Момичета, дано не е късно. Вече трети ден се каня да пусна рецептата на баба ми за курабийки и чак сега се наканих. За мен ТОВА са великденските курабии - меки, пръхки и невероятно вкусни! Който ги е опитал - ги е харесал, който е взел рецептата е останал доволен. За съжаление баба ми е вече стара и трудно подвижна и от 5-6 години не може да ги прави. Така че поех аз щафетата, защото без тях Великденът не е Великден. Ето ги:

6 яйца
2 ч. чаши захар
1 1/2 ч. чаша топена мас
1 ч. чаша кисело мляко
3 пакетчета амонячна сода
1 равна ч. лъжичка сода бикарбонат
1 лимон - кората
3-4 пакетчета ванилия
брашно - колкото поеме, до средно меко тесто (на мен ми отиде малко повече от килограм тази година)

Яйцата се разбиват със захарта до разтапянето й. Добавят се киселото мляко със содата, лимоновата кора (настъргана), ванилията, амонячната сода, и маста (хладка, разтопена). Замесва се тесто, което се оставя да почине 5-6 часа. Разточва се кора дебела до 1/2см, режат се формички, мажат се с разбито яйце и се поръсват със захар. Пекат се в умерена фурна (в моята фурна най-добре стават на 160 градуса). След изпичането се събират в голям съд, но се похлупват чак СЛЕД като изстинат.

Стаат доста голямо количество и ако случайно не успеем да ги изядем ги прибирам във фризера. Дори след месец-два да ги извадя са като прясно изпечени.
Дано ви харесат!!!