Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-166 от 166 отговора

София

Мнения: 621
Провокирана от темата за яйцата, реших да направя тема и за козунаците. Тъй като тази година тотално се провалих на Великден- яйцата се изпочупиха и боите бяха кофти, козунаците ми станаха като подметка и твърди като камък, сега имам доста материал, който не ми се ще да изхвърля... Кажете какво правите с козунака, който ви е останал и вече ви е писнало да го ядете... newsm78
Цитирай


Мнения: 7 474
Нарежи ги на филии, топваш в мляко и яйце и пържиш.   :chef:

Или ги надробявам в купичка със захар и прясно мляко!
Цитирай

монтана

Мнения: 271
еми щом не ви се яде повече,не виждам какво друго може на го направиш освен да го изхвърлиш.и аз така правя.
дано други мами по-големи кулинарки се вкючат,за видя какво го правят
Цитирай

софия

Мнения: 7 281
нарони го на трохи и като изсъхнат го смели на галета.
Става идеале на съхранение и попара на по-големи деца. Имаше и едни страхотни сладки, ама бяха със сурово яйце- т.е. едва ли те интересуват.
Цитирай

София

Мнения: 1 182
Прави се смес за крем карамел,в тавичка се подрежда нарязан козунак,залива се и се пече.Това съм го правила с нарязани кроасани,но сестра ми винаги го прави с останал козунак.Вкусно става.Ако искаш пробвай. Hug
Цитирай

София

Мнения: 621
Да и аз го знам това за крем карамела и най- вероятно ще го изпробвам. За галета няма да стане, защото козунака изобилства от стафиди и орехи...  hahaha
Цитирай

Видин

Мнения: 2 657
Прави се смес за крем карамел,в тавичка се подрежда нарязан козунак,залива се и се пече.Това съм го правила с нарязани кроасани,но сестра ми винаги го прави с останал козунак.Вкусно става.Ако искаш пробвай. Hug


И аз така правя Wink
Цитирай

неустановено

Мнения: 14 100
Правим си попара с прясно мляко  Very Happy
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 671
Мисля да пробвам със смес за  крем карамел.А какво правите с останалите курабии? Чудя се те дали ще станат със същата смес? Някой да е пробвал? newsm78
Цитирай

София, Младост 2

Мнения: 8 046
Може да се направи и като торта - сглобяваш си блатове от филийките (или ако ти е останал цял кръгъл, направо го режеш на хоризонтални платки), сиропираш и мажеш с крем по желание, сметана, плодове...
Аз също пекох като крем-карамел,ама сложих 2 реда козунак,слепени със сладко - а с течен шоколад между тях е още по-вкусно Wink
Цитирай

все тук

Мнения: 1 503
Изцяло подкрепям идеята за крем-карамел с козунак.
А вкъщи друг фаворит ни е закуската от изсъхнал козунак с кисело мляко.
Цитирай

Плевен

Мнения: 262
А някой замразявал ли е кузунак?
Цитирай

ГОре на черешата...

Мнения: 8 539
"Козучена импресия"
Две филийки изсъхнал козунак се слепват със сладко от кайсии/може и друг/ и се панират.Става разкошно!Панировката я правя както обикновено,за пържени филийки.
Цитирай

Балчик

Мнения: 4 470
 Laughing Аз правя скалички
Цитирай

София

Мнения: 621
Как?  Flutter
Цитирай


Мнения: 6 963
"Козучена импресия"
Две филийки изсъхнал козунак се слепват със сладко от кайсии/може и друг/ и се панират.Става разкошно!Панировката я правя както обикновено,за пържени филийки.

Може да се пъхне и парче кашкавал за любителите на сладко-соленото. Very Happy
Цитирай

sofia

Мнения: 388
Аз също заливам със смес за крем-карамел. Peace
Цитирай

Sofia

Мнения: 1 254
А с останалите яйца?Аз вече кудкудякам:-) newsm57
Цитирай


Мнения: 7 474
А с останалите яйца?Аз вече кудкудякам:-) newsm57

ВижТук
Цитирай

Sofia

Мнения: 1 254
мерси откопирах ги:-)
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 325
"Бисквитена" торта с филийки козунак вместо бисквитите. Върха е, особено ако козунака е с ядки, мармалад...
Цитирай

Пловдив

Мнения: 124
Сестра ми ме научи на една "калорична бомба"- козунакът се нарязва на филии.Филиите се намазват с масло,поръсват с захар и се запичат в скара от типа Парти грил докато леко покафенеят,т.к. захарта върху тях се карамелизира.
Дано не ви се е сторило странно,но според мен е много вкусно и бързо се приготвя chef
Цитирай

Sofia

Мнения: 1 254
Сестра ми ме научи на една "калорична бомба"- козунакът се нарязва на филии.Филиите се намазват с масло,поръсват с захар и се запичат в скара от типа Парти грил докато леко покафенеят,т.к. захарта върху тях се карамелизира.
Дано не ви се е сторило странно,но според мен е много вкусно и бързо се приготвя chef




аз ям козунака с масло и шоколад-по калорично здраве му кажи:-))
Цитирай

София

Мнения: 3 447
Редя един пласт козунак на филии, напръсквам леко с мляко, намазвам с крем Оле на Д-р Йоткер (аз предпочитам ванилията), пак козунак, пак крем, отгоре плод - с круши става хубаво или с праскови от компот, кайсии...
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 488
А някой замразявал ли е кузунак?


Редовно змраразявам козуначени кифлички, защо да не стане и с козунака! Опитай!
Цитирай

София

Мнения: 3 177
Моят фаворит е натрошен козунак с кисело мляко и захар.
Цитирай


Мнения: 3 317
Сладоледена торта. Вместо блат-козунак, сметаната с желатин и ситно нарязани плодове. Във фризера за 3 часа.
Имаше такава торта тук - инспирирано от аватара на Бу, някои я наричат Стоичков, други- торта с рулата. Във всички тези торти блатовете и рулата се заместват с козунака.
Цитирай

Плевен

Мнения: 262
А някой замразявал ли е кузунак?


Редовно змраразявам козуначени кифлички, защо да не стане и с козунака! Опитай!

 Благодаря!
Имам и едно козуначено тесто, оставено за кифлички, тъкмо си мислех как да ги съхраня и тях!
Цитирай

В света на мечтите

Мнения: 998
Нареждате филийки козунак плътно в намазана с масло тавичка, заливате с разбити яйца, прясно мляко и захар, слагате тук-таме парченца масло. Запичате във фурната. След това го мажа със сметана и покривам с плодове Love Love Love
Цитирай

Варна

Мнения: 510
И аз се напълних с козунаци.
Отгоре на всичко правих, и пълна излагация (за разлика от миналата година) станаха като твърди като циментени блокчета  Sadслед близо двучасово месене.
Това, което съм правила предни години е следното:
Козунакът го режа на филийки и ги топя в пр. мляко. Намазвам ги с конфитюр и ги заливам с горещ млечен крем (ползвам на д-р Йоткер, но става и с обикновени нишестени ).
Цитирай

Сливен

Мнения: 342
Могат да се направят и "хрупки". Правила съм го с поизсъхнали кифлички, няма проблем да стане и с козунак. Реже се на много тънки филийки и се запича на слаба фура докато леко потъмнее. Става нещо като "сълзица", ама не точно, защото те са от бутер тесто. Хубаво е - като бисквитки за кафе.
По отношение замразяването - няма проблем да се замрази (аз замразявам и хляб и козунак и курабии - после са като съвсем пресни), но е добре да го сложиш във фризера още първия ден. Такъв изсъхнал 3-4-5 дневен козунак няма смисъл да прибираш.
Цитирай

Varna

Мнения: 1 399
Нещо лесно.
Нарязаните и наредени филийки козунак, се заливат с подсладено кисело мляко /с по-висока масленост/ или заквасена сметана.
Отгоре се нареждат тънки резени /или настъргана/ ябълка. Пак пласт мляко/сметана и се поръсва с нарязани на дребно орехи.
Охлажда се в хладилника и се консумира, когато козунака се напои.
Цитирай

спретната къщурка край селО Сливен

Мнения: 7 430
Laughing Аз правя скалички

Я кажи как - сигурно ги правиш страхотни  Wink
Цитирай


Мнения: 7
Скаличките аз ги правя като натрошавам козунака на трохи заедно  с едно пакетче бисквити ( най-лесно става в робота ). След това добавяш меко масло за необходимото количество ( все пак не знам корко ти е козунака ), после един жълтък и разбъркваш всичко докато се получи ронливо тесто - по-скоро трохи които като ги натиснеш да се получи топче или скаличка или каквото ти харесва. По желание можеш да сложиш какао, орехи, канела и т.н.; След като ги оформиш ги оставяш в хладилника да стегнат. После ги потапяш в разтопен шоколад.
Цитирай


Мнения: 7
Забравих че се слага и пудра захар
Цитирай


Мнения: 6 963
Скаличките аз ги правя като натрошавам козунака на трохи заедно  с едно пакетче бисквити ( най-лесно става в робота ). След това добавяш меко масло за необходимото количество ( все пак не знам корко ти е козунака ), после един жълтък и разбъркваш всичко докато се получи ронливо тесто - по-скоро трохи които като ги натиснеш да се получи топче или скаличка или каквото ти харесва. По желание можеш да сложиш какао, орехи, канела и т.н.; След като ги оформиш ги оставяш в хладилника да стегнат. После ги потапяш в разтопен шоколад.

А без суровия жълтък дали няма да се получат? newsm78
Цитирай


Мнения: 5 074
Вчера се опитах да направя козунак със смес за крем  карамел, но не стана хубаво. Стана много "глетаво" или както там казвате на недопеченото тесто, нещо не го направих както трябва май. Къде сбърках? Дали трябва да се пече по-дълго?  newsm78
Цитирай


Мнения: 98
Трябва да се пече на 160 градуса, в плитка форма.
Цитирай


Мнения: 7
Скаличките аз ги правя като натрошавам козунака на трохи заедно  с едно пакетче бисквити ( най-лесно става в робота ). След това добавяш меко масло за необходимото количество ( все пак не знам корко ти е козунака ), после един жълтък и разбъркваш всичко докато се получи ронливо тесто - по-скоро трохи които като ги натиснеш да се получи топче или скаличка или каквото ти харесва. По желание можеш да сложиш какао, орехи, канела и т.н.; След като ги оформиш ги оставяш в хладилника да стегнат. После ги потапяш в разтопен шоколад.


А без суровия жълтък дали няма да се получат? 
 
 
Надявам се да станат. Все пак съм ге правила когато това не притесняваше никой! Въпроса е да стане нещо като трохи, които като смачкаш да се получи някаква форма. И според мен жълтъка е заради лецитина, но ако има желание, мисля че и само с маслото ще стане. Успех!
Цитирай
Когато правите изсъхнал козунак залят със смес за крем - карамел на водна баня ли го печете?
Цитирай

Варна

Мнения: 5 764
Аз си мажа филията козунак с краве масло и така си пийвам чая. Супер ми е!  Love
Цитирай

София

Мнения: 596
Прави се смес за крем карамел,в тавичка се подрежда нарязан козунак,залива се и се пече.Това съм го правила с нарязани кроасани,но сестра ми винаги го прави с останал козунак.Вкусно става.Ако искаш пробвай. Hug

Вчера го забърках, но в  сместа сложих и желатин, и ето ти една тортичка като го обърнах.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 1 250
Когато правите изсъхнал козунак залят със смес за крем - карамел на водна баня ли го печете?

Само ако слагам карамелезирана захар на дъното пека на водна баня, в противен случай не.
Цитирай

Sofia

Мнения: 83
 smile3508
Цитирай

София

Мнения: 12 377
Когато правите изсъхнал козунак залят със смес за крем - карамел на водна баня ли го печете?

Само ако слагам карамелезирана захар на дъното пека на водна баня, в противен случай не.
Точно!
И аз така го правя, но слагам вътре -локум, захар.плодове,стафиди ,орехи , смокини /от складко/,кокосови стърготини - каквото имам.
Обичам сладки работи , в които има нещо /вътре/. Very Happy
Цитирай


Мнения: 7 474
Айде и това да припомним  Laughing
Цитирай


Мнения: 375
Какво правите с останалия козунак?
Цитирай


Мнения: 6 963
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=180619.0
Цитирай

под тепетата

Мнения: 1 117
Торта
Козунакът се нарязва на тънки филии,сиропира се леко тук-там,маже се пласт от лек(жълт) крем,наръсва се с орехи,пак пласт козунак, крем,козунак и най-отгоре крем.Украса по желание.
 Лек крем -разбиват се 4 жълтъка със 7 пълни супени лъжици брашно,1 ч.ч. прясно мляко.Прибавят се към врящо 1л.прясно мляко подсладено с 1ч.ч. захар. с непрекъснато бъркане.След сгъстяване се маха от котлона,ароматизира се с ванилия и се оставя да се охлади като се бърка отвреме на време, за да не хване коричка.Разбиват се 4 белтъка на гъст сняг и се прибавят лъжица по лъжица към крема.Бърка се в една посока с дървена лъжица. 
 Хубаво е да преседи една нощ ,за да стегне, иначе е много мека.Правя я в дълбока тавичка. 
« Последна редакция: пн, 09 апр 2007, 16:36 от bilqna_69 »
Цитирай


Мнения: 349
И аз го замразявам (плътно затворен в плик),
защото след толкова ядене на козунак ни се отщява във каквато и да е друга форма да го хапваме.
След изваждане от фризера го заптоплям в микровълнова и е добре. Hug
Цитирай


Мнения: 6 957
покани гости и го изяжте...

крем карамел от козунак...

козунак с течен шоколад или конфитюр...

торта от козунак...

ние нямаме останал... Купихме само 2  Party Party Party
Цитирай


Мнения: 5 522
Торта
Козунакът се нарязва на тънки филии,сиропира се леко тук-там,маже се пласт от лек(жълт) крем,наръсва се с орехи,пак пласт козунак, крем,козунак и най-отгоре крем.Украса по желание.
 
крем-2 пак.пудинг със сметана на Д-р Йоткер,патронче есенция ром,чаша захар,1 литър пр.мляко. Laughing

http://images15.snimka.bg/002596692-big.jpg
« Последна редакция: пн, 09 апр 2007, 15:13 от Ванчето »
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 500
Ами правя толкова, че да ни е вкусно да си го изядем пресен. Не виждам абсолютно никакъв смисъл в бъхтането над 10кг козунак, който после да се чудя какво да го правя  Laughing

Иначе най-лесно - препечен на грил с масло и захар отгоре или опечен на сладкиш, потопен на резени в смес за крем-карамел.
Цитирай

Barcelona

Мнения: 332
Ами правя толкова, че да ни е вкусно да си го изядем пресен.
Ами и аз така направих, ама сега като ми раздадоха 2 допълнителни козунака и... усещам как ще остане.

Иначе предишни години съм си правила пържени козуначени филийки - като обикновените пържени филийки хляб, само че от козунак. Стават 10 пъти по-хубави от хлебните  Smile
Цитирай


Мнения: 8 505
Нареждате филийки козунак плътно в намазана с масло тавичка, заливате с разбити яйца, прясно мляко и захар, слагате тук-таме парченца масло. Запичате във фурната. След това го мажа със сметана и покривам с плодове Love Love Love

Правя го по същия начин,но с какао.Отгоре се желират плодове (но мен все ме смързява и не стигам до плодовете).
Цитирай


Мнения: 1 313
Прави се смес за крем карамел,в тавичка се подрежда нарязан козунак,залива се и се пече.Това съм го правила с нарязани кроасани,но сестра ми винаги го прави с останал козунак.Вкусно става.Ако искаш пробвай. Hug


И аз така правя Wink
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 9 420
Тази година не ни остана козунак  Thinking Thinking
Цитирай

BG

Мнения: 4 546
остана ми цял козунак, изсъхна вече и нещо не ми е вкусен така да  го ям. вие какво правите със старите козунаци?
Цитирай


Мнения: 507
Сварявам едно пакетче нишесте и редувам ред филийки козунак, ред нишесте - става като бисквитена торта.
Цитирай

ГОре на черешата...

Мнения: 8 539
Сварявам едно пакетче нишесте и редувам ред филийки козунак, ред нишесте - става като бисквитена торта.
Е те точно това отивам да правя Laughing.
Цитирай


Мнения: 6 957
Сварявам едно пакетче нишесте и редувам ред филийки козунак, ред нишесте - става като бисквитена торта.

За това не се бях сещала  Peace Звучи добре... На следващия Великден може да се пробва  bouquet
Цитирай

gatorland

Мнения: 3 478
Сестра ми ме научи на една "калорична бомба"- козунакът се нарязва на филии.Филиите се намазват с масло,поръсват с захар и се запичат в скара от типа Парти грил докато леко покафенеят,т.к. захарта върху тях се карамелизира.
Дано не ви се е сторило странно,но според мен е много вкусно и бързо се приготвя chef




аз ям козунака с масло и шоколад-по калорично здраве му кажи:-))

И аз така, това ми е любимо, само че го пускам в тостера първо и докато е топъл мажа с масло и Нутела. Ммммммм.
Цитирай


Мнения: 5 522
Сварявам едно пакетче нишесте и редувам ред филийки козунак, ред нишесте - става като бисквитена торта.
Е те точно това отивам да правя Laughing.
Вчера правих същата тортичка.Сиропирах козунака с компот от кайсии.
Днес пак правих.. Crazy
Цитирай
Чудех се какво да направя козунака който ми остана и намерих чудесни неща, благодаря ви!
Искам да ви кажа рецепта за крем който  става за еклери, бисквитена торта, а и за козуначена също. Наистина е страхотен!

1 лит. мляко го разделяме на 2.  Едната полвина  слагаме да заври(в млековарка най-добре,ако не на пара), в другата половина разтваряме 120 гр. брашно ,4,5 жълтъка, тази смес исипваме във врящото мляко и бъркаме докато се сгъсти. Прибавяме 220гр. захар и 2 ванилии и 2 чаени лъжици маргарин-80% масленост.

Повярвайте, крема е невероятен.
Става и за готова консумация.
Цитирай

Бургас

Мнения: 848
благодаря на всички за идеите,както винаги прекрасни и на място bouquet
Цитирай

гр. София

Мнения: 243
Аз пък направих нещо като пудинг от козунак, стана страхотно.
Останал ми беше 1 козунак (500 гр.) на роних го в 1 л. прясно мляко и добре обърках попарата, сложих още стафиди и рендосах ябълка. Отделно разбих на пяна 4 яйца+1ч.ч. захар и прибавих 1 ванилия. Смесих двете смеси добре. В тавичка карамелизирах захар и изсипах сместа. Пече се на водна баня. Много лек и приятен десерт се получи.
Цитирай

София

Мнения: 121
Аз ще правя ето това http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=613.msg8523;topicseen
Цитирай

BG

Мнения: 1 665
Хапваме го потопен в топло прясно мляко.
Цитирай

Монтана

Мнения: 679
Тази година никой не е писал тук. Smile

Намерих хубави идеи какво да правим с останалия козунак, за което благодаря. Аз мислех да правя този вариант с нишестето: ред козунак, ред нишесте, но в крайна сметка направих нещо още по-лесно и бързо, а и вкусно. Мисля, че го срещнах в темата: Козунакът се нарязва и нарежда в тава или тортена форма и отгоре се залива с 2 кисели млека На баба 4.5 %, разбъркани със захар на вкус и ванилия. Поръсих с шоколадови пръчици. Получи се много дбре, защото в моя козунак има мармалад, стафиди, орехи и ром (есенция). Ако искате може да добавите нещо от гореспоменатото.

Това с карамела също ми хареса, но от тези яйца ми писна вече и мисля да пробвам догодина. Все пак идеята е страхотна!  bouquet
Цитирай

Zlata Praha

Мнения: 4 358
Страхотни идеи сте дали. Това за крем карамела го знам и а - правила съм го и го пека на водна баня
. Рецептата за пудинга на Русалка ме заинтригува Peace
Направих 3 козунака, но единия като гледам поизостава  - ще се възползвам от рецептите - благодаря bouquet
Цитирай

Варна

Мнения: 1 613
Току що направих крем карамел с останалият козунак - ухае страхотно Peace
Цитирай

Варна

Мнения: 812
Аз също правя нещо подобно на смес за крем карамел. Редя козунака в тавичка и заливам. Ето какво се получава:



Цитирай

Zlata Praha

Мнения: 4 358
Аз също правя нещо подобно на смес за крем карамел. Редя козунака в тавичка и заливам. Ето какво се получава:




Много хубаво се получава - мммммм Love
Цитирай

София

Мнения: 1 122

Аз също. Правих ги преди 2 месеца и стават супер вкусни.



Който обича скалички  стават горе-долу със същия вкус. Peace
Цитирай

Алеята на славата

Мнения: 1 211
Имам шоколадови блатове за торта. Половината вложих в торта с шоколадов крем и шоколадова глазура /нещо подобно на Захер/, която изядохме на Великден.
Останалата половина от блатовете ще направя с козуначен крем за новите празници - натрошава се козунака в маскарпоне, кайсиев мармалад и коняк и става твърд жълт крем. Много добре се съчетава с шоколадовите блатове.     
Цитирай

Zlata Praha

Мнения: 4 358
Ох утре ще правя пържени филийки но с резени козунак. От сега още преглъщам. Ако ме хванат лудите може още тази вечер да ги изпържа.
Поръсенки с пудра захар и с чаша ароматно кафенце - мммммммммммм Love
Цитирай


Мнения: 6 963
Ох утре ще правя пържени филийки но с резени козунак. От сега още преглъщам. Ако ме хванат лудите може още тази вечер да ги изпържа.
Поръсенки с пудра захар и с чаша ароматно кафенце - мммммммммммм Love

Ако искаш, пробвай тая рецепта за пържени филийки / по принцип е за бял хляб/:

Продукти:
2 яйца
1/2 ч.ч пудра захар
1/4 ч.ч пресно мляко
1 ч.л. кафява захар
1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
краве масло за пържене
8 филийки козунак

Приготвяне:
1. В купа смесваш продуктите без маслото и козунака, нагряваш тиганче, слагаш малко масло, топиш филийка в сместта и пържиш. Може да махнеш захарта, защото рецептата е за пържени филийки от хляб, а козунакът си е сладък. Много ароматни филийки се получават, ако харесваш аромата на канелата+инд.орехче.
Цитирай

София

Мнения: 93
А с промишлените количества курабийки какво да правя? Идеи?
Цитирай

Варна

Мнения: 812
А с промишлените количества курабийки какво да правя? Идеи?

Раздай на съседите. Ако има близо до вас самотни възрастни хора, жеста ще е много мил. Иначе от курабийки не се сещам какво, освен да слепиш с мармалад и да топнеш в шоколад.
Цитирай

Zlata Praha

Мнения: 4 358
Курабийките търпят доста. Или раздай или си ги яжте за закуска с прясно мляко. Пък дали на сладък салам няма да станат newsm78
Labrex Hug - мерси за рецептата но късничко я видях, чак сега сядам на компа. Сутринта още рано рано изпържих филийки от козунак - почти го ликвидирах така козунака Mr. Green. И сега даже си хапвам от тях. Но си записах вкусно ухаещата ти рецепта Hug. Мерси bouquet
Цитирай

София

Мнения: 3 619
Аз правя следния сладкиш с останал хляб/ козунак
Нарязвам го на филийки и заливам със смес за крем- карамел и пека във фурна. Става невероятно вкусно Peace
Цитирай


Мнения: 3 049
Аз правя следния сладкиш с останал хляб/ козунак
Нарязвам го на филийки и заливам със смес за крем- карамел и пека във фурна. Става невероятно вкусно Peace
Много интересо, а снимка би ли показала да го видя как е на външен вид. В нас никога не остава нито козунат нито яйца- всичко раздавам на празника... Може да го пробвам с хляб
Цитирай

Zlata Praha

Мнения: 4 358
Аз правя следния сладкиш с останал хляб/ козунак
Нарязвам го на филийки и заливам със смес за крем- карамел и пека във фурна. Става невероятно вкусно Peace

И аз правя същото Peace Току що го извадих от фурната - супер е Peace LOVE снимка не мога да покажа, че чакам утре да ми върнат фотото.
Но ето тук се коментира темата и има и снимки - моето изглежда точно така Peace
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=227903.40
Цитирай

под тепетата

Мнения: 1 117
 Ето тук съм сложила снимка как изглежда моят сладкиш с крем карамел и козунак.След изстиване нареждам плодовете от кайсиев компот и изливам сока  полужелирал.Оставям да стегне в хладилника.
 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=227903.180
 Вчера направих и сладките топки - станаха разкошни. Вътре сложих по една вишничка от сладко и поради липса на орехи пекнати за минутка на МВ-то фъстъци. Получиха се много вкусни трюфели ( това име май повече им подхожда)- половината овалях в кокос. Добре, че направих двойна доза. Снимка като се върне мъж ми,че са в телефона му.
 Сега е ред на тортата , но този път ще е с крем от изстинал шоколадов пудинг на Д-р Йоткер смесен с разбита сладкарска сметана.
 
« Последна редакция: пт, 02 май 2008, 11:26 от bilqna_69 »
Цитирай

Zlata Praha

Мнения: 4 358

Аз също. Правих ги преди 2 месеца и стават супер вкусни.



Който обича скалички  стават горе-долу със същия вкус. Peace
Утре това ще е десерта. Брее край няма този козунак. Но пък какви неща ставали от него Rolling Eyes
Цитирай

София

Мнения: 1 122
Бъни  в момента ги правя, а имам и още един козунак.  35Май ще го замразя и като мине малко време пак ще правя топки, че излизат доста и няма да ги изядем, ако направя и другия. От 1 козунак ми се получиха 60 топчета.
Цитирай


Мнения: 4 380
О, сега я виждам тази тема и е точно навереме. Very Happy

На мен козунаците ми бяха супер, обаче ми остана много и се втвърдиха. Изобщо не ми се изхвърляше и в момента пека пудинг от тях.  Страшен аромат се носи из цялата къща.
Цитирай


Мнения: 4 380
Направо е страхотен пудинга! Hug Печенето на козунаци си заслужаваше само заради това.  Flutter Много вкусен, ароматен и сочен.



Пудинг от козунаци

около половин голям твърд козунак или цял малък (ок. 300 гр. да кажем)
300 мл. мляко
 към 60-70 гр. маргарин (аз сложих половината от количеството масло)
100 гр. захар
малко сол (аз не сложих, т.к. маргаринът ми беше солен)
5 яйца
по желание някакъв аромат (козунакът ми беше много ароматен и не сложих нищо)

Стопля се млякото и се накисва нарязаният на филийки или парченца козунак. Млякото трябва да е толкова колкото да се образува къста козуначена каша без да остават излишъци. Маргаринът разбиваме със захарта в миксера до побеляване и постепенно към масата добавяме жълтъците един по един. Накрая в купата изсипваме и козуначената каша и разбиваме всичко за да се хомогенизира.
Готовата смес отстраняваме и разбиваме в миксера белтъците на твърда пяна. Добавяме ги към козунаците леко със шпатула с въртеливи движения. Пухкавата смес разпределяме във формички и печем на средна фурна до готовност (около 45-50 мин.) Формичките е желателно да не са големи, защото пудингът е сочен и трудно ще се извади цял от голяма форма.

Цитирай

под тепетата

Мнения: 1 117
xenia, изглежда фантастично!
 И на мен ми остана 1 във фризера, но като гледам няма да се застои дълго.
Цитирай

Zlata Praha

Мнения: 4 358
АУУУУУУУУУ Ксения разкош Peace
Цитирай

Варна

Мнения: 1 613
Ксения, защо не пусна тази рецепта по рано, сега ще трябва пак козунаци да купувам Hug
Цитирай

София

Мнения: 1 122
xenia  колко вкусно ми изглежда!
Цитирай

София

Мнения: 1 122
Ето ги и вчерашните ми топки. Супер вкусниииии:

Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 9 420
xenia, изглежда страхотно! Поздравления!  Peace
Цитирай

Zlata Praha

Мнения: 4 358
Ето моите сладки топки с козунака
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=238809&photo=15newsm44 - голям успех имаха в къщи.
Цитирай

София

Мнения: 1 122
Браво Бъни! С кокос не бях се сетила.
Цитирай

Zlata Praha

Мнения: 4 358
Браво Бъни! С кокос не бях се сетила.

Много много вкусно - уж в хладилника тръгнах да ги слагам уж да се охладят- Е познай до там милите не стигнаха -  hahaha бяха пожертвани в името на стомаха на милото hahaha
Цитирай


Мнения: 1 802
Яла съм пълнен козунак  Whistling рецепта немога да ви дам, но беше много вкусен
Цитирай


Мнения: 6 963
Яла съм пълнен козунак  Whistling рецепта немога да ви дам, но беше много вкусен

Ето рецепти за пълнен козунак, скалички и крем, а в темата има и други предложения.
Цитирай

Zlata Praha

Мнения: 4 358
Яла съм пълнен козунак  Whistling рецепта немога да ви дам, но беше много вкусен

Ето рецепти за пълнен козунак, скалички и крем, а в темата има и други предложения.

Е язък козунаците се ликвидираха вчера.Много вкусно звучи.
Цитирай

Монтана

Мнения: 679
Козунакът дето беше останал отдавна замина, но понеже съм много сладокусна, много ми се искаше да направя това с карамела.  Mr. Green Та днес го направих и много ми хареса. И малката го хареса много (цял ден яде от него Smile), мъжът ми - също. Love Единственото, което не ми хареса беше, че леко се вдлети, но то е защото го правих пресен мек козунак. Предполагам, че с твърд ще е без грешка!  Love Love Love Смятам да пробвам и пържените филийки. Звучи вкусно...  Love Но сигурно ще е по-нататък, че след ден-два ще почвам диета.  Rolling Eyes
Цитирай

Zlata Praha

Мнения: 4 358
Дикси - и като почнеш диетата не влизай тук Mr. Green, от опит знам.
Просто никакъв Кулинарен, да знаеш, че тука е страшно положението, такива снимки и рецепти се показват Hug
По темата - за крем карамела винаги съм го правила с нарязани кроасани и нарязан козунак. Но казвате с цели козунаци по вкусно а? - ще пробвам.Кроасани има целогодишно 35
Цитирай

Монтана

Мнения: 679
Ами, май ще е желателно да не влизам.  Mr. Green Аз обичам да си хапвам, особено сладичко и често-често правя разни сладкиши. За последните няколко дни направих 6 или 7...  Embarassed Май е време да се спра малко, че ще стана като слон.  35

Но казвате с цели козунаци по вкусно а?

А за козунака - аз доколкото разбрах се нарязва на филийки. Не знам как ще стане с цял. Или не съм те разбрала правилно.  newsm78 И мисля, че трябва да е престоял, т.е. твърд, защото аз (както вече казах) купих пресен от магазина и малко се вдлети.
Цитирай

Zlata Praha

Мнения: 4 358
Но казвате с цели козунаци по вкусно а?

А за козунака - аз доколкото разбрах се нарязва на филийки. Не знам как ще стане с цял. Или не съм те разбрала правилно.  newsm78 И мисля, че трябва да е престоял, т.е. твърд, защото аз (както вече казах) купих пресен от магазина и малко се вдлети.

Да вярно объркала съм ooooh! ми то от толкова празници ми закърня мозъка hahaha - имах предвид с цели кроасани.Козунака и аз го рязах. Поизсъхнал беше моя.
Цитирай

София

Мнения: 1 122
Ето и с последния купешки козунак какво направих:
Цитирай

Zlata Praha

Мнения: 4 358
Стаси сега защо така ни дразниш - слюноотделяща снимка, пък рецепта нъцки #Crazy Wink
Много хубаво изглежда Peace
Цитирай

София

Мнения: 1 122
Бъни рецептата е като сладките топки. Само че го разстелих в/у фолио и намазах с крем като този дето ти си направила ягодовата торта и навих на руло. Обаче крема е малко течен и не  стана много стегнато.
Цитирай

Zlata Praha

Мнения: 4 358
Бъни рецептата е като сладките топки. Само че го разстелих в/у фолио и намазах с крем като този дето ти си направила ягодовата торта и навих на руло. Обаче крема е малко течен и не  стана много стегнато.

Ясно разбрах. И моята торта не стегна и сега с лъжичка си я ядем. Сервирах във високи чашки - ефектно се получи и много много вкусно Love.
Може би за този крем е нужен повече желатин. Питах и в тортената тема ама никой не отговори - аз като ги гледам какви ги творят там ooooh!
Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 542
Ксения, паят ти е чудесен, направих го и аз, но с материали на око и добавих орехи и ромова есенция, наистина чудесен аромат се носи в кухнята. Оползотворих козунака, а и вярвам, че ще се хареса вкъщи. Благодаря още веднъж за рецептата.

Цитирай


Мнения: 4 380
Аууу, марулка, изглежда... Shocked страхотно! Crazy

Да си кажеш после впечатленията на вкус как е. Party
Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 542
Аууу, марулка, изглежда... Shocked страхотно! Crazy

Да си кажеш после впечатленията на вкус как е. Party

Безспорно са много вкусни, хем напомнят на козунак, но пък ромовата есенция придава и аромат на кекс, просто съм много доволна от сполучливата рецепта. Не беше написала колко да напълня формите за мъфини и аз реших, че няма да се надуят много и да изтекат и бях права, надуха се точно колкото да придадат завършена форма.

Още веднъж благодаря за идейната рецепта Hug. Според мен може още да се добавят и сафиди и разни други глезотийки.
Цитирай


Мнения: 4 380
Цитат
Според мен може още да се добавят и сафиди и разни други глезотийки.

Да, може. Но моите всички глезотийки си бяха в козунака. Заедно с портокалова есенция ако не се лъжа. Laughing
Моите се надуха и после спаднаха (явно от яйцата). Аз ги правих във форми за джъмбо-мъфини (бая грамандни мъфини  Mr. Green)
Цитирай


Мнения: 7 474
Малко напомняне Party
Цитирай

Италия

Мнения: 89
Аз снощи пекох козунак и понеже не съм доволна от резултата днес направих нещо като торта от него.
 1л. прясно мляко
 9с.л. брашно
 1.ч.ч. захар
 1 ванилия
 2 яйца

От тези продукти направих крем в който сложих двата жълтъка. Белтъците разних на гъст сняг и ги прибавих към вече готовият крем. После ще пусна снимка.

Сега ме е яд , че не съм видяла рецептата на Ксения, определено ще е по сполучлива от моята торта Embarassed
Цитирай

Варна

Мнения: 804
Поизсъхналият козунак притоплям в МВ и става пак душичка,хапваме го с прясно мляко.Но миналата година го правих със смес за крем-карамел и стана страхотен сладкиш.
Цитирай

Zlata Praha

Мнения: 4 358
Поизсъхналият козунак притоплям в МВ и става пак душичка,хапваме го с прясно мляко.Но миналата година го правих със смес за крем-карамел и стана страхотен сладкиш.
Това за торта с крем карамел е върха.Правила съм го - разкош е  Peace
Но тази година козунаци почти не останаха.Даже ме сърбят ръчиците пак да меся ooooh!
Цитирай

гр. София

Мнения: 743
Здравейте!
Тази година правих за първи път козунак и беше само един - свърши бързо  Laughing Но ни дадоха доста с яйцата и сега се радвам, че намерих тази тема, че ми е пълна фурната с козунаци  ooooh! Ще пробвам и аз рецептата на Ксения  Peace, а намерих и една рецепта, която гледах тези дни в Бон апети. Май не я видях в темата  newsm78, може да се хареса на някой - http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=meal&id=4548 Ще пробвам и нея пък да видим  Laughing
Цитирай


Мнения: 2 096
Аз един ден гледах по една телевизия как направиха в една тава голяма крем карамел ,като на дъното бяха сложили нарязан козунак, изглеждаше много вкусно !
Цитирай


Мнения: 4 280
Днес във Вип Брадър,го пържеха в прясно мляко.
Цитирай

София

Мнения: 1 558
Ето и с последния купешки козунак какво направих:

Нещо явно са ми са се разбъзикали и двата браузера щото не ми се показва никаква снимка.
Цитирай


Мнения: 3 317
не само при теб, аз сутринта кьорих и не видях снимката  newsm78
Цитирай

сред люляците

Мнения: 649
Аз направих Сладките топки на Венс. Много вкусни се получиха. Ето ги Mr. Green

« Последна редакция: нд, 26 апр 2009, 18:17 от ilrai78 »
Цитирай


Мнения: 146
Днес във Вип Брадър,го пържеха в прясно мляко.


Изглеждаше много апетитно и нездравословно , но смятам да опитам !
Цитирай


Мнения: 494
Слагам в тава и поливам с нишесте по избор! Smile
Цитирай


Мнения: 4 280
Слагам в тава и поливам с нишесте по избор! Smile
Дали става вкусно,не съм се сещала за този вариант Thinking
Цитирай

София

Мнения: 984
Не съм изчела цялата тема и не знам дали някой консумира изсъхналия козунак като мен, но аз правя нещо много простичко и в същото време превъзходно.
Козунакът се препича на тостер и се маже с масло. Най-хубаво се получава, ако имате такъв тостер, защото козунака става хрупкав, малко като бисквита.
Цитирай


Мнения: 494
Sis*4e , понеже не изчетох цялата тема, даже си помислих, че се повтарям... Аз винаги така го правя, не става сух, ако харесваш бисквитена торта с нишесте преполагам и това ще ти допадне Smile
Цитирай

София

Мнения: 36
Това са тостера ми харесва като идея, ще го пробвам веднага
Цитирай

Навсякъде

Мнения: 1 054
Нарежи ги на филии, топваш в мляко и яйце и пържиш.   :chef:

Или ги надробявам в купичка със захар и прясно мляко!
Или ги заливаш със смес за крем-карамел и печеш  Peace
Цитирай

Пловдив

Мнения: 1 525
Останалия козунак го правя така: на филийки, слагам в грила, като леко почервенее ги вадя и мажа отгоре с маргарин/масло/шоколад.
Цитирай

под тепетата

Мнения: 1 117
Запечен на тостера, отгоре с разбита квасена сметана с малко захар  Love
Цитирай


Мнения: 1 057
Не съм изчела цялата тема и не знам дали някой консумира изсъхналия козунак като мен, но аз правя нещо много простичко и в същото време превъзходно.
Козунакът се препича на тостер и се маже с масло. Най-хубаво се получава, ако имате такъв тостер, защото козунака става хрупкав, малко като бисквита.
И аз го обичам така, върху маслото мажа и мед.
Днес направих козунак със сметана и ягоди, престоя 3-4 часа, попи сметаната в козунака и стана чудесен сладкиш.
Цитирай


Мнения: 4 280
Sis*4e , понеже не изчетох цялата тема, даже си помислих, че се повтарям... Аз винаги така го правя, не става сух, ако харесваш бисквитена торта с нишесте преполагам и това ще ти допадне Smile

Да,обожавам.Мерси bouquet
Цитирай

София

Мнения: 942
О, сега я виждам тази тема и е точно навереме. Very Happy

На мен козунаците ми бяха супер, обаче ми остана много и се втвърдиха. Изобщо не ми се изхвърляше и в момента пека пудинг от тях.  Страшен аромат се носи из цялата къща.

Ще го пробвам като си отида днес. Остана ми един козунак.
Цитирай


Мнения: 60
Не съм изчела темата, така че ако се повтарям изтрийте ме. Нарязвам козунака на филий, нареждам го в тавата и го заливам със смес за крем карамел / яйца, захар, мляко - в пропорций-на око/, пека. Рецептата е подобна на кроясани с крем карамел.
Цитирай

Wien, Österreich

Мнения: 2 108
Пържени филийки
крем карамел с козунак
Козуначена- карамелена- сладоледена торта Smile
Торта с кисело мляко и пресни плодове

Двете торти са инспирирани от други тук, ако някой се заинтересува, ще напиша рецептите.

Тази година, обаче не ми остана и трошичка козунак
Цитирай

Baile Átha Cliath

Мнения: 3 204
Сварявам едно пакетче нишесте и редувам ред филийки козунак, ред нишесте - става като бисквитена торта.
Е те точно това отивам да правя Laughing.
Вчера правих същата тортичка.Сиропирах козунака с компот от кайсии.


И аз така направих, но моите се оплакаха, че леко киселее, явно от сока на кайсиевия компот. Козунакът беше нарязан и изсушен предварително. При нас обикновено остават крайчето, където няма плънка, тях никой не ги яде. За жалост аз не умея да меся и купувам, а не винаги случвам на вкусен, купувам друг и така ....накрая винаги остават парчета ooooh!
Цитирай

Русе

Мнения: 380
Пържени филийки
крем карамел с козунак
Козуначена- карамелена- сладоледена торта Smile
Торта с кисело мляко и пресни плодове

Двете торти са инспирирани от други тук, ако някой се заинтересува, ще напиша рецептите.

Тази година, обаче не ми остана и трошичка козунак

Мишел, може ли да пуснеш рецептата за козуначена - карамелена -сладоледена торта?
Цитирай

Шумен

Мнения: 426
Следобяд  направих скалички със изсъхнал  козунак.Надробих козунака / 500 гр /в една купа,сложих 1-2 кафени чашки разтопен маргарин,50 гр. коняк "Бейлис",1 ч.ч пудра захар, 1 ч.ч натрошени на ситно орехи и шоколадова есенция.Всичко много добре се разбърква.Правят се скалички.Сложих ги за малко във фризера , а през това време разтопих шоколадови бонбони с 2-3 с.л прясно мляко до получаване на течен шоколад и с чаена лъжичка  полях  скаличките отгоре.
Цитирай


Мнения: 126
  торта , също като от бисквите с крем
Цитирай


Мнения: 181
Сварявам едно пакетче нишесте и редувам ред филийки козунак, ред нишесте - става като бисквитена торта.
Е те точно това отивам да правя Laughing.
И аз така правя!
Цитирай

Велико Търново

Мнения: 180
Аз го увих в чист найлон и го изхвърлих, знам че е грехота, но така поне някой просяк ще го намери и ще си хапне и той.  Peace
Цитирай

221B Baker Street

Мнения: 80
ооо,страхотни неща намерих тук,благодаря,ще се възползвам в най-скоро време:) bouquet
Цитирай

Монтана

Мнения: 679
Аз направих Сладките топки на Венс. Много вкусни се получиха. Ето ги Mr. Green

...

ilrai78, линкът ти води към сармички...  Smile Ето ги сладките топки на Vens, аз също тях правих, също и козунак с крем карамел и панирани козуначени филийки по идея от същата тази тема, която открих миналата година:  Very Happy


« Последна редакция: вт, 26 май 2009, 22:42 от dixi »
Цитирай

Zlata Praha

Мнения: 4 358
Аз днес стретнах този десерт от козуначено руло с желирано кисело мляко.

Вкусно се получи.
Цитирай

Монтана

Мнения: 679
Бъни, добре изглежда! Желатин ли слагаш в млякото? Дай рецепта, моля. Аз нещо не се справям с желатина... Веднъж пробвах да си направя желирано кисело мляко, но не се получи... Или пък го чаках твърде малко да се желира...  newsm78
Цитирай

Zlata Praha

Мнения: 4 358
Дикси в продълговата формичка за кекс процедирах.
Нарязах от козуначеното руло на филийки и сложих на дъното на формичката.В отделен съд разбих 2 кофички кисело мляко.
1 пакетче желатин на доктора го разтварям в 1 к.ч студена вода.Изчаквам на набъбне.Набъбналия желатин разтопявам на водна баня - важното е да не завира а само да стане отново течно.Изливам го при киселото мляко и разбърквам.Добавих малко пудра захар за сладост.
С половината от тази смес залях козуначеното руло.Насипах малко накиснати във вода стафидки.Сложих втори ред козунак, отгоре ягодки от домашно сладко, пак залях с кисело мляко.
Стяга  в хладилника май около 3 часа newsm78 - не съм засичала точно, но то си личи.
Най отгоре наръсих филирани бадеми пак останали от козунакоправенето.Това е.Абсолютна импровизация.
Цитирай

Монтана

Мнения: 679
Благодаря ти!  Hug Ще се пробва! Имам козунак, но може и да не го правя днес, че имам ужасно главоболие. Най-интересното е, че като седна на компютъра не ме боли почти...  #Crazy Затова се застоявам тук.

Иначе, тази година козунак не съм правила, купувах си на няколко пъти и правя туй-онуй от ТАЗИ тема. Записала съм си любими неща в една тетрадка и така... И твоят десерт ще замине натам...  Very Happy
Цитирай

сред люляците

Мнения: 649
Аз направих Сладките топки на Венс. Много вкусни се получиха. Ето ги Mr. Green

...

ilrai78, линкът ти води към сармички...  Smile Ето ги сладките топки на Vens, аз също тях правих, също и козунак с крем карамел и панирани козуначени филийки по идея от същата тази тема, която открих миналата година:  Very Happy


Благодаря! Оправих го Blush
Цитирай

гр. София

Мнения: 743
Ето го и нескопосаният ми опит за крем брюле с козунак  Embarassed



Само трябва да му добява сладоледче и е готово, ама бързах да ви се похваля, въпреки че не е много за показвене  Embarassed
Цитирай

Zlata Praha

Мнения: 4 358
vst_80 чудесно изглежда.Че е вкусно е ясно Peace
Цитирай

гр. София

Мнения: 743
Бъни   :bouquet: Много си мила   Laughing  Hug На вид хич не го докарах, но определено на вкус мноооооого ми хареса, а по принцип не си падам по кремовете  Peace Комбинацията със сладолед е страхотна  Party
Цитирай


Мнения: 932
искам да попитам Blush
когато заливате стария козунак със смес за крем карамел, пак ли се пече на водна баня newsm78
Цитирай

Zlata Praha

Мнения: 4 358
искам да попитам Blush
когато заливате стария козунак със смес за крем карамел, пак ли се пече на водна баня newsm78
Да Peace
Цитирай

Варна

Мнения: 804
Аз не пекох на водна баня козунака с крем-карамел.Стана много вкусен десерт като торта.Така правя и когато приготвям тиква с крем-карамел.Пекох го в йената.
Цитирай

София

Мнения: 4 994
Аз не пекох на водна баня козунака с крем-карамел.Стана много вкусен десерт като торта.Така правя и когато приготвям тиква с крем-карамел.Пекох го в йената.
Има голяма разлика,ако го печеш на водна баня....Пробвай другият път  Hug Hug Hug
Цитирай

Варна

Мнения: 804
Мастерче,ще се пробва и на водна баня,само да мине малко време,че още ми държи влага от Великден месенето на козунаци.      newsm68
Цитирай


Мнения: 7 474
Време е за тази тема  Laughing
Цитирай

София

Мнения: 1 558
Време е за тази тема  Laughing

Ми тези дето не им остана козунак - какво нови ли да направят или ...  Laughing
Цитирай

ГОре на черешата...

Мнения: 8 539
Деде, аз вчера правих един, май и утре ще врътна Whistling...
Цитирай

София

Мнения: 621
На мен ми остана една четвъртина от един кръгъл козунак с орехи и мед, нещо домашните не го харесаха, всичко друго се омете. Сигурно ще го сложа във фризера, докато измисля каква ще е съдбата му...  newsm78
Цитирай

Добрич

Мнения: 205
Записвам се за да си открадна идейки  Very Happy
Цитирай

Навсякъде

Мнения: 1 054
Време е за тази тема  Laughing

Ми тези дето не им остана козунак - какво нови ли да направят или ...  Laughing
35
Така да се бях наточила на някои рецепти от тук..и трошица не остана за първа година  Crossing Arms
Цитирай

София

Мнения: 100
Привет! Да похваля и аз сладките топки...  Mr. Green
Спретнах ги вчера, много вкусни!  Hug





Сега обаче съм в дилема.... дали да правя крем - карамеления козунак или козуначения пудинг  newsm78
Ужас направо, ще ме побъркате вие с тези хубави рецепти   Crazy
Цитирай


Мнения: 143
И аз се канех да пробвам разни идеи, но не остана козунак. Само едно малко парче скрих, за да направя това:

Цитирай


Мнения: 28
Още една идея от мен как да използваме останал козунак Smile

Козуначена торта с плодове

Цитирай

София

Мнения: 21
козуначена торта с крем-карамел, ммммммммммммм!  Love
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-166 от 166 отговора