Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 24 апр. 2006, 12:28 ч.

Какво да направим с останалия козунак?

  • 68 130
  • 169
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 622
Провокирана от темата за яйцата, реших да направя тема и за козунаците. Тъй като тази година тотално се провалих на Великден- яйцата се изпочупиха и боите бяха кофти, козунаците ми станаха като подметка и твърди като камък, сега имам доста материал, който не ми се ще да изхвърля... Кажете какво правите с козунака, който ви е останал и вече ви е писнало да го ядете... newsm78

# 1
  • Мнения: 7 474
Нарежи ги на филии, топваш в мляко и яйце и пържиш.   chef

Или ги надробявам в купичка със захар и прясно мляко!

# 2
  • монтана
  • Мнения: 271
еми щом не ви се яде повече,не виждам какво друго може на го направиш освен да го изхвърлиш.и аз така правя.
дано други мами по-големи кулинарки се вкючат,за видя какво го правят

# 3
  • софия
  • Мнения: 7 282
нарони го на трохи и като изсъхнат го смели на галета.
Става идеале на съхранение и попара на по-големи деца. Имаше и едни страхотни сладки, ама бяха със сурово яйце- т.е. едва ли те интересуват.

# 4
  • София
  • Мнения: 1 182
Прави се смес за крем карамел,в тавичка се подрежда нарязан козунак,залива се и се пече.Това съм го правила с нарязани кроасани,но сестра ми винаги го прави с останал козунак.Вкусно става.Ако искаш пробвай. Hug

# 5
  • София
  • Мнения: 622
Да и аз го знам това за крем карамела и най- вероятно ще го изпробвам. За галета няма да стане, защото козунака изобилства от стафиди и орехи...  hahaha

# 6
  • Видин
  • Мнения: 2 657
Прави се смес за крем карамел,в тавичка се подрежда нарязан козунак,залива се и се пече.Това съм го правила с нарязани кроасани,но сестра ми винаги го прави с останал козунак.Вкусно става.Ако искаш пробвай. Hug


И аз така правя Wink

# 7
  • Mediterraneo
  • Мнения: 19 744
Правим си попара с прясно мляко  Grinning

# 8
  • Стара Загора
  • Мнения: 671
Мисля да пробвам със смес за  крем карамел.А какво правите с останалите курабии? Чудя се те дали ще станат със същата смес? Някой да е пробвал? newsm78

# 9
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 243
Може да се направи и като торта - сглобяваш си блатове от филийките (или ако ти е останал цял кръгъл, направо го режеш на хоризонтални платки), сиропираш и мажеш с крем по желание, сметана, плодове...
Аз също пекох като крем-карамел,ама сложих 2 реда козунак,слепени със сладко - а с течен шоколад между тях е още по-вкусно Wink

# 10
  • все тук
  • Мнения: 1 630
Изцяло подкрепям идеята за крем-карамел с козунак.
А вкъщи друг фаворит ни е закуската от изсъхнал козунак с кисело мляко.

# 11
  • Плевен
  • Мнения: 262
А някой замразявал ли е кузунак?

# 12
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 422
"Козучена импресия"
Две филийки изсъхнал козунак се слепват със сладко от кайсии/може и друг/ и се панират.Става разкошно!Панировката я правя както обикновено,за пържени филийки.

# 13
  • Балчик
  • Мнения: 7 199
 Laughing Аз правя скалички

# 14
  • София
  • Мнения: 622
Как?  Flutter

# 15
  • Мнения: 10 083
"Козучена импресия"
Две филийки изсъхнал козунак се слепват със сладко от кайсии/може и друг/ и се панират.Става разкошно!Панировката я правя както обикновено,за пържени филийки.

Може да се пъхне и парче кашкавал за любителите на сладко-соленото. Grinning

# 16
  • sofia
  • Мнения: 388
Аз също заливам със смес за крем-карамел. Peace

# 17
  • Sofia
  • Мнения: 1 254
А с останалите яйца?Аз вече кудкудякам:-) newsm57

# 18
  • Мнения: 7 474
А с останалите яйца?Аз вече кудкудякам:-) newsm57

ВижТук

# 19
  • Sofia
  • Мнения: 1 254
мерси откопирах ги:-)

# 20
  • Мнения: 1 349
"Бисквитена" торта с филийки козунак вместо бисквитите. Върха е, особено ако козунака е с ядки, мармалад...

# 21
  • Пловдив
  • Мнения: 131
Сестра ми ме научи на една "калорична бомба"- козунакът се нарязва на филии.Филиите се намазват с масло,поръсват с захар и се запичат в скара от типа Парти грил докато леко покафенеят,т.к. захарта върху тях се карамелизира.
Дано не ви се е сторило странно,но според мен е много вкусно и бързо се приготвя  chef

# 22
  • Sofia
  • Мнения: 1 254
Сестра ми ме научи на една "калорична бомба"- козунакът се нарязва на филии.Филиите се намазват с масло,поръсват с захар и се запичат в скара от типа Парти грил докато леко покафенеят,т.к. захарта върху тях се карамелизира.
Дано не ви се е сторило странно,но според мен е много вкусно и бързо се приготвя  chef




аз ям козунака с масло и шоколад-по калорично здраве му кажи:-))

# 23
  • София
  • Мнения: 3 447
Редя един пласт козунак на филии, напръсквам леко с мляко, намазвам с крем Оле на Д-р Йоткер (аз предпочитам ванилията), пак козунак, пак крем, отгоре плод - с круши става хубаво или с праскови от компот, кайсии...

# 24
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 604
А някой замразявал ли е кузунак?


Редовно змраразявам козуначени кифлички, защо да не стане и с козунака! Опитай!

# 25
  • София
  • Мнения: 3 261
Моят фаворит е натрошен козунак с кисело мляко и захар.

# 26
  • Мнения: 5 486
Сладоледена торта. Вместо блат-козунак, сметаната с желатин и ситно нарязани плодове. Във фризера за 3 часа.
Имаше такава торта тук - инспирирано от аватара на Бу, някои я наричат Стоичков, други- торта с рулата. Във всички тези торти блатовете и рулата се заместват с козунака.

# 27
  • Плевен
  • Мнения: 262
А някой замразявал ли е кузунак?


Редовно змраразявам козуначени кифлички, защо да не стане и с козунака! Опитай!

 Благодаря!
Имам и едно козуначено тесто, оставено за кифлички, тъкмо си мислех как да ги съхраня и тях!

# 28
  • В света на мечтите
  • Мнения: 998
Нареждате филийки козунак плътно в намазана с масло тавичка, заливате с разбити яйца, прясно мляко и захар, слагате тук-таме парченца масло. Запичате във фурната. След това го мажа със сметана и покривам с плодове Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 29
  • Варна
  • Мнения: 615
И аз се напълних с козунаци.
Отгоре на всичко правих, и пълна излагация (за разлика от миналата година) станаха като твърди като циментени блокчета  Sadслед близо двучасово месене.
Това, което съм правила предни години е следното:
Козунакът го режа на филийки и ги топя в пр. мляко. Намазвам ги с конфитюр и ги заливам с горещ млечен крем (ползвам на д-р Йоткер, но става и с обикновени нишестени ).

# 30
  • Сливен
  • Мнения: 368
Могат да се направят и "хрупки". Правила съм го с поизсъхнали кифлички, няма проблем да стане и с козунак. Реже се на много тънки филийки и се запича на слаба фура докато леко потъмнее. Става нещо като "сълзица", ама не точно, защото те са от бутер тесто. Хубаво е - като бисквитки за кафе.
По отношение замразяването - няма проблем да се замрази (аз замразявам и хляб и козунак и курабии - после са като съвсем пресни), но е добре да го сложиш във фризера още първия ден. Такъв изсъхнал 3-4-5 дневен козунак няма смисъл да прибираш.

# 31
  • Varna
  • Мнения: 1 399
Нещо лесно.
Нарязаните и наредени филийки козунак, се заливат с подсладено кисело мляко /с по-висока масленост/ или заквасена сметана.
Отгоре се нареждат тънки резени /или настъргана/ ябълка. Пак пласт мляко/сметана и се поръсва с нарязани на дребно орехи.
Охлажда се в хладилника и се консумира, когато козунака се напои.

# 32
  • спретната къщурка край селО Сливен
  • Мнения: 7 430

Я кажи как - сигурно ги правиш страхотни  Wink

# 33
  • Мнения: 7
Скаличките аз ги правя като натрошавам козунака на трохи заедно  с едно пакетче бисквити ( най-лесно става в робота ). След това добавяш меко масло за необходимото количество ( все пак не знам корко ти е козунака ), после един жълтък и разбъркваш всичко докато се получи ронливо тесто - по-скоро трохи които като ги натиснеш да се получи топче или скаличка или каквото ти харесва. По желание можеш да сложиш какао, орехи, канела и т.н.; След като ги оформиш ги оставяш в хладилника да стегнат. После ги потапяш в разтопен шоколад.

# 34
  • Мнения: 7
Забравих че се слага и пудра захар

# 35
  • Мнения: 10 083
Скаличките аз ги правя като натрошавам козунака на трохи заедно  с едно пакетче бисквити ( най-лесно става в робота ). След това добавяш меко масло за необходимото количество ( все пак не знам корко ти е козунака ), после един жълтък и разбъркваш всичко докато се получи ронливо тесто - по-скоро трохи които като ги натиснеш да се получи топче или скаличка или каквото ти харесва. По желание можеш да сложиш какао, орехи, канела и т.н.; След като ги оформиш ги оставяш в хладилника да стегнат. После ги потапяш в разтопен шоколад.

А без суровия жълтък дали няма да се получат? newsm78

# 36
  • Мнения: 5 135
Вчера се опитах да направя козунак със смес за крем  карамел, но не стана хубаво. Стана много "глетаво" или както там казвате на недопеченото тесто, нещо не го направих както трябва май. Къде сбърках? Дали трябва да се пече по-дълго?  newsm78

# 37
  • Мнения: 97
Трябва да се пече на 160 градуса, в плитка форма.

# 38
  • Мнения: 7
Скаличките аз ги правя като натрошавам козунака на трохи заедно  с едно пакетче бисквити ( най-лесно става в робота ). След това добавяш меко масло за необходимото количество ( все пак не знам корко ти е козунака ), после един жълтък и разбъркваш всичко докато се получи ронливо тесто - по-скоро трохи които като ги натиснеш да се получи топче или скаличка или каквото ти харесва. По желание можеш да сложиш какао, орехи, канела и т.н.; След като ги оформиш ги оставяш в хладилника да стегнат. После ги потапяш в разтопен шоколад.


А без суровия жълтък дали няма да се получат? 
 
 
Надявам се да станат. Все пак съм ге правила когато това не притесняваше никой! Въпроса е да стане нещо като трохи, които като смачкаш да се получи някаква форма. И според мен жълтъка е заради лецитина, но ако има желание, мисля че и само с маслото ще стане. Успех!

# 39
Когато правите изсъхнал козунак залят със смес за крем - карамел на водна баня ли го печете?

# 40
  • Варна
  • Мнения: 6 848
Аз си мажа филията козунак с краве масло и така си пийвам чая. Супер ми е!  Heart Eyes

# 41
  • София
  • Мнения: 596
Прави се смес за крем карамел,в тавичка се подрежда нарязан козунак,залива се и се пече.Това съм го правила с нарязани кроасани,но сестра ми винаги го прави с останал козунак.Вкусно става.Ако искаш пробвай. Hug

Вчера го забърках, но в  сместа сложих и желатин, и ето ти една тортичка като го обърнах.

# 42
  • Пловдив
  • Мнения: 1 250
Когато правите изсъхнал козунак залят със смес за крем - карамел на водна баня ли го печете?

Само ако слагам карамелезирана захар на дъното пека на водна баня, в противен случай не.

# 43
  • Sofia
  • Мнения: 83
 smile3508

# 44
  • София
  • Мнения: 21 971
Когато правите изсъхнал козунак залят със смес за крем - карамел на водна баня ли го печете?

Само ако слагам карамелезирана захар на дъното пека на водна баня, в противен случай не.
Точно!
И аз така го правя, но слагам вътре -локум, захар.плодове,стафиди ,орехи , смокини /от складко/,кокосови стърготини - каквото имам.
Обичам сладки работи , в които има нещо /вътре/. Grinning

# 45
  • Мнения: 7 474
Айде и това да припомним  Laughing

# 46
  • Мнения: 375
Какво правите с останалия козунак?

# 47
# 48
  • под тепетата
  • Мнения: 2 184
Торта
Козунакът се нарязва на тънки филии,сиропира се леко тук-там,маже се пласт от лек(жълт) крем,наръсва се с орехи,пак пласт козунак, крем,козунак и най-отгоре крем.Украса по желание.
 Лек крем -разбиват се 4 жълтъка със 7 пълни супени лъжици брашно,1 ч.ч. прясно мляко.Прибавят се към врящо 1л.прясно мляко подсладено с 1ч.ч. захар. с непрекъснато бъркане.След сгъстяване се маха от котлона,ароматизира се с ванилия и се оставя да се охлади като се бърка отвреме на време, за да не хване коричка.Разбиват се 4 белтъка на гъст сняг и се прибавят лъжица по лъжица към крема.Бърка се в една посока с дървена лъжица. 
 Хубаво е да преседи една нощ ,за да стегне, иначе е много мека.Правя я в дълбока тавичка. 

Последна редакция: пн, 09 апр 2007, 16:36 от bilqna_69

# 49
  • Мнения: 349
И аз го замразявам (плътно затворен в плик),
защото след толкова ядене на козунак ни се отщява във каквато и да е друга форма да го хапваме.
След изваждане от фризера го заптоплям в микровълнова и е добре. Hug

# 50
  • Мнения: 6 957
покани гости и го изяжте...

крем карамел от козунак...

козунак с течен шоколад или конфитюр...

торта от козунак...

ние нямаме останал... Купихме само 2  Party Party Party

# 51
  • Мнения: 5 830
Торта
Козунакът се нарязва на тънки филии,сиропира се леко тук-там,маже се пласт от лек(жълт) крем,наръсва се с орехи,пак пласт козунак, крем,козунак и най-отгоре крем.Украса по желание.
 
крем-2 пак.пудинг със сметана на Д-р Йоткер,патронче есенция ром,чаша захар,1 литър пр.мляко. Laughing

http://images15.snimka.bg/002596692-big.jpg

Последна редакция: пн, 09 апр 2007, 15:13 от Ванчето

# 52
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
Ами правя толкова, че да ни е вкусно да си го изядем пресен. Не виждам абсолютно никакъв смисъл в бъхтането над 10кг козунак, който после да се чудя какво да го правя  Laughing

Иначе най-лесно - препечен на грил с масло и захар отгоре или опечен на сладкиш, потопен на резени в смес за крем-карамел.

# 53
  • Barcelona
  • Мнения: 330
Ами правя толкова, че да ни е вкусно да си го изядем пресен.
Ами и аз така направих, ама сега като ми раздадоха 2 допълнителни козунака и... усещам как ще остане.

Иначе предишни години съм си правила пържени козуначени филийки - като обикновените пържени филийки хляб, само че от козунак. Стават 10 пъти по-хубави от хлебните  Simple Smile

# 54
  • Мнения: 8 505
Нареждате филийки козунак плътно в намазана с масло тавичка, заливате с разбити яйца, прясно мляко и захар, слагате тук-таме парченца масло. Запичате във фурната. След това го мажа със сметана и покривам с плодове Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

Правя го по същия начин,но с какао.Отгоре се желират плодове (но мен все ме смързява и не стигам до плодовете).

# 55
  • Мнения: 1 363
Прави се смес за крем карамел,в тавичка се подрежда нарязан козунак,залива се и се пече.Това съм го правила с нарязани кроасани,но сестра ми винаги го прави с останал козунак.Вкусно става.Ако искаш пробвай. Hug


И аз така правя Wink

# 56
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 267
Тази година не ни остана козунак  Thinking Thinking

# 57
  • BG
  • Мнения: 4 546
остана ми цял козунак, изсъхна вече и нещо не ми е вкусен така да  го ям. вие какво правите със старите козунаци?

# 58
  • Мнения: 506
Сварявам едно пакетче нишесте и редувам ред филийки козунак, ред нишесте - става като бисквитена торта.

# 59
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 422
Сварявам едно пакетче нишесте и редувам ред филийки козунак, ред нишесте - става като бисквитена торта.
Е те точно това отивам да правя Laughing.

# 60
  • Мнения: 6 957
Сварявам едно пакетче нишесте и редувам ред филийки козунак, ред нишесте - става като бисквитена торта.

За това не се бях сещала  Peace Звучи добре... На следващия Великден може да се пробва   bouquet

# 61
  • gatorland
  • Мнения: 3 478
Сестра ми ме научи на една "калорична бомба"- козунакът се нарязва на филии.Филиите се намазват с масло,поръсват с захар и се запичат в скара от типа Парти грил докато леко покафенеят,т.к. захарта върху тях се карамелизира.
Дано не ви се е сторило странно,но според мен е много вкусно и бързо се приготвя  chef




аз ям козунака с масло и шоколад-по калорично здраве му кажи:-))

И аз така, това ми е любимо, само че го пускам в тостера първо и докато е топъл мажа с масло и Нутела. Ммммммм.

# 62
  • Мнения: 5 830
Сварявам едно пакетче нишесте и редувам ред филийки козунак, ред нишесте - става като бисквитена торта.
Е те точно това отивам да правя Laughing.
Вчера правих същата тортичка.Сиропирах козунака с компот от кайсии.
Днес пак правих.. Crazy

# 63
Чудех се какво да направя козунака който ми остана и намерих чудесни неща, благодаря ви!
Искам да ви кажа рецепта за крем който  става за еклери, бисквитена торта, а и за козуначена също. Наистина е страхотен!

1 лит. мляко го разделяме на 2.  Едната полвина  слагаме да заври(в млековарка най-добре,ако не на пара), в другата половина разтваряме 120 гр. брашно ,4,5 жълтъка, тази смес исипваме във врящото мляко и бъркаме докато се сгъсти. Прибавяме 220гр. захар и 2 ванилии и 2 чаени лъжици маргарин-80% масленост.

Повярвайте, крема е невероятен.
Става и за готова консумация.

# 64
  • Бургас
  • Мнения: 863
благодаря на всички за идеите,както винаги прекрасни и на място  bouquet

# 65
  • гр. София
  • Мнения: 243
Аз пък направих нещо като пудинг от козунак, стана страхотно.
Останал ми беше 1 козунак (500 гр.) на роних го в 1 л. прясно мляко и добре обърках попарата, сложих още стафиди и рендосах ябълка. Отделно разбих на пяна 4 яйца+1ч.ч. захар и прибавих 1 ванилия. Смесих двете смеси добре. В тавичка карамелизирах захар и изсипах сместа. Пече се на водна баня. Много лек и приятен десерт се получи.

# 66
# 67
  • BG
  • Мнения: 1 668
Хапваме го потопен в топло прясно мляко.

# 68
  • Монтана
  • Мнения: 679
Тази година никой не е писал тук. Simple Smile

Намерих хубави идеи какво да правим с останалия козунак, за което благодаря. Аз мислех да правя този вариант с нишестето: ред козунак, ред нишесте, но в крайна сметка направих нещо още по-лесно и бързо, а и вкусно. Мисля, че го срещнах в темата: Козунакът се нарязва и нарежда в тава или тортена форма и отгоре се залива с 2 кисели млека На баба 4.5 %, разбъркани със захар на вкус и ванилия. Поръсих с шоколадови пръчици. Получи се много дбре, защото в моя козунак има мармалад, стафиди, орехи и ром (есенция). Ако искате може да добавите нещо от гореспоменатото.

Това с карамела също ми хареса, но от тези яйца ми писна вече и мисля да пробвам догодина. Все пак идеята е страхотна!   bouquet

# 69
  • Мнения: 4 358
Страхотни идеи сте дали. Това за крем карамела го знам и а - правила съм го и го пека на водна баня
. Рецептата за пудинга на Русалка ме заинтригува Peace
Направих 3 козунака, но единия като гледам поизостава  - ще се възползвам от рецептите - благодаря  bouquet

# 70
  • Варна
  • Мнения: 1 644
Току що направих крем карамел с останалият козунак - ухае страхотно Peace

# 71
  • Варна
  • Мнения: 812
Аз също правя нещо подобно на смес за крем карамел. Редя козунака в тавичка и заливам. Ето какво се получава:



# 72
  • Мнения: 4 358
Аз също правя нещо подобно на смес за крем карамел. Редя козунака в тавичка и заливам. Ето какво се получава:




Много хубаво се получава - мммммм Heart Eyes

# 73
  • София
  • Мнения: 1 122

Аз също. Правих ги преди 2 месеца и стават супер вкусни.



Който обича скалички  стават горе-долу със същия вкус. Peace

# 74
  • Мнения: 1 910
Имам шоколадови блатове за торта. Половината вложих в торта с шоколадов крем и шоколадова глазура /нещо подобно на Захер/, която изядохме на Великден.
Останалата половина от блатовете ще направя с козуначен крем за новите празници - натрошава се козунака в маскарпоне, кайсиев мармалад и коняк и става твърд жълт крем. Много добре се съчетава с шоколадовите блатове.     

# 75
  • Мнения: 4 358
Ох утре ще правя пържени филийки но с резени козунак. От сега още преглъщам. Ако ме хванат лудите може още тази вечер да ги изпържа.
Поръсенки с пудра захар и с чаша ароматно кафенце - мммммммммммм Heart Eyes

# 76
  • Мнения: 10 083
Ох утре ще правя пържени филийки но с резени козунак. От сега още преглъщам. Ако ме хванат лудите може още тази вечер да ги изпържа.
Поръсенки с пудра захар и с чаша ароматно кафенце - мммммммммммм Heart Eyes

Ако искаш, пробвай тая рецепта за пържени филийки / по принцип е за бял хляб/:

Продукти:
2 яйца
1/2 ч.ч пудра захар
1/4 ч.ч пресно мляко
1 ч.л. кафява захар
1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
краве масло за пържене
8 филийки козунак

Приготвяне:
1. В купа смесваш продуктите без маслото и козунака, нагряваш тиганче, слагаш малко масло, топиш филийка в сместта и пържиш. Може да махнеш захарта, защото рецептата е за пържени филийки от хляб, а козунакът си е сладък. Много ароматни филийки се получават, ако харесваш аромата на канелата+инд.орехче.

# 77
  • София
  • Мнения: 93
А с промишлените количества курабийки какво да правя? Идеи?

# 78
  • Варна
  • Мнения: 812
А с промишлените количества курабийки какво да правя? Идеи?

Раздай на съседите. Ако има близо до вас самотни възрастни хора, жеста ще е много мил. Иначе от курабийки не се сещам какво, освен да слепиш с мармалад и да топнеш в шоколад.

# 79
  • Мнения: 4 358
Курабийките търпят доста. Или раздай или си ги яжте за закуска с прясно мляко. Пък дали на сладък салам няма да станат newsm78
Labrex Hug - мерси за рецептата но късничко я видях, чак сега сядам на компа. Сутринта още рано рано изпържих филийки от козунак - почти го ликвидирах така козунака Mr. Green. И сега даже си хапвам от тях. Но си записах вкусно ухаещата ти рецепта Hug. Мерси  bouquet

# 80
  • София
  • Мнения: 3 773
Аз правя следния сладкиш с останал хляб/ козунак
Нарязвам го на филийки и заливам със смес за крем- карамел и пека във фурна. Става невероятно вкусно Peace

# 81
  • Мнения: 3 380
Аз правя следния сладкиш с останал хляб/ козунак
Нарязвам го на филийки и заливам със смес за крем- карамел и пека във фурна. Става невероятно вкусно Peace
Много интересо, а снимка би ли показала да го видя как е на външен вид. В нас никога не остава нито козунат нито яйца- всичко раздавам на празника... Може да го пробвам с хляб

# 82
  • Мнения: 4 358
Аз правя следния сладкиш с останал хляб/ козунак
Нарязвам го на филийки и заливам със смес за крем- карамел и пека във фурна. Става невероятно вкусно Peace

И аз правя същото Peace Току що го извадих от фурната - супер е Peace LOVE снимка не мога да покажа, че чакам утре да ми върнат фотото.
Но ето тук се коментира темата и има и снимки - моето изглежда точно така Peace
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=227903.40

# 83
  • под тепетата
  • Мнения: 2 184
 Ето тук съм сложила снимка как изглежда моят сладкиш с крем карамел и козунак.След изстиване нареждам плодовете от кайсиев компот и изливам сока  полужелирал.Оставям да стегне в хладилника.
 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=227903.180
 Вчера направих и сладките топки - станаха разкошни. Вътре сложих по една вишничка от сладко и поради липса на орехи пекнати за минутка на МВ-то фъстъци. Получиха се много вкусни трюфели ( това име май повече им подхожда)- половината овалях в кокос. Добре, че направих двойна доза. Снимка като се върне мъж ми,че са в телефона му.
 Сега е ред на тортата , но този път ще е с крем от изстинал шоколадов пудинг на Д-р Йоткер смесен с разбита сладкарска сметана.
 

Последна редакция: пт, 02 май 2008, 11:26 от bilqna_69

# 84
  • Мнения: 4 358

Аз също. Правих ги преди 2 месеца и стават супер вкусни.



Който обича скалички  стават горе-долу със същия вкус. Peace
Утре това ще е десерта. Брее край няма този козунак. Но пък какви неща ставали от него Rolling Eyes

# 85
  • София
  • Мнения: 1 122
Бъни  в момента ги правя, а имам и още един козунак.  JoyМай ще го замразя и като мине малко време пак ще правя топки, че излизат доста и няма да ги изядем, ако направя и другия. От 1 козунак ми се получиха 60 топчета.

# 86
  • Мнения: 4 380
О, сега я виждам тази тема и е точно навереме. Grinning

На мен козунаците ми бяха супер, обаче ми остана много и се втвърдиха. Изобщо не ми се изхвърляше и в момента пека пудинг от тях.  Страшен аромат се носи из цялата къща.

# 87
  • Мнения: 4 380
Направо е страхотен пудинга! Hug Печенето на козунаци си заслужаваше само заради това.  Flutter Много вкусен, ароматен и сочен.



Пудинг от козунаци

около половин голям твърд козунак или цял малък (ок. 300 гр. да кажем)
300 мл. мляко
 към 60-70 гр. маргарин (аз сложих половината от количеството масло)
100 гр. захар
малко сол (аз не сложих, т.к. маргаринът ми беше солен)
5 яйца
по желание някакъв аромат (козунакът ми беше много ароматен и не сложих нищо)

Стопля се млякото и се накисва нарязаният на филийки или парченца козунак. Млякото трябва да е толкова колкото да се образува къста козуначена каша без да остават излишъци. Маргаринът разбиваме със захарта в миксера до побеляване и постепенно към масата добавяме жълтъците един по един. Накрая в купата изсипваме и козуначената каша и разбиваме всичко за да се хомогенизира.
Готовата смес отстраняваме и разбиваме в миксера белтъците на твърда пяна. Добавяме ги към козунаците леко със шпатула с въртеливи движения. Пухкавата смес разпределяме във формички и печем на средна фурна до готовност (около 45-50 мин.) Формичките е желателно да не са големи, защото пудингът е сочен и трудно ще се извади цял от голяма форма.

# 88
  • под тепетата
  • Мнения: 2 184
xenia, изглежда фантастично!
 И на мен ми остана 1 във фризера, но като гледам няма да се застои дълго.

# 89
  • Мнения: 4 358
АУУУУУУУУУ Ксения разкош Peace

# 90
  • Варна
  • Мнения: 1 644
Ксения, защо не пусна тази рецепта по рано, сега ще трябва пак козунаци да купувам Hug

# 91
  • София
  • Мнения: 1 122
xenia  колко вкусно ми изглежда!

# 92
  • София
  • Мнения: 1 122
Ето ги и вчерашните ми топки. Супер вкусниииии:

# 93
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 267
xenia, изглежда страхотно! Поздравления!  Peace

# 94
  • Мнения: 4 358
Ето моите сладки топки с козунака
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=238809&photo=15newsm44 - голям успех имаха в къщи.

# 95
  • София
  • Мнения: 1 122
Браво Бъни! С кокос не бях се сетила.

# 96
  • Мнения: 4 358
Браво Бъни! С кокос не бях се сетила.

Много много вкусно - уж в хладилника тръгнах да ги слагам уж да се охладят- Е познай до там милите не стигнаха -  hahaha бяха пожертвани в името на стомаха на милото hahaha

# 97
  • Мнения: 2 099
Яла съм пълнен козунак  Whistling рецепта немога да ви дам, но беше много вкусен

# 98
  • Мнения: 10 083
Яла съм пълнен козунак  Whistling рецепта немога да ви дам, но беше много вкусен

Ето рецепти за пълнен козунак, скалички и крем, а в темата има и други предложения.

# 99
  • Мнения: 4 358
Яла съм пълнен козунак  Whistling рецепта немога да ви дам, но беше много вкусен

Ето рецепти за пълнен козунак, скалички и крем, а в темата има и други предложения.

Е язък козунаците се ликвидираха вчера.Много вкусно звучи.

# 100
  • Монтана
  • Мнения: 679
Козунакът дето беше останал отдавна замина, но понеже съм много сладокусна, много ми се искаше да направя това с карамела.  Mr. Green Та днес го направих и много ми хареса. И малката го хареса много (цял ден яде от него Simple Smile), мъжът ми - също. Heart Eyes Единственото, което не ми хареса беше, че леко се вдлети, но то е защото го правих пресен мек козунак. Предполагам, че с твърд ще е без грешка!  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Смятам да пробвам и пържените филийки. Звучи вкусно...  Heart Eyes Но сигурно ще е по-нататък, че след ден-два ще почвам диета.  Rolling Eyes

# 101
  • Мнения: 4 358
Дикси - и като почнеш диетата не влизай тук Mr. Green, от опит знам.
Просто никакъв Кулинарен, да знаеш, че тука е страшно положението, такива снимки и рецепти се показват Hug
По темата - за крем карамела винаги съм го правила с нарязани кроасани и нарязан козунак. Но казвате с цели козунаци по вкусно а? - ще пробвам.Кроасани има целогодишно Joy

# 102
  • Монтана
  • Мнения: 679
Ами, май ще е желателно да не влизам.  Mr. Green Аз обичам да си хапвам, особено сладичко и често-често правя разни сладкиши. За последните няколко дни направих 6 или 7...  Embarassed Май е време да се спра малко, че ще стана като слон.  Joy

Но казвате с цели козунаци по вкусно а?

А за козунака - аз доколкото разбрах се нарязва на филийки. Не знам как ще стане с цял. Или не съм те разбрала правилно.  newsm78 И мисля, че трябва да е престоял, т.е. твърд, защото аз (както вече казах) купих пресен от магазина и малко се вдлети.

# 103
  • Мнения: 4 358
Но казвате с цели козунаци по вкусно а?

А за козунака - аз доколкото разбрах се нарязва на филийки. Не знам как ще стане с цял. Или не съм те разбрала правилно.  newsm78 И мисля, че трябва да е престоял, т.е. твърд, защото аз (както вече казах) купих пресен от магазина и малко се вдлети.

Да вярно объркала съм ooooh! ми то от толкова празници ми закърня мозъка hahaha - имах предвид с цели кроасани.Козунака и аз го рязах. Поизсъхнал беше моя.

# 104
  • София
  • Мнения: 1 122
Ето и с последния купешки козунак какво направих:

# 105
  • Мнения: 4 358
Стаси сега защо така ни дразниш - слюноотделяща снимка, пък рецепта нъцки #Crazy Wink
Много хубаво изглежда Peace

# 106
  • София
  • Мнения: 1 122
Бъни рецептата е като сладките топки. Само че го разстелих в/у фолио и намазах с крем като този дето ти си направила ягодовата торта и навих на руло. Обаче крема е малко течен и не  стана много стегнато.

# 107
  • Мнения: 4 358
Бъни рецептата е като сладките топки. Само че го разстелих в/у фолио и намазах с крем като този дето ти си направила ягодовата торта и навих на руло. Обаче крема е малко течен и не  стана много стегнато.

Ясно разбрах. И моята торта не стегна и сега с лъжичка си я ядем. Сервирах във високи чашки - ефектно се получи и много много вкусно Heart Eyes.
Може би за този крем е нужен повече желатин. Питах и в тортената тема ама никой не отговори - аз като ги гледам какви ги творят там ooooh!

# 108
  • варненка от София
  • Мнения: 4 661
Ксения, паят ти е чудесен, направих го и аз, но с материали на око и добавих орехи и ромова есенция, наистина чудесен аромат се носи в кухнята. Оползотворих козунака, а и вярвам, че ще се хареса вкъщи. Благодаря още веднъж за рецептата.

# 109
  • Мнения: 4 380
Аууу, марулка, изглежда... Shocked страхотно! Crazy

Да си кажеш после впечатленията на вкус как е. Party

# 110
  • варненка от София
  • Мнения: 4 661
Аууу, марулка, изглежда... Shocked страхотно! Crazy

Да си кажеш после впечатленията на вкус как е. Party

Безспорно са много вкусни, хем напомнят на козунак, но пък ромовата есенция придава и аромат на кекс, просто съм много доволна от сполучливата рецепта. Не беше написала колко да напълня формите за мъфини и аз реших, че няма да се надуят много и да изтекат и бях права, надуха се точно колкото да придадат завършена форма.

Още веднъж благодаря за идейната рецепта Hug. Според мен може още да се добавят и сафиди и разни други глезотийки.

# 111
  • Мнения: 4 380
Цитат
Според мен може още да се добавят и сафиди и разни други глезотийки.

Да, може. Но моите всички глезотийки си бяха в козунака. Заедно с портокалова есенция ако не се лъжа. Laughing
Моите се надуха и после спаднаха (явно от яйцата). Аз ги правих във форми за джъмбо-мъфини (бая грамандни мъфини  Mr. Green)

# 112
  • Мнения: 7 474
Малко напомняне Party

# 113
  • Италия
  • Мнения: 90
Аз снощи пекох козунак и понеже не съм доволна от резултата днес направих нещо като торта от него.
 1л. прясно мляко
 9с.л. брашно
 1.ч.ч. захар
 1 ванилия
 2 яйца

От тези продукти направих крем в който сложих двата жълтъка. Белтъците разних на гъст сняг и ги прибавих към вече готовият крем. После ще пусна снимка.

Сега ме е яд , че не съм видяла рецептата на Ксения, определено ще е по сполучлива от моята торта Embarassed

# 114
  • Варна
  • Мнения: 804
Поизсъхналият козунак притоплям в МВ и става пак душичка,хапваме го с прясно мляко.Но миналата година го правих със смес за крем-карамел и стана страхотен сладкиш.

# 115
  • Мнения: 4 358
Поизсъхналият козунак притоплям в МВ и става пак душичка,хапваме го с прясно мляко.Но миналата година го правих със смес за крем-карамел и стана страхотен сладкиш.
Това за торта с крем карамел е върха.Правила съм го - разкош е  Peace
Но тази година козунаци почти не останаха.Даже ме сърбят ръчиците пак да меся ooooh!

# 116
  • гр. София
  • Мнения: 743
Здравейте!
Тази година правих за първи път козунак и беше само един - свърши бързо  Laughing Но ни дадоха доста с яйцата и сега се радвам, че намерих тази тема, че ми е пълна фурната с козунаци  ooooh! Ще пробвам и аз рецептата на Ксения  Peace, а намерих и една рецепта, която гледах тези дни в Бон апети. Май не я видях в темата  newsm78, може да се хареса на някой - http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=meal&id=4548 Ще пробвам и нея пък да видим  Laughing

# 117
  • Мнения: 2 110
Аз един ден гледах по една телевизия как направиха в една тава голяма крем карамел ,като на дъното бяха сложили нарязан козунак, изглеждаше много вкусно !

# 118
  • Мнения: 4 279
Днес във Вип Брадър,го пържеха в прясно мляко.

# 119
  • София
  • Мнения: 3 995
Ето и с последния купешки козунак какво направих:

Нещо явно са ми са се разбъзикали и двата браузера щото не ми се показва никаква снимка.

# 120
  • Мнения: 5 486
не само при теб, аз сутринта кьорих и не видях снимката  newsm78

# 121
  • сред люляците
  • Мнения: 704
Аз направих Сладките топки на Венс. Много вкусни се получиха. Ето ги Mr. Green

Последна редакция: нд, 26 апр 2009, 18:17 от ilrai78

# 122
  • Мнения: 147
Днес във Вип Брадър,го пържеха в прясно мляко.


Изглеждаше много апетитно и нездравословно , но смятам да опитам !

# 123
  • Мнения: 704
Слагам в тава и поливам с нишесте по избор! Simple Smile

# 124
  • Мнения: 4 279
Слагам в тава и поливам с нишесте по избор! Simple Smile
Дали става вкусно,не съм се сещала за този вариант Thinking

# 125
  • София
  • Мнения: 984
Не съм изчела цялата тема и не знам дали някой консумира изсъхналия козунак като мен, но аз правя нещо много простичко и в същото време превъзходно.
Козунакът се препича на тостер и се маже с масло. Най-хубаво се получава, ако имате такъв тостер, защото козунака става хрупкав, малко като бисквита.

# 126
  • Мнения: 704
Sis*4e , понеже не изчетох цялата тема, даже си помислих, че се повтарям... Аз винаги така го правя, не става сух, ако харесваш бисквитена торта с нишесте преполагам и това ще ти допадне Simple Smile

# 127
  • София
  • Мнения: 36
Това са тостера ми харесва като идея, ще го пробвам веднага

# 128
  • Навсякъде
  • Мнения: 1 054
Нарежи ги на филии, топваш в мляко и яйце и пържиш.   chef

Или ги надробявам в купичка със захар и прясно мляко!
Или ги заливаш със смес за крем-карамел и печеш  Peace

# 129
  • Пловдив
  • Мнения: 1 693
Останалия козунак го правя така: на филийки, слагам в грила, като леко почервенее ги вадя и мажа отгоре с маргарин/масло/шоколад.

# 130
  • под тепетата
  • Мнения: 2 184
Запечен на тостера, отгоре с разбита квасена сметана с малко захар  Heart Eyes

# 131
  • Мнения: 3 207
Не съм изчела цялата тема и не знам дали някой консумира изсъхналия козунак като мен, но аз правя нещо много простичко и в същото време превъзходно.
Козунакът се препича на тостер и се маже с масло. Най-хубаво се получава, ако имате такъв тостер, защото козунака става хрупкав, малко като бисквита.
И аз го обичам така, върху маслото мажа и мед.
Днес направих козунак със сметана и ягоди, престоя 3-4 часа, попи сметаната в козунака и стана чудесен сладкиш.

# 132
  • Мнения: 4 279
Sis*4e , понеже не изчетох цялата тема, даже си помислих, че се повтарям... Аз винаги така го правя, не става сух, ако харесваш бисквитена торта с нишесте преполагам и това ще ти допадне Simple Smile

Да,обожавам.Мерси  bouquet