Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 487
Имам бойна задача поставена от родителското тяло за рецепта с охлюви  Very Happy дано да има кой да ми пише  Wink
Цитирай

София

Мнения: 1 320
Аз не съм хапвала , но мъжът ми ...  панира добре сварени охлюви  в паста "Патафи " или просто ги сварява и ги подправя като за салатка с олио и оцет/лимонов сок и с много магданоз.
Да добавя само , че 2-3 дни преди да ги готви ги слага на "диета" храни ги с хляб и марулка.
Цитирай

ГОре на черешата...

Мнения: 11 206
Аз съм привърженичка на традиционната манджичка с ориз и джоджен.Хапвам ги и панирани, и на салтка с пресен лук,олио и оцет.А най-хубаво е,че мъжо не ги близва и има повечко за мен... smile3508
Цитирай

все тук

Мнения: 1 600
Чувала съм, че правят и дроб-сарма с охлюви - както се прави с агнешко месо, но не съм пробвала.
Вкъщи най-популярно е приготвянето им като яхния с лапад.
Цитирай


Мнения: 4 912
Разгледай тези рецепти:

Охлюви с пикантна плънка по френски
Продукти: 50-60 охлюва, 1 морков, парче целина, 5 корена от магданоз, сол. За плънката: 80 г масло, 5 скилидки чесън, магданоз, смлян черен пипер, сол.
Охлювите се мариноват в половин литър оцет с 3 с.л. морска сол в продължение на два часа. Зеленчуците се кипват. Пускат се предварително добре измитите охлюви и се варят около час и половина. След това се изваждат от черупките, в които се слага по малко от пикантната плънка и отгоре се поставя целият сварен и почистен охлюв. Черупката се допълва с плънка и се притиска. Охлювите се нареждат в тавичка един до друг и се запичат на фурна за десетина минути. Плънката се приготвя по следния начин. Магданозът и чесънът се счукват в хаванче. Смесват се с маслото, подправят се със сол и черен пипер и се бърка до получаването на гладка смес.


Охлюви по нарбонски
Продукти: 60 охлюва, 1 дафинов лист, 1 с.л мащерка, сол, среда от две филии бял хляб, 1 ч.ч. мляко, 50 г бадеми, 4-5 скилидки чесън, 50 мл зехтин, 1 суров жълтък, сок от половин лимон.
Предварително попарените, извадени от черупките и изчистени охлюви се варят около два часа в леко подсолена вода с дафиновия лист и мащерката. Хлябът се накисва в горещото мляко, към което се добавят обелените и счукани бадеми и счуканият чесън със зехтин, лимонов сок и щипка сол. Към соса се добавя един жълтък, подправя се с черен пипер и се бърка внимателно, докато се получи хомогенна смес. Отгоре се изсипват охлювите и ястието се затопля за няколко минути на огъня.


Охлюви с ориз
Продукти: 50 охлюва, 200 г ориз, 60 г масло, 1 глава лук, черен пипер, сол.
Почистените и измити охлюви се варят, изваждат се от черупките и се задушават в масло. Поръсват се със сол и черен пипер. Ситно нарязаният лук се запържва отделно, добавя се оризът, разбърква се няколко пъти и след няколко минути се залива с три части от бульона, в който са врели охлювите. След като оризът поеме течността, се смесва с охлювите. Ястието се разпределя в чаени чаши, предварително намазани отвътре с масло. Преди сервиране чашите се обръщат в чиниите.


Яхния от охлюви
Продукти: 50-60 охлюва, 2 глави лук, 2 с.л. брашно, 80 г масло, 1 с.л. доматено пюре, червен пипер, магданоз, сол.
Предварително измитите, сварени и извадени от черупките охлюви се изчистват и се задушават в масло. Отделно се задушава ситно нарязаният лук. След като стане прозрачен, се добавя брашното. Бърка се и се задушава до златист цвят. Добавя се доматеното пюре и малко след него и червеният пипер. Пускат се задушените охлюви, подправя се със сол, добавя се малко от бульона и яхнията се оставя да къкри на тих огън. Поднася се наръсена със ситно нарязан магданоз и резенчета лимон.


Омлет с охлюви
Продукти за една порция: 10 охлюва, 2 яйца, 20 г масло, магданоз, сол.
Предварително сварените и изчистени охлюви се задушават в половината от маслото и се посоляват. Отделно в тиган се сгорещява останалото масло и отгоре се изсипват разбърканите яйца с щипка сол. Омлетът се пържи само от едната страна, като краищата се повдигат, за да не загори. Поставя се в чиния и охлювите, наръсени със ситно нарязан магданоз, се изсипват в средата. Омлетът се прегъва и се поднася топъл.



Цитирай


Мнения: 487
Благодаря ви за отговорите момичета  Very Happy и специални на brianna   Peace , нямате си представа колко ми трябваха.
Цитирай


Мнения: 125
Малко встрани от темата, но много ми е интересно какъв е вкуса на охлювите? newsm78
Досега никога не съм яла такова чудо и ми е любопитно.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 966
На мен ми напомнят за свински мръвки....обаче нещо жилави ми стават...
Цитирай


Мнения: 4 912
Благодаря ви за отговорите момичета  Very Happy и специални на brianna   Peace , нямате си представа колко ми трябваха.

Радвам се,че съм ти помогнала.Рецептите не съм ги пробвала.Намерих ги с Google.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.