Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 окт. 2016, 21:41 ч.

Държавен план-прием в V клас (МГ и ПМГ)

 • 37 555
 • 241
 •   1
Отговори
 • Мнения: 11 724
Тъй като промените в приема на ученици в пети клас на тези гимназии са обект на широк интерес, а не е редно да товарим темата за прием в СМГ с линкове и мнения, засягащи други училища, позволявам си да пусна нова тема. 

Раздел IV
Държавен план-прием в V клас
Чл. 73. (1) Право на участие в приема в V клас в профилирани гимназии с профил „Математически“ или „Природни науки“ имат ученици, които успешно за завършили началния етап на основно образование, явили са се на националното външно оценяване в IV клас и са участвали в олимпиада по математика на областно ниво и в две математически състезания, включени в календара на МОН.
(2) Състезанията и/или олимпиадата по ал. 1 се определят от педагогическия съвет и се оповестяват на интернет страница на училището преди началото на всяка учебна година.
(3) Състезанията по ал. 1, в които участва ученикът, не може да бъдат срещу заплащане на такса или дарение.
Чл. 74. (1) Учениците се класират от профилираната гимназия въз основа на:
1. резултата от националното външно оценяване по математика;
2. успеха от учебните предмети, изучавани в задължителни и избираеми учебни часове от удостоверението за завършен начален етап на основно образование, превърнат по скала в точки;
3. резултатите от най-малко две състезания и/или олимпиада по чл. 73.
(2) За участие в класирането учениците подават:
1. заявление до директора на профилираната гимназия;
2. копия на документите за резултатите от състезанията и/или олимпиадите;
3. копие на удостоверение за завършен начален етап.
(3) Учениците могат да кандидатстват едновременно в повече от едно училище и една област.
Чл. 75. (1) Педагогическият съвет определя методиката за извършване на класирането и може да определи различна тежест на резултатите от състезанията и/или олимпиадата по чл. 73.
(2) Когато в класирането има ученици с равен резултат и с броя им се надхвърля държавният план-прием, те се подреждат по критерии, определени с решение на педагогическия съвет на училището.
(3) Критериите по ал. 2 осигуряват приемане на учениците в рамките на утвърдения държавен план-прием.
(4) Решенията по ал. 1 и 2 се представят на началника на РУО и се обявяват в училището и в РУО в срок до 15 януари.
Чл. 76. Приемът се извършва от училището до 15 юли за предстоящата учебна година.
Чл. 77. (1) За записване в съответната профилирана гимназия приетите ученици подават заявление до директора на училището, оригинал на удостоверение за завършен начален етап на основно образование и служебна бележка с резултатите от олимпиадата и състезанието.
(2) Над утвърдения държавен план-прием се приемат:
1. близнаци в паралелката, в която един е приет по общия ред въз основа на резултатите от класирането;
2. ученик с двама починали родители при заявено от него желание, ученик с двама починали родители при заявено от него желание, ако отговаря на условията по чл. 73.
Чл. 78. (1) До 15 юли директорът на профилираната гимназия уведомява началника на регионалното управление на образованието за броя на записаните учениците по паралелки в V клас.
(2) Ако записаните ученици са под норматива за минимален брой, паралелката се закрива от началника на регионалното управление на образованието и учениците продължават образованието си в друго училище.

Публикувани към момента регламенти:


ППМГ„Акад. Никола Обрешков“ – Бургас

МГ " Д-р Петър Берон" - Варна

МГ " Акад. Кирил Попов" - Пловдив

ПМГ " Атанас Радев" - Ямбол

# 1
 • София
 • Мнения: 383
Дидева, благодаря за темата!
И аз ще следя с голям интерес, тъй като си имам четвъртокласник вкъщи.
За мен най-объркващо в новия регламент е условието за явяване на областен кръг на олимпиадата и какво се случва, ако детето не се класира за него изобщо. Надявам се, нещата скоро да се изяснят.

# 2
 • Мнения: 1 294
За мен най-объркващо в новия регламент е условието за явяване на областен кръг на олимпиадата и какво се случва, ако детето не се класира за него изобщо. Надявам се, нещата скоро да се изяснят.
Щом в Бургас и Ямбол го прескочиха (възползвайки се от явните пропуски на наредбата), според мен и СМГ (виждам, че сте от София) ще прескочат задължителността на явяване. В противен случай още януари ще загубят голяма част от курсистите си.
Гадая, но предполагам, че освен ОМТ, НВО и свидетелството ще се взима и по-доброто представяне на детето на ЕК или Оли 2 кръг.

# 3
 • Мнения: 3 825
И аз мисля, че "задължителността " ще бъде гледана под лупа.

# 4
 • Мнения: 18 212
Благодаря и аз за темата!
Оказа се доста по-сложно от кандидатстването след 7 и 12 клас  Thinking

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 435
И аз благодаря за темата!  bouquet
Имам третокласник, вероятно догодина ще се пробва да участва.

И аз нещо не схващам нормативно уредената роля на Олимпиадата.

Виждам, че в Ямбол тя е просто едно състезание от 5. Може да се вземе резултат, може и да не се вземе.
Но в Пловдив така е разписано, че аз разбирам -
резултат от Олимпиадата + резултатите на 2 състезания от другите 4.

Представям си какво им е на тазгодишните четвъртокласници с толкова новости в регламента, нови състезания и почти никаква конкретика.

Ние само може да се молим догодина нищо да не променят.

# 6
 • София
 • Мнения: 2 976
И какво се случва, ако едно дете иска да кандидатства в два града едновременно? Къде трябва да се яви на състезание?

# 7
 • Мнения: 1 294
И какво се случва, ако едно дете иска да кандидатства в два града едновременно? Къде трябва да се яви на състезание?
Най-вероятно няма да има значение в кое точно МГ се е явило детето, както няма значение къде се явява на ЕК например. МГ Бургас и Ямбол са написали, че при тях може да се яви дете, за да не пътуват децата до София за ОМТ или до Варна за ПМС (това за ПМС, което ще се провежда и в Ямбол все още много ме учудва като възможност).
Но за всеки случай попитайте МГ-тата в двата града.

# 8
 • Мнения: 1 316
Хм, има Питагор (Варна) и ПМС, което тази година ще е във Варна, не съм наясно кои точно състезания  ще се правят в Ямбол. Обаче от друга страна всички заинтересувани 4- класници от цяла България на ПМС, и това ми е трудно да си представя. Тази година беше хаос с организацията и затова ми е трудно да си представя, че ще успеят да се организират с новите правила и цялото струпване на едно място.
Сега погледнах и се редактирам.

Последна редакция: вт, 18 окт 2016, 17:59 от MIK

# 9
 • Мнения: 1 294
Хм, Питагор (Варна) и ПМС са различни състезания, как решихте че ще се прави ПМС в Ямбол.
Защото са написали състезанията, които важат за прием, между които под номер 3 е НПМС. Под състезанията е записано, че "Темите за IV клас от състезанията, които се провеждат по регламент в други градове ще се изпращат в Ямбол в деня, обявен в заповедта на Министъра на образованието и науката".
http://mgyambol.com/files/2016/10/V-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81-17- … 8%D0%B5%D0%BC.pdf

А защо решихте, че Питагор ще се проведе само във Варна? То съвпада като дата с ПМЗ, но в заповедта на МОН не е записано изрично, че ще се проведе само във Варна (както е за ПМС Варна, ОМТ и ЕК нац. кръг София).

# 10
 • Мнения: 1 316
Аз на първо четене разбрах, че ще се изпратят темите на ОМТ и Питагор, но не съм се интересувала повече кое как.

# 11
 • Мнения: 3 825
Абсурд е да обикаляме градовете.

# 12
 • По света и У нас
 • Мнения: 1 376
В крайна сметка всичко зависи от решението на Математическите гимназии по места  Peace
В ПМГ Бургас например, няма да взимат впредвид Олимпиадата при класирането, и са предложили улеснението Питагор и ОМТ да се провеждат на място, т.е. в сградата на Гимназията  Peace

Ето още няколко линка към съобщения за прием след V клас в Математически гимназии:

ПМГ Монтана
На този етап са копирали Наредбата и все още не са дали по-конкретна от това информация ...

МГ Пазарджик
Тук освен Олимпиадата, ще вземат предвид Питагор и математически състезания I-IV клас Варна - предполагам, че имат предвид ПМС Варна ІV - VІІІ клас ....

ПМГ Разград
Освен Олимпиадата са посочили: ПМС Варна, ЕК /областен и/или национален кръг/, Математическо състезание за IV клас с общински и областен кръг ...
Това последното състезание, може би имат предвид Питагор, но от друга страна поне към момента не съм видяла някъде да пише, че ще се състои на два кръга ...
Особеното тук е и че са посочили възможното включване, вземане впредвид и на резултатите от ЕК - национален кръг, дори предлагат опцията "областен и/или национален кръг" ...

# 13
 • Мнения: 11 724
ПМГ - Ботевград

И те са копирали наредбата, като са обявили, че в срок до 30 октомври 2016 година Педагогическият съвет ще определи състезанията, които ще бъдат включени в методиката и самата методика за извършване на класирането.

# 14
 • По света и У нас
 • Мнения: 1 376
И още нещо любопитно, на което не знам дали сте обърнали внимание:

Съгласно чл.50, ал.3 от Наредба №10 на МОН:
"Броят на местата по чл. 142, ал. 3, т. 5 ЗПУО не може да бъде повече от 2 % от броя на учениците, завършващи четвърти клас в областта, за съответната учебна година."
ЗПУО е Законът за училищно и предучилищно образование, а чл.142, ал.3, т.5 касае:
"Държавният план-прием определя броя на местата, на които се приемат учениците във:
.............
5. V клас – в гимназиите по чл. 38, ал. 3.
"
а чл.38, ал.3 гласи: "При условията и по реда на този закон профилираните гимназии с профил Математически или Природни науки имат право да осъществяват обучение и в класовете от прогимназиалния етап на основната степен на образование. "

или накратко:

Броят на местата в ПМГ/МГ не може да бъде повече от 2 % от броя на учениците, завършващи четвърти клас в областта, за съответната учебна година!

# 15
 • Мнения: 1 294

Броят на местата в ПМГ/МГ не може да бъде повече от 2 % от броя на учениците, завършващи четвърти клас в областта, за съответната учебна година!
Това какво Ви притеснява?
За София (не съм се интересувала как е по другите градове) 2013г. първолаците са били около 11800. 2% са 236 деца. СМГ приема 112 деца, само миналата година завиши броя на 140. Т.е. тези 2% няма как да ги достигнат. Когато има държавен план-прием държавата има ли основание да намали броя паралелки от предходната година, тъй като те така или иначе са под тези 2%? И базата какво точно позволява? Т.е. според мен СМГ увеличи бройката миналата година, точно за да може тази година да има опция пак да приеме 140 деца, ако базата им го позволява.

# 16
 • Мнения: 11 724

Броят на местата в ПМГ/МГ не може да бъде повече от 2 % от броя на учениците, завършващи четвърти клас в областта, за съответната учебна година!
Това какво Ви притеснява?
За София (не съм се интересувала как е по другите градове) 2013г. първолаците са били около 11800. 2% са 236 деца. СМГ приема 112 деца, само миналата година завиши броя на 140. Т.е. тези 2% няма как да ги достигнат. Когато има държавен план-прием държавата има ли основание да намали броя паралелки от предходната година, тъй като те така или иначе са под тези 2%? И базата какво точно позволява? Т.е. според мен СМГ увеличи бройката миналата година, точно за да може тази година да има опция пак да приеме 140 деца, ако базата им го позволява.
Ограничението ще засегне други области, а не София и останалите големи градове ( области). Примерно в нашата област има около 750-800 ученици от набор. От няколко години приемат две паралелки след 4. клас в ПМГ. Аз мисля, че една ни е повече от достатъчна.

# 17
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 018
Добре, но при 800 ученици в областа, това прави не повече от 16 деца според горната наредба? Което и за един клас не стига...

# 18
 • По света и У нас
 • Мнения: 1 376

Броят на местата в ПМГ/МГ не може да бъде повече от 2 % от броя на учениците, завършващи четвърти клас в областта, за съответната учебна година!
Това какво Ви притеснява? .............

Никъде не съм писала, че ме притеснява  Peace
По-скоро ме вълнува факта дотолкова, че поне при нас в Бургас - със сигурност ще се отрази! До момента приемаха по 4 паралелки, а сега на база на Наредбата (потвърдено и от няколко разговора) приема ще бъде сведен до не повече от 3 паралелки.... Сигурно не малко ще кажат, че 4 паралелки са били много, въпрос на виждане  Peace
Все пак паралелки ще има ... а в някои обасти, може да са на ръба дори за една - напр. Видин Confused, надявам се все пак да греша  Peace

# 19
 • Мнения: 1 531
В Бургас има 4 паралелки, а в Пловдив  само една 

# 20
 • Мнения: 1 294
Сигурно няма лошо повече деца да имат достъп до по-добро образование (поне според мен МГ-тата дават точно такова). Но аз пак си гледам от моята камбанария: има деца, които си кандидатстват в провинцията (родителите им са от там или имат баба/дядо там), влизат с лекота в съответното МГ, което приема 50 деца от 150 кандидатстващи (например) и след това се мести в СМГ, защото било прието в такава паралелка. Класовете в СМГ са огромни и това е за сметка на честно заслужилите си мястото там.

# 21
 • Мнения: 7 186
Никъде не съм писала, че ме притеснява  Peace
По-скоро ме вълнува факта дотолкова, че поне при нас в Бургас - със сигурност ще се отрази! До момента приемаха по 4 паралелки, а сега на база на Наредбата (потвърдено и от няколко разговора) приема ще бъде сведен до не повече от 3 паралелки.... Сигурно не малко ще кажат, че 4 паралелки са били много, въпрос на виждане  Peace
Все пак паралелки ще има ... а в някои обасти, може да са на ръба дори за една - напр. Видин Confused, надявам се все пак да греша  Peace

Разбира се, че е въпрос на виждане - някой си казва "Бе не, че е голям математик моят калпазанин, ма нека влезе в добро училище, белким научи нещо повече и после влезе в добра гимназия", а гледната точка на друг е "Удава му се математиката, има интерес, нека се развива". Според теб коя гледна точка трябва да бъде удовлетворена ако се мисли безпристрастно, както е редно да мисли държавата?
Според мен 4 паралелки определено са му много на Бургас и именно неразумно раздутите бройки в МГ-тата развалят техния имидж. Когато имаше опит да бъдат махнати аргументът беше "Ма то само част от децата наистина са добри математици, останалите на олимпиади и изпити изобщо не показват ниво, значи МГ не е нужно".

# 22
 • Plovdiv
 • Мнения: 325
А за Пловдив една паралелка от 28 деца е крайно недостатъчна, особено за следващите "големи" набори

# 23
 • Мнения: 1 294
В Пловдив най-вероятно ще има и втора паралелка, ако базата го позволява. При около 3200 четвъртокласника тази година, ви се "полагат" до 64 места в МГ. Simple Smile

# 24
 • Мнения: 1 531
Полагат ни се , но за Пловдив вече е обявено че ще има само една паралелка  Thinking
Но предполагам че 3200 четвъртокласника завършват само в Пловдив, ако сложим и от областта, паралелките трябва да са 3  Laughing

Последна редакция: чт, 20 окт 2016, 11:56 от The Invisible

# 25
 • София
 • Мнения: 2 981
Наистина ли съществува такава възможнност - деца, учещи извън София,  да се местят тук?!?!?

# 26
 • Мнения: 1 294
Полагат ни се , но за Пловдив вече е обявено че ще има само една паралелка  Thinking
Явно базата не го позволява. И на нас ни "се полагат" 8-9 паралелки, но няма как Simple Smile.

# 27
 • Мнения: 11 724
Наистина ли съществува такава възможнност - деца, учещи извън София,  да се местят тук?!?!?
Всяко дете може да смени училището при определени условия.

Добре, но при 800 ученици в областа, това прави не повече от 16 деца според горната наредба? Което и за един клас не стига...
Допускам, че това е поредното недоглеждане. Вероятно ще позволят на всички гимназии с такъв профил да открият все пак една паралелка, ако броят на завършващите четвъртокласници в областта е под критичния минимум. В тази връзка се сещам и за още един случай. Как се разпределя броят на местата между две математически гимназии, които са в една област?

Последна редакция: чт, 20 окт 2016, 12:07 от Дидева

# 28
 • Мнения: 1 531
Полагат ни се , но за Пловдив вече е обявено че ще има само една паралелка  Thinking
Явно базата не го позволява. И на нас ни "се полагат" 8-9 паралелки, но няма как Simple Smile.
интересно ми е във варна колко са паралелките, защото като население са аналогични на пловдив
а Пловдив има достатъчно голяма база, не вярвам да е това

# 29
 • Мнения: 1 294
Полагат ни се , но за Пловдив вече е обявено че ще има само една паралелка  Thinking
Явно базата не го позволява. И на нас ни "се полагат" 8-9 паралелки, но няма как Simple Smile.
интересно ми е във варна колко са паралелките, защото като население са аналогични на пловдив
а Пловдив има достатъчно голяма база, не вярвам да е това
Във Варна до миналата година бяха 2. За тази ще изчакаме, за да разберем със сигурност.

# 30
 • Пловдив
 • Мнения: 229
Полагат ни се , но за Пловдив вече е обявено че ще има само една паралелка  Thinking
Но предполагам че 3200 четвъртокласника завършват само в Пловдив, ако сложим и от областта, паралелките трябва да са 3  Laughing

В Пловдив поне от две години се борят за повече от една паралелка и въпроса съвсем не е в базата. Дано да разрешат повече за следващите набори - искрено го пожелавам на децата. А и с това фиксиране на бройки момчета - момичета, също не е съвсем справедливо. Деца с по висок рейтинг остават извън бройката , а с по нисък влизат от другия пол.

# 31
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 018
А и с това фиксиране на бройки момчета - момичета, също не е съвсем справедливо. Деца с по висок рейтинг остават извън бройката , а с по нисък влизат от другия пол.
В СМГ пък е другата крайност. Влиза се само по бал официално. Напълно нормално момчетата са по-добри и в клас от 35 деца, съответно броят на момичетата от 5-ти клас е около 3-5 в клас мисля...
Това ми е едно от притесненията и чуденките, ако успее да влезе едната близначка, дали ще е ок за нея.

# 32
 • Мнения: 1 050
Защо смяташ, че момчетата са по-добри математици по правило?
Нямам такива наблюдения. Просто се е случило в някой випуск. Защо и с набор 2006г. да е така. Пък и момчетата ще си ги къткат и пазят момичетата от класа ако са толкова малко  Wink.

# 33
 • Мнения: 3 825
Рори72 , защото такива са фактите за СМГ.
До 7 клас момичетата са максимум 1/3.

# 34
 • Пловдив
 • Мнения: 686
Полагат ни се , но за Пловдив вече е обявено че ще има само една паралелка  Thinking
Явно базата не го позволява. И на нас ни "се полагат" 8-9 паралелки, но няма как Simple Smile.
интересно ми е във варна колко са паралелките, защото като население са аналогични на пловдив
а Пловдив има достатъчно голяма база, не вярвам да е това
  В Пловдив сградата е на кварталното училище. То пък всяка година вкарва нов клас в целодневното обучение. Няма никакъв шанс скоро МГ да приема поне две паралелки. Жалко, защото градът има потенциал за това, а и самата гимназия за близо 30 години е доказала, че работи прекрасно с малките си ученици.

# 35
 • Мнения: 234
В Пловдив поне от две години се борят за повече от една паралелка и въпроса съвсем не е в базата. Дано да разрешат повече за следващите набори - искрено го пожелавам на децата. А и с това фиксиране на бройки момчета - момичета, също не е съвсем справедливо. Деца с по висок рейтинг остават извън бройката , а с по нисък влизат от другия пол.

Въпросът е точно в базата. В сградата се помещават 2 училища - МГ-то и "Драган Манчов", като по принцип сградата си е била на кварталното училище. МГ-то има място за строеж от години, но все още не е построена нова сграда. Тъй като миналата година малкият ми син кандидатстваше там, въпросът с броя на паралелките живо ме интересуваше... В крайна сметка се разбра, че ще има повече паралелки от 5 клас едва когато има нова сграда! С други думи - хич не се надявайте да е скоро...
А по отношение на квотата за момичета и момчета - и на мен ми се струваше несправедливо да влязат момичета (винаги са момичета, следих приема няколко години) с по-нисък рейтинг от неприети момчета, но сега, когато гледам класа им (синът успя да влезе в МГ-то), разбирам защо го правят -  стабилен, уравновесен клас.

# 36
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 018
Рори72, герка и Lss са писали по същият въпрос. Просто в тази възраст поне доколкото съм следила приетите в СМГ, а очевидно и в други МГ та, момчетатат винаги са с по-висок бал като цяло. Съответно поне в София, където няма квотен принцип за  момчета и момичета, класовете са предимно от момчета. От разпитването ми в темата за СМГ по-скоро е минус това за момичетата, отколкото плюс. В момента и трите ми дъщери са в класове с равномерно разпределение момчета - момичета и определено атмосферата е много добра, затова и се притеснявам. Но първо да влезе едната пък после ще го мисля.
А за Пловдив, наистина ми се струва безумно да има само един клас в математическа гимназия..

# 37
 • Мнения: 15 543
НАРЕДБА № 10 от 1.09.2016 г. за организация на дейностите в училищното образование
/Издадена от министъра на образованието и науката, обн., ДВ, бр. 73 от 16.09.2016 г., сила от 1.09.2016 г./
...
Чл. 73. (1) Право на участие в приема в V клас в профилирани гимназии с профил "Математически" или "Природни науки" имат ученици, които успешно за завършили началния етап на основно образование, явили са се на националното външно оценяване в IV клас и са участвали в олимпиада по математика на областно ниво и в две математически състезания, включени в календара на МОН.
(2) Състезанията и/или олимпиадата по ал. 1 се определят от педагогическия съвет и се оповестяват на интернет страница на училището преди началото на всяка учебна година.
(3) Състезанията по ал. 1, в които участва ученикът, не може да бъдат срещу заплащане на такса или дарение.
...
Интересно ми е какво мислите по повод ал.3 - кои са тези състезания, за които не се заплащат такси. Останалите, за които такива се заплащат, очевидно не могат да влязат в изискванията за прием по ал.1.
Лично аз вече видях регламенти, в които това не е съвсем съобразено и смятам да питам, но ако някой вече е питал и има отговор, моля да сподели.

Последна редакция: пт, 21 окт 2016, 15:09 от Judy

# 38
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 018
Джуди не успях да ти схвана въпроса точно, но ще отговоря ако съм разбрала правилно питането.
От тази година специално вкараха в календара на МОН още състезания и то безплатни, а именно и кенгуруто, ОМТ и Питагор. Остават и олимпиадата и пролетните математически състезания, както и НВО, което също влиза. Така че има достатъчно състезания вече измежду които да се избира.
http://www.math.bas.bg/smb/calendaren_plan/KalendarenPlan-2016-2017-SMB.pdf
Цитат
Под егидата на МОН и СМБ
Математика
1. Математически състезания:
А. Зимни математически състезания
 8-12 клас – 20 -22 януари 2017 г., Сливен, ПМГ “Д. Чинтулов”
Б. Пролетни математически състезания, 31 март – 2 април 2017 г.
 4-8 клас – Варна; 9-12 клас – Бургас.
2. Национално математическо състезание по формȧта на математическото
състезание “Европейско кенгуру”

 Областен кръг за ученици от IV клас, 18 март 2017 г.
 Национален кръг, 3 юни 2017 г., София.
3. Математическо състезание между профилирани гимназии и паралелки на средни
училища с чуждоезиков профил, 24-26 март 2017 г., Ловеч.
4. Математическо състезание „Питагор” за ученици от IV клас, 14 май 2017 г.
5. Математическо състезание „Откриване на млади таланти”, 17 юни 2017 г., СМГ
„П. Хилендарски”, София
6. Балканска олимпиада по математика, 03-08 май 2017 г., Македония.
7. Младежка Балканска олимпиада по математика, 23-30 юли 2017 г., България.
8. Международна олимпиада по математика, 12-24 юли 2017 г., Бразилия.
9. Национална олимпиада по математика:
 Общински кръг – до 8 януари 2017 г.;
 Областен кръг – 8 февруари 2017 г.;
 Национален кръг – 7 – 9 април 2017 г. за 7. и 8.клас, РУО – София –
град; 7 – 10 април 2017 г., РУО – София – град.
10. Национална студентска олимпиада по математика, май 2017 г.

Като в няколко училище вече беше написано, че ще се провеждат локално горните състезания, тоест няма да е нужно да се ходи до София за ОМТ, ако си от провинцията.

# 39
 • Мнения: 11 724
Интересно ми е какво мислите по повод ал.3 - кои са тези състезания, за които не се заплащат такси. Останалите, за които такива се заплащат, очевидно не могат да влязат в изискванията за прием по ал.1.
Лично аз вече видях регламенти, в които това не е съобразено и смятам да питам директно в МОН, но ако някой вече е питал и има отговор, моля да сподели.
Съгласно Заповед № РД09-1369/15.09.2016 г. за организирането и провеждането на ученически олимпиади и национални състезания през учебната 2016-2017 година,  за организиране и провеждане на национални състезания и олимпиади не се допуска събиране на такса за участие от учениците.
Пак съгласно същата заповед в групата на националните състезания попадат:
1. Пролетни математически състезания, 31 март – 2 април 2017 г.  4-8 клас – Варна; 9-12 клас – Бургас.
2.  Математическо състезание “Европейско кенгуру” - Областен кръг за ученици от IV клас, 18 март 2017 г., Национален кръг, 3 юни 2017 г., София.
3. Математическо състезание „Питагор” за ученици от IV клас, 14 май 2017 г.
4.  Математическо състезание „Откриване на млади таланти”, 17 юни 2017 г., СМГ „П. Хилендарски”, София
За пълнота към списъка следва да добавим и НОМ.

# 40
 • Мнения: 15 543

Четох като изискване за привилегирован прием, без да се участва в организираното от приемащото училище състезание, както и за балообразуване при общите случаи, явяването на ЧХ, "Иван Салабашев", "Хитър Петър" - това са състезания, при които такса СЕ заплаща.
За онези, при които няма изискване за такса е ясно, приемът съответства на наредбата. Олимпиадите са цитирани отделно в ал.1, тях ал.3 не ги касае. Но, както писах, не всеки обявен прием в началото на тази година съответства на ограничението по ал.3.  Sunglasses

# 41
 • Мнения: 11 724
Четох, например, като изискване за прием без организираното от приемащото училище състезание, както и за балообразуване, явяването на ЧХ, "Иван Салабашев", "Хитър Петър" - това са състезания, при които такса СЕ заплаща.
За онези, при които няма изискване за такса е ясно, приемът съответства на наредбата. Но, както писах, не всеки обявен прием в началото на тази година съответства.  Sunglasses
Сигурно ли е, че въпросният регламент се отнася за приема за учебната 2017-2018 година и е на профилирана гимназия с профил "Математически" или "Природни науки"?

# 42
 • Пловдив
 • Мнения: 435
Друг е въпросът - колко безплатно ще излезе едно участие в ПМС във Варна за едно дете от друг град - например Пловдив, София...

И ми е странна драстичната разлика в нивата на подготовката, която децата получават в училище до 4 кл. и вече нормативно уредените изисквания за прием в мг. Последните са много нива над училищната подготовка, дори и при наличие на СИП, ЗИП или там както са го измислили последно. Все пак си мисля, че нямаш основание да искаш от децата до покриват високи стандарти без да им осигуриш поне някаква адекватна подготовка.

Когато регламента се определяше от всяко мг - някак ми беше по-разбираемо. Но сега държавно и централизирано са избрали доста трудни състезания - някак леко ми наглеят.

То ясно, че родителите ще си плащат и плащат за уроци, курсове и т.н. за добруването на детето.

# 43
 • Мнения: 1 294
Но, както писах, не всеки обявен прием в началото на тази година съответства на ограничението по ал.3.  Sunglasses
Може ли конкретен пример?
По-горе са дадени линкове към МГ-та, които вече са обявили прием за следващата учебна година. Всичките отговарят на наредбата.

# 44
 • Мнения: 1 294
Друг е въпросът - колко безплатно ще излезе едно участие в ПМС във Варна за едно дете от друг град - например Пловдив, София...

И ми е странна драстичната разлика в нивата на подготовката, която децата получават в училище до 4 кл. и вече нормативно уредените изисквания за прием в мг. Последните са много нива над училищната подготовка, дори и при наличие на СИП, ЗИП или там както са го измислили последно. Все пак си мисля, че нямаш основание да искаш от децата до покриват високи стандарти без да им осигуриш поне някаква адекватна подготовка.

Когато регламента се определяше от всяко мг - някак ми беше по-разбираемо. Но сега държавно и централизирано са избрали доста трудни състезания - някак леко ми наглеят.

То ясно, че родителите ще си плащат и плащат за уроци, курсове и т.н. за добруването на детето.
Въпросът с пътуванията в друг град стана ясно, че е уреден - пример МГ Ямбол и МГ Бургас.
Аз не виждам много голяма разлика в трудността при избора на състезания от МОН или от самото МГ. Пък и трудността е еднаква за всички кандидатстващи.
Защо да е ясно, че родителите ще си плащат за уроци, курсове и т.н.? Това е въпрос на избор. Всеки родител избира (моето дете не съм го записала на никакви курсове, уроци и подобни, единствено съм накупила сборници, ако това се брои за разход).

# 45
 • Мнения: 15 543
Пращам ти на лични линк, Мария 77.
...

На същата ел. страница на училището няма други изисквания, а съгласно ал.2 "Състезанията и/или олимпиадата по ал. 1 се определят от педагогическия съвет и се оповестяват на интернет страница на училището преди началото на всяка учебна година.". Смятам, че до сега, ако е налице промяна в регламента, тя следваше да се публикува на официалните страници на училищата, които ще провеждат такъв прием.

Последна редакция: пт, 21 окт 2016, 15:09 от Judy

# 46
 • Мнения: 18 212
Цитат
обн., ДВ, бр. 73 от 16.09.2016 г.
Ей заради това, сега училищата пост фактум умуват критериите и още не са оповестени, ако и да пише в , че се публикуват преди началото на учебната година

# 47
 • Мнения: 15 543
Четох, например, като изискване за прием без организираното от приемащото училище състезание, както и за балообразуване, явяването на ЧХ, "Иван Салабашев", "Хитър Петър" - това са състезания, при които такса СЕ заплаща.
За онези, при които няма изискване за такса е ясно, приемът съответства на наредбата. Но, както писах, не всеки обявен прием в началото на тази година съответства.  Sunglasses
Сигурно ли е, че въпросният регламент се отнася за приема за учебната 2017-2018 година и е на профилирана гимназия с профил "Математически" или "Природни науки"?

Обяснила съм по- нагоре на Мария77, че друг регламент няма публикуван, а такъв следва да е налице, съгл. ал. 2 в "началото на учебната година". Ясно, че до 15.09.2016 г. това не можеше да се случи. Но на база на това съобщение, което стои на страницата, на деца в ІV клас е казано за тези, точно, състезания. И някои по този повод са разбрали, че тъкмо са пропуснали едното.
Много се надявам да е въпрос просто на объркване.

Последна редакция: пт, 21 окт 2016, 15:10 от Judy

# 48
 • Мнения: 11 724
Обяснила съм по- нагоре на Мария77, че друг регламент няма публикуван, а такъв следва да е налице, съгл. ал. 2 в "началото на учебната година". Ясно, че до 15.09.2016 г. това не можеше да се случи. Но на база на това съобщение, което стои на страницата, на деца в ІV клас тази седмица е казано за тези, точно, състезания. Някои тъкмо са пропуснали едното.
Много се надявам да е въпрос просто на недобра организация и "развален телефон".
А случайно да пише, че регламентът е за 2016/2017 година, както на страницата, така и в самото решение на педагогическия съвет?
Това не е единствената страница на МГ ( ПМГ), на която още стои старият регламент.

# 49
 • Мнения: 1 294
Happy отговори защо е тази каша, Джуди. Наредбата се обнародва на 16.09 и училищата станаха в нарушение със задна дата. Дали са в нарушение ден или месеци това май юридически няма значение, а и вина, че са в нарушение нямат и така е един омагьосан кръг.
Но бъди сигурна, че няма как да остане този регламент.

# 50
 • Мнения: 15 543
Да, на страницата пише така, но няма друга друг с регламент.
Да, определено няма как да остане този регламент.

Последна редакция: пт, 21 окт 2016, 15:18 от Judy

# 51
 • Мнения: 18 212
За СМГ казаха на родителската, че първото състезание, което досега традиционно включваха,  е отпаднало, и до олимпиадата няма никое, което да влиза задължително. От там насетне- да следим за новия регламент. И това е, всички чакаме. Предполагам, че навсякъде е така, и че при вас някоя учителка ви е стреснала на база миналогодишната практика, а реално доста нетрадиционно в момента не се знае как става приема и...така...
Ох, хора, още помня прословутия прием на детска през сайта, сега пък това  Crazy А дано е за добро, но...е отвратително нечестно и непрофесионално така да се гавриш с хората, с децата...

# 52
 • Мнения: 15 543
За СМГ казаха на родителската, че първото състезание, което досега традиционно включваха,  е отпаднало, и до олимпиадата няма никое, което да влиза задължително. От там насетне- да следим за новия регламент. И това е, всички чакаме. Предполагам, че навсякъде е така, и че при вас някоя учителка ви е стреснала на база миналогодишната практика, а реално доста нетрадиционно в момента не се знае как става приема и...така...
Ох, хора, още помня прословутия прием на детска през сайта, сега пък това  Crazy А дано е за добро, но...е отвратително нечестно и непрофесионално така да се гавриш с хората, с децата...

Надявам се да е така, защото никак не ми се връзва.
Състезанията вече трябваше да са ясни.
За последното какво имаш предвид - сегашната неяснота ли?

Последна редакция: пт, 21 окт 2016, 15:21 от Judy

# 53
 • Пловдив
 • Мнения: 435
Друг е въпросът - колко безплатно ще излезе едно участие в ПМС във Варна за едно дете от друг град - например Пловдив, София...

И ми е странна драстичната разлика в нивата на подготовката, която децата получават в училище до 4 кл. и вече нормативно уредените изисквания за прием в мг. Последните са много нива над училищната подготовка, дори и при наличие на СИП, ЗИП или там както са го измислили последно. Все пак си мисля, че нямаш основание да искаш от децата до покриват високи стандарти без да им осигуриш поне някаква адекватна подготовка.

Когато регламента се определяше от всяко мг - някак ми беше по-разбираемо. Но сега държавно и централизирано са избрали доста трудни състезания - някак леко ми наглеят.

То ясно, че родителите ще си плащат и плащат за уроци, курсове и т.н. за добруването на детето.
Въпросът с пътуванията в друг град стана ясно, че е уреден - пример МГ Ямбол и МГ Бургас.
Аз не виждам много голяма разлика в трудността при избора на състезания от МОН или от самото МГ. Пък и трудността е еднаква за всички кандидатстващи.
Защо да е ясно, че родителите ще си плащат за уроци, курсове и т.н.? Това е въпрос на избор. Всеки родител избира (моето дете не съм го записала на никакви курсове, уроци и подобни, единствено съм накупила сборници, ако това се брои за разход).

за ПМС смятам, че задължително се провежда само във Варна.  Peace Това автоматично значи, че не всички деца са равнопоставени. Нямаш пари да отидеш - пропускаш състезанието.

По отношение на трудността на задачите - според мен не е реално да даваш на децата едно голямо нищо в училище, а после да искаш много. Ако бяха дали на мг-тата възможност да определят сами въпросните състезания - нямам против. Но това е държавна образователна политика - искам много, пък не давам нищо.

Същото ще е в 7 клас да пуснат НВО с трудност 2-ри кръг Олипмиада. То сега масово са слабите резултати, пък при една такава хубава селекция...

# 54
 • Мнения: 15 543
Аз нямам против да са сложни задачите - нали е състезание за прием все пак. Ако се явят 500 деца за 100 места някак трябва да ги класират. Категорично подготовката не може да е училищна. Но смятам, че условията трябва да са еднакви за всички и, най- вече, да са ясни предварително в началото на учебната година. Защото такава става малко каша. От публикуването на наредбата мина месец и горница. Не е трудно да се изготви и публикува официално новият регламент за това време, още повече, че няма голям избор от варианти.

Последна редакция: пт, 21 окт 2016, 15:29 от Judy

# 55
 • Пловдив
 • Мнения: 435
Аз нямам против да са сложни задачите - нали е състезание за прием все пак. Ако се явят 500 деца за 100 места някак трябва да ги класират. Категорично подготовката не може да е училищна. Но смятам, че условията трябва да са еднакви за всички и, най- вече, да са ясни предварително в началото на учебната година. Защото такава става малко каша. От публикуването на наредбата мина месец и горница. Не е трудно да се изготви и публикува официално новият регламент за това време, още повече, че няма голям избор от варианти.

То е ясно, че задачите трябва да са максимално трудни. Тендецията върви към все по-сложни задачи. Идеята на моя протест е съвсем принципен.  Simple Smile

А тазгодишните четвъртокласници ще решават задачи с много неизвестни. Хванаха голям "бонус" тази година. Остава успокоението - каквото за мен, това и за другарчето.

# 56
 • Мнения: 15 543
Цитат
А тазгодишните четвъртокласници ще решават задачи с много неизвестни. Хванаха голям "бонус" тази година. Остава успокоението - каквото за мен, това и за другарчето.
Точно.
Да, тази година децата са изправени пред най- голямата трудност - пълната каша и неяснота, която е налице в момента, поне по някои места.  Simple Smile Не  смятам дори, че се прави нарочно. Просто е израз на  некадърност на хората, които "нормотворят".
Аз също залагам на идеята за сложни задачи, но влизащи изцяло като теми в ученото в училище. Т.к. останалото е състезание между школи и частни уроци. (Ако съм те разбрала правилно).

# 57
 • Мнения: 1 294

за ПМС смятам, че задължително се провежда само във Варна.  Peace Това автоматично значи, че не всички деца са равнопоставени. Нямаш пари да отидеш - пропускаш състезанието.

По отношение на трудността на задачите - според мен не е реално да даваш на децата едно голямо нищо в училище, а после да искаш много. Ако бяха дали на мг-тата възможност да определят сами въпросните състезания - нямам против. Но това е държавна образователна политика - искам много, пък не давам нищо.

Същото ще е в 7 клас да пуснат НВО с трудност 2-ри кръг Олипмиада. То сега масово са слабите резултати, пък при една такава хубава селекция...
И аз мисля, че ПМС трябва да си е само в един град, но пък в МГ Ямбол са написали, че всички състезания извън Ямбол ще си ги провеждат на место. ПМС и ЕК национално би било странен избор на състезание за прием, при положение, че всички останали могат да се проведат във всеки един град. Май само в Пазарджик са се спряли на ПМС.
Виждам, че сте от Пловдив, интересно ми е кои състезания до сега са били за прием. Колко по-лесни са били? Аз също съм на мнение, че трябва да има по-сложни задачи, защото иначе от 750 кандидата в София как ще отсеят 112 при толкова изравнени сили? НВО-то си е НВО и си остава със същата сложност. Същото е и в седми клас - НВО модул едно с ниска трудност и модул 2 с по-голяма трудност.

# 58
 • Мнения: 7 186
Все пак си мисля, че нямаш основание да искаш от децата до покриват високи стандарти без да им осигуриш поне някаква адекватна подготовка.

Когато става дума за прием в някакво училище не се иска покриване на стандарти, а се иска да се сравнят уменията на децата. Няма проблем, ако влизат и деца с четворки, ако в региона нивото на децата е по-ниско. Виж ако летвата е ниска, тогава имаме проблем, защото рискуваме децата с отлични оценки да са повече от местата в училището. Винаги съм писала - капанът е в прекалено лесните изпити, а не в прекалено трудните.

# 59
 • Пловдив
 • Мнения: 435
Цитат
А тазгодишните четвъртокласници ще решават задачи с много неизвестни. Хванаха голям "бонус" тази година. Остава успокоението - каквото за мен, това и за другарчето.
Точно.
Да, тази година децата са изправени пред най- голямата трудност - пълната каша и неяснота, която е налице в момента, поне по някои места.  Simple Smile Не  смятам дори, че се прави нарочно. Просто е израз на  некадърност на хората, които "нормотворят".
Аз също залагам на идеята за сложни задачи, но влизащи изцяло като теми в ученото в училище. Т.к. останалото е състезание между школи и частни уроци. (Ако съм те разбрала правилно).

Моето мнение, че когато едно мг решава как да си подбира децата - ако иска и Московската олимпиада ще си включи. Разбирам, одобрявам, негово право е - МГ-тата не носят отговорност за подготовката на децата до 4 кл.

Но когато държавата ти определи драстично различно ниво задачи е някак нагло. Защото това, което дава на децата (тя, държавата) е твърде недостатъчно за да иска официално толкова много. А пък и да те накара да пътуваш 600-800 км за да участваш в някакво състезание е още по-голяма наглост. Как се предполага, че Варна ще организира и едно такова състезание - ако тръгнат децата да прииждат от всички краища... Голям цирк ще гледаме.

По отношение на мястото на провеждането на пролетните състезания дано да размислят - Ама както се казва "А дано, ама надали"

# 60
 • Мнения: 15 543
Според мен големият проблем идва от изключителното стесняване на избора от състезания. Като изключим ЕК, на практика остават две - Питагор и ПМС. Които, разбира се, се провеждат далеч не навсякъде. Извинявам се, ако не съм довидяла някое, но от няколко часа едва се запознавам с темата, т.к. ми обърнаха съвсем наскоро внимание на приема в МГ.
По наредба на практика задължават гимназиите да вземат две от три, като само едното се провежда в много градове.
Странната формулировка за участие в олимпиада на областен кръг не подлежи на коментар.

# 61
 • Мнения: 1 531
И какъв е смисъла да приемат по една паралелка след 4 клас, след като след 7 клас има 7 или 8 паралелки, и приемат кой ли не
Не е ли по-добре повече мотивирани деца да получат добро образование по-рано
За езиковите гимназии е същото-при условие че децата ходят на езикови школи от първи клас, защо приемът не започва по-рано, примерно след 4 вместо след 7 клас

# 62
 • Мнения: 7 186
Моето мнение, че когато едно мг решава как да си подбира децата - ако иска и Московската олимпиада ще си включи. Разбирам, одобрявам, негово право е - МГ-тата не носят отговорност за подготовката на децата до 4 кл.

Но когато държавата ти определи драстично различно ниво задачи е някак нагло. Защото това, което дава на децата (тя, държавата) е твърде недостатъчно за да иска официално толкова много.

Отново подозирам объркване на целта на приемните състезания. Ако ставаше дума за матури щяхте да сте прав - не може държавата да изисква масата деца да покрият ниво, което не се преподава в училище. Обаче тук не става дума за матура и за масата деца, а за състезание за класиране на 1-2% от децата. Ако държавата направи нивото на изпита ниско като за матура ще се получи задръстване от шестици. А и тези 1-2% от децата, които искат да ходят в МГ, все едно са на високо ниво, защото се готвят за състезатели. Та нищо страшно няма по отношение на високите критерии.

# 63
 • Мнения: 1 294
Иланг-иланг, нямам идея какво е това драстично различно ниво на трудност? Моля, дай пример!
По места ще се проведе и обл. кръг на ЕК, и Питагор, и както вече е видно от регламентите на МГ Бургас и МГ Ямбол и ОМТ. Хайде, да не се тръшкаме предварително кой къде ви е пратил да ходите на състезание и колко са му сложни задачите! Няма как да се учат в училищен материал всички тези теми, защото в клас има и едни други деца, които не разбират, не обичат и не желаят да се занимават допълнително с математика. Математическите гимназии са по една в град и приема в тях е ограничен, точно защото има само едни около 2%, които могат и искат да се справят с по-тежки задачи. Кандидатстването в МГ след 4-ти клас не е задължително и няма защо да се оплаквате от трудност на задачите. Щом са ви трудни, значи може би това не е вашето училище!

# 64
 • Пловдив
 • Мнения: 435
Според мен големият проблем идва от изключителното стесняване на избора от състезания. Като изключим ЕК, на практика остават две - Питагор и ПМС. Които, разбира се, се провеждат далеч не навсякъде. Извинявам се, ако не съм довидяла някое, но от няколко часа едва се запознавам с темата, т.к. ми обърнаха съвсем наскоро внимание на приема в МГ.
По наредба на практика задължават гимназиите да вземат две от три, като само едното се провежда в много градове.
Странната формулировка за участие в олимпиада на областен кръг не подлежи на коментар.


Да, проблемът е, че ограничават МГ-тата в подбора на състезания. Всяко МГ съвсем адекватно и съборазено с децата си може да определи читав Регламент.

Представям си случай с МГ от Горно Нанадолнище (за да не обидя някой град без да искам). Набор 1500 деца, една паралелка в мг-то. Отличните математици в тези градове нямат особено жестока конкуренция. Там машините за произвеждане на математици (школи и уроци) като в София, Пловдив, Варна, Бургас не са така популярни, някъде липсват изобщо. Съществува реална възможност до втори кръг на олимпиада да не достигне дори необходимата бройка деца за една паралелка. А поставени пред задачите от пролетните състезания много деца биха се разревали.

Ако не ме лъже паметта в годината, в която големият ми син беше 4 кл. /2010/ имаше не повече от 40-50 деца, класирани на областен кръг в Пловдив.

Последна редакция: пт, 21 окт 2016, 16:39 от иланг - иланг

# 65
 • Мнения: 1 294

Представям си случай с МГ от Горно Нанадолнище (за да обидя някой град без да искам). Набор 1500 деца, една паралелка в мг-то. Отличните математици в тези градове нямат особено жестока конкуренция. Там машините за произвеждане на математици (школи и уроци) като в София, Пловдив, Варна, Бургас не са така популярни, някъде липсват изобщо. Съществува реална възможност до втори кръг на олимпиада да не достигне дори необходимата бройка деца за една паралелка. А поставени пред задачите от пролетните състезания много деца биха се разревали.

Ако не ме лъже паметта в годината, в която големият ми син беше 4 кл. /2010/ имаше не повече от 40-50 деца, класирани на областен кръг в Пловдив.
Значи няма нужда от МГ в Горно Нанадолнище. Трябва ли всеки град да има МГ с паралелки от 4-ти клас? Ще си имат обикновена гимназия с паралелки с разширено изучаване на математика, за децата, които имат интерес към математиката и страх от задачите на ПМС.

# 66
 • Мнения: 7 186
Ако не ме лъже паметта в годината, в която големият ми син беше 4 кл. /2010/ имаше не повече от 40-50 деца, класирани на областен кръг в Пловдив.

Ми това е супер, а не е лошо. Нека кандидатстват само тези, които са на ниво, а и нали в Пловдив има само една паралелка за МГ, значи 40-50 деца са повече от достатъчно. Да не би да е по-хубаво да кандидатстват 300 деца?
А и все едно, ако едно дете не може да се класира за втори кръг на олимпиадата къде е тръгнало да учи в МГ? Забележи, че за да се класира за втори кръг това дете просто трябва да реши задачите от първия, които малко или много са на ниво отличен ученик в училище, а не са състезателни задачи. Вече на втория кръг нивото е друго. Аз самата винаги съм се класирала за втори кръг като ученичка и никога за трети Mr. Green

Та не виждам проблема, който тревожи доста родители - че децата нямало да се класират за втория кръг на НОМ. Който не може да се класира все едно не е за МГ, а кандидатстване с малко, но подбрани деца, е по-лесно и по-спокойно.

# 67
 • Пловдив
 • Мнения: 686
  Били са 40-50 деца, защото до сега повечето основни и начални училища изобщо не провеждаха олимпиадата за 4 клас. Сега законът ги задължава и картинката ще е съвсем друга. Съвсем друг е въпросът как ще се организират, как ще си съставят задачите и кои ще плати за тази работа. Само си представям как във всяко селско училище провеждат олимпиада по математика.

# 68
 • Мнения: 7 186
Само си представям как във всяко селско училище провеждат олимпиада по математика.

Много добре си го представям, в доста села ще има по 100% класирани за втори кръг Joy

# 69
 • Мнения: 15 543
Скрит текст:
Ако не ме лъже паметта в годината, в която големият ми син беше 4 кл. /2010/ имаше не повече от 40-50 деца, класирани на областен кръг в Пловдив.

Ми това е супер, а не е лошо. Нека кандидатстват само тези, които са на ниво, а и нали в Пловдив има само една паралелка за МГ, значи 40-50 деца са повече от достатъчно. Да не би да е по-хубаво да кандидатстват 300 деца?
А и все едно, ако едно дете не може да се класира за втори кръг на олимпиадата къде е тръгнало да учи в МГ? Забележи, че за да се класира за втори кръг това дете просто трябва да реши задачите от първия, които малко или много са на ниво отличен ученик в училище, а не са състезателни задачи. Вече на втория кръг нивото е друго. Аз самата винаги съм се класирала за втори кръг като ученичка и никога за трети Mr. Green

Та не виждам проблема, който тревожи доста родители - че децата нямало да се класират за втория кръг на НОМ. Който не може да се класира все едно не е за МГ, а кандидатстване с малко, но подбрани деца, е по-лесно и по-спокойно.


Аз разбирам поста на иланг-иланг по- различно - щом в Пловдив има 40-50 деца, класирани на втори кръг, то в МГ на Област Горно нанадолнище реално класираните няма да запълнят и една паралелка. А някъде имат прием по две, по четири... Laughing
Май наистина там, където няма достатъчно качествени математици, няма нужда от ранен прием в МГ. Другото е изнасилена работа. Да си учат математиката в общите училища и толкоз. Но това лобистите няма да го допуснат. Та ще се стигне до масови отличници - олимпийци.
За жалост и на мен ми минава през главата представата за едни олимпиади, които се провеждат по училищата по начина, по който се провежда голямото математическо състезание "Аз и числата". Laughing

# 70
 • Пловдив
 • Мнения: 686
   Това със задължителното провеждане на олимпиадата ще е пълен хаос и пародия. Не искам в никакъв случай да подценявам началните учители, но в едно НУ са само те ( няма учители по математика-специалисти ) и съответно само те ще трябва да съставят задачите и критериите за оценяване. Тези хора това никога не са го правили, сигурна съм, че с времето ще се научат, но до тогава ще има такова разминаване в нивото на задачите, че не ми се мисли.

# 71
 • Мнения: 1 316
 Съвсем друг е въпросът как ще се организират, как ще си съставят задачите и кои ще плати за тази работа.
Това нито е било, нито е работа на училищата. Това е работа на РИО, отделно, че при тях пристигат примерни теми.

# 72
 • Пловдив
 • Мнения: 686
   Това важи за областният кръг,тогава инспекторът по математика назначава комисия за съставяне на задачите във всеки клас.Първият е училищен и си го провежда самото училище.

# 73
 • Мнения: 15 543
   Това важи за областният кръг,тогава инспекторът по математика назначава комисия за съставяне на задачите във всеки клас.Първият е училищен и си го провежда самото училище.
Звучи още по- домашно дори от "Аз и числата".  Laughing
Децата на домашно обучение сигурно ще привеждат първия кръг по къщите.
Таз годишният прием наистина ме кара да се усмихвам.

# 74
 • Мнения: 18 212
Такъв ни е късмета....

# 75
 • Мнения: 1 316
   Това важи за областният кръг,тогава инспекторът по математика назначава комисия за съставяне на задачите във всеки клас.Първият е училищен и си го провежда самото училище.
Темите, задачи и критерии от общински кръг се изготвят от РУО. Проверката става от училищни комисии. За областен кръг задачите са едни и същи за цялата страна и се спускат от МОН.

# 76
 • Пловдив
 • Мнения: 686
   Нищо страшно няма да се случи, никой няма да задължи децата да ходят на олимпиада. Важното е че се дава възможност тя да се проведе и така всички деца да имат шанс да кандидатсват за МГ.
    MIK, права си. Явно в последните години са уеднаквили задачите. Това е добре.

# 77
 • Пловдив
 • Мнения: 435
И в малките градове ще се появят нови школи и частни занимания - там, където ги е нямало. В България така се достига ниво, а не благодарение на държавното образование. Родителят плаща, детето се развива.
Малцина са тези, които се готвят сами със сборника вкъщи. Такива деца в моя скромен опит на родител не съм срещала. Особено ако конкуренцията е жестока, местата малко.
В момента в Пловдив се готвят поне 120 деца от трети клас в школи, незнайно колко с частни учители. Чува се, че за много четвъртокласници не са достигали местата в школите.
В крайна сметка ще трябва да се нагаждаме към реалността, избор няма.

А за мен новите изисквания си остават недомислени и доста ограничени.# 78
 • Мнения: 1 294
Леле, колко негативизъм! Като сте толкова недоволни, колко от вас писаха до МОН, когато проекта беше сложен за обществено объждане? Въпросът е да се сигнализира там, където има смисъл. В крайна сметка вече има нови правила и те важат за всички, няма облагодетелствани.
Малцина са тези, които се готвят сами със сборника вкъщи. Такива деца в моя скромен опит на родител не съм срещала. Особено ако конкуренцията е жестока, местата малко.
Ами, има и то в София, където конкуренцията е най-голяма. Въпрос на личен избор.

# 79
 • Мнения: 3 825
Съгласна съм с Иланг- иланг, че са малцина. Аз лично знам за 1, което е ходило само на интензивния курс преди изпита. Всъщност и още едно, но с родител много добър математик, който го е готвил в къщи.

Повечето близки деца са ходили на курсове . Между родителите има с математически уклон/ включително и в моето семейство сме такива/, но предпочитат децата да ги готвят педагози.

maria77bg , ти какво имаш предвид? Родител ли помага или детето само се готви, или не се готви, то просто си знае?

То всъщност резултата е важен. Laughing

# 80
 • Бургас
 • Мнения: 505
Малко късно, но благодаря за темата, Дидева.
Като родител на третокласничка взе да ме вълнува темата Wink.

# 81
 • Мнения: 1 050
Познавам семейство което не е пращало децата си нито на школи, нито на уроци. И двете - момичета са, са приети в СМГ с много висок бал в съответната година. И ние не смятаме да записваме уроци или школа. Личното ми мнение е, че ако мястото му е в МГ ще успее с по-сериозна подготовка в къщи. Все пак ще се наложи да "опознае" типа задачи от тази година, но точно така се готви и за състезанията -  със задачи от минали години. Не знам след година дали ще съм на същото мнение за школата. Но в момента съм на мнение, че това не е задължително условие за да се класира едно дете за МГ.

# 82
 • Мнения: 1 294
Съгласна съм с Иланг- иланг, че са малцина. Аз лично знам за 1, което е ходило само на интензивния курс преди изпита. Всъщност и още едно, но с родител много добър математик, който го е готвил в къщи.

Повечето близки деца са ходили на курсове . Между родителите има с математически уклон/ включително и в моето семейство сме такива/, но предпочитат децата да ги готвят педагози.

maria77bg , ти какво имаш предвид? Родител ли помага или детето само се готви, или не се готви, то просто си знае?

То всъщност резултата е важен. Laughing
Тази година в топ 15 в СМГ влезе момиче, готвено само от родител.
На моето дете му помагам аз. Не съм математик, нито пък педагог. Задачите до 4-ти клас са постижими за всеки родител (според мен). Веднъж седмично обяснявам нова тема от Читанката, след което тя си решава задачите за упражнение. Освен това ходи по състезания, за което изрешава всички теми от минали години. Не бих казала, че математиката ѝ се отдава кой знае колко, но е старателна и полага много труд.
Моята логика е, че времето, което ще загубя, за да я заведа на курс и да се мотая докато курса свърши ще ми стигне, за да ѝ обясня определен тип задачи. При това работим с нейното темпо и повтаряме нещата, които я затрудняват.
Резултат дали ще има, ще споделя края на юни. Simple Smile
На мнение съм, че в 4-ти клас няма какво да се губи и бих рискувала с този подход. За седми може да не ми стигне смелост, а и познания по литература Simple Smile.

# 83
 • Мнения: 11 724
На мнение съм, че в 4-ти клас няма какво да се губи и бих рискувала с този подход. За седми може да не ми стигне смелост, а и познания по литература Simple Smile.
И в седми може. Говоря от опит.  Simple Smile
Аз не виждам проблем със състезанията. И до момента децата, които кандидатстват в МГ след четвърти клас се подготвят допълнително. Новият регламент няма да доведе до някакво сериозно увеличение на посещаващите школи и уроци. Сега поне се знае кои точно състезания ще участват в балообразуването и всяко дете би могло да кандидатства в повече от една МГ или ПМГ без да се налага да се явява на всяко едно състезание, включено в Календара или обявено на страниците на съответните гимназии.
Надявам се да бъде спазено и ограничението за броя на местата. Някак смешно се получава 60 деца да кандидатстват за 56 места и почти всички да бъдат приети.

По отношение на трудността на задачите - според мен не е реално да даваш на децата едно голямо нищо в училище, а после да искаш много. Ако бяха дали на мг-тата възможност да определят сами въпросните състезания - нямам против. Но това е държавна образователна политика - искам много, пък не давам нищо.
Същото ще е в 7 клас да пуснат НВО с трудност 2-ри кръг Олипмиада. То сега масово са слабите резултати, пък при една такава хубава селекция...
Значи, ако гимназията включи в регламента десет състезания, изброени или не в Календарния план всичко е наред. Но ако наредба на министъра сведе броя им до само четири  - става голям проблем.
Даването на нищо и искането на много няма да го коментирам.  Досега приемът в МГ и ПМГ ставаше на ръба на закона, на базата на наредба, която не е видяла бял свят. В този смисъл можеше да бъде отменен изцяло. Това не се случи. Добри или лоши, новите правила са факт. Имаше достатъчно време всеки, който не е съгласен с тях, да реагира по време на общественото обсъждане. Вероятно тези правила ще бъдат подобрявани и развивани. Дано да е в правилната посока.

# 84
 • Пловдив
 • Мнения: 435
Не споря така за спорта.
Относно подготовката вкъщи - тя се осъществява с активната помощ от родителско или друго близко тяло. В повечето случаи тази помощ е в голяма степен професионална. Постиженията не се получават благодарение на усилената дейност на българското образование. И е много рядко явление.

Новите правила - хубави, лоши са факт.
Но факт е, че децата, които ще пробват силите си тази година са в много неясна, объркана ситуация:
- Ще трябва да се готвят за състезание, което до сега не се е провеждало.
- Ще трябва да пътуват до друг град, за да участват в състезание за рейтинг. Това автоматично дискриминира финансово.
- Задължителният елемент на олимпиадата не е ясен. И е много притеснителен за доста родители заради непредвидени боледувания.
А за мен лично и резултатът от матурата и общата диплома нямат място в образуването на рейтинга. Но това си е мое мнение.

Смятам, че няма нищо лошо ако законотворците оценят адекватно ситуацията и видят негативите в цялата система. Лошият опит също е опит.

# 85
 • Мнения: 11 724
Но факт е, че децата, които ще пробват силите си тази година са в много неясна, объркана ситуация:
- Ще трябва да се готвят за състезание, което до сега не се е провеждало.
- Ще трябва да пътуват до друг град, за да участват в състезание за рейтинг. Това автоматично дискриминира финансово.
- Задължителният елемент на олимпиадата не е ясен. И е много притеснителен за доста родители заради непредвидени боледувания.
А за мен лично и резултатът от матурата и общата диплома нямат място в образуването на рейтинга. Но това си е мое мнение.
Смятам, че няма нищо лошо ако законотворците оценят адекватно ситуацията и видят негативите в цялата система. Лошият опит също е опит.
" Питагор" може да не е провеждано до този момент, но това не дава предимство на никого. Всички деца са в една и съща позиция. Вероятно ще бъде публикуван регламент на състезанието, а и все някой трябва да е първи. Изпитите за прием в гимназия след седми клас също са претърпявали промени през годините.
Дали ПМС ще бъдат включени като балообразуващо състезание зависи от конкретното училище, а не от МОН. Възможно е дори състезателната тема да бъде разпратена до гимназиите, които искат да го използват като балообразуващо. Такъв намек има в ямболския регламент.
Олимпиадата е точно толкова притеснителна, колкото е всеки един изпит, който се провежда на единствена дата. Например БЕЛ и математика за кандидатстване след седми клас.
Матури в четвърти клас няма.
За общия успех съм съгласна. Не успяха да пробутат при седмокласниците и го вкараха тук.

# 86
 • Мнения: 7 186
Личното ми мнение е, че ако мястото му е в МГ ще успее с по-сериозна подготовка в къщи. Все пак ще се наложи да "опознае" типа задачи от тази година, но точно така се готви и за състезанията -  със задачи от минали години. Не знам след година дали ще съм на същото мнение за школата. Но в момента съм на мнение, че това не е задължително условие за да се класира едно дете за МГ.

Че има такива деца, има. Но колко са влезлите без специална подготовка и колко са неуспелите такива? Според мен хубаво е изключенията да не се приемат за правило. А и ходенето на школа без никакво съмнение повишава шансовете. Ако едно дете има талант и заложби и без школи ще се класира, така е, но най-вероятно ще е след стотната позиция, а със школа ще е в първата петдесетица. Ще кажете, че няма значение, защото нали все е вътре? Да, ама не. Ако едно дете със знания за в първата петдесетица има лош ден и се издъни ще се класира около стотно място, но ако едно дете, което нормално е около стотното място, има лош ден яма да се класира. Та школата не е абсолютно задължителна, но си е застраховка.

# 87
 • Мнения: 3 825
Съгласна съм с Иланг- иланг, че са малцина. ...................................
Тази година в топ 15 в СМГ влезе момиче, готвено само от родител.
На моето дете му помагам аз. Не съм математик, нито пък педагог. Задачите до 4-ти клас са постижими за всеки родител (според мен). Веднъж седмично обяснявам нова тема от Читанката, след което тя си решава задачите за упражнение. Освен това ходи по състезания, за което изрешава всички теми от минали години. Не бих казала, че математиката ѝ се отдава кой знае колко, но е старателна и полага много труд.
Моята логика е, че времето, което ще загубя, за да я заведа на курс и да се мотая докато курса свърши ще ми стигне, за да ѝ обясня определен тип задачи. При това работим с нейното темпо и повтаряме нещата, които я затрудняват.
Резултат дали ще има, ще споделя края на юни. Simple Smile
На мнение съм, че в 4-ти клас няма какво да се губи и бих рискувала с този подход. За седми може да не ми стигне смелост, а и познания по литература Simple Smile.

Ето, все пак има подготовка.  И то май по-сериозна отколкото в школата. Laughing

# 88
 • Мнения: 1 050
Преди няколко години едно от момичетата които споменах, че са готвени от родителите си, влезе в СМГ с най-добрия резултат за випуска си. За по-малкото не знам точно с какъв резултат е прието, но май и то е сред първите 20 или 10 от випуска си. Без уроци, и без школа.
Ако знам, че школата ще го научи пригледно да разписва задачите, а не както сега къде на ум сметнато и надраскан отговора, къде написано, но така че само той да си го разчете съм съгласна, че дава ценни умения и предимство, защото в училище не се изисква много от тях и те я карат по най-лесния начин.
Що се отнася до решаването на задачите смятам, че до 4 клас и аз мога да се справя с типовете задачи стига да знам какво се дава в съответния конкурсен формат. Явяването на различни състезания с различни типове задачи, различни по сложност с различен регламент и за различно време ми се струва достатъчно добра подготовка като за кандидат гимназист от 4 клас.
Обаче догодина може разочарованието ми от училището да е нарастнало още и действително да искам застраховка, че на всяка цена ще го сменим с по-добър вариант на образование  Grinning

# 89
 • Мнения: 1 294
Всеки родител може сам да си прецени. Няма сигурен вариант. На курсове в София ходят над 500 деца. Нима всички влизат в СМГ? Дори процентът на неуспелите курсисти май е по-висок Simple Smile. Кой как се готви няма общо с темата. Спорът тръгна от това, че държавата ни задължавала да записваме децата си на курсове или уроци. Продължавам да не съм съгласна с това твърдение и се извинявам, че изместих темата.

# 90
 • Мнения: 7 186
Няма сигурен вариант. На курсове в София ходят над 500 деца. Нима всички влизат в СМГ? Дори процентът на неуспелите курсисти май е по-висок Simple Smile. Кой как се готви няма общо с темата. Спорът тръгна от това, че държавата ни задължавала да записваме децата си на курсове или уроци. Продължавам да не съм съгласна с това твърдение и се извинявам, че изместих темата.

Естествено, че няма, то от всяко дърво свирка не става Mr. Green Курсът е нещо като умножител на потенциала на детето, а не гаранция. Не можеш да умножиш това, що го няма, а малкото ако го умножиш пак ще е по-малко от умноженото голямо. Ако имаш потенциал 100 с курса можеш да го развиеш до 150. Но ако имаш потенциал 70 с курса ще стане само 100. А ако имаш потенциал 10 и след курса може пак да си е 10 Twisted Evil И е нормално повечето деца да не влизат въпреки курса. То и нашите футболисти тренират като англичаните, ама после на мача им вкарват 6 гола Joy

# 91
 • Пловдив
 • Мнения: 435
На курсове в София ходят над 500 деца.

Имаш ли по-дълбок интерес към нещо естествено ти трябва професионалист.
На спортисти им трябват треньори, на математиците - математици, на пеещите - музикални педагози.
Ако вкъщи си имаш под ръка такъв - супер.
Но ако искаш да плуваш в по-дълбоките води - просто е задължително специалист да работи с детето.

Между другото трябва да съобщя, в тона на дискусията, че малкият ми син ще има възможност по някаква европейска програма да посещава школа по математика в училище. Има интерес в класа му и такава има вероятност да се формира. Надявам се и да стартира.

По наше време преди н-на брой години успешно функционираха и ОДК-тата. Аз лично съм се готвила в такъв комплекс по химия и съм ходила на национална олимпиада благодарение на тяхната подготовка. Разбира се нещата сега са много променени, но се надявам да живнат.

По принцип аз лично нямам проблем с приема в пловдивското мг. При нас може би е най-жестока конкуренцията и всяка година става все по-трудно влизането. Не мога да намеря рейтинга от миналата година, но бройката на деца беше поне 400 - приемат само 28. Пловдивското МГ е в правото си да подбере най-сложните задачи, защото подборът е много труден.

Идеята на спора ми беше следната - държавата вече официално се зае с математиката - има сравнително големи претенции към 4 кл. Хубаво е, че се хвалим с успешните деца - видяхме и тази година колко малки математици (3-4 кл.) донесоха медали от международни олимпиади. Но трябва да има механизми и възможности образователна система да ги подготвя. А не в 7 клас да си ги получава наготово.

Не знам как е организирана системата в Русия, Китай и други незнайни за мен лидери в математиката.

# 92
 • Мнения: 1 294
Охххх, какви математици в 4ти клас?!? Това са деца. Талантът се проявява по-късно. Голяма драма как ще се научат на елементарна математика.
Каква толкова е конкуренцията в Пловдив? Не е хубаво така да се говори, но ме провокирате с неверни твърдения. Точно този випуск го следя от първи клас. В Пловдив имате точно 5 много добри "математика". Отворете сайта на вашата Академия 21 век и вижте рейтингът на децата (3кл.) от Пловдив в състезанията ЧХ, ЕК и Салабашев спрямо останалите. В София има 31 деца с рейтинг над и 85%, а в Пловдив са само 3 (и 28 от останалите градове). Отношението е над 10, а в София се приемат само 4 пъти повече деца спрямо Пловдив. Искам да кажа, че и по-добри "математици" остават извън МГ, но никой не хленчи, особено срещу системата.

# 93
 • Мнения: 3 825
Значи в Пловдив има голяма конкуренция за останалите,  от 6 до 28. Елементарна математика.

# 94
 • Пловдив
 • Мнения: 435
maria77bg, никъде не съм твърдяла, че най-добрите математици са в нашия град. Просто казах, че се приемат 28 деца от 400. Не квалифицирам никого като добър и лош. Нито хленча. А както ти сама каза - тогава са били 3 кл, а талантът се развива.

Според мен търсиш под вола теле и доказваш как някои са по-добри от други - никой никъде не оспорва способностите на децата, особено подготвяни от курсовете на СМГ.  Simple Smile

# 95
 • Мнения: 1 294
Във всеки град има конкуренция. Въпросът е, че е нелепо да се мърмори срещу правилата за прием. Те не променят нито конкуренцията, нито постиженията на децата.
Аз писах до МОН, когато беше само прект тази Наредба. Кой друг е писал? Защо се влага тази енергия в спор във форум, вместо с отговорните институции?

# 96
 • Пловдив
 • Мнения: 435
Аз писах до МОН, когато беше само прект тази Наредба. Кой друг е писал? Защо се влага тази енергия в спор във форум, вместо с отговорните институции?

Моето дете тази година е в 3 кл. Отварям регламента преди известно време и откривам новостите. Не съм била ангажирана до сега с наредби.
Това е форум, има тема - аз открито изявявам мнение.

Смятам, че няма и спор по неясния и объркан прием в много градове. Включително и в нашия, където ще има яснота към 15 януари.

И между другото от Министерство на Образованието смятам, че хвърлят по едно оЧо на форума.  Simple Smile

# 97
 • Мнения: 1 294
Между другото реших да проверя какъв е бил приемът до сега в ОМГ Пловдив. Ми бил е със състезание за Деня на детето + 2 най-добри резултата от 4 други състезания. Та на въпросното основно състезание за прием миналата година са се явили точно 152, а не 400 деца. Т.е. конкуренцията за Пловдив не е най-голямата и не са 400 кандидатстващите. Добре е да се проверяват фактите преди да се пише.

# 98
 • Пловдив
 • Мнения: 435
http://omg-bg.com/files/2015_16/kraen_reiting_4_klas_2016_1.pdfНе съм гледала до сега, цитирах информация от учителката в курса.
извинявам се за изместването на темата.

# 99
 • Мнения: 1 294
Това е рейтинг на деца, ходещи по състезания в Пловдив. Кандидатстват само тези, които са се явили на състезанието за Деня на детето, тъй като без него и 100% рейтинг да има дете на останалите състезания би било чудо да влезе. Останалите състезания са просто за допълнение към рейтинга.
Ето, прочетете си стария ви регламент:
http://www.omg-bg.com/files/2015_16/reglament_5_klas_2015_16.pdf
И резултатите от финалното ви състезание миналата година:
http://omg-bg.com/files/2015_16/rezultati_sustezanie_den_na_deteto_2016.pdf

Знаете ли, че много деца ходят просто така по състезания, не за да кандидатстват в МГ?

# 100
 • Пловдив
 • Мнения: 435
maria77bg, мисля, че влизаме в излишен и безмислен спор, който изобщо няма връзка с темата. Това е рейтинг на децата, участвали в състезанията, обявени в регламент за прием в мг.  Както се вижда тук няма резултати от олимпиади, ЧХ, коледно, великденско или сбну - математическо състезание и др. Това бяха целевите състезания.
Проблемът в Пловдив си е тукашен, наш, факт е, че няма място в сградата. Единствената паралелка и твърде малкият брой на приеманите ученици са нещо, срещу което няма как да се бориш.
Много деца тръгват с нагласата да опитат и много бързо става ясно, че нямат никакъв, ама никакъв шанс.  Убедена съм, че ако паралелките бяха 3 - много повече деца щяха се борят до край.
Това, което се очаква тази година и догодина е около 400 деца да започнат съревнованието. Така ни информираха. Отново за една паралелка. И интересът към школите драстично нарастна, както споделих - дори се чу, че връщат деца.

Средно един набор в Пловдив област е над 4500 деца. Нормално е около 10% да имат интерес към математическата гимназия.

# 101
 • Мнения: 1 294
Спорът наиситна е излишен, но има разлика между брой кандидатствали в МГ и брой явили се по състезания. В София освен ОМТ се взимаха резултати от СМТ и ЕК. На тези последните две в София са се явили над 1400 деца, но в СМГ са кандидатствали само половината от тях.
Искам да кажа, че явно ви говорят така, за да ви обяснят как без курсове няма да стане и така да имате допълнителна мотивация да си запишете децата.

# 102
 • София
 • Мнения: 402
Леле, колко негативизъм! Като сте толкова недоволни, колко от вас писаха до МОН, когато проекта беше сложен за обществено объждане? Въпросът е да се сигнализира там, където има смисъл. В крайна сметка вече има нови правила и те важат за всички, няма облагодетелствани.
Малцина са тези, които се готвят сами със сборника вкъщи. Такива деца в моя скромен опит на родител не съм срещала. Особено ако конкуренцията е жестока, местата малко.
Ами, има и то в София, където конкуренцията е най-голяма. Въпрос на личен избор.
Аз лично познавам такива родители. Таткото е от ФМИ, а мама архитект, детето си се готви съвсем-съвсем самичко някъде от lll - та група в детската градина. Като си го втълпи детето още тогава, че ще влезе в това СМГ, съвсем-съвсем самичко, никакви курсове, никакви уроци, съвсем-съвсем самичко. 

# 103
 • София
 • Мнения: 2 976
Моето дете също се готви без учители и школи /като изключим два лагера с доц.Кортезов/ и е от доказано добрите. Тази година, обаче, за мое успокоение /и "застраховка"/ го записах на школа, макар че нищо ново засега не научава там.
Разбира се, че е необходима допълнителна подготовка-било то вкъщи /с по-малък или по-голям контрол в зависимост от детето/, било то с учител или школа. Това е въпрос и на умствени, финансови и времеви възможности на родителите. Имам познати, на които са им трудни задачите за втори клас. Имам и позната, която ги разбира до 12 клас, но няма време, за да се занимава с детето си. Всички тези хора ползват школи. Но не е вярно, че е задължително ходенето на школа. Необходимостта от допълнителна подготовка идва не от наредбите, а от интереса към математиката в последните години и съответно високото ниво на конкуренцията.

# 104
 • Мнения: 1 294
Никой не оспорва нуждата от допълнителна подготовка! Споменах, че ходенето на курс не е задължително и най-вече не е наложено от МОН!
Може ли да спрем с този спор кой, къде, как и защо си готви детето? Всеки сам си решава какво е удачно за неговото дете и никой не би могъл да го убеди в противното. Пък и не е необходимо.
Връщам се на прием в МГ.
Миналата година СМГ са си оповестили правилата на 23.10. Тази година някой спомена, че е разговарял с администрацията на СМГ и са му отговорили, че до 15.10 ще има обявени правила. Дали се знае, минал ли е вече педагогически съвет или не?

# 105
 • Мнения: 3 825
Скрит текст:
Моето дете също се готви без учители и школи /като изключим два лагера с доц.Кортезов/ и е от доказано добрите. Тази година, обаче, за мое успокоение /и "застраховка"/ го записах на школа, макар че нищо ново засега не научава там.
Разбира се, че е необходима допълнителна подготовка-било то вкъщи /с по-малък или по-голям контрол в зависимост от детето/, било то с учител или школа. Това е въпрос и на умствени, финансови и времеви възможности на родителите. Имам познати, на които са им трудни задачите за втори клас. Имам и позната, която ги разбира до 12 клас, но няма време, за да се занимава с детето си. Всички тези хора ползват школи. Но не е вярно, че е задължително ходенето на школа. Необходимостта от допълнителна подготовка идва не от наредбите, а от интереса към математиката в последните години и съответно високото ниво на конкуренцията.

+1

maria77bg, в интерес на истината дискусията се провокира от твоя първи коментар, че видиш ли в най- голямата конкуренция има дете, което се готви само със сборника в къщи.

Както и да е, сега чакаме правилата. Peace

# 106
 • Мнения: 1 294

Скрит текст:
maria77bg, в интерес на истината дискусията се провокира от твоя първи коментар, че видиш ли в най- голямата конкуренция има дете, което се готви само със сборника в къщи.
Скрит текст:
Не, gerka, дискусията тръгна, от твърдение на иланг-иланг, че МОН направили такива състезания за прием, че ни принуждавали да си запишем децата на курс. Казах, че никой не ни принуждава на такова нещо и историята познава такива примери. А пък за "само" и дума не е ставало. Даже обясних, че ѝ помагам.
Изядохте ме, значи, че имам различно мнение за подготовка на детето си! 100 пъти съжалих, че се обадих!

# 107
 • Мнения: 18 212
На всички ни е напрегнато в момента, нека спрем дотук

# 108
 • Мнения: 3 825
Хайде да не изопачаваме нещата и думите. Никой никого не яде. Никой не отрича подготовката в къщи, аз самата съм/я практикувам в определени моменти. Но подготовка съществува, независимо от формата и. Върни се и си прочети мненията пък тогава подскачай!
Аз приключвам темата.

# 109
 • София
 • Мнения: 2 981
Аз се изненадах, когато синът ми сподели,че има познати деца, които ходят на курс в петък в Първа частна МГ,  а в събота и неделя в СМГ... Та подготовката всеки родител различно я приема...

# 110
 • София
 • Мнения: 402
Аз се изненадах, когато синът ми сподели,че има познати деца, които ходят на курс в петък в Първа частна МГ,  а в събота и неделя в СМГ... Та подготовката всеки родител различно я приема...

Не съм от тези родители, но все пак го намирам това за съвсем-съвсем обяснимо. Това е принципът на Мечо Пух "Колкото повече - толкова повече!". Логично, ако детето е в първата десетка по състезания  - то родителят няма да подходи така, но е възможно и другото - детето да е "топ" именно поради тези "повече усилия". Има и трети вариант - детето не може да се занимава структурирано вкъщи, и родителят компенсира с повече "ходене напред-назад", където има преподаване и упражнения под контрола на педагог. Така че - варианти много, и въобще не се учудвам.

По мои наблюдения, стандартен случай на подготовка в 4-ти клас е: школа 1 път седмично + частен учитл  1 или 2 пъти седмично, + ако има школа/занимания по математика в настоящото училище + бой, глад и стригане от родителя + методът на моркова, т.е. обещаване на детето невероятни материални придобивки /при успех/ - ховърборди,PS4, куче, куче и котка, пони, двуметров дрон и т.н. Това е масовият случай, който съм наблюдавал. Следя тази истерия от 3-4 години. Друго, което винаги споделям като наблюдения - талантливите деца, които ми се открояват - те започнаха подготовака /айде не за МГ, ама по математика/ в трета група в детската градина. Примерите не са ми един и два - някакво съвпадение е - всички, които започнаха в трета група сега са талантливи млади надежди, които сами са открили, че математиката им е много-много интересна.

Последна редакция: пн, 24 окт 2016, 11:34 от Ясен Нешов

# 111
 • Пловдив
 • Мнения: 435
Аз се изненадах, когато синът ми сподели,че има познати деца, които ходят на курс в петък в Първа частна МГ,  а в събота и неделя в СМГ... Та подготовката всеки родител различно я приема...

Има и трети вариант - детето не може да се занимава структурирано вкъщи, и родителят компенсира с повече "ходене напред-назад", където има преподаване и упражнения под контрола на педагог. Така че - варианти много, и въобще не се учудвам.

Най-вероятно е това.

Според мен комбинацията курс (школа) + частен учител е по-вероятен вариант за топ постиженията.

Не смятам, че има нещо лошо в това. Всеки родител познава детето си, възможностите му и в крайна сметка целите са различни. Някои целят да влязат в МГ, други искат да са от първите в града/страната, трети гонят международни призови места.

# 112
 • Мнения: 5 022
А как стои въпросът за приема в математически паралелки след 4 клас в СУ .. Те трябва ли да се подчиняват на тази наредба? Не съм на ясно, а в училището са свалили старите условия за прием, т.е да разбирам, че ще ги сменят  newsm78

# 113
 • Мнения: 11 724
А как стои въпросът за приема в математически паралелки след 4 клас в СУ .. Те трябва ли да се подчиняват на тази наредба? Не съм на ясно, а в училището са свалили старите условия за прием, т.е да разбирам, че ще ги сменят  newsm78

На този текст със сигурност не:
Чл. 73. (1) Право на участие в приема в V клас в профилирани гимназии с профил „Математически“ или „Природни науки“ имат ученици, които успешно за завършили началния етап на основно образование, явили са се на националното външно оценяване в IV клас и са участвали в олимпиада по математика на областно ниво и в две математически състезания, включени в календара на МОН.
Но на самата наредба, доколкото тя регламентира приема изобщо - със сигурност. Просто трябва да се намери текстът, който засяга СУ.

# 114
 • По света и У нас
 • Мнения: 1 376
ПМГ Враца също са публикували техният регламент.

И вече имат предложение за курс за подготовка, но също така са посочили и програматата, която ще обхваща курса и на кои точно дати ще се провежда - http://pmg-vratsa.org/index.php/2014-04-08-19-03-51/iv/423-za-va … hti-petoklasnitzi

# 115
 • най-шареното място
 • Мнения: 7 861
Тези дни говорих с майка на кандидат за подоготовката. Има много варианти, но най-добре е родителят да има идея какво е нивото и кои са силните страни на детето още преди началото на 4-ти клас. Може да се ходи на школа и 1-2 учители, но може да мине и без учители, и дори без школа. Зависи какво е нивото на детето, но не само като математик, а и като психика.

Като цяло школите се грижат само за задачите, а за много деца това е недостатъчно. Освен това някои деца могат да се готвят вкъщи /почти/ сами, други не са достатъчно организирани на тази възраст и задаването на ритъм от школа или учител е безценно. Има и деца, които са добри като решаване на задачи, но организацията им е непосилна битка. Тогава и две школи съм виждала да се включват /или двама учителя/ за да се натрупа критична маса решени задачи.

Има и още нещо, което мисля, че лесно се пропуска -  ако целта е класиране, топ постиженията са бонус, а не цел. Затова познаването на детето и неовладяните страни на подготовката са ключови за оптимален резултат с минимално натоварване. Ако е важно за родителите разбира се. Няма смисъл да се гонят топ резултати, ако детето не ги постига с приеливо ниво на натоварване, а и без това се класира.

# 116
 • Мнения: 942
и мен ме вълнува, освен приема в смг/пмг, и приема в су с мат... това обаче май не може да го обсъждаме тук или да го включим и него, дидева  newsm78

# 117
 • Мнения: 1 294
Тази наредба не регламентира прием в СУ с мат. Т.е. т.нар. СУ с мат са обикновени училища с разширено изучаване на математика. Те сами могат да си определят този прием. За София такива са само 125-то и 107-мо. Всички останали са с 1-2 часа ЗИП математика и вече се пишат математически. Но явно поради големия наплив към математическите паралелки много училища правят такива, за да станат иновативни. Дори нашето езиково училище от другата година е решило да пуска такава паралелка. Колко са успешни такива паралелки е друг въпрос. Вместо да измислят начин как да има и добри езикови прогимназии.

# 118
# 119
# 120
 • Мнения: 58
От сигурен източник разбрах, че МГ Варна всеки момент очаква да разрешат приема на още една (трета) паралелка след четвърти клас:)

# 121
 • Мнения: 11 724
И ПМГ - Габрово са пуснали първоначална информация.
Скрит текст:
СЪОБЩЕНИЕ
 
За прием на ученици в V клас
в Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово
за учебната 2017-2018 година
 
    Съгласно чл. 38, ал. 3 от ЗПУО Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово осъществява обучение в прогимназиален етап V-VII клас чрез държавен план-прием.
 
    Приемът се извършва след завършен начален етап на основна степен на образование и се утвърждава от началника на РУО – Габрово в срок до 30 март 2017 година.
 
    Право на участие в приема в V клас имат ученици, които успешно са завършили началния етап на основно образование, явили се на Националното външно оценяване в IV клас и са участвали в Областния кръг на олимпиадата по математика и в две от математическите състезания, включени в календара на МОН, както следва:
 
-  Пролетни математически състезания – 01 април 2017г;
-  Математическо състезание „Европейско кенгуру“, областен кръг – 18.03.2017г;
-  Математическо състезание „Питагор“ – 14 май 2017г;
-  Математическо състезание „Откриване на млади таланти“ – 17 юни 2017г

Регламентът за прием на ученици в V клас в Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово за учебната 2017-2018 година ще бъде обявен до 25.11.2016г. в сайта на гимназията.

# 122
 • По света и У нас
 • Мнения: 1 376
ПМГ Сливен

# 123
 • Мнения: 5 022
A това състезание "Откриване на млади таланти" като са го наслагали във всички МГ/ПМГ, дали ще организират провеждането му по места или ще се наложи целокупните желаещи да се явят в София  Crazy

# 124
 • По света и У нас
 • Мнения: 1 376
Не във всички публикувани регламенти до сега, но поне в част от тях пише, че ще се провежда на място  Peace
Справка МГ Ямбол и ПМГ Бургас  Wink

# 125
 • София
 • Мнения: 4 337
А СМГ няма ли да обявят вече някакъв регламент  newsm78.

# 126
# 127
 • По света и У нас
 • Мнения: 1 376
ПМГ Димитровград

ПМГ Перник

ПМГ Силистра

ПМГ Стара Загора

Последна редакция: пт, 25 ное 2016, 08:24 от lucyl30