на масата и ти си обръщаш пържолките, а зеленчуците се загряват и те и се изпичат. Докато изстине сачът, всичко е готово. Става невероятно. Много ни хареса
Цитирай
аз на сач правя най ве4е таркалаци - сигурно е като карталаците но в моят край е таркалак. стават истрахотни мезета с месо или каварми в омлет, но нещо важно - сачът не се ползва в пещ а на огън или жарава, като много трябва да се внимава да не се опарите. ако го ползвате върху газов котлон трябва да имате нещо като ламарина под сача иначе силният огън мое да го спука. успех. ще следя темата за рецепти.
Цитирай

София

Мнения: 1 655
Може да погледнете и тук.
А някой ще даде ли рецепта за тези таркалаци или карталаци?
Цитирай


Мнения: 4 340
Гюзлеми, карталаци и т.н наименования:
Правиш тесто като за мекци - брашно, мая, щипка сол и захар.
Разточва се кора , поръсваш със олио или масло и свинска мас става. Слагаш с двата пръста на няколко места натрошено сирене, извара или извара + яйца. Кората се загъва като плик (да стане квадратно) и се пече на сача.

Според баба ми има фундаментална разлика между гюзлеми и карталаци. Това по горе е гюзлеми. За карталаците разликата е според мен само как изглеждат, ама нейсе. Та другия начин на форматиране Smile е:
пак се точи кора, поръсва се с мазнина, слага се плънка и се реже с нож на 5-6 места (от края на кората към центъра, но без да се стига до средата. Отрязаните парчета се захлюпват към центъра и така получение по малън кръг се точи пак, ако е много голям, може да се повтори процедурата - получава се кръгло в крайна сметка. Не знам дали го обясних много ясно.

ММ, как ми се дояде, ама точенето ми е малко мъка, добре че на Великден ще си ходя при мама Smile Smile Smile
Цитирай
Гюзлеми, карталаци и т.н наименования:
Правиш тесто като за мекци - брашно, мая, щипка сол и захар.
Разточва се кора , поръсваш със олио или масло и свинска мас става. Слагаш с двата пръста на няколко места натрошено сирене, извара или извара + яйца. Кората се загъва като плик (да стане квадратно) и се пече на сача.

Според баба ми има фундаментална разлика между гюзлеми и карталаци. Това по горе е гюзлеми. За карталаците разликата е според мен само как изглеждат, ама нейсе. Та другия начин на форматиране Smile е:
пак се точи кора, поръсва се с мазнина, слага се плънка и се реже с нож на 5-6 места (от края на кората към центъра, но без да се стига до средата. Отрязаните парчета се захлюпват към центъра и така получение по малън кръг се точи пак, ако е много голям, може да се повтори процедурата - получава се кръгло в крайна сметка. Не знам дали го обясних много ясно.

Съгласна съм с двата варианта но таркалаците се различават по това че , верно правят се като гюзлемите, но повтаряш процедурата. Какво имам предвид. след като си загънала плъмката пак се разточва пак се ръси сирене и пак загъваш и така 4-5 пъти. Търкалака става многопластов и от точенето кръгъл. пече се на сача и след като е готов се маже обилно с масло. ох как ми се преядеее eat
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 68 отговора