Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 1 771
Това са думите на една пациентка докато чакахме при Джи Пи-то ми. Нямаше как и се наложи да кърмя и жената каза, че отдавна не е виждала кърмеща мама, а все бебета със шишета с биберони на изкуствено хранене.
Отдавна и аз се бях замислила върху този проблем и моята преценка е по наблюденията ми около мен е, че:
1, Повечето мами минават на АМ заради некомпетентността на педиатрите - без коментар
2. (Мамите които са на АМ да ме извинят, но не всички са такива) От родителска немърливост.
-Когато казах на една мама, че кърмата й не е вода и не би трябвало да се притеснява, че в началото кърмата е по рядка, за да утоли жаждата и след нея е хранителната, тя веднага изтъкна друг аргумент, че я боляли зърната и мъж й казал "ами не се мъчи, като не става, не става".

-Други две спират за да могат да пушат спокойно.

3. Такива които наистина имат някакъв основателен проблем .Наложило се поради  спешно вземане на някакви медикаменти, които не се препоръчват с кърмене, или някакъв друг сериозен проблем. Тук процента е най - малък. През изминалата година от всички родени бебета (около 15 бебета), които са около мен, само една е била наистина с нужда да мине бебо на АМ.

Та мамите кърмачки застрашен вид от изчезване ли са Wink? Какво е вашето мнение.
Нека дискусията не се превръща в нападки, а по скоро да е полезна за мамите, които имат желание да кърмят и срещат различни проблеми.

# 1
 • едно българско село
 • Мнения: 462
Ех, и аз не съм виждала!

Докато си бях в Бг за целия си живот си спомням само една циганка в рейса.

Тук по улиците не съм виждала.

За статистиката:
С първото ми дете в Бг питах педиатърката ни горе-долу как се разпределят нейните деца на кърма, на смесено и изкуствено хранене. Тогава отговорът беше: "Ти си единствената, която кърми. Всички се отказват още първия месец". След време се появи и още една жена като мен.
От кварталните мами помня само една до около 1/2 година, една до 1 година и една мама, която се изцеждаше и даваше кърма до към 2 години. Също имаше и една циганка, която я сочеха  с пръст: "Детето е вече на две години, а още кърми!"

Тук също зададох въпроса за процента кърмачки. Оказа се, че са почти половината, като до 3-4 месеца почти всички. Но... тук се говори за хранене на поискване и за късно захранване. Така съветват педиатрите. А ако детето има алергии даже забраняват да се дава нещо друго освен кърма доста дълго време. Майките, които знам, че са спрели да кърмят просто не са спазвали тези съвети. Също така, когато детето ми наддаде 450гр за един месец (третия) никой не го направи на въпрос и не викна: "Давай добавка!"

Така, че според мен за болшинството решаващ фактор е педиатърът. Разбира се, има и такива майки, които въпреки съветите на учените ни доктори предпочитат да правят това, което сами са решили и те успяват да кърмят. Сега аз правя така. Даже бях готова да се боря с педиатрите, но за мое удивление и радост не ми се наложи. Но с първото дете слушах много съвестно  педито и само благодарение на Спок (единствената книга, която имах и която беше по-настрани от българската схема) успях да докарам до 8 месеца кърмене. И това се считаше за геройство!

# 2
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
А,аз виждам чат-пат - Младост нали е инкубатор и всяка втора жена я вози количка, я търчи след някое (няколко) хлапета, та познавам и няколко извън-форумски мами-кърмачки, при това с почетен около едногодишен стаж Grinning Всъщност от говорене ги знам, де - само едната съм я виждала да кърми навън, и то след като видя, че аз не се притеснявам.
Но и на мен по същия начин много са ми се радвали по-възрастни жени в поликлиниката Grinning

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 1 404
На мен вчера една мама, докато чаках беба да се събуди, за  да я нахраня, ми обясняваше, колко по-чисто  Shocked е да храниш с АМ??!?!!?! Беше шокирана, от това, че смятам да кърмя навън ... Доста от майките около мен, за съжаление мислят по сходен начин  Sad

# 4
 • Варна, морето и сините вълни!
 • Мнения: 2 604
Кърмачките според мен са изчезващ вид точно по причините които изброяваш!
Но аз успях да заразя с моето кърмене една форумска мама,тя беше малко колеблива за късно захранване, та затова успях и имам успех с една новоизлюпена майка!
Но лично на мен никой не ми се е радвал на кърменето!

# 5
 • София
 • Мнения: 2 220
Никоя от майките, с които се запознавам в квартала, не кърми. Интересен факт е, че всички те ми се радват и потвърждават как кърмата е най-доброто за едно бебе. И до една са искали да кърмят, но просто са нямали кърма. Това аз наричам липса на информация и на достатъчна упоритост...

# 6
 • Тук и сега
 • Мнения: 2 282
Никоя от майките, с които се запознавам в квартала, не кърми.
За сметка на това почти всички мами, които познавам от форума, кърмят  Sunglasses
Между другото, напоследък гледам, че мамите стават МАЛКО по-информирани. И всички мами, с които се засичаме при нашата педиатърка, също кърмят. Може пък да се появява свелина в тунела?

# 7
 • София, на брулени хълмове
 • Мнения: 967
Вчера видях МАЙКА ДА КЪРМИ БЕБЕТО СИ НАВЪН - бях много щастлива - за втори път вждам жена как кърми, това като да видиш слънчево затъмнение, което се случва веднъж на 50г  Laughing Жалко, е но за повечет хора кърменето след 6мес. е някакво извръщение, а за съжаление повечето майки спират да кърмят и преди 6мес. Проблемът е погрешна информация и невежи педиатри. Жалко за дечицата. От разговорите ми с млади майки повечето мислят, че щом гърдите им престанат постоянно да текат и да са напрегнати, от кърма вече няма #Crazy- напразно се опитвам да обяснявам, че след като гърдите са се успокоили това езнак, че лактацията се ерегулирала вече и сега започва приятното кърмене - без болки и подмокрени блузи. Мъжът ми е най-ревностният пропагандатор на тема кърмене - зарибява всички познати бременни жени - а те като го гледат скептично той гордо заявява, че имаме 1год и 4 мес. стаж в кърменето и може да ни се вярва  Laughing

# 8
 • Габрово
 • Мнения: 631
много е жалко че кърменето се приема все още като приоритет на циганките .... да ме извинят и те ... в смисъл на хора които са с много ограничени възможности, толкова ограничени че са принудени да кърмят .... дори и кисело мляко не могат да си позволят ....
от болшинството хора
и когато жена която би могла да си позволи да храни с адаптирано, но не го прави  кърми е направо много чудно в очите на доста хора
на мен например са ми казвали
.....ъ ти пък го кърмиш .....
..... до кога смяташ да го кърмиш няма ли да го отбиваш вече ....
.....ама ти още ли го кърмиш това дете ....
искам да кажа че синът ми е на няма шест месеца на 1-ви ще ги направи ....още не съм го захранила ..... а като отворя дума че освен че кърмя е само на кърма направо ме имат за ненормална .....
дори скоро получих съвет ...  че еди коя си кърмила до две години което било ужасно и детето и станало изключително дебело ....
вообще глупости колкото искате
в същото време се смята за нормално дете което е на 4м и половина да яде почти всичко например каши пюрета и дори супичка, сокчета и какво ли още не
все едно децата са кошчета за боклук и вече голяма гордост е да го натъпчеш по скоро с какво ли не
дори съм казвала на майки че те не биха могли да изядят толкова много твърда храна за деня колкото натъпкват на децата си
и знаете ли какво ми отговорят че те не могат да го изядат, но децата им трябва да го изядат защото трябва да растат.....
# 9
 • Варна
 • Мнения: 2 552
Около мен пък ситуацията е някъде 50-50 Simple Smile. И това е радващо все пак Simple Smile.
За педиатрите съм съгласна, не съм срещнала досега такъв дето да подкрепи кърмене след 6-я месец (до тогава било достатъчно).
Иначе повечето млади майки си мислят, че кърмата недостига, понеже не виждат колко изпива бебо. И натиска на педиатъра и ето ти предпоставки за даване на АМ.
Ако нямах Интернет сигурно и аз щях да приключа с кърменето на 4-я месец (не защото не исках да кърмя). Слава Богу, за форумите и инфото, което може да се получи тук относно кърменето.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 51
Познавам само една майка, която за сега вече 4 месеца удържа фронта и кърми. Всички останали, които познавам са кърмили най-много 2 месеца.
Наистина има майки, на които им спира кърмата, но повечето от тях дори не се опитват да направят нещо за да поддържат лактацията. Те дори не са чуваи за лактогонни средства  Shocked И на мен няколко пъти се случи да ми намалява кърмата, но с подходящите средства се оправих.
Не мога да разбера защо всички се учудват като разберат, че вече 8-ми месец кърмя. Това е толкова нормално и естествено нещо. Една приятелка разказваше, че имала толкова много кърма, а бебето й не искало да суче. 2 дена не искало да суче и тя го подкарала на АМ  #2gunfire Моят юнак се е случвало и по 3-4 дена да не иска, но дори не съм си помисляла да спирам да го кърмя.
Не съдя никой. Всеки си решава как ще гледа и храни детето си. Но не може при първото съмнение, че кърмата недостига и веднага да се дава АМ. Смятам, че ако майките бяха по-информирани процента на кърмещите щеше да е доста по-голям. Голяма вина за това имат и педиатрите, за които е по-лесно да карат по една схема от преди 100 години и да те карат да даваш сокчета на двумесечно бебе, защото колкото по-рано се захрани, толкова по-рано щяло да прояде всичко и на майката ще й е по-лесно.   #Crazy ГЛУПОСТИ!
Спирам, защото започнах да се изнервям вече  smile3511
Да живее кърменето  breastfeeding
Майки, кърмете си децата, за да са здрави и силни като пораснат

# 11
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Когато Мая беше на 5м, се засякохме с една позната, чието дете е с 1 месец по-голямо. Тя не кърми никак (бързо се предаде още в родилния дом, после искаше, като мина зора, ама нъц...ре-лактацията още не я бяхме чели тука Wink ). Като ме видя как кърмя, направо се удиви - "Никога не съм виждала някой да кърми толкова дълго!" (бебето беше на 5 месеца, пак да кажа)...
2г 4м по-късно не съм я питала наново по въпроса обаче Laughing
Срещах одобрение около себе си, когато детето беше по-малко. Сега е по-скоро учудване, но пак с позитивна окраска.
От познатите ми майки повечето не кърмиха, или кърмиха малко, от форумските познати голяма част кърмят.

# 12
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 323
аз съм виждала навън само форумски мами.
Въпреки че не кърмя навън, около мен всички се радват. Както майка ми и свеки, така приятелки раждали и нераждали, а освен това ме поздравяват и мамите от кварталната градинка, които по разни причини са го подкарали на АМ и кисели млека от втория месец още. Не че съм за поздравления с нищо и никакъв стаж и мой си начин на отглеждане, но ми става едно приятно....  Laughing

# 13
zdraveite,temata za karmeneto me zaintriguva i po tozi povod iskam da vi se pohvalia,che imam dashteria na 2g.i 9m.(utre gi navarshva)koiato sam ia karmila tochno 1g.i 9m.i vsichki mnogo mi se chudeha kak taka ia karmia tolkova vreme.Sega imam i druga dashterichka (vchera navarshi1m.)i sam kazala,che ako imam karma ste ia karmia do 2g.pone zashtoto parvoto mi dete e zdravo i ne boleduva kato drugite koito sa na izkustveno hranene.Pozdravi na vsichki nastoiashti i badeshti mami.Veseli praznici

# 14
 • Габрово
 • Мнения: 559
Това са думите на една пациентка докато чакахме при Джи Пи-то ми. Нямаше как и се наложи да кърмя и жената каза, че отдавна не е виждала кърмеща мама, а все бебета със шишета с биберони на изкуствено хранене.
Отдавна и аз се бях замислила върху този проблем и моята преценка е по наблюденията ми около мен е, че:
1, Повечето мами минават на АМ заради некомпетентността на педиатрите - без коментар
2. (Мамите които са на АМ да ме извинят, но не всички са такива) От родителска немърливост.
-Когато казах на една мама, че кърмата й не е вода и не би трябвало да се притеснява, че в началото кърмата е по рядка, за да утоли жаждата и след нея е хранителната, тя веднага изтъкна друг аргумент, че я боляли зърната и мъж й казал "ами не се мъчи, като не става, не става".

-Други две спират за да могат да пушат спокойно.

3. Такива които наистина имат някакъв основателен проблем .Наложило се поради  спешно вземане на някакви медикаменти, които не се препоръчват с кърмене, или някакъв друг сериозен проблем. Тук процента е най - малък. През изминалата година от всички родени бебета (около 15 бебета), които са около мен, само една е била наистина с нужда да мине бебо на АМ.

Та мамите кърмачки застрашен вид от изчезване ли са Wink? Какво е вашето мнение.
Нека дискусията не се превръща в нападки, а по скоро да е полезна за мамите, които имат желание да кърмят и срещат различни проблеми.
Във връзка с твоето изказване, аз днес видях нашето педи и понеже миналия месец не сме ходили на консултация та ме попита как сме и дали още се кърмим. Аз и казах ,че сме основно на кърма , а тя ми вика: "Оооооооооооо, ама трябва да я отбиваш вече, че тя кърмата след шестия месец не съдържа необходимите съставки." И едва ли не си пълня на детето корема с кърма второ качество, като мога да му давам манджи. Вие на това какво му викате?! Rolling Eyes

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт