Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Варна до морето

Мнения: 2 655
Не знам как се приготвя Embarassed  Crying or Very sad  Embarassed , но ми се хапва Laughing . Някой може ли да даде рецепта тук.
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Слагаш съда в който ще я приготвяш вода да заври,след това прибавяш смляното месо-оформено на топчета и отпенваш.След като е бистра вече водата,прибавяш лук ,наситно нарязан,дом .пюре-1 лъжица,морковчета и олио.Като поври малко ,когато са готови сварени ,топчетата се издигат на повърхността.Прибавяш по желание или фиде или ориз и ври до пълното му сваряване.Приготвяш си застройка,аз винаги я правя"топла".В отделен съд /който може да се постави в/у котлон/разбивам 1 яйце с 1 суп.лъжица кис.мляко и 1,1/2 суп.лъжица брашно,доливам малко вода,около 150-200мл и поставям на котлона да заври като постоянно бъркам докато се сгъсти и започнат да излизат мехурчета ,както при завиране.Сгъстена застройката я разреждам с бульон от топлата супа до първоначалната й гъстота преди завирането.Разбърквам добре и сипвам внимателно към супата,като също бъркам.Подправям със сол и чубрика.
Това е моят начин на приготвяне-да ти е вкусно!!! Very Happy
Цитирай

Бу-у-урга-а-ас

Мнения: 2 596
Правиш малки топчета от кайма, която предварително си овкусила с чубрица, лук, черен пипер, червен пипер и сол. Оставяш да покиснат във вода с малко оцет, за да се стегнат и да не се разпаднат при варенето.
Задушаваш моркови и малко лук, слагаш картофки нарязани като за супа, сол, заливаш водата и като заври слагаш топчетата. Като се посварят една лъжичка доматено пюре или едно малко доматче. Някои слагат и фиде на края, но това зависи от теб. Застройва се с яйце (аз слагам само жълтък, за да не се пресече) Ако решиш можеш да я сгъстиш с малко брашена кашичка или грис.
Подправки - чубрица и магданоз.
Цитирай
пела, тъкмо навреме питаш щото аз сега я готва тая супа. та значи: кайма около да речем 350 гр. я месиш с 1 каф. чашка ориз, черен пипер и чубрица. правиш топчета с големина колкото обичаш, аз обичам много ситни и е малко играчка. пускаш ги във вряла вода да речем 2 литра и след 5 мин слагаш картоф, морков, малко домати или дом.пюре и като стане готово слагаш подправки-чубрица, черен пипер. ако обичаш застроени супи слагаш и застройка от 1 яйце. това е . много е лесно, аз много бързо я готвя тая супа, ама топчетата са играчка

пела, мерси за рецептата на кекса за 10 мин, стана СУПЕР, аз тъкмо те похвалих в другия постинг
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 115
Здрасти !  Very Happy
Ето моята супа - топчета !

Пподукти :
за топчета -
кайма                      
ориз
сол
черен пипер

1 яйце

моркови
лук
картофи
целина
чушка
фиде
кис. мляко
вегета 2-3 каф. лъж.
сол
магданоз

Каймата я размесвам с ориз , сол , черен пипер и белтъка на яйцето .

Аз готвя в тенджерата под налягане .
Та първо запържвам за кратко морковите за да пуснат цвят , след това добавям лука и задушавам малко , след това добавям картофите - нарязани на кубчета , сол ( но не много , защото по - късно слагам вегета ) и наливам гореща вода. Добавям и 1-2 цели чушки , нарязаната на ситно целина ( корена) и малко от листата. Като заври пускам  топчетата във врящата супа . Оставям да ври 20 минути и тогава добавям фидето и вегетата  . След 5 -7 минути е готово .
Изваждам  чушките , обелвам ги ,  намачквам ги с вилица и връщам в супата , застройвам с жълтъка + кис. мляко. и поръсвам с магданоза .

Дано ти хареса !  Very Happy
Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 871
Цитат на: paulina
пела, тъкмо навреме питаш щото аз сега я готва тая супа. та значи: кайма около да речем 350 гр. я месиш с 1 каф. чашка ориз, черен пипер и чубрица. правиш топчета с големина колкото обичаш, аз обичам много ситни и е малко играчка. пускаш ги във вряла вода да речем 2 литра и след 5 мин слагаш картоф, морков, малко домати или дом.пюре и като стане готово слагаш подправки-чубрица, черен пипер. ако обичаш застроени супи слагаш и застройка от 1 яйце. това е . много е лесно, аз много бързо я готвя тая супа, ама топчетата са играчка

пела, мерси за рецептата на кекса за 10 мин, стана СУПЕР, аз тъкмо те похвалих в другия постинг

1 каф. чашка ориз не е ли множко ? Имай впредвид че ориза става двоен при варене Idea
Цитирай
ами аз слагам доста ориз щото много го обичам, а после не слагам фиде и така супата си става супер, част от ориза се отделя от топчетата и така си седи вътре вместо фиде. леле как го обясних ....
Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 871
Цитат на: paulina
ами аз слагам доста ориз щото много го обичам, а после не слагам фиде и така супата си става супер, част от ориза се отделя от топчетата и така си седи вътре вместо фиде. леле как го обясних ....

Аз те разбрах Smile  но ми стана любопитно и затова попитах,  аз слагам по- малко ориз Smile
Цитирай

София

Мнения: 148
Цитат на: Morena

за топчета -
кайма                      
ориз
сол
черен пипер

1 яйце

моркови
лук
картофи
целина
чушка
фиде
кис. мляко
вегета 2-3 каф. лъж.
сол
магданоз

........


И аз слагам тези продукти, но всичко  направо във врящата вода - лук, моркови, чушка нарязани на ситно, картофи на малки кубчета, целина на по-големи парчета, че после я вадя (не я ядем), вегета и топчетата. Като омекнат картофките слагам и домат и фиде. Когато супата е готова правя застройка от кис. мляко с яйце, накрая слагам и ситно нарязан магданоз.

Да напиша обаче, че топчетата ги правя мънички и много, и в каймата слагам само черен пипер и кимион без ориз! Нещо не ми се връзва ориза с фиде.
Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 871
Всички супи ги застройвам с жълтък и лимонов сок.
Цитирай
Вместо да месите и оформяте топчета - връткава работа, пробвайте от кърначе 0,5 - 1 м. дълго /май се поувлякох/ да режете над врящия бульон с ножица малки парченца.
Цитирай


Мнения: 645
ПРОДУКТИ:
2 глави лук
2 моркова
1 чушка
300 г карначе
сол, черен пипер,кимион, магданоз
фиде
1 яйце
3 с.л кисело мляко
1 с.л брашно


 
ПРИГОТВЯНЕ:
Това е най-вкусната, най-бързата и най-оригиналната супа, която съм приготвяла. Научих я от моя приятелка, която е добра кулинарка, но трудно намира време за готвене.
Слагате водата/ около 2-3 литра/ да заври и през това време нарязвате на дребно лука, морковите и чушката.Слагате и тях в тенджерата и прибавяте по малко сол, кимион и черен пипер. Когато морковът омекне, прибавяте нарязаното на малки парченца / 1/2 см / карначе. Аз го режа с ножицата направо над съда, докато водата ври. Оставям да поври 10 минути, прибавям фидето и изключвам котлона. Ако готвите на газ, оставете да поври 2-3 мин.
Отделно приготвям топла застройка от разбитите яйце, брашно и кисело мляко, които се слагат на огъня и когато сместа започне да се сгъстява, разреждам по малко със супата, Изключвам котлона, .... сервирам !
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.