Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 28 ян. 2004, 11:44 ч.

Каши

  • 3 473
  • 43
  •   1
Отговори
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 014
Ето една част от рецептите - те са доста, така че ще ми отнеме време да ги преведа и напиша. Тези рецепти се дават, след като бебето е свикнало с всяка храна поотделно, и се съобразяват с възрастта му.

Купете си зърнените храни – ориз, овес, ечемик, булгур, пшеница, т.н., и ги смелете в кухненския, робот, блендъра или кафемелачката, докато получите фино като пудра брашно.
Използвайте кафяв ориз вместо бял – по-хранителен е!

Оризова каша*
1. 1/4 ч.ч. призова пудра (смлян в кафемелачка или блендър кафяв ориз)
2. 1 ч.ч. вода
3. Кипнете водата в тиган. Добавете оризовото брашно при непрекъснато бъркане.
4. Оставете покрито  да къкри 10 минути, Смесете го с мляко, адаптирано или кърма, и плодове ако желаете
5. Сервирайте топло.

Ечемичена каша*
1. 1/4 ч.ч. смлян ечемик (ечемик смлян в кафемелачка или блендър)
2. 1 ч.ч. вода
3. Кипнете водата. Добавете ечемика и го оставете да къкри 10 минути.
4. Смесете го с мляко, адаптирано или кърма, или сок и добавете плодове, ако желаете.
5. Сервирайте топло

Можете да сменяте текстурата на млените зърна, когато бебето пораства и не се нуждае от фини гладки храни. Приготвяйте зърнените храни както е написано.

Овесена каша*
1. 1/4 ч.ч. овес (овесени ядки), смлян в кафемелачка или блендър
2. 3/4 ч.ч. вода
3. Кипнете водата. Добавете овесените ядки и ги оставете да къкрят покрити 5 минути.
4. Смесете ги с мляко, адаптирано или кърма, или сок и добавете плодове, ако желаете.
5. Сервирайте топло

Смесена каша*
1. 1 с.л. млян овес (овесени ядки)
2. 1 с.л. млян кафяв ориз
3. 1 с.л. млян ечемик
4. 1 ч.ч. вода
5. Кипнете водата и добавете смлените зърна. Разбъркайте с тел за разбъркване на яйца.
6. Покрийте и оставете да къкри 10 минути.
7. Смесете ги с мляко, адаптирано или кърма, или сок и добавете плодове, ако желаете.
8. Сервирайте топло.

Помнете:
Творенето на бебешки храни може да е безкрайно и се ограничава само от възрастта на вашето бебе и хранителните алергии (ако има такива). Смесете заедно каквито искате плодове, зеленчуци и меса заедно. Трябва да сте сигурни, че бебето  е яло всяка съставка от творенията ви в чист вид преди това.

Банани
1. Обелете зрели банани
2. Сложете банана в кухненския робот или блендъра и пюрирайте
3. Можете да намачкате банана и в купичка с обикновена вилица – затоплете в микровълновата за 25 секунди преди намачкване за по-голяма мекота.
4. Добавете зърнена храна (ако желаете) за сгъстяване

# 1
  • при ОП
  • Мнения: 5 500
Не е съобразно, принципите ми смесването на ориз/ечемик, овес/  и мляко. Ще пробвам само с вода. Никъде не пише дали се слага захар Confused: Ако е така, още по-добре Sign Exclamation Трудно се намира истинска кафява захар Cry

# 2
Boo ,а кога се дават тия каши? Суров ориз и другите зърна така ли? Някъде май бях чела че се пече или бъркам?

# 3
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 014
Тези рецепти са както ги виждаш - превела съм ги от един американски сайт.
Рецептите, които аз ползвах от книгата на Х. Лотроп, са: първо се пече на слаба фурна зърното за около час, после се смила, а като се прави кашата, пак се вари за няколко минути с вода и се задушава. Кашите се въвеждат след 6 месеца, започва се с тях захранването.

# 4
  • Банкя
  • Мнения: 2 375
Доста трудоемък процес ми се вижда това печене на зърното и т.н. Rolling Eyes , но разбира се бих направила всичко за детенцето си:D

 
Бихте ли ми казали само какви са предимствата пред готовите каши от кутия? Embarassed

# 5
  • София
  • Мнения: 1 911
Цитат на: kiki27
Бихте ли ми казали само какви са предимствата пред готовите каши от кутия? :oops:


Това, което се сещам веднага е липсата на захар в домашните. Освен това можеш да добавяш плод по избор. Ако бебето е над 6 месеца, можеш да го пасираш суров - т.е. запазваш естествените витамини, минерали и фибри. Друго - храниш бебето с нещо "истинско" - ориз, елда, просо, царевица. Готовите каши са ужасно преработени - разтварят се в топла вода, а не се варят. Купените съдържат обикновено лимонена киселина или някакъв друг консервант. Също оцветители и ароматизатори. Можеш да пробваш различни начини на предлагане - чиста оризова каша, оризова каша със сирене, оризова каша с плодове.

# 6
  • София
  • Мнения: 1 508
Това за оцветителите и ароматизаторите не е вярно - как ще слагат такива в храната на малко бебе? На кутията изрично си пише, че няма. И не вярвам да лъжат, щом се отнася за децата.
Освен това, в книгата на Лиляна Трифонова, която често цитирате, пише, че инстантните каши са "по-лесносмилаеми и по-добре усвоими от кашите, приготвени чрез варене. Усвоимостта на белтъците им е с 25-30% по-висока.". Захар може да има, но не е много. Предполагам, че я слагат, защото доста бебета като моето предпочитат сладички храни.

# 7
  • София
  • Мнения: 1 911
Ами четох на една кутия "естествени аромати" или нещо подобно, каквото и да значи това.

П.С. В каша на HIPP за над 8 месеца има добавен ванилин, което е ароматизатор.

# 8
  • Банкя
  • Мнения: 2 375
Благодаря, ще видя как ще действам с кашите. Grinning  Добре, че още не съм започнала захранването и имам време да се настроя психически за домашно пригатвяне на каши и в промеждутъците разходки с бебето Wink Ще трябва да настроя и таткото, че известно време и той ще споделя менюто на бебето (без кърмата де Laughing ), че едва ли ще имам време да сготвя нещо Wink

Ееех, какво ли не правим за децата и само като си помислите как ще са ни благодарни един ден Wink

# 9
  • Le 78
  • Мнения: 1 194
Ох, нещо взех и аз да се страхувам от тези купешките каши а бях сигурна че такива ще давам щото хич ме няма по готвенето(не ми се занимава Embarassed )
да ама днес в супермаркета взех да разглеждам какви каши има заинтересована от прочетеното тук, пък и нали след месец-два ще започваме да се захранваме. И какво да видя-все едни ароматизирани-ванилия(мразя!), какао(за над 6 мес), но най се стреснах като видях каша с МЕД за 6 месечни бебета на Нестле! Shocked Не мога да разбера -как така им позволяват? И какво ли още има в тия кащи? Една обикновена не видях без никакви добавки и аромати!
Май и аз ще взема да копирам рецептите! Grinning

# 10
  • Банкя
  • Мнения: 2 375
Нещо много важно забравих да попитам:

С лъжичка давате кашите, нали? Не с биберон?

# 11
Винаги съм давала готови каши. Пробвали сме всички видове. До година и шест месеца давах кашите по 1-2 всеки ден.
В началото и из правех / много обичам да готвя/ но мисля че готовитв каши разнообразието е голямо и са обогатени с митамини.
Лично аз съм много доволна

# 12
  • Мнения: 6 142
А пробвали ли сте да намерите безглутенови и безмлечни каши - както е в нашия случай, дъщерята е под 6 месеца и е на кърма, т. е. няма нужда да й давам млечна каша, съдържаща адаптирано мляко, като мога да смесвам с кърма. Аз пробвах, и да отбележа, че изборът никак не е голям. Като сложим и съображенията за наличието на ароматизатори, захар и евентуално консерванти, както и сравнително високата цена (щото такива каши на Слънчо няма), твърдо съм за домашните. Абе като тръгна на работа ще видим каква песен тогава ще запея... Ама за сега си копирах рецептите и си купих неполиран ориз, че подир няколко седмици ще нападаме Wink

# 13
  • гр. Пловдив
  • Мнения: 6 126
Цитат на: AFRODDITA
Трудно се намира истинска кафява захар Cry

Тази в Метро не ти ли се вижда истинска? За мен си е перфектна.

# 14
  • София
  • Мнения: 1 911
Коя кафява захар е "истинска" и коя менте? В "Европата гледах някаква, на кутията пише "Деликатесна кафява захар на бучки". Що за чудо е това? Иначе има в пликове, но цената варира между 1,50 и 3-4 лева на пакет.

Някой може ли да каже как да позная "истинската" кафява захар.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт