Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Проблемно забременяване
Консултативна тема за асистирана репродукция
1-105 от 105 отговора


Мнения: 51
Основан през октомври 2012 г, Виена Ин Витро Център е най-модерният и иновативен инвитро център в България. Негов медицински директор и създател е проф. Хайнц Щромер, който оглавява не само най-успешния инвитро център в Австрия – Kinderwunschzentrum, но и центрове в Полша, Словакия и Румъния.

Богатият международен опит и високата квалификация на д-р Сенкова и д-р Станулов допринасят за правилното диагностициране и изграждането на адекватен план на лечение, съобразен с индивидуалния начин на живот. Един от основните приоритети е пациентът да бъде напълно информиран както за методите на лечение и техните специфики, така и за реалните шансове за постигане на желаната бременност. От особено голямо значение е пациентът да има достатъчно време да направи своя избор за себе си. Получаването на отговор на всеки един възникнал въпрос дава възможност да се стигне до най-правилното решение, което екипът на Виена Ин Витро Център

ще уважи. Високо се ценят личното време и ангажиментите на пациента, поради което времето за чакане е сведено до минимум, понижавайки значително нивата на стрес и напрежение. Елиминирането на излишни рискове като многоплодна бременност е главна цел, заради която се трансферират един или два ембриона на ден 5-ти, стадий бластоцист. Именно следването на утвърдени световни практики и тенденции в асистираната репродукция допринасят за високата успеваемост на Виена Ин Витро Център.

Виена Ин Витро Център се намира в "Токуда болница София", която вече е част от Acibadem City Clinic, най-голямата здравна структура в България, състояща се от 4 болници. Пациентите могат да разчитат на високо качество на здравните услуги, предлагани както от всяко едно отделение, така и от мрежата от партньори, които са сред най-добрите специалисти в областта, в която практикуват. Усещането за сигурност и обгрижване в най-модерната многопрофилна болница в България съвместно с Виена Ин Витро Център, както и  непрекъснатото усъвършенстване на теоретичните познания и практическите умения на силно мотивиран и амбициозен екип, са гаранция за успешно лечение. По този начин пациентите получават най-високия стандарт на медицински услуги, предлагани на територията на нашата страна.

На вашите въпроси, свързани с асистираната репродукция, ще отговарят специалистите:

   Проф. д-р Хайнц Щромер е основател на Виена Ин Витро Център; специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина.
През 1990 г. се дипломира като лекар по медицина. Създава инвитро сектор в Клиниката по акушерство и гинекология на Обединената университетска болница на Виена. През 1998 г. придобива специалност по акушерство и гинекология. Основава специализирана клиника за консултации на пациентки с многоплодна бременност. Реализира първата бременност след микроманипулационна техника чрез лазер при инвитро процедура. От 1999 г. е хабилитиран професор по акушерство и гинекология с тема „Влияние на различните фактори при лечение на стерилитета чрез инвитро процедури“.
През юни 2000 г., заедно с проф. д-р Андреас Обруца, основават инвитро клиника Kinderwunschzentrum Goldenes Kreuz във Виена , а през 2003 г. двамата основават Австрийската IVF Асоциация. Разработва софтуерните програми “Elia MED”, “Puredoc” и “QuinniPro” за документация и качествен контрол при инвитро лечение. QuinniPro е внедрена в много европейски IVF центрове, както и във "Виена Ин Витро Център". Автор е на редица публикации и лекции в областта на репродукцията и контрацепцията.


   Д-р Ралица Сенкова е специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина.
През 2004 г. завършва Медицински университет – София. През 2011 г. придобива специалност по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина. От 2008 до 2011 г. работи в САГБАЛ „Шейново“, а от 2011 г. е част от екипа на ДКЦ „Асцендент“ – София. През 2012 г. преминава обучение в областта на стерилитета и репродуктивните технологии в Kinderwunschzentrum Goldenes Kreuz под ръководството на проф. д-р Хайнц Щромер и проф. д-р Обруца. Преминала е специализации в Палермо, Маастрихт, Есен. Позитивното отношение и индивидуалният подход на д-р Сенкова представят „насочената към пациента“ медицинска грижа на "Виена Ин Витро Център".


   Д-р Георги Станулов е специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина.
През 2005 г. завършва Медицински университет – София. През 2015 г. придобива специалност в Университетската болница в Alexandroupolis. Положил е изпит за сертифициране към Hellenic Society for Colposcopy and Cervical Pathology.
През 2013-2015 г. е част от екипа на инвитро център към Университетската болница в Alexandroupolis. Под ръководството на Професор G.Galazios се развива като отличен специалист по асистирана репродукция.
През 2015-2016 г. е част от екипа на Професор K.Nicolaides в Harris Birthright Research Centre London UK. Сертифициран е от Fetal Medicine Foundation.


Правила на темата

Тази тема е от типа “Виртуален кабинет”. Не е предназначена за създаване на дискусии, а е консултативна тема от вида "Въпрос от потребител – Отговор от специалист".
За да бъде максимално полезна и добре организирана и да бъде улеснен специалистът, който ще отговаря на Вашите въпроси, както и с оглед получаване на по-бърз и точен отговор, молим да спазвате следните правила:

- въпросите следва да бъдат зададени максимално ясно и с възможно най-подробно описание на проблема

- въпросите следва да съответстват на областта на компетентност на специалистите в темата

- не отговаряйте на въпроси, зададени от други потребители – темата не е дискусионна



Информацията, предоставяна в тази тема, не може да замени посещението при лекар, поставянето на конкретна професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Процесът на разпознаване и диагностициране на заболявания, състояния или симптоми е комплексен и не може да бъде изчерпан посредством неприсъствена комуникация между лекар и пациент. В тази връзка, предоставяните мнения и консултации в темата отразяват единствено предположения на специалиста, базирани на обема информация, предоставена им от потребителите, и те не следва да се възприемат като поставяне на диагноза и назначаване на лечение.

Отговор на Вашите въпроси може да очаквате в рамките на 3 до 5 работни дни.
Темата не е предназначена за диагностициране и реакция на спешни състояния.
В случай че имате притеснения относно спешно здравословно състояние, моля, потърсете съдействие от личния лекар или на телефон 112.

При желание всеки потребител е свободен да се допита и до останалите потребители по даден проблем и/или да предизвика дискусия, публикувайки отделна тема в тази група – въпреки че въпросът му би повторил вече зададения тук, това няма да се счита за нарушение на Правилата за ползването на сайта.



На 27 януари 2017 г. в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски", гр. Кърджали, между 11 и 15ч. Д-р Станулов ще консултира безплатно двойки с репродуктивни проблеми.
« Последна редакция: пт, 20 яну 2017, 14:27 от Адри́ »
Цитирай


Мнения: 257
Здравейте,
На 38 г. съм с цикъл на 28 дни и доказана овулация. Понякога задържам фоликули, но се изчистват, без да стават кисти.
 Реагирам слабо на стимулация и поставената диагноза е "заспали" яйчници. Последно след 9 дни Фостимон 450 и един ден Менопур 450 от 4 фоликула излезе една годна яйцеклетка.
 На трети ден ФСХ ми е 12.78 при норми 3.5-12.5, ЛХ е 5.82 /2.4-12.6/, естрадиол: 23.17 / 12.5-166/.
От години пролактинът ми е на или над горна граница: последно 538 при норма 102-496. ТСХ: 2.21, ТАТ, МАТ, ФС3и ФТ4 са в норми.
Какви препоръки ще ми дадете за активизиране на яйчниците?
Цитирай


Мнения: 51
   Здравейте GERy@K,
за съжаление понякога пациентките не отговарят оптимално на приложената стимулация. Факторите за това са няколко: възраст, хормонален профил, генетични особености и др.
  При пациентки с изчерпващ се яйчников резерв (такива с по-напреднала възраст и/или повишено FSH) имаме и още един допълнителен проблем: Селекцията на доминантен фоликул става твърде рано. В резултат на това един или няколко от фоликулите започват да се развиват осезаемо по-бързо от останалите.  Този или тези фоликули се „откъсват“ от групичката на останалите нарастващи фоликули и налагат да се тригерира в момент, когато болшинството от фоликулите не са с достатъчен размер. Съответно при пункцията от много фоликули не се вадят яйцеклетки или се вадят незрели такива.
  Какво може да се направи?
  Хипотетично ако подтиснем всички антрални фоликули преди и в началото на цикъла (например с естроген, GnRH антагонист и др.), те ще имат равнопоставен старт. Шансът един да започне да се развива значително по-бързо от останалите се намалява. Шансът при тригерирането да имаме повече фоликули с достатъчен размер, от които да извадим зрели яйцеклетки се увеличава. На тази теория се основава прилагането на Еstrogen primed antagonist protocol наричан понякога patch протокол.
  На въпроса ви какви пропоръки бих ви дал за да активизирате яйчниците си, вероятно очаквате да ви посъветвам относно vit D3, DHEA, антиоксиданти, билки, мултивитамини и т.н хранителни добавки. Не че и те не са важни, но на ваше място по-скоро бих се замислил, как да деактивизирам яйчниците непосредствено преди започването на стимулация. Целта на което е от няколко фоликула ( 4 фоликула на 38 и с FSH 12,78 съвсем не е лош отговор) да се извадят няколко зрели яйцеклетки.
     Надявам се ме разбирате. По скоро за мен е важно да се увеличи количеството на добитите при пункция зрели яйцеклетки, а не количеството на фоликулите.
С най-добри пожелания. 
Д-р Г.Станулов
Цитирай


Мнения: 2
Здравейте!
Ще се радвам ако получа отговор от Вас!
При мен историята е, че на 26г. откриха, че яйчниците ми са спрели да функционират и от близо 2 години вече се боря със стимулация (хапчета и инжекции), за да може да се извади каквото може. За 1 година успяха да ми извадят 3 фоликула, като 2 от тях се пребориха и стигнаха до трансфер, като преди това бяха замразени. След трансфера започна "пазенето" на леглото 10 дни. Бих си и хориомон през 3 дни по една инжекция. На 10-тия ден си направих уринен тест, който беше с втора малко по-бледа чертичка, но казаха, че може да се е повлиял от хормона и да си направя кръвен тест. На следващия ден си направих и ЧХГ беше 83. Спрях инжекциите и след 4 дни ЧХГ беше 55. Доктора ме накара да направя още един след 2 дни и беше се покачил на 59, но на следващия ден получих много слабо зацапване..кафеникаво и много се уплаших. След два дни, когато отидох на преглед ми казаха, че съм направила спонтанен аборт и за това получавам зацапването. Видях си малката "точица" на ехографа, която "изпадаше" от матката. По думите на доктора се е отделило от матката и да спра всички хормони (естрофем, утрогестан, фолиева киселина), които взимах до момента, за да може да ми дойде цикъла и да се изчистя. На другия ден обаче въпросното зацапване ми спря и сега идват редица въпроси...възможно ли е да не е "изпаднало" и да се е задържало, въпреки че беше в долната част на матката...Видя се една черна точица, която била околоплодния сака. Чудя се дали това е можело да са двете ми ембриончета, дали едното не е останало и още да не се е виждало...и дали на 19ти ден след трансфер може да се определи, че са и двете.. Не е ли твърде рано и каква може да е причината довела до този спонтанен аборт?! Просто бях в шок и всички тези въпроси не успях да ги задам на доктора в онзи момент.
Цитирай


Мнения: 3
Здравейте!

На 39 години съм. Имам редовен цикъл и редовна овулация, удостоверена с ултразвук – обикновено на десен яйчник. Хормоналните изследвания са в норма.

Направиха ми лапароскопия за отстраняване на кистата и проверка проходимостта на тръбите. Лявата ми тръба е непроходима. Дясната е проходима, но е дълга над 20 см и по време на лапароскопията е образувала колена при пускането на цветна течност под налягане.

Партньорът ми си направи спермограма – проблемът е ниски стойности на сперматозоидите с нормална морфология – само 10%, а концентрацията е гранична – 15 млн/мл, вискозитет – също граничен (2). Той е на 45 години.

Не знам дали е грешка това, че оставихме непроходимата тръба по мое настояване. Разбирам, че има риск от инфекции. Друг фактор, който ме притеснява, е дали при евентуално естествено забременяване с по-дълга тръба няма по-висок риск от извънматочна бременност. И трето, имам хроничен тонзилит и стафилококи в носоглътката и около сливиците, които не се излекуваха нито с антибиотици, нито с други средства – чух лекар от МД да обяснява, че подобни инфекции могат да се пренесат на плода и също представляват риск.

Струва ми се, че трябва да пристъпя директно към IVF, ISCI или IMSI, без инсеминации, поради дългата ми тръба и неговите недобри спермографски резултати. Какво бихте ме посъветвали вие?

Благодаря още веднъж!
« Последна редакция: пн, 14 ное 2016, 21:48 от Seeker_girl »
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте скъпа veseli4kata,
какво точно се е случило след трансфера, може да ви обясни само и единствено вашият лекуващ лекар. Все пак той е изцяло запознат с вашата терапия, както и единственият, който ви е преглеждал.
      Аз мога да ви дам само някои данни, относно изследванията, които правим в началните фази на бременността.
Choriomon е 5000IU βhCG, с други думи ЧХГ. Рутинните тестове, не могат да го разграничат от този, който се образува по време на бременност.
  При нормално развиваща се бременност, нивото на ЧХГ се удвоява на всеки 48 часа. Ако нивото на ЧХГ се намалява, по принцип се смята, че развитието на бременността е спряло.
  Гестационен сак се вижда обикновено при нива на ЧХГ над 1000 IU.
  Причините за спонтанен аборт са много и различни. Най-честите са проблем с хромозомите на ембриона, това е начин, чрез който природата се освобождава от увредените ембриони. По-рядко имаме проблем с кръвосъсирването, т.нар тромбофилия при майката. Причина могат да са също хормонални проблеми, например недостатъчност на лутеалната фаза и др. Понякога спонтанни аборт настъпват при субмукозни миоми или полипи на матката. Има и множество други по-редки причини за спонтанните аборти.
  С най-добри пожелания. Надявам се поне отчасти да съм ви бил полезен.
  Д-р Г.Станулов
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте Seeker_girl,
при всички методи за асистирана репродукция има повишен риск от извънматочна бременност. Тя е особено повишена обаче при труднопроходими маточни тръби. Това, че сте имали овулация предимно от дясно, съвсем не значи, че винаги ще е така. Като се съчетаят тези проблеми с ниския процент успеваемост на инсеминациите по принцип и най-вече с вашата възраст – смятам, че може би по-удачният вариант е директно да се премине към IVF. При тази спермограма не смятам, че се налага ICSI. Вариантът инсеминация при овулация от дясно (което може и да не се случи), ми се струва относително по-рискован и по-отлагащ нещата във времето.
   Ако тръбата е просто непроходима, но не е хидросалпингс, не смятам, че е грешка да се остави. Напротив хирургическа намеса може да засегне колатералното кръвообращение и оттам до известна степен функцията на яйчника.
   Бактерията, която имате в носоглътката надявам се не е β хемолитичен стрептокок, защото това е проблем.
С най-добри пожелания.
Д-р Г.Станулов
Цитирай


Мнения: 9
Здравейте
На 42 години съм и от близо 7 се опитваме за бебе без успех.
През 2009 година имах 1 спонтанен аборт в 5 седмица. През 2010 година забременях отново нормално. Бебето се оказа със синдром на Даун. Абортирах в 17 седмица. През 2012 имах спонтанен аборт в 8седмица,не се наложи кюртаж
През 2013,имах кухо яйце. Падна само в 9 седмица
През 2014 беше първия ми опит Инвитро с Иски. Извадиха ми 11 яйцеклетки, от тях само 2 ембриона бяха годни. Сложиха ми 1 ембрион на свежо, другия го замрази ха. Тогава имах полип на матката и 1ия ембрион не се хвана. Махнаха ми полипа чрез амбулаторна хистероскопия и сложиха 2я ембрион. Не се хвана. И двата бяха на 3 дни, качество B
2015  година : втори опит Инвитро. От лекарствата ми се появява отново полип. Изваждат ми 7 яйцеклетки, 5 се оплождат, стават само 2 ;качество B и C. Замръзвят ги. Махат ми полипа хирургично. Октомври 2015 ми ги поставят. Пак не се получава
2016 месец февруари :3 опит инвитро. 11 яйцеклетки извадени, 5 оплодени, 3 ембриона (2 качество B; 1:С).Слагат ми 2 на свежо, третия умира. Пак няма късмет.
Губя надежда и не искам да мисля за деца...
Май 2016,забременях нормално.В 11 седмица по време на екограф се оказва, че бебето няма сърдечен ритъм. Спряло да  се развива на 7 седмица. Оказва се, че имам миома intramural 17 mm.
Също така бих искала да ви информирам, че имам инсулинова резистентност (контролирам я с метформин от 3 години)  и хипотироидизъм (пия ЛТироксин). През последната бременност ТСХ ми беше в границите (0.98).
Направих наскоро изследвания за АМХ (излезе ми 1.9).,кариотип на мъжа ми и на мен-излязоха нормален генотип. През ноември повторих всичките хормон. изследвания. Бяха в нормата. Единствено МАТ антителата ми излязоха завишени (158 при реф ст. <34).Правила съм си и изследванията за антинуклеарни и антифосфолипидни антитела. В нормата са. Правих си също и изследвания за хиперкуагулация и също са нормални.
Къде мислите е проблема? Необходимо ли е и да си изследвам natural killers cells?
Това е нашата история... Ще чакам да ме посъветвате за най-добрият вариант за нас.
Цитирай


Мнения: 51
  Здравейте Miraida,
  благодаря ви за въпроса.
  Изключително обнадеждаващо е, че независимо от възрастта ви – нивото на АМН е отлично. Фактът, че в рамките на тази година имате спонтанна бременност и 11 яйцеклетки при процедура също говори за относително запазен яйчников резерв. Съветвам ви да не губите кураж!
  Неприятното е, че имате толкова много неразвиващи се бременности. Това, съчетано с възрастта ви – прави прогнозата много неблагоприятна. Шансът за нормално протичаща бременност е значително намален. Не губете надежда – шанс макар и малък има.
  Съветвам ви да изследвате не само NK клетките, но и един пълен репродуктивен имунофенотип. Едва ли проблемът е там, но такова изследване трябва да се направи.
  В изследванията, за хиперкоагулация, които цитирате предполагам са включени и генетични изследвания за тромбофилия?
  Относно това, къде е проблема. В момента най-големия ви проблем е възрастта. За съжаление въпреки, че хормонално нещата са относително добре, при жени на вашата възраст голяма част от яйцеклетките е с увреден генетичен материал.
  Несъмнено имате нужда от проследяване от ендокринолог, вероятно и от консултация с клиничен имунолог.
  Надявам се че поне отчасти съм била полезна.
  Д-р Ралица Сенкова
Цитирай


Мнения: 37
Здравейте,

През 2014г забременях непланирано и направих спонтанен аборт в 7ма г.с., имаше плоден сак с ембрион, който без да има отлепване или друга видима причина се изхвърли от организма, не се наложи абразио. Година по-късно започнахме опити за бебе, но до сега без успех. През това време няколко пъти се случи така, че усещах ясно симптоми на бременност, но с незначително или дори никакво закъснение си ми идваше цикъла. Нямам положителни тестове, така че допускам и че е възможно да съм се заблудила.
В момента съм на 31г, имам овулация, цикъла ми е сравнително кратък 25-26 дни, в редки случаи 29-30 дни.
Това са изследванията, които сме направили до сега:

TSH         2,53  (0,5-3,6)
FSH         7,5    (3.5-12.5)
LH           6,3    (2.4-12.6)
S-DHEAS  4,2    (4,0-9,0)
SHBG       54     (19-101)
Testosteron 0,7  (0,4-2)
Prolaktin    377  (50-500)
AMH         2,2
Estradiol   124   (12,5-166)
Progesteron 52,5 (7-80)

Генетично изследване за тромбофилия- без отклонения
Антифосфолипидни антитела - в норма
HSG- проходими тръби
Обща спермограма (без морфология) - нормоспермия, с леко отклонение на един показател:
S-PROG   0,2  (0,3-1,8)

Пролактина е проследяван няколко пъти, беше или близо до горна граница, или завишен. При едно от изследванията (може би инцидентно) се оказа доста завишен 56,28 (3,0-23,5), също и андрогените бяха  завишени, но след кратко лечение с Бромокриптин и известно време след спиране на лечението стойностите на пролактина и андрогените последно са тези, които съм посочила. Прогестерона също беше по-нисък в предишното изследване 8,27 (1,7-27).

Към момента планираме стимулации в комбинация с инсеминация. Бихте ли ме посъветвали дали е необходимо да направя още някакви изследвания преди да пристъпим към стимулации и инсеминации?
Ако е необходимо да направя още имунологични изследвания бихте ли посочили кои показатели е добре да изследвам?

Благодаря предварително за отговора.
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте Lina_01,
  по принцип наличието на един спонтанен аборт не е показание за извършване на допълнителни изследвания. Това е така, защото в голям процент от случаите причината е в хромозомни аномалии и шансът за нормална бременност след това реално не се променя. Не че е грешка да се направят допълнителни изследвания, понякога при тях се откриват проблеми. Просто не е cost effective и касите в доста европейски страни не покриват тези изследвания.
  Чудесно е, че сте направили изследвания за тромбофилия (и те са в норма), нивата на TSH и Пролактин също са важни.
  Допълнително бихте могли да направите изследване на репродуктивен имунофенотип (T-, Th-, Ts/c-, B-, NK, NKT, Тact., NK act), както и кариотип. Надявам се разбирате, че шансът да се открие проблем при тези изследвания не е голям.
  Според мен има значителна вероятност да имате т.нар недостатъчност на лутеалната фаза (поради краткия ви цикъл и нивата на Прогестерон). При положение, че обмисляте да правите стимулация последвана от инсеминация, този проблем с голяма степен на вероятност ще бъде отстранен, понеже след стимулация обикновено суплементираме с Прогестерон.
  Да продължите със стимулация+инсеминация+лутеална подкрепа според мен е логична и правилна стъпка, особено с оглед на това, че спермограмата не е оптимална.
  Бих ви посъветвал, да не се отчайвате от относително ниския процент успеваемост при инсеминация и ако се наложи да опитате няколко пъти.
  Пожелавам ви успех!
  С най-добри пожелания
  доктор Георги Станулов
Цитирай


Мнения: 34
Здравейте опитваме да забременея от 3 години в момента съм на 38г. направихме първичните изследвания хормони за мен ,цветна снимка и спермограма за партньора миналата година бяха нормални  и напълно проходими тръби.Тази година пробвахме два пъти стимулация за инсеминация с менопур 75 ,първата се провали заради сбъркани изследвания на партньора виросулогията а при втората аз не реагирах на стимулацията.Препоръчаха ми да изследвам АМХ и ФСХ в първия цикъл след стимулацията и стойностите бяха АМХ 0,16 а ФСХ 40,28.След един цикъл пуснах пак ФСХ 20,28 но за съжаление от три месеца нямам цикъл и ФСХ то изследвано преди дни е 53,94.Диагнозата която ми поставят е преждевременна яйчникова недостатъчност.Въпроса ми е какво следва да направя от тук нататък имам ли някакъв шанс да забременея с моя яйцеклетка,защото ме насочват към донорска.
Цитирай


Мнения: 144
Здравейте. Имам вторична аменорея в следствие на драстично понижаване на теглото. След 8 години и възстановено тегло все още нямам МЦ. Предписвани ми са Дуфастон,Ясмин, но след като спра приема им МЦ изчезва. На ехограф лекаря видя,че матката и яйчниците ми са силно умалени. Предстои ми повторно вземане на кръв и изследване на хормони.
В случаи като моя ще имам ли пролеми при забременяване в бъдеще и как стои въпросът със забременяване и аменорея (Ако пия Ясмин ми идва,но е противозачатъчно следователно не може да се забременее). Благодаря
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте, лили 78,
предполагам сте наясно, че такава сериозна диагноза като изчерпан яйчников резерв не може да се постави по Интернет. Всички изследвания, обаче сочат, че вероятно колегите са напълно прави и шансът ви да забременеете по друг начин освен с донорска яйцеклетка е изключително, изключително малък, ако въобще съществува.
Съжалявам за неприятните новини.
Д-р Р.Сенкова
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте. Имам вторична аменорея в следствие на драстично понижаване на теглото. След 8 години и възстановено тегло все още нямам МЦ. Предписвани ми са Дуфастон,Ясмин, но след като спра приема им МЦ изчезва. На ехограф лекаря видя,че матката и яйчниците ми са силно умалени. Предстои ми повторно вземане на кръв и изследване на хормони.
В случаи като моя ще имам ли пролеми при забременяване в бъдеще и как стои въпросът със забременяване и аменорея (Ако пия Ясмин ми идва,но е противозачатъчно следователно не може да се забременее). Благодаря

Скъпа N!A,
важно за оценка на състоянието ви са нивата на FSH,LH,E2 и АМН. Пишете, че теглото ви е възстановено, но в момента колко е вашият BMI? От колко време сте с възстановено тегло? На колко години сте и на какво се дължи драстичното понижение  на теглото (от ника ви предполагам че е Anorexia Nervosa, но все пак)? Това са важни въпроси, без които не може да се придобие и бегла представа за състоянието ви.
Изключително важно е как протича лечението на основното заболяване довело до тази драстична загуба на тегло.
Д-р Р.Сенкова
Цитирай


Мнения: 34
Благодаря Д-р Сенкова за отговора знам ,че такава диагноза не се поставя по интернет но вашите колеги ми я поставиха по телефона на база резултатите ми от изследванията което ми се струва странно,затова се обърнах и към Вас.
Цитирай


Мнения: 51
Наближава традиционният ни Ден на отворените врати, който ще се състои на 1 декември. Заповядайте на 9 етаж в Токуда Болница София от 17ч до 19ч, без да е нужно предварително да записвате час! Ще имате възможността както да разгледате Виена Ин Витро Център, така и да получите безплатна консултация с д-р Станулов.

Не се колебайте и ни посетете!
Ние Ви очакваме!

http://www.vienna-ivf.com/in-vitro/novini/den_na_otvorenite_vrati/ 
Цитирай


Мнения: 561
Здравейте. На 30 години съм. Имам една успешна инвитро бременност, поради ендометриоза. На практика нямах видими причини за стерилитет, което ми дава шанс и за нормално зачеване. В момента пия противозачатъчни Ясмин. Тъй като вече се минаха 2 години от секциото искам да възобновя естествените опити за забременяване.
Въпросът ми е: редно ли е да спра противозачатъчните и да обновя опитите за забременяване още същия месец?
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте ALMIRRA,
по принцип довършвате си месеца с противозачатъчни и ги спирате, както е по схема. След това идва месечния ви цикъл, след което започвате с опитите.
Както предполагам знаете един от най-добрите „методи” за повлияване на ендометриозата е бременността, така че реално има шанс за зачеване. Пожелавам ви успешно бебеправене! Smile
Д-р Георги Станулов
Цитирай

София

Мнения: 19
Здравейте,

Ще съм благодарна за становище за тези резултати.

На 34 съм, не сме правили опити за бебе, но го планирахме и междувременно през февруари тази година ми поставиха диагноза Хашимото.
Човек не се готви усилено за трудности, не очаква, че ще му се случи нещо подобно, или че може да прилича и по това на майка си (въобще не съм мислила за това, но майка ми рано влезе в менопауза... Рано, но все пак не под 45, а мен самата е родила късно, на 37 г.).

Съответно като разбрах за Хашимотото промених доста режима на хранене и започнах терапия за понижаване на ТСХ, излязоха и някои дефицити - вит. Б12, за вит. Д не съм сигурна, понеже мисля, че когато го изследвах, приемах добавка (вярно, само 1000, но все пак), дефицит и на цинк, мед... И от няколко месеца приемам различни добавки - Омега-3, селен, вит. Д, вит. Б12, адаптогени (заради нисък кортизол), цинк, мед, ензими... И разбира се, и Т4 и Т3.

Та по същество - покрай всички други изследвания си самоназначих и изследвания на половите хормони, за всеки случай, уж без притеснения. МЦ е редовен, ако и да е по-кратък - 5 дни вместо обичайните 7, и по-оскъден; гинекологът ми не обърна внимание върху тази информация, нито ме консултира кои хормони да изследвам, когато през 2015 г. бях на профилактичен преглед. Мнението му беше, че щом нямам симптоми, няма нужда да се изследвам.

Както и да е. Резултатите са следните (правени са в една и съща лаборатория - в Цибалаб, но референтните стойности на прогестерона се различават при двете изследвания):

Първо изследване - м. септември, ден 3 от МЦ, с щитовидни хормони:
Пролактин   207.60 mlU/l     реф. ст.   127-637
LH               7.28 lU/l            реф. ст.    2.4-12.6
FSH             14.48 lU/l          реф. ст.   3.5-12.5
Естрадиол    383.80 pmol/l    реф. ст.   46-607
Прогестерон 3.31 nmol/l        реф. ст.   0.18-2.84

TSH               5.020 mlU/l      реф. ст.   0.27-4.20 - този резултат ме притеснява много по-малко от АМХ и инхибин...
FT3               4.18 pmol/l       реф. ст.    3.10-6.80
FT4               19.35 pmol/l    реф. ст.    12.00-22.00

Второ изследване - края на м. ноември, ден 3 от МЦ, с включени инхибин Б и АМХ, чийто резултати излязоха чак днес:
Пролактин   182.00 mlU/l      реф. ст.   127-637
LH               3.79 lU/l           реф. ст.    2.4-12.6
FSH             6.55 lU/l            реф. ст.    3.5-12.5
Естрадиол    856.40 pmol/l    реф. ст.    46-607
Прогестерон 0.675 nmol/l     реф. ст.    0.18-2.84

АМХ             1.08 ng/ml        реф. ст.    1.00-6.80
Инхибин Б    4.37 pg/ml        реф. ст.    40-200

Отделно в края на октомври - изследвания на щитовидните хормони, но в друга лаборатория и ТСХ все още е високо, но другите са се влошили повече. Както и да е, за тях действам със синтетичните хормони - през юни ТСХ беше под 2, после отново скочи, но се надявам да успея да го сваля под 2. Сложих ги за по-подробен контекст.

TSH               5.41 mlU/l        реф. ст.   0.27-4.20
FT3               3.2 pmol/l        реф. ст.   3.10-6.80
FT4               16.49 pmol/l     реф. ст.    12.00-22.00
ТАТ               224.8 IU/ml      реф. ст.    до 115
МАТ              235.1 IU/ml      реф. ст.    до 34


Но както преди това притеснението беше Хашимотото, сега вече с тези резултати на половите хормони и особено на АМХ и инхибин... просто не зная какво мога да очаквам реално...

Записах час при гинеколог, но е чак след 3 седмици.

Питам се възможно ли е да се забременее при подобни резултати, нормално или ин витро или някак? И се страхувам от отговора...

Благодаря!
Цитирай


Мнения: 51
  Здравейте скъпа Maria.vasss,
започваме от края – не се страхувайте от отговора: при тези резултатаи е възможно да се забременее, дори и спонтанно. Виждал съм жени да забременяват спонтанно при всякакви резултати – напук на всичко, а при вас нещата изглеждат относително добре.
   Въпросът, е че поставяте акцент на щитовидната жлеза. За мен обаче е по-важно какво е състоянието на тръбите ви, какво се вижда на ултразвук 2-4 ден, как е спермограмата?
  Факт е, че трябва да се оптимизират хормоните на щитовидната жлеза, за което не се съмнявам - ще се погрижи ендокринологът ви.
  АМН 1,08 говори за относително запазен яйчников резерв, ако това се потвърди и при преброяване на антралните фоликули – положението е оптимистично.
  Пишете, че засега не сте правили опити – Може би е добра идея да започнете (веднага щом се оптимизират щитовидните хормони). В началото спонтанно, а ако се открие някакъв проблем и с помощта на асистираната репродукция.
  И така: Не се притеснявайте. Консултирайте се със специалист по репродуктивна медицина, както сте планирала. Явно ще се наложат допълнителни изследвания : спермограма, ултразвук, може би HSG. Когато получите зелена светлина от ендокринолога и гинеколога си – започнете с опитите. Мислете позитивно и не се съмнявам, че нещата ще се получат, по един или друг начин.
С най-добри пожелания
доктор Георги Станулов

Надявам се, че поне някоя от т.нар добавки, които приемате съдържа фолиева киселина?
Цитирай


Мнения: 561
Здравейте отново. Бих искала да попитам дали хроничния небактериален простатит разваля качеството на семенната течност? И дали влияе негативно на половия живот?
Цитирай

София

Мнения: 19
Здравейте, д-р Станулов,

Благодаря Ви за отговора! Звучи много насърчаващо  Praynig Силно се надявам да няма допълнителни пречки, но ще се разбере...
Очаквам в датата на прегледа да може да се преброят антралните фоликули, ако няма изненади с началото на МЦ.

Взех си фолат с идеята да го включа, но при изследване на фолиевата киселина в края на октомври резултатът беше 18.6 ng/ml при граници 4.6-18.7 и не бях сигурна дали е добра идея, затова към момента не го приемам. Да започна ли да го приемам?

Хубав уикенд!

Цитирай


Мнения: 51
Здравейте отново. Бих искала да попитам дали хроничния небактериален простатит разваля качеството на семенната течност? И дали влияе негативно на половия живот?
Здравейте ALMIRRA,
спорно е дали хроничният небактериален простатит влияе на качествата на семенната течност. Според едни изследвания – да, според други – не. Както и при терапията му – някои уролози изписват антибиотици – други не. Факт е, че дори да имаме микробиология, която е ОК – понякога може да има подлежаща инфекция например Chlamydia, която не се открива от стандартната микробиология.
Със сигурност хроничния простатит влияе неблагоприятно на половия живот.
Ако се обърнете към уролог, с голяма вероятност ще има подобрение и в двата аспекта.
С най-добри пожелания.
доктор Георги Станулов
Цитирай


Мнения: 51
Благодаря Ви за отговора! Звучи много насърчаващо  Praynig Силно се надявам да няма допълнителни пречки, но ще се разбере...
Очаквам в датата на прегледа да може да се преброят антралните фоликули, ако няма изненади с началото на МЦ.

Взех си фолат с идеята да го включа, но при изследване на фолиевата киселина в края на октомври резултатът беше 18.6 ng/ml при граници 4.6-18.7 и не бях сигурна дали е добра идея, затова към момента не го приемам. Да започна ли да го приемам?

Здравейте maria.vasss,
факт е че нивото ви на фолиева киселина е било ОК. Все пак ми се струва добра идеята да започнете прием на такава. Първо защото едва ли ще следите нивото ѝ всеки месец. Второ защото вече е зима – съответно консумацията на листни зеленчуци (а те са един от основните източници) не е голяма.
С най-добри пожелания.
доктор Георги Станулов
Цитирай

София

Мнения: 19
Значи започвам фолата. Благодаря за консултацията, докторе!  bouquet
Цитирай


Мнения: 79
Здравейте! Аз съм на 23, съпругът ми на 26, нещата не са розови, с мъжки фактор сме (намален брой сперматозоиди и с лоша морфология). Преди няколко месеца подадохме документи и сме одобрени за ин витро процедура. Възможно ли е да стигнем до + резултат чрез прием на някакви добавки, или единствен вариант е процедурата? Благодаря, за отделеното време!
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте! Аз съм на 23, съпругът ми на 26, нещата не са розови, с мъжки фактор сме (намален брой сперматозоиди и с лоша морфология). Преди няколко месеца подадохме документи и сме одобрени за ин витро процедура. Възможно ли е да стигнем до + резултат чрез прием на някакви добавки, или единствен вариант е процедурата? Благодаря, за отделеното време!
Здравейте DanniM,
 можем да обсъждаме, каква е вероятността да забременеете при дадена спермограма само когато разполагаме с конкретни данни. Има разлика между прогнозата например при 14 млн/мл и 0,14млн/мл.
Дори и без добавки често спермограмите се променят. Ако показателите са близо до нормата, а яйчниковия резерв запазен, може би е добра идеята да се опитате да оптимизирате спермограмата.
  В никой случай, не е излишно да посетите уролог – всяко подобрение на показателите е добре дошло. Например понякога, вече не се налага ICSI, а може да се направи стандартно IVF.  
  Виждал съм жени да забременяват при  спермограми със значително намалени показатели, просто вероятността да се случи нещо такова е много малка.
  Пожелавам ви успех.
P.S.Понякога спирането на тютюнопушенето има чудесни резултати, много по-добри от тези на  някои добавки.

Доктор Георги Станулов
« Последна редакция: пн, 05 дек 2016, 15:20 от Виена Ин Витро Център »
Цитирай


Мнения: 74
Здравейте,
Искам да попитам при 95% лоша морфология на спермата- опашки и глави, ако забременея с някой дефектен сперматозоид, ще трябва ли да се направи аборт или въобще не е възможно да се забременее с такъв? И при такъв профил и 60% слабоподвижни сперматозоиди кой метод на оплождане е най-подходящ, ако майката е в норма по всички показатели?
Благодаря предварително!
Цитирай


Мнения: 261
здравейте, от вас мога ли да си закупя Имуноглобулин 5 гр.  и на каква цена ? Мерси.
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте MariDDD,
моля ви изпратете ми спермограмата на лични съобщения (може да изтриете имена и дати) и ще я коментираме. Много е трудно да се коментира без да са налице всички показатели на спермограмата.
5% сперматозоиди с нормална морфология е в рамките на нормата по СЗО. Не винаги има корелация между морфологията на сперматозоида и неговото ДНК.
Относно това, кой е най-подходящия метод при вас зависи от много фактори (възраст, състояние на тръбите, хормони и много други).
Надявам се да съм ви била полезна.
Д-р Р.Сенкова
Цитирай


Мнения: 74
Здравейте MariDDD,
моля ви изпратете ми спермограмата на лични съобщения (може да изтриете имена и дати) и ще я коментираме. Много е трудно да се коментира без да са налице всички показатели на спермограмата.
5% сперматозоиди с нормална морфология е в рамките на нормата по СЗО. Не винаги има корелация между морфологията на сперматозоида и неговото ДНК.
Относно това, кой е най-подходящия метод при вас зависи от много фактори (възраст, състояние на тръбите, хормони и много други).
Надявам се да съм ви била полезна.
Д-р Р.Сенкова

Не успявам да изпратя изображение, ако може да ми дадете имейл адрес ще съм Ви много благодарна!
Цитирай


Мнения: 51
здравейте, от вас мога ли да си закупя Имуноглобулин 5 гр.  и на каква цена ? Мерси.

Не не бихте могли. Центърът не предлага тази услуга.

Екипът на Виена Ин витро център.
Цитирай


Мнения: 74
http://www.prikachi.com/images.php?images/399/8978399l.jpg
http://www.prikachi.com/images.php?images/396/8978396s.jpg

Дали това ще Ви ориентира
Благодаря!
« Последна редакция: пн, 05 дек 2016, 15:54 от AnMary »
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте,
Искам да попитам при 95% лоша морфология на спермата- опашки и глави, ако забременея с някой дефектен сперматозоид, ще трябва ли да се направи аборт или въобще не е възможно да се забременее с такъв? И при такъв профил и 60% слабоподвижни сперматозоиди кой метод на оплождане е най-подходящ, ако майката е в норма по всички показатели?
Благодаря предварително!
Здравейте MariDDD,
след като разгледах спермограмата (сканирана е така, че най-важният показател - концентрация на сперматозоидите, не се вижда) . Смятам, след посещение при уролог и евентуална терапия, ако се подобрят нещата може да ви се предложи инсеминация.
Когато казвате, че при майката всичко е наред – надявам се имате предвид, че тръбите са проходими и яйчниковия резерв е запазен.
С пожелания за успех.
Д-р Р.Сенкова
Цитирай


Мнения: 74
Здравейте,
Искам да попитам при 95% лоша морфология на спермата- опашки и глави, ако забременея с някой дефектен сперматозоид, ще трябва ли да се направи аборт или въобще не е възможно да се забременее с такъв? И при такъв профил и 60% слабоподвижни сперматозоиди кой метод на оплождане е най-подходящ, ако майката е в норма по всички показатели?
Благодаря предварително!
Здравейте MariDDD,
след като разгледах спермограмата (сканирана е така, че най-важният показател - концентрация на сперматозоидите, не се вижда) . Смятам, след посещение при уролог и евентуална терапия, ако се подобрят нещата може да ви се предложи инсеминация.
Когато казвате, че при майката всичко е наред – надявам се имате предвид, че тръбите са проходими и яйчниковия резерв е запазен.
С пожелания за успех.
Д-р Р.Сенкова

Концентрацията е 39,47    млн>15млн/мл
157,87 млн/еякулат            >39 млн/еякулат

Аз не мога да си го преведа
Запазен е резерва, но тръбите още не са изследвани
Благодаря Ви за отговорите!
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте,
Искам да попитам при 95% лоша морфология на спермата- опашки и глави, ако забременея с някой дефектен сперматозоид, ще трябва ли да се направи аборт или въобще не е възможно да се забременее с такъв? И при такъв профил и 60% слабоподвижни сперматозоиди кой метод на оплождане е най-подходящ, ако майката е в норма по всички показатели?
Благодаря предварително!
Здравейте MariDDD,
след като разгледах спермограмата (сканирана е така, че най-важният показател - концентрация на сперматозоидите, не се вижда) . Смятам, след посещение при уролог и евентуална терапия, ако се подобрят нещата може да ви се предложи инсеминация.
Когато казвате, че при майката всичко е наред – надявам се имате предвид, че тръбите са проходими и яйчниковия резерв е запазен.
С пожелания за успех.
Д-р Р.Сенкова

Концентрацията е 39,47    млн>15млн/мл
157,87 млн/еякулат            >39 млн/еякулат

Аз не мога да си го преведа
Запазен е резерва, но тръбите още не са изследвани
Благодаря Ви за отговорите!
Здравейте MariDDD,
ОК, както ви казах Уролог, Тест за проходимост на тръбите и после в засимост от резултата - възможност за Инсеминация. При нея селекцията на сперматозоидите е най-близка до естествения подбор - само най-добрите стигат до яйцеклетката.
Поздрави
Д-р Р.Сенкова
Цитирай


Мнения: 393
Здравейте!
На 20 години съм. Smile С една неуспешна бременност,завършила с мисед в 11 г.с. Неочаквана бременност ,просто се случи от един-единствен път!
Пазихме се ,половин година и от началото на тази активно бебеправим ,без успех .
През този период ,цикълът ми беше сравнително редовен на 31-2-3 дни ,с леки отклонения и едно закъснение от 10 дни лятото. До миналия месец ,в който менструацията ми стана непредвидима . 14 дни ми зацапва кафяво, пих Дуфастон за предизвикване (3×3 , 3 дни) и вече 14 дни след последния прием ,цикъл нямам, отново ми цапа кафяво ...
АГ ,каза,че трябва да чакаме,няма какво да се направи... когато дойде да пускам хормони и при нужда да търся помощ в клиника по стерилитет. Периодично имам по киста-две ,предимно в десният яйчник. Те ли бъркат цикъла ?
Не знам какво да правя .Не ми се чака . Нямам идея дали да броя това зацапване за цикъл . Не ми се иска да пропусна времето за изследването .Какво ще ме посъветвате? Да посетя ли репродуктивен специалист? На какво се дължи отклонението ,според вас? Нямам поликистоза или поне не "ясно изразена" ,според гинеколога ,нямам акне,окосмяване...
« Последна редакция: пт, 09 дек 2016, 22:53 от tanya27 »
Цитирай


Мнения: 6
Моля ви за мнение за тази спермограма http://prikachi.com/images.php?images/705/8983705r.jpg
Казаха ми че нямало проблем но доколкото чета тези 2 % морфология са голям проблем.
98 % дефектни в главата  какви са шансовете за естествено забременяване. И на какво може да се дължи този резултат не пуша ,не пия ,не ям боклуци,нямам проблеми с килограмите.
Цитирай


Мнения: 5
Здравейте! Аз съм на 31г-имам прекарани 4 операции-3 коремни и една лапароскопия по повод яйчникови кисти. Единият яйчник и тръба са премахнати. Последната ми операция беше преди 1.5г.Живея в Англия-тук ни одобриха за инвитро преди 1г-все още чакаме.На последния ми преглед се съмняваха за полип-правиха диагностична хистероскопия,на която не откриха нищо. Въпросът ми е какви са ми шансовете за успешно инвитро след толкова операции? И въобще да се надявам ли,че ще сработи стимулацията? Брагодаря за отделеното време!
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте!
На 20 години съм. Smile С една неуспешна бременност,завършила с мисед в 11 г.с. Неочаквана бременност ,просто се случи от един-единствен път!
Пазихме се ,половин година и от началото на тази активно бебеправим ,без успех .
През този период ,цикълът ми беше сравнително редовен на 31-2-3 дни ,с леки отклонения и едно закъснение от 10 дни лятото. До миналия месец ,в който менструацията ми стана непредвидима . 14 дни ми зацапва кафяво, пих Дуфастон за предизвикване (3×3 , 3 дни) и вече 14 дни след последния прием ,цикъл нямам, отново ми цапа кафяво ...
АГ ,каза,че трябва да чакаме,няма какво да се направи... когато дойде да пускам хормони и при нужда да търся помощ в клиника по стерилитет. Периодично имам по киста-две ,предимно в десният яйчник. Те ли бъркат цикъла ?
Не знам какво да правя .Не ми се чака . Нямам идея дали да броя това зацапване за цикъл . Не ми се иска да пропусна времето за изследването .Какво ще ме посъветвате? Да посетя ли репродуктивен специалист? На какво се дължи отклонението ,според вас? Нямам поликистоза или поне не "ясно изразена" ,според гинеколога ,нямам акне,окосмяване...


Здравейте tanya27,
Според мен е добра идея, да направите един тест за бременност при положение, че вече 14 дни ви закъснява цикъла.
Относно това, че имате спонтанен аборт и това, че цикълът ви не е точно 28 дни: Не смятам, че трябва да се притеснявате.
Спонтанни аборти се случват доста често и в огромния процент от случаите – това не представлява проблем за последващо нормално забременяване. При някои жени цикълът е на 31-2-3 дни и това не е проблем, просто индивидуална особеност.
Моля обърнете се към гинеколог за да се изясни, на какво се дължи това закъснение и зацапване.
Пожелавам ви всичко най-хубаво.
Доктор Георги Станулов.
Цитирай


Мнения: 51
Моля ви за мнение за тази спермограма http://prikachi.com/images.php?images/705/8983705r.jpg
Казаха ми че нямало проблем но доколкото чета тези 2 % морфология са голям проблем.
98 % дефектни в главата  какви са шансовете за естествено забременяване. И на какво може да се дължи този резултат не пуша ,не пия ,не ям боклуци,нямам проблеми с килограмите.
Здравейте 7evan,
Наистина на пръв поглед изглежда много плашещо, че едва 2% от сперматозоидите ви са с нормална морфология. Ако обърнете внимание, обаче нормата е те да са над 4%. Разликата между 2 и 4% не е чак толкова голяма.
На въпроса, дали имате шанс за нормално забременяване – отговорът е да.
На ваше място бих се обърнал към уролог. Има различни отстраними причини за подобен проблем, например: инфекция, варикоцеле и др. Смятам, че има реален шанс – след консултация с уролог и евентуална терапия, нещата да се нормализират.
Пожелавам ви успех.
Доктор Георги Станулов
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте! Аз съм на 31г-имам прекарани 4 операции-3 коремни и една лапароскопия по повод яйчникови кисти. Единият яйчник и тръба са премахнати. Последната ми операция беше преди 1.5г.Живея в Англия-тук ни одобриха за инвитро преди 1г-все още чакаме.На последния ми преглед се съмняваха за полип-правиха диагностична хистероскопия,на която не откриха нищо. Въпросът ми е какви са ми шансовете за успешно инвитро след толкова операции? И въобще да се надявам ли,че ще сработи стимулацията? Брагодаря за отделеното време!

Здравейте snikurs,
Относно това, какъв е шансът за успешно IVF: той зависи от много фактори (възраст, причина за стерилитет, хормонални нива, предишни бременности, неуспешни процедури и т.н.).
На ваше място бих изследвал FSH (на 2-4 ден от МЦ) и/или АМН. Тези изследвания до голяма степен ще ни покажат доколко е запазен яйчниковия ви резерв и съответно може да се прогнозира каква е вероятността да отговорите добре на стимулация.
Пожелавам ви всичко най-хубаво. Не се отчайвайте, английската здравна система е малко тромава, но това, че сте одобрени е добро начало.
Доктор Георги Станулов
Цитирай


Мнения: 51
Един от водещите ембриолози на Виена ин витро център, д-р Нели Манолова, имаше възможността да посети организирания в Болоня курс в областта на пред-имплантационната генетична диагностика на ембриони. Курсът включваше теоретична и практическа част, с помощта на които участниците се запознаха отблизо с най-иновативния метод на пред-имплантационна диагностика (PGD) – бластоцентеза – и последващия молекулярно генетичен анализ (Comprehensive Genome Hybridization array /CGH-array/) на изолираната от ембриона ДНК, както и разчитане на получените резултати. Бластоцентезата се счита, че е един от най-неинвазивните методи, чрез който се прави извличане и анализ на генетичния материал на ембриона. На пети ден от развитието му, когато е на стадий експандиран бластоцист, се аспирира бластоцелната течност, която след това се подлага на генетичен анализ. Този вид анализ все още не се прилага рутинно в практиката на ин витро лабораториите за PGD и PGScreening. От нарастващият брой научни проучвания се възлагат все повече надежди за високата му ефективност и достоверност при съпоставяне на резултатите с традиционните методи за генетичен анализ (трофектодермна биопсия; биопсия на бластомер/бластомери; биопсия на полярни телца). https://www.facebook.com/ViennaInVitro/photos/pcb.10322003902420 … ype=3&theater
Цитирай


Мнения: 2
[Здравейте!
Ето че приключи и моят първи опит Ин-витро, неуспешно.
На 41г съм имам общо 6-аборта.
След направени изследвания съм със две запушени тръби , но 4,6 Анти мюлеров хормон.
Направихме дълак протокол , който започна с Локрин депо....тежка стимулация с Гонал..9-дни по 375ед.
Извадиха 12 яйцеклетки от който 6 се оплодиха ИКСИ.
На 5 ден ми трансферираха 3, който били отлични, другите не ставали за замразяване.
Резултат Отрицателен....
Та искам да разбера,на тази възраст,мога ли да пробвам на спонтанен цикъл, при условие  , че имам добър яйчников резерв.
Благодаря!!
Цитирай


Мнения: 51
[Здравейте!
Ето че приключи и моят първи опит Ин-витро, неуспешно.
На 41г съм имам общо 6-аборта.
След направени изследвания съм със две запушени тръби , но 4,6 Анти мюлеров хормон.
Направихме дълак протокол , който започна с Локрин депо....тежка стимулация с Гонал..9-дни по 375ед.
Извадиха 12 яйцеклетки от който 6 се оплодиха ИКСИ.
На 5 ден ми трансферираха 3, който били отлични, другите не ставали за замразяване.
Резултат Отрицателен....
Та искам да разбера,на тази възраст,мога ли да пробвам на спонтанен цикъл, при условие  , че имам добър яйчников резерв.
Благодаря!!

Здравейте PETYBETY,
винаги може да се пробва на спонтанен цикъл. Въпросът е защо? Смятам, че колегите са постъпили правилно – като са ви стимулирали. Все пак са извадени 12 яйцеклетки, а не една - колкото би имало на спонтанен цикъл.
  Според мен е много по-важен въпросът: Защо от три отлични бластоциста на 5 ден не се е имплантирал поне един. Смятам, че по-скоро трябва да се работи в тази насока. Нужни са допълнителни изследвания и процедури преди нова стимулация, за да не се повтори неуспехът.
  И така на въпроса ви може ли да пробвате на естествен цикъл – Отговорът ми е да, но по-голям шанс би имало след стимулация (когато сме отстранили всички пречки пред имплантацията).
С най-добри пожелания.
Доктор Георги Станулов.
Цитирай


Мнения: 2
Благодаря ви за изчерпателният отговор, не ми бяха направени,никакви допълнителни
изследвания, единствено , общоприетите , Хормонални...
Цитирай


Мнения: 51
  Скъпи участници в нашата консултативна тема,

  Виена ин витро център, в лицето на д-р Станулов, ще стартира публикуването на интересна информация, разделена в 4 кратки модула.  Фокусът ще бъде статистиката, която всяка клиника оповестява относно своята успеваемост.

  В първия модул, ще разясним значението на статичстическите данни и защо те са толкова значими. След това ще пристъпим към калкулацията и самата техника на изчисляване. В третата част ще дадем детайлна информация относно регулирането на такъв тип информация, както на територията на България, така и в международен план. За финал, ще обобщим най-важните аспекти и ще Ви посочим къде е важно да насочите своето внимание и да бъдете особено бдителни.

Започваме с първи модул:

   ПЪРВИ МОДУЛ
 
   Що е то „статистика“?

  Ако извадим определението от речник, то би звучало така: „Статистиката е математическа дисциплина, която изучава добиването на информация чрез анализ и интерпретация на емпирични данни, използвайки теорията на вероятностите“. Също така е важно да споменем теорията на вероятностите, която представлява математическата дисциплина, изучаваща закономерностите на случайните явления. Разбира се процесите при асистираната репродукция съвсем не са случайно явление.

  Позволете ми да разясня тези термини, що се отнася до  нашата работа и комуникацията ни с пациентите. Когато обясняваме, че вероятността за забременяване е 50 %, това не означава, че ако извършим 2 опита, то със сигурност ще получим положителен резултат. Вероятността, ни показва какво да очакваме при по-голям брой опити. Ако имаме 100 IVF цикъла при различни жени - при шанс за забременяване 50%, то можем да очакваме, че 50 от тях ще забременеят. Възможно е да се случи те да са 49 или 51, или 44 на 56, но колкото е по-голяма статистическата извадка, толкова повече резултатът се доближава до статистическата вероятност.
  За да можем да определяме каква е статистическата вероятност за забременяване при дадената двойка, трябва да сме много добре запознати с относителната честота на забременяване в конкретния център, именно защото: вероятността на едно събитие се пресмята преди провеждането на опита, но относителната честота се изчислява на базата на бременностите след множество IVF опити.
  Данните за успеваемостта са важни не само за пациентите, но и за самите клиники. Много важен е постоянният контрол на качеството. Тук на помощ идват статистиките. При най-малката неблагоприятна тенденция, трябва да се открие причината и да се вземат незабавни мерки.
Кое спомага за повишаване на успеваемостта?
  Три взаимносвързани фактора са много важни за да се постигне висока успеваемост. Задължителен е персонален подход към всеки индивидуален случай. Ако вземем предвид две пациентки на една и съща възраст, с еднакви нива на хормоните, това, което е най-благоприятно за първата пациентка, може да е абсолютно безрезултатно при втората. Положителните резултати нарастват, когато се съблюдават всички фактори за конкретния случай и се действа по индивидуална схема, отричайки напълно стандартизирания протокол при работа „на конвейер“.  Приемете примерът с готова дреха намерена в магазин и шиенето по мярка за конкретеня човек. Повечето марки разчитат на предоставяне на готови номера, но когато нещо е направено по-мярка за конкретния човек, вероятността да му е абсолютно точно е по-голяма.
  Както и в останалите сфери на съвременната медицина е нужно, да се използват както най-съвременните методи и техники, така и най-модерната апаратура. До голяма степен успеваемостта на даден център се дължи на следното: качеството на средите, които се използват за инкубация; качеството на ICSI микроскопите; benchtop инкубаторите; системите за филтрация на въздуха в лабораторията и много други фактори. Най-често ембриологичната лаборатория остава скрита за пациентите. А всъщност тя е двигателя и „сърцето” на един IVF център.
  Не по-малко важен фактор е подборът на максимално квалифициран персонал, който в усилията си и придобитите умения, спомага за повишаване на успеваемостта. Един компетентен и силно мотивиран екип превръща Вашата мечта в реалност! Необходимостта от развитие е от жизненоважно значение. Според латинска поговорка: „Non progredi est regredi” – „Да не се развиваш означава да изоставаш“. Асистираната репродукция е сфера, която търпи постоянен прогрес. Да се следят новостите, постоянното посещение на конгреси, уъркшопи и обучения е задължително.
  Всички тези фактори отговарят на въпроса: Защо статистиките са толкова важни? Защото, това което наистина има значение са резултатите от нашите процедури!
  С уважение,
  Д-р Георги Станулов
Цитирай


Мнения: 51
Нека започнем годината с надежда и вяра в доброто! Понякога ни се струва, че сме в безизходица, но дори тогава има светлина в тунела. Тази трогателна история го доказва. Не се отказвайте и се борете докрай за своите мечти! Нашият екип ще бъде Вашата подкрепа и кураж!

http://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/istorijata-na-ed … avi-bliznaci.html
Цитирай


Мнения: 201
Здравейте, благодарим за надеждата Smile Дано тази година е благосклонна към нас Smile
Цитирай


Мнения: 5
Здравейте,
На 36 години съм и имам поликистоза.  На мъжът ми изследванията са в норма. Имам 5 стимулирани опита инвитро, но нито един успешен.  Два от тях завършиха с положителен тест.  При единият се оказа кухо яйце. Реагирам добре на стимулациите, вадят между 10 и 20 яйцеклетки, от които половината се оплождат, но една по една спират да се развиват. До стадий бластоцист остават 1-2 бр. Пила съм Инофолик. Имам и 2 опита с лека стимулация с цел да събираме ембриони, но и това не даде резултат. Първият път ембриона спря да се развива и не стигна до бластоцист, а вторият не се оплоди яйцеклетката.  Иначе са ми правили хистероскопия и там няма проблеми. Докторът каза, че проблема е в качеството на яйцеклетките и че няма повече смисъл да опитваме.  Предложиха ни донорска програма.
Моля за вашето мнение кога наистина трябва да се откажем от опитите.
Цитирай

София

Мнения: 398
Аз съм на 37 години, с нередовен (прескача през 1-2 месеца) цикъл.От една година и половина се опитваме да забременея. Направих си изследвания при гинеколог - прегледа ме, видеозон и цитонамазка. Каза, че всичко е наред. Чух от позната, че с високо TSH не мога да забременея и се сетих, че TSH-то ми е малко над нормата. Когато направих изследвания, то беше 6.9 и ендокриноложката ми каза, че трябва да го смъкнем на 1,5. Три месеца пих 1 ден 50мкг еутирокс и 1 ден 75мкг еутирокс и го смъкнах до 2,4. Ендокриноложката ми каза да пия още 3 месеца по - висока доза (75мкг - 5 дена и 50 мкг -2 дена). Щом за 3 месеца съм смъкнала 4 единици на ниска доза, с високата доза, ако падне под нулата мога ли да припадна или да ми се случи нещо лошо? Какво да правя ако и след смъкването на TSH не мога да забременея? Какви изследвания да направя и към кого ще ми препоръчате да се обърна? Искам да забременея по естествен начин.
« Последна редакция: чт, 05 яну 2017, 20:27 от violet_2006 »
Цитирай

София

Мнения: 25
Здравейте,
Поставена ни е диагноза неизяснен стерилитет.
Правим опити от 2г.
Аз съм на 32г. партньорът ми на 45г.
Прилагам изследванията, които съм си правила от дек. 2015.
Декември 2015, 3-ти ден от цикъла:
 Резултат                Референтни ст-ти

LH            11,02 mIU/ml    жени фол.фаза 1,9-12,5; ов.ф. 8,7-76,3, лут.ф. 0,5-16,9, менопауза 15,9-54,0

FSH          13.75 mIU/ml   жени фол.фазa 2.5-10.2, овул. фаза 3,4-33,4; лут. фаза 1,5-9,1, менопауза 23

Пролактин  17,56ng/ml     Жени 2,8-29,2, бременни 9,7-208,5, постменопауза 1,8-20,3

Естрадиол   40,76pg/ml     жени фол.фаза 19,5-144,2, овул.ф. 63,9-356,7, лут.фаза 55,8-214,2

Тестостерон 0,53 ng/ml    жени 0,14-0,76.
Януари 2016 , 3-ти ден
 Резултат                Референтни ст-ти
LH            9,55 mIU/ml    жени фол.фаза 1,9-12,5; ов.ф. 8,7-76,3, лут.ф. 0,5-16,9, менопауза 15,9-54,0
FSH          8,11 mIU/ml   жени фол.фазa 2.5-10.2, овул. фаза 3,4-33,4; лут. фаза 1,5-9,1, менопауза 23
TSH          3.280  mIU/l       0.27 - 4.20mIU/l3.280

стойност на Антимюлеров хормон:
2.03 ng/ml реф ст-ст 31-35г.; 0.03-7.15
TSH   S        2.68       µIU/ml     0,27 - 4,2     ECLIA
Free Т4 (fT4)   S        13.27       ng/l     9.30 - 17.00     ECLIA
Free T3 (fT3)   S        2.92       ng/l     2 - 4,40     ECLIA
ТАТ (Tg Ат)   S        10.01       IU/ml     0 - 115     ECLIA
A-TPO (MAT)   S        7.59       IU/ml     0 - 34     ECLIA
иохимия
Име на теста(изследване)       Резултат     Единици   Референтна стойност   Метод
Глюкоза       5.35       mmol/l     3.3-6.0     
Хормони
Име на теста(изследване)       Резултат     Единици   Референтна стойност   Метод
4-андростендион   H   3.49       ng/ml     F: 0.10-3.30; M: 0.60-3.10     
Инсулин       6.06       uU/ml     3,0-25,0 uU/ml     
HOMA       1.4            2-2.5 висока инсулинова чувствителност, добър гликемичен контрол; > 4.0 - понижена чувствителност към инсулин или инсулинова резистентност;> 8.0 - асоциира се с наличието на захарен диабет тип 2
Имаме разширена спермограма по Крюген с диагноза нормозооспермия 8%  при норма 4% и там всичко е отлично.
Препоръчаха ми да смъкна ТСХ и от август 2016 е със ст-сти
ТSH       2.18       µIU/ml

Дек. 2016          
ТSH       0.92       µIU/ml
смъкнах го, от 6 м но няма резултат

Имам 4 поредни месеца ( 09,10,11и 12.2016г.) фоликуметрия и проследявана овулация всеки месец имах доминантен фоликул и спонтанна овулация и и изключение на един със задържан фоликул, който се изчисти със следващ цикъл.
Правена ми е и цветна снимка на тръби и са двустранно проходими.
Бихте ли дали мнение относно хормоналния ми статус на база изследванията ми и дали според вас някой ст-сти не са високи с оглед на успешно забременяване и дали бихте препоръчали по нататъшен план на действие.

Благодаря Ви много!
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте,
На 36 години съм и имам поликистоза.  На мъжът ми изследванията са в норма. Имам 5 стимулирани опита инвитро, но нито един успешен.  Два от тях завършиха с положителен тест.  При единият се оказа кухо яйце. Реагирам добре на стимулациите, вадят между 10 и 20 яйцеклетки, от които половината се оплождат, но една по една спират да се развиват. До стадий бластоцист остават 1-2 бр. Пила съм Инофолик. Имам и 2 опита с лека стимулация с цел да събираме ембриони, но и това не даде резултат. Първият път ембриона спря да се развива и не стигна до бластоцист, а вторият не се оплоди яйцеклетката.  Иначе са ми правили хистероскопия и там няма проблеми. Докторът каза, че проблема е в качеството на яйцеклетките и че няма повече смисъл да опитваме.  Предложиха ни донорска програма.
Моля за вашето мнение кога наистина трябва да се откажем от опитите.


Здравейте скъпа Ir Ka,
  реално имате две бременности от 5 стимулации, което е приемлив резултат. Основният въпрос е защо не е продължило развитието на ембрионите. Според мен има вероятност за генетичен проблем, който налага да се направят определени изследвания.
   Едва ли причината се крие в това, но предполагам имате изследвания за репродуктивен имунофенотип, антифосфолипидни антитела, генетични изследвания (включващи, но не ограничаващи се с тромбофилия, кариотип), изледвания на TSH, Prolactin, D3, B12.
  Единствено от вас зависи докога ще продължавате. Според мен, при положение, че отделяте над 10 яйцеклетки при стимулация и ако се открие (и неутрализира) причината за това ембрионите да не се развиват, мисля че има смисъл да опитате поне още веднъж.
Донорската програма е приемлива опция, която е със значителна вероятност за успех.
С най-добри пожелания.
Доктор Георги Станулов
Цитирай


Мнения: 51
Аз съм на 37 години, с нередовен (прескача през 1-2 месеца) цикъл.От една година и половина се опитваме да забременея. Направих си изследвания при гинеколог - прегледа ме, видеозон и цитонамазка. Каза, че всичко е наред. Чух от позната, че с високо TSH не мога да забременея и се сетих, че TSH-то ми е малко над нормата. Когато направих изследвания, то беше 6.9 и ендокриноложката ми каза, че трябва да го смъкнем на 1,5. Три месеца пих 1 ден 50мкг еутирокс и 1 ден 75мкг еутирокс и го смъкнах до 2,4. Ендокриноложката ми каза да пия още 3 месеца по - висока доза (75мкг - 5 дена и 50 мкг -2 дена). Щом за 3 месеца съм смъкнала 4 единици на ниска доза, с високата доза, ако падне под нулата мога ли да припадна или да ми се случи нещо лошо? Какво да правя ако и след смъкването на TSH не мога да забременея? Какви изследвания да направя и към кого ще ми препоръчате да се обърна? Искам да забременея по естествен начин.
Здравейте Violet_2006,
  смятам че отдавате прекалено внимание на TSH, като неглижирате редица други фактори. Според мен това, че нямате редовен цикъл и че от година и половина пробвате без успех е основният проблем. При ниво на TSH 2.4 е напълно възможно да забремеете, при положение, че липсват други пречки.
  Относно това, доколко е безопасна по-високата доза, може да се консултирате с вашия ендокринолог, и при положение, че е опитен специалист, не смятам, че трябва да се съмнявате в преценката му. Нивото на TSH, не може да падне под нула.
  Цитонамазката има съвсем слаба връзка със репродуктивните неуспехи. Относно ехографския преглед, на кой ден беше и какво точно показа?
  Смятам, че се нуждаете от незабавен преглед при специалист по репродуктивна медицина (на 2-4 ден от МЦ), оценка на яйчниковия резерв (FSH на 2-4 ден, АМН), Спермограма, Оценка на маточните тръби.
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте,
Поставена ни е диагноза неизяснен стерилитет.
Правим опити от 2г.
Аз съм на 32г. партньорът ми на 45г.
Прилагам изследванията, които съм си правила от дек. 2015.
Декември 2015, 3-ти ден от цикъла:
 Резултат                Референтни ст-ти

LH            11,02 mIU/ml    жени фол.фаза 1,9-12,5; ов.ф. 8,7-76,3, лут.ф. 0,5-16,9, менопауза 15,9-54,0

FSH          13.75 mIU/ml   жени фол.фазa 2.5-10.2, овул. фаза 3,4-33,4; лут. фаза 1,5-9,1, менопауза 23

Пролактин  17,56ng/ml     Жени 2,8-29,2, бременни 9,7-208,5, постменопауза 1,8-20,3

Естрадиол   40,76pg/ml     жени фол.фаза 19,5-144,2, овул.ф. 63,9-356,7, лут.фаза 55,8-214,2

Тестостерон 0,53 ng/ml    жени 0,14-0,76.
Януари 2016 , 3-ти ден
 Резултат                Референтни ст-ти
LH            9,55 mIU/ml    жени фол.фаза 1,9-12,5; ов.ф. 8,7-76,3, лут.ф. 0,5-16,9, менопауза 15,9-54,0
FSH          8,11 mIU/ml   жени фол.фазa 2.5-10.2, овул. фаза 3,4-33,4; лут. фаза 1,5-9,1, менопауза 23
TSH          3.280  mIU/l       0.27 - 4.20mIU/l3.280

стойност на Антимюлеров хормон:
2.03 ng/ml реф ст-ст 31-35г.; 0.03-7.15
TSH   S        2.68       µIU/ml     0,27 - 4,2     ECLIA
Free Т4 (fT4)   S        13.27       ng/l     9.30 - 17.00     ECLIA
Free T3 (fT3)   S        2.92       ng/l     2 - 4,40     ECLIA
ТАТ (Tg Ат)   S        10.01       IU/ml     0 - 115     ECLIA
A-TPO (MAT)   S        7.59       IU/ml     0 - 34     ECLIA
иохимия
Име на теста(изследване)       Резултат     Единици   Референтна стойност   Метод
Глюкоза       5.35       mmol/l     3.3-6.0     
Хормони
Име на теста(изследване)       Резултат     Единици   Референтна стойност   Метод
4-андростендион   H   3.49       ng/ml     F: 0.10-3.30; M: 0.60-3.10     
Инсулин       6.06       uU/ml     3,0-25,0 uU/ml     
HOMA       1.4            2-2.5 висока инсулинова чувствителност, добър гликемичен контрол; > 4.0 - понижена чувствителност към инсулин или инсулинова резистентност;> 8.0 - асоциира се с наличието на захарен диабет тип 2
Имаме разширена спермограма по Крюген с диагноза нормозооспермия 8%  при норма 4% и там всичко е отлично.
Препоръчаха ми да смъкна ТСХ и от август 2016 е със ст-сти
ТSH       2.18       µIU/ml

Дек. 2016          
ТSH       0.92       µIU/ml
смъкнах го, от 6 м но няма резултат

Имам 4 поредни месеца ( 09,10,11и 12.2016г.) фоликуметрия и проследявана овулация всеки месец имах доминантен фоликул и спонтанна овулация и и изключение на един със задържан фоликул, който се изчисти със следващ цикъл.
Правена ми е и цветна снимка на тръби и са двустранно проходими.
Бихте ли дали мнение относно хормоналния ми статус на база изследванията ми и дали според вас някой ст-сти не са високи с оглед на успешно забременяване и дали бихте препоръчали по нататъшен план на действие.

Благодаря Ви много!


Здравейте lilijo,
  Вероятно, наистина се касае за неизяснен стерилитет. Това, че имате спонтанна овулация е изключително обнадеждаващо. Предполагам сте изследвали нивото на Прогестерон около седмица след овулацията?
  Много положителни са  вашата възраст и нивото на АМН.
  Две години опити, особено съпроводени с проследяване на овулацията, а и при положение, че нивата на ТСХ, вече са оптимални - са доста. Бих ви препоръчала, да се замислите за провеждането на вътрематочна инсеминация.
  Не е невъзможно спонтанно да забременеете, особено при положение, че всичко изследвано досега е ОК. Просто понякога търпението се изчерпва и е редно да се пристъпи към следващата стъпка.
  Има някои допълнителни изследвания, които могат да се направят, но понякога причината за стерилитета остава наистина неизяснена.
  Не спирайте да опитвате!
  Планът е следния:консултация с репродуктивен специалист и евентуално пристъпване към Инсеминация.

   Доктор Ралица Сенкова.
Цитирай


Мнения: 401
Здравейте, въпросът ми е : при ин витро процедурите, знаем точна дата на пункция и точна дата на трансфер. То тогава асо трансферът е правен например на 01.01.17 то трети месец от бременността кога е? Обърквам се с г.с. при естественото забременяване.
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте, въпросът ми е : при ин витро процедурите, знаем точна дата на пункция и точна дата на трансфер. То тогава асо трансферът е правен например на 01.01.17 то трети месец от бременността кога е? Обърквам се с г.с. при естественото забременяване.

  Здравейте скъпа mileneira,
  Гинеколозите по принцип използват датата на последната редовна менструация(ПРМ) за да датират бременността. От нея по формулата на Naegele (+7дни – 3 месеца) се определя вероятния термин. После чрез изваждане на месеците от термина изчисляват, кога влизате в съответния месец.
  Този метод има едно огромно предимство – лесен е. Има и няколко недостатъка:
  Тотално неприложим е при жени с много нередовен цикъл (при жени с цикъл на няколко месеца например).
  Реално през първите две седмици от ПРМ жената изобщо не е бременна и това води до объркване при доста пациентки.
  Друг повод за объркване е и фактът, че бременността считано от ПРМ продължава около 40 седмици, което е десет месеца по 4 седмици. Сметката се обърква първо от двете „виртуални” седмици в началото и от това, че стандартните месеци са по-големи от 28 дни.
  За някои гинеколози, месеците са тотална отживелица и те предпочитат да говорят в седмици (пак считано по ПРМ), защото е по-прецизно.
  При жените заченали чрез инвитро се знае точния ден на оплождането (пункцията) има календари и апликации с които можем да датираме с точност бременността. За удобство може да приемем, че две седмици по-рано е била последната редовна менструация. Това в повечето случаи не е вярно, но с една проста аритметика ги приравняваме към останалите.
  В приложения от вас случай трансфер на 01.01.2017: връщаме 3-5 дни (в зависимост от това на кой ден е бил трансфера) до пункцията и още две семици за да получим „виртуалната” дата на ПРМ (както вече казах, тя не съвпада с ПРМ).  Оттам нататък е лесно: Naegele, календари, апликации и всичко използвано за стандартното датиране.
   Точното определяне на термина е от изключително значение, за следенето на бременността. То става най-прецизно, ако знаем точната дата на оплождането при Инвитро.
  В случаите на спонтанно забременяване е добре, при измерване на Нухалната Транслуценция 11-13г.с. да се преизчисли термина според размера на ембриона (особено при жени с нередовен цикъл). Смята се, че терминът се изчислява по-прецизно така, отколкото с фомулата на Naegele (дори и тя да е адаптирана спрямо дължината на цикъла на конкретната жена).
  Надявам се, че съм бил изчерпателен и не съм ви объркал още повече.
  Доктор Георги Станулов.
Цитирай


Мнения: 401
Ще се опитам да разбера вашето обяснение за което Ви благодаря. Последната ми менснуация започна на 16.12.16 г. Пункцията ми беше на 27.12.16 г.в 12:10 часа Трансфер на 01. Януари 2017 г.  В 13:00 часа.
Менструация ми е винаги на 28 дни. Казаха ми да пия фолиева киселина до края на 3- ти мес. От бременността. Естрофем трябва да приемам до 10 седм. От бременността. Незнам как да ги изчисля, моля помогнете, до коя дата трябва да приемам въпросните лекарства?
Благодаря!
Цитирай


Мнения: 47
Здравейте,

С мъжът ми правим опити за бебе от септември 2014г, но много скоро след това се оказа, че имам тежко изразена дисплазия на шийката на матката и през 2015г ми бяха направени 2 LEEP процедури. Четох, че след тези процедури има завишен шанс за зачеване, но при нас това не се случи. Аз съм на 31г, а той на 36г и мисля, че сега е момента да се консултираме с репродуктивен специалист и да си направим всички нужни изследвания. Колко скоро бихме могли да си запишем час при вас? Предстои ни пътуване прези юни, което не смятам, че бихме могли да отложим, а ми се искаше да сме направили каквото можем до тогава.

Благодаря Ви предварително за отделеното време и внимание!
Цитирай


Мнения: 51
Ще се опитам да разбера вашето обяснение за което Ви благодаря. Последната ми менснуация започна на 16.12.16 г. Пункцията ми беше на 27.12.16 г.в 12:10 часа Трансфер на 01. Януари 2017 г.  В 13:00 часа.
Менструация ми е винаги на 28 дни. Казаха ми да пия фолиева киселина до края на 3- ти мес. От бременността. Естрофем трябва да приемам до 10 седм. От бременността. Незнам как да ги изчисля, моля помогнете, до коя дата трябва да приемам въпросните лекарства?
Благодаря!

Здравейте mileneira,
  ако от деня на пункцията извадим 14 дни (27-14=13) се получава 13.12.2016. Тази дата може да бъде използвана като ПРМ, макар че не съвпада с реалната такава (16.12.2017). Използвайки датата 13.12.2016 можете прецизно да изчислите в коя точно гестационна седмица се намирате.
  Положението с месеците, както вече ви казах е подвеждащо. Има т.нар лунарни месеци (които продължават 28 дни) и реални такива(които продължават 28-31 ден). Считано от деня на зачеването, бремеността продължава до термин 38 седмици. Считано от деня на ПРМ продължава 40 седмици (както вече ви обясних първите две седмици са така да се каже „виртуални“ –слагат се за удобство при изчисленията).
   Нито 40, нито 38 седмици се делят на 9 (колкото приблизително календарни месеца продължава бременността) - оттам идва целия проблем с месеците.
  Бих ви предложил за всякакви изчисления и при общуването си с вашия лекар да използвате гестационни седмици. По този начин възможността за объркване ще бъде сведена до минимум.
  До коя точно дата трябва да приемате предписаните ви лекарства, може да ви каже само и единствено лекуващия ви лекар, можете да го попитате при следващата ви визита.
С най-добри пожелания.
Доктор Георги Станулов
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте,

С мъжът ми правим опити за бебе от септември 2014г, но много скоро след това се оказа, че имам тежко изразена дисплазия на шийката на матката и през 2015г ми бяха направени 2 LEEP процедури. Четох, че след тези процедури има завишен шанс за зачеване, но при нас това не се случи. Аз съм на 31г, а той на 36г и мисля, че сега е момента да се консултираме с репродуктивен специалист и да си направим всички нужни изследвания. Колко скоро бихме могли да си запишем час при вас? Предстои ни пътуване прези юни, което не смятам, че бихме могли да отложим, а ми се искаше да сме направили каквото можем до тогава.

Благодаря Ви предварително за отделеното време и внимание!

Здравейте скъпа patiyaki,
Можете да си запишете час и при двамата ни репродуктивни специалисти (Д-р Сенкова и Д-р Станулов). Телефоните на рецепцията са:02/403 4227  и 02/ 4200 279
С най-добри пожелания.
Екипа на Виена Ин-витро център
Цитирай


Мнения: 11
Здравейте,
мога ли да забременея докато приемам лекарството - фемостон?
Цитирай


Мнения: 47
Здравейте,

С мъжът ми правим опити за бебе от септември 2014г, но много скоро след това се оказа, че имам тежко изразена дисплазия на шийката на матката и през 2015г ми бяха направени 2 LEEP процедури. Четох, че след тези процедури има завишен шанс за зачеване, но при нас това не се случи. Аз съм на 31г, а той на 36г и мисля, че сега е момента да се консултираме с репродуктивен специалист и да си направим всички нужни изследвания. Колко скоро бихме могли да си запишем час при вас? Предстои ни пътуване прези юни, което не смятам, че бихме могли да отложим, а ми се искаше да сме направили каквото можем до тогава.

Благодаря Ви предварително за отделеното време и внимание!

Здравейте скъпа patiyaki,
Можете да си запишете час и при двамата ни репродуктивни специалисти (Д-р Сенкова и Д-р Станулов). Телефоните на рецепцията са:02/403 4227  и 02/ 4200 279
С най-добри пожелания.
Екипа на Виена Ин-витро център


Благодаря за отговора. Ще се свържем с тях!
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте,
мога ли да забременея докато приемам лекарството - фемостон?

Здравейте ininin,
по принцип Фемостон се прилага само при пост-менопаузални жени. Защо го приемате? Ако сте бременна или мислите, че сте бременна се обърнете незабавно към своя лекар. Вероятността за забременяване по време на прием на фемостон определено е малка, защото по своята структура това лекарство наподобява противозачатъчните.

Доктор Ралица Сенкова
Цитирай


Мнения: 11
Фемостон ми е изписан след ин витро процедура. Ще го приемам 3 месеца преди следваща стимулация. Исках да знам дали през това време имаме някакъв шанс за естествено забременяване?
Цитирай


Мнения: 180
 Вчера бях при док за първи преглед след + тест. Изчислиха ми датата на ПРМ на 23,11 като го смятат 2 седмици преди трансфер/ 7.12/, а не преди пункцията/2.12/. Нали от пункцията трябва да се сметне, ане от трансфера? Дано ме разбрахте!
Цитирай


Мнения: 51
Фемостон ми е изписан след ин витро процедура. Ще го приемам 3 месеца преди следваща стимулация. Исках да знам дали през това време имаме някакъв шанс за естествено забременяване?
Скъпа ininin,
шансът ви за естествено забременяване, приемайки този препарат е минимален. Както вече ви писах, той е доста подобен на комбинираните противозачатъчни. Относно това, дали въобще трябва да опитвате, докато го приемате е по-добре да се консултирате с лекуващия ви лекар.
С най-добри пожелания
Доктор Ралица Сенкова 
Цитирай


Мнения: 51
Вчера бях при док за първи преглед след + тест. Изчислиха ми датата на ПРМ на 23,11 като го смятат 2 седмици преди трансфер/ 7.12/, а не преди пункцията/2.12/. Нали от пункцията трябва да се сметне, ане от трансфера? Дано ме разбрахте!

Здравейте keks4e1234,
лично според мен от приложените от вас данни би трябвало датата на изчислената ПРМ, да е друга. Идеята е, че при нестимулиран цикъл овулацията (и оплождането) се случва 14 дни след започване на менструацията. Можете да използвате он-лайн калкулатор, като например този:http://www.yourduedate.com/report/ivf/2016/12/07/5/ и сама да се убедите, че при въвеждане на посочените от вас дати – като начало на първи триместър (с други думи ПРМ) дава 18.11.2016.
 Явно вашият лекар има някакви други съображения да смята различно или се е получило недоразбиране. Съветвам ви да уточните, защо се получава такова разминаване, при следващата ви визита.
Доктор Георги Станулов
Цитирай


Мнения: 2
Здравейте,
Пиша Ви с искрена молба за Вашия професионален съвет какво може да се предприеме при случай на проблем с матката. Всичко започна преди доста години - първа бременност, кървене, диагноза "кухо яйце" и кюртаж, при който явно се наранява лигавицата на матката. Следват още бременности, които винаги завършват в 4-5 седмица - плодът умира, спонтанен аборт. Правени са няколко хистероскопии за отстраняване на сраствания на матката, образуващи се след въпросния кюртаж. Лигавицата на матката е тънка, на места почти няма, но цикъл има и бременност е възможна. Цветна снимка на матката показва, че е доста безформена. Хормоните са в норма. Последната, засега, 4-та бременност отново завърши по познатия начин преди година и половина - след установено биене на сърцето в 5-6 седмица плодът умира, въпреки опитите за задържане чрез допълнителна хормонална терапия. Плодът е изследван - няма вродени аномалии, момче. Възраст в момента - 30 години.
Моля за Вашия съвет какво би могло да се направи при такъв случай?
Предварително много Ви благодаря!
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте,
Пиша Ви с искрена молба за Вашия професионален съвет какво може да се предприеме при случай на проблем с матката. Всичко започна преди доста години - първа бременност, кървене, диагноза "кухо яйце" и кюртаж, при който явно се наранява лигавицата на матката. Следват още бременности, които винаги завършват в 4-5 седмица - плодът умира, спонтанен аборт. Правени са няколко хистероскопии за отстраняване на сраствания на матката, образуващи се след въпросния кюртаж. Лигавицата на матката е тънка, на места почти няма, но цикъл има и бременност е възможна. Цветна снимка на матката показва, че е доста безформена. Хормоните са в норма. Последната, засега, 4-та бременност отново завърши по познатия начин преди година и половина - след установено биене на сърцето в 5-6 седмица плодът умира, въпреки опитите за задържане чрез допълнителна хормонална терапия. Плодът е изследван - няма вродени аномалии, момче. Възраст в момента - 30 години.
Моля за Вашия съвет какво би могло да се направи при такъв случай?
Предварително много Ви благодаря!
Скъпа dsharp,
  състоянието, което описвате е изключително сериозно и за съжаление не е чак толкова рядко. Опасенията от увреждане на ендометриума, кара мен и колегите ми да предпочитаме не кюретаж, а т.нар медикаментозен аборт. За съжаление това не винаги е възможно или успешно, и понякога се налага кюретаж.
  За съжаление малко може да се направи при трайна увреда на ендометриума. Така описаната от вас допълнителна хормонална терапия е един от вариантите.
  Бихте ли ми казали, до колко милиметра достига дебелината на ендометриума по време на лутеалната фаза? Пишете, че при HSG матката е безформена, бихте ли уточнили, а най-добре цитирайте разчитането ѝ.
  Бих ви препоръчал, преди следваща бременност да направите и допълнителни изследвания (например антифосфолипидни антитела, генетична предразположеност за тромбофилия и т.н.) по повод на спонтанните аборти. Понякога причините за спонтанен аборт са повече от една и е наложително поне тези, които могат да бъдат коригирани, да се коригират. 
  Не губете надежда.
  Доктор Георги Станулов
Цитирай


Мнения: 401
Здравейте, бих искала компетентното Ви мнение и коментар по случая ми, ако нова е възможно. На 01.01.17 имах трансфер на 10.01.17г. Чхг беше 20, на 12 ден от трансфера повторих теста и той беще 10. На днанайстия ден пролактина ми беше 913.3, възможно ли е той да е проблема? Дърга да отбележа, че от 11.11.16г. пршечам по половин таблетка бромокриптин, заради завишеният ми пролактин, сойто преди тази дата беше в норми. Не съм спирала приема му по време на стимулацията. Сакъв е ващият коментар, какво още да изследвам?
Цитирай


Мнения: 8
Здравейте.На 26г и имам проблем с цикъла.От година и повече,се скъси от 7дни на 1ден и е много оскъден.Разбира се,започнах да обикалям всички генеколози в малкия ни град.Направиха ми всички хормонални изследвания, както и на житовидната жлеза и цитонамаска,но проблем за тях няма.Прочетох всичко в нета,но няма излекувана или забременяла жена с този проблем.Ние искаме да започнем опитите за бебче,но се притеснявам,че няма да се получи.Ще се радвам, ако някой ми даде никакъв съвет какво да правя.Знам,че имам проблем.
Цитирай


Мнения: 2
Здравейте,
Пиша Ви с искрена молба за Вашия професионален съвет какво може да се предприеме при случай на проблем с матката. Всичко започна преди доста години - първа бременност, кървене, диагноза "кухо яйце" и кюртаж, при който явно се наранява лигавицата на матката. Следват още бременности, които винаги завършват в 4-5 седмица - плодът умира, спонтанен аборт. Правени са няколко хистероскопии за отстраняване на сраствания на матката, образуващи се след въпросния кюртаж. Лигавицата на матката е тънка, на места почти няма, но цикъл има и бременност е възможна. Цветна снимка на матката показва, че е доста безформена. Хормоните са в норма. Последната, засега, 4-та бременност отново завърши по познатия начин преди година и половина - след установено биене на сърцето в 5-6 седмица плодът умира, въпреки опитите за задържане чрез допълнителна хормонална терапия. Плодът е изследван - няма вродени аномалии, момче. Възраст в момента - 30 години.
Моля за Вашия съвет какво би могло да се направи при такъв случай?
Предварително много Ви благодаря!
Скъпа dsharp,
  състоянието, което описвате е изключително сериозно и за съжаление не е чак толкова рядко. Опасенията от увреждане на ендометриума, кара мен и колегите ми да предпочитаме не кюретаж, а т.нар медикаментозен аборт. За съжаление това не винаги е възможно или успешно, и понякога се налага кюретаж.
  За съжаление малко може да се направи при трайна увреда на ендометриума. Така описаната от вас допълнителна хормонална терапия е един от вариантите.
  Бихте ли ми казали, до колко милиметра достига дебелината на ендометриума по време на лутеалната фаза? Пишете, че при HSG матката е безформена, бихте ли уточнили, а най-добре цитирайте разчитането ѝ.
  Бих ви препоръчал, преди следваща бременност да направите и допълнителни изследвания (например антифосфолипидни антитела, генетична предразположеност за тромбофилия и т.н.) по повод на спонтанните аборти. Понякога причините за спонтанен аборт са повече от една и е наложително поне тези, които могат да бъдат коригирани, да се коригират. 
  Не губете надежда.
  Доктор Георги Станулов


Здравейте д-р Станулов,
Благодаря за отговора и отделеното време. Относно Вашите въпроси:
- дебелина на ендометриума около 4мм. миналата зима
- хистеросалпингография от 09.04.2014 - " Cavum uteri е с намалени размери, в значително синистропозицио, с дефекти в очертанията /намалени размери в областта на кантовете и седловинен дефект в областта на фундуса/, с нехомогенно изпълване. Двете маточни тръби пропускат контрастната материя свободно.";
- генетични изледвания от 2012-та: цитогенетични и на двамата без отклонения, тромбофилия при мен показа хомозиготно носителство на 4G/4G алел в PAI (инхибитор на плазминогенния активатор), потвърдено и чрез Цибалаб;
- правено е и някакво имунологично изследване, не го намирам, но нямаше отклонения.
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте, бих искала компетентното Ви мнение и коментар по случая ми, ако нова е възможно. На 01.01.17 имах трансфер на 10.01.17г. Чхг беше 20, на 12 ден от трансфера повторих теста и той беще 10. На днанайстия ден пролактина ми беше 913.3, възможно ли е той да е проблема? Дърга да отбележа, че от 11.11.16г. пршечам по половин таблетка бромокриптин, заради завишеният ми пролактин, сойто преди тази дата беше в норми. Не съм спирала приема му по време на стимулацията. Сакъв е ващият коментар, какво още да изследвам?
 Здравейте mileneira,
  според мен би могло увеличението на пролактина да е в следствие на стимулацията. Има много други причини, поради които една биохимична бременност не се развива в клинична такава. Моят съвет е да се консултирате с ендокринолог преди една последваща стимулация.
  С най-добри чувства
  Д-р Г.Станулов
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте.На 26г и имам проблем с цикъла.От година и повече,се скъси от 7дни на 1ден и е много оскъден.Разбира се,започнах да обикалям всички генеколози в малкия ни град.Направиха ми всички хормонални изследвания, както и на житовидната жлеза и цитонамаска,но проблем за тях няма.Прочетох всичко в нета,но няма излекувана или забременяла жена с този проблем.Ние искаме да започнем опитите за бебче,но се притеснявам,че няма да се получи.Ще се радвам, ако някой ми даде никакъв съвет какво да правя.Знам,че имам проблем.
Здравейте Ralica9003,
Определено имате сериозен проблем.
  Бихте ли била, по-конкретна като казвате: „всички хормонални изследвания” и ако е възможно приложете стойностите на хормоните.
  Какво се вижда на ехограф: до колко милиметра нараства и как изглежда ендометриума?
  Важно е и как започна тази промяна. Например след аборт, раждане, инфекция?
  Има различни причини за намаленото менструално кървене: някои от тях са хормонални, други анатомични. Има тестове и диагностични процедури, с които може да се разбере какво точно се случва.
  Не смятам, че е нужно да „обикаляте всички гинеколози”, според мен се нуждаете от един, който обаче да постави коректната диагноза и да ви предложи начин за разрешаване на проблема.
  С най-добри пожелания
  Доктор Георги Станулов
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте,
Пиша Ви с искрена молба за Вашия професионален съвет какво може да се предприеме при случай на проблем с матката. Всичко започна преди доста години - първа бременност, кървене, диагноза "кухо яйце" и кюртаж, при който явно се наранява лигавицата на матката. Следват още бременности, които винаги завършват в 4-5 седмица - плодът умира, спонтанен аборт. Правени са няколко хистероскопии за отстраняване на сраствания на матката, образуващи се след въпросния кюртаж. Лигавицата на матката е тънка, на места почти няма, но цикъл има и бременност е възможна. Цветна снимка на матката показва, че е доста безформена. Хормоните са в норма. Последната, засега, 4-та бременност отново завърши по познатия начин преди година и половина - след установено биене на сърцето в 5-6 седмица плодът умира, въпреки опитите за задържане чрез допълнителна хормонална терапия. Плодът е изследван - няма вродени аномалии, момче. Възраст в момента - 30 години.
Моля за Вашия съвет какво би могло да се направи при такъв случай?
Предварително много Ви благодаря!
Скъпа dsharp,
  състоянието, което описвате е изключително сериозно и за съжаление не е чак толкова рядко. Опасенията от увреждане на ендометриума, кара мен и колегите ми да предпочитаме не кюретаж, а т.нар медикаментозен аборт. За съжаление това не винаги е възможно или успешно, и понякога се налага кюретаж.
  За съжаление малко може да се направи при трайна увреда на ендометриума. Така описаната от вас допълнителна хормонална терапия е един от вариантите.
  Бихте ли ми казали, до колко милиметра достига дебелината на ендометриума по време на лутеалната фаза? Пишете, че при HSG матката е безформена, бихте ли уточнили, а най-добре цитирайте разчитането ѝ.
  Бих ви препоръчал, преди следваща бременност да направите и допълнителни изследвания (например антифосфолипидни антитела, генетична предразположеност за тромбофилия и т.н.) по повод на спонтанните аборти. Понякога причините за спонтанен аборт са повече от една и е наложително поне тези, които могат да бъдат коригирани, да се коригират. 
  Не губете надежда.
  Доктор Георги Станулов


Здравейте д-р Станулов,
Благодаря за отговора и отделеното време. Относно Вашите въпроси:
- дебелина на ендометриума около 4мм. миналата зима
- хистеросалпингография от 09.04.2014 - " Cavum uteri е с намалени размери, в значително синистропозицио, с дефекти в очертанията /намалени размери в областта на кантовете и седловинен дефект в областта на фундуса/, с нехомогенно изпълване. Двете маточни тръби пропускат контрастната материя свободно.";
- генетични изледвания от 2012-та: цитогенетични и на двамата без отклонения, тромбофилия при мен показа хомозиготно носителство на 4G/4G алел в PAI (инхибитор на плазминогенния активатор), потвърдено и чрез Цибалаб;
- правено е и някакво имунологично изследване, не го намирам, но нямаше отклонения.

Здравейте dsharp,
  дебелината на ендометриума е прогностичен белег за успех на имплантацията. Общо взето, колкото е по-дебел ендометрума, толкова е по-лесна имплантацията. Максимална дебелина от 4мм. е значително намалена. 
  Макар и рядко е възможно обаче да се достигне до бременност обаче. Прилагам ви линк към статия за бременност при дебелина на ендометриума 4мм, завършила с раждане на живо и здраво момченце. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9688390 . Още повече, че тази дебелина варира и при някой от циклите ви би могла да е и по-голяма.
  С най-добри пожелания.
  Доктор Георги Станулов
Цитирай


Мнения: 401
Здравейте отново, имам следният въпрос ако може да ми помогнете или да ме насочите към гого да се обърна. Незнам дали неуспешншят ми първи опит инвитро е свързан с това но съм длъжна да предвидя всичко. Мисля, че майка ми е имала един спонтанен аборт между мен и брат ми. Какви генетични изследвания следва да направя ако се налатат такива. Дърга да отбележа, че причината да правя инвитро е мъжки фактор, но хакта че не се получи първи път ме кара да бъда нащрек и за това да не би пък сета аз да се окажа проблема, че сперматозоидите са ни ограничени, немога да си позволя берой опити.
Цитирай


Мнения: 114
Здравейте . Ето накратко и моята история . Лекувана хиперфункция на щитовидната жлеза - 1 извънматочна бременност (отстранена лява маточна тръба) , 3 спонтанни аборта . От там изследвания и установено Хомозиготен носител 4G/G ; MTHFR мутация C677T - Хетерозиготен носител С/Т , Завишени NK клетки . След изписано лечение , още един спонтанен аборт . Февруари 2016 операция на щитовидна жлеза с оставени 20 % жлеза , на лечение с 100 мкг еутирокс . След няколко месеца неуспешни опити и изследване на хормони установен силно повишен FSH , при антимюлеров хормон , инхибин б , тестостерон , естрадиол , пролактин , лх  в норма . При УЗИ на  9ти ден от последния МЦ - Ендометриум тип Л - 3,9 мм. Правени са всякакви други възможни генетични и имунологични изследвания .
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте отново, имам следният въпрос ако може да ми помогнете или да ме насочите към гого да се обърна. Незнам дали неуспешншят ми първи опит инвитро е свързан с това но съм длъжна да предвидя всичко. Мисля, че майка ми е имала един спонтанен аборт между мен и брат ми. Какви генетични изследвания следва да направя ако се налатат такива. Дърга да отбележа, че причината да правя инвитро е мъжки фактор, но хакта че не се получи първи път ме кара да бъда нащрек и за това да не би пък сета аз да се окажа проблема, че сперматозоидите са ни ограничени, немога да си позволя берой опити.
Здравейте mileneira,
спонтанните аборти и биохимичните бременности, които не се развиват в клинични са много чести. Наличието на един спонтанен аборт, както е при вашата майка, леко увеличава шанса, наистина да има проблем.
  Не знам детайли от вашата анамнеза, но като казвате, че сперматозоидите ви са ограничени: вероятно се е наложила TESE? Вероятно на вашият съпруг, вече  е направен кариотип? Бихте могли да се консултирате с клиничен генетик и също да си направите кариотип.
С най-добри пожелания.
Доктор Георги Станулов
Цитирай


Мнения: 19
Здравейте!
Исках да ви попитам ,възможно ли е висок естрадиол 12527 на 9-ти ден от контролираната овариална стимулация, да е повлияло на качеството на яйцеклетките и последвалата липса на имплантация? От 10 фоликула извадиха 8 яйцеклетки,от които само 3 се оплодиха,1 с 30% фрагментация-загина.Двата ембриона,които ми трансферираха на 5-ти ден бяха без фрагментация ,но едниният с по- бавно развитие.
Нужно ли е при положение ,че това е първото ми неуспешно инвитро , да направя някакви изследвания напр.  Имунологични,генетични,разширена биопсия ?
Благодаря ви предварително!
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте . Ето накратко и моята история . Лекувана хиперфункция на щитовидната жлеза - 1 извънматочна бременност (отстранена лява маточна тръба) , 3 спонтанни аборта . От там изследвания и установено Хомозиготен носител 4G/G ; MTHFR мутация C677T - Хетерозиготен носител С/Т , Завишени NK клетки . След изписано лечение , още един спонтанен аборт . Февруари 2016 операция на щитовидна жлеза с оставени 20 % жлеза , на лечение с 100 мкг еутирокс . След няколко месеца неуспешни опити и изследване на хормони установен силно повишен FSH , при антимюлеров хормон , инхибин б , тестостерон , естрадиол , пролактин , лх  в норма . При УЗИ на  9ти ден от последния МЦ - Ендометриум тип Л - 3,9 мм. Правени са всякакви други възможни генетични и имунологични изследвания .
  Здравейте 1852,
обикновено при FSH и АМН, които се различават значително е коректно да се повторят. Важна роля в оценката на яйчниковия резерв има и преброяването на антралните фоликули (AFC) на 2-4 ден от МЦ.
  С най-добри пожелания.
  Доктор Георги Станулов
Цитирай


Мнения: 23
Здравейте, някой може ли да ми каже при оглед с вагинален ехограф за оглед на органи и търсене на фоликули, колко сантиметра се вкарва пръчката.Болезнено ли е ? има ли начин да не се усети нищо .Знам че за фоликули трябва да е по време на цикъл но тогава ставаи за оглед на органите
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте!
Исках да ви попитам ,възможно ли е висок естрадиол 12527 на 9-ти ден от контролираната овариална стимулация, да е повлияло на качеството на яйцеклетките и последвалата липса на имплантация? От 10 фоликула извадиха 8 яйцеклетки,от които само 3 се оплодиха,1 с 30% фрагментация-загина.Двата ембриона,които ми трансферираха на 5-ти ден бяха без фрагментация ,но едниният с по- бавно развитие.
Нужно ли е при положение ,че това е първото ми неуспешно инвитро , да направя някакви изследвания напр.  Имунологични,генетични,разширена биопсия ?
Благодаря ви предварително!
Здравейте Сузи333.
  12527 pmol/l предполагам, защото 12527 pg/ml наистина е много.
  Абсолютната стойност на естрадиола не е толкова важна, като стойността му отнесена към броя на фоликулите. По-принцип се смята, че успеваемостта е най-голяма когато имаме 200-299 pg/ml на зрял фоликул. Не е добре да е нито повече, нито по-малко. Ако приемем, че стойността, която сте дали е в pmol/l, можем да я превърнем в pg/ml. 12527 pmol/l= 3269 pg/ml . За 10 фоликула се получава по 326.9 pg/ml на фоликул, което е малко повече от оптималните под 300 pg/ml. Което съвсем не значи, че при над 300 pg/ml е невъзможно да се забременее.
  Относно това дали е нужно, след първото неуспешно Инвитро, да се пристъпи към допълнителни изследвания и какви да бъдат те, най-добре ще прецени лекуващият ви лекар. Все пак той е наясно относно възрастта ви, яйчниковия ви резерв и много други фактори, които определят, как да се продължи.
  С най-добри пожелания.
  Доктор Георги Станулов.
Цитирай


Мнения: 401
Здравейте отново, имам следният въпрос ако може да ми помогнете или да ме насочите към гого да се обърна. Незнам дали неуспешншят ми първи опит инвитро е свързан с това но съм длъжна да предвидя всичко. Мисля, че майка ми е имала един спонтанен аборт между мен и брат ми. Какви генетични изследвания следва да направя ако се налатат такива. Дърга да отбележа, че причината да правя инвитро е мъжки фактор, но хакта че не се получи първи път ме кара да бъда нащрек и за това да не би пък сета аз да се окажа проблема, че сперматозоидите са ни ограничени, немога да си позволя берой опити.
Здравейте mileneira,
спонтанните аборти и биохимичните бременности, които не се развиват в клинични са много чести. Наличието на един спонтанен аборт, както е при вашата майка, леко увеличава шанса, наистина да има проблем.
  Не знам детайли от вашата анамнеза, но като казвате, че сперматозоидите ви са ограничени: вероятно се е наложила TESE? Вероятно на вашият съпруг, вече  е направен кариотип? Бихте могли да се консултирате с клиничен генетик и също да си направите кариотип.
С най-добри пожелания.
Доктор Георги Станулов

Да наложи се микротесе при съпруга ми, той има кариотип и безброй други ген. Изследвания, у- делеции и т.н.т, но всичко си беше ок. Аз наложително ли е да направя тромбофилия и кариотип?
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте отново, имам следният въпрос ако може да ми помогнете или да ме насочите към гого да се обърна. Незнам дали неуспешншят ми първи опит инвитро е свързан с това но съм длъжна да предвидя всичко. Мисля, че майка ми е имала един спонтанен аборт между мен и брат ми. Какви генетични изследвания следва да направя ако се налатат такива. Дърга да отбележа, че причината да правя инвитро е мъжки фактор, но хакта че не се получи първи път ме кара да бъда нащрек и за това да не би пък сета аз да се окажа проблема, че сперматозоидите са ни ограничени, немога да си позволя берой опити.
Здравейте mileneira,
спонтанните аборти и биохимичните бременности, които не се развиват в клинични са много чести. Наличието на един спонтанен аборт, както е при вашата майка, леко увеличава шанса, наистина да има проблем.
  Не знам детайли от вашата анамнеза, но като казвате, че сперматозоидите ви са ограничени: вероятно се е наложила TESE? Вероятно на вашият съпруг, вече  е направен кариотип? Бихте могли да се консултирате с клиничен генетик и също да си направите кариотип.
С най-добри пожелания.
Доктор Георги Станулов

Да наложи се микротесе при съпруга ми, той има кариотип и безброй други ген. Изследвания, у- делеции и т.н.т, но всичко си беше ок. Аз наложително ли е да направя тромбофилия и кариотип?
   Здравейте, mileneira,
аз на ваше място бих си направила. Не защото е толкова вероятно да излезе положителен резултат. По-скоро, за да бъдете по-сигурна, че следващият път нещата ще са наред.
   Това е лично мнение.
   Д-р Р.Сенкова
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте, някой може ли да ми каже при оглед с вагинален ехограф за оглед на органи и търсене на фоликули, колко сантиметра се вкарва пръчката.Болезнено ли е ? има ли начин да не се усети нищо .Знам че за фоликули трябва да е по време на цикъл но тогава ставаи за оглед на органите
Здравейте Fatmagul,
при ехографско изследване с трансвагинален трансдюсер, той се въвежда на десетина сантиметра. По принцип, това не е болезнено. Относно фазата на цикъла, в която се извършва: това зависи от причината наложила това изследване.
Не се притеснявайте, ежедневно извършваме такова изследване на десетки жени.
Доктор Ралица Сенкова.
Цитирай


Мнения: 19
Доктор Георги Станулов,
Нямам думи да изразя колко съм Ви благодарна за отделеното време .Подробният и професионален отговор ,който ми дадохте ,намали съмненията ми и ми повдигна духа.Сериозно се замислих ,да стана Ваша пациентка при следващия ми инвитро опит.
Цитирай


Мнения: 51
Безплатни спермограми във Виена Ин Витро Център за двойки с репродуктивни проблеми!



С удоволствие искаме да Ви уведомим, че стартираме 2017г. с двуседмична кампания от безплатни спермограми!
Безплатната спермограма е предоставена към всеки платен първичен преглед + консултация, осъществени при д-р Станулов. Необходимо е да си запишете предварително час, както и да носите със себе си всякаква медицинска документация, която имате налична.
Периода на кампанията е от 6.02 до 17.02.2017г. Работното време на центъра е от 8-17ч и може да звъннете всеки делничен ден на телефон: 02/ 420 02 81 или да ни пишете на office@vienna-ivf.com.
Не се колебайте дълго и ни потърсете, за да запишем час в удобно за Вас време и същевременно да бъде съобразен с Вашите ангажименти за максимално удобство.


« Последна редакция: пн, 16 яну 2017, 15:55 от Виена Ин Витро Център »
Цитирай


Мнения: 2
Здравейте, 
На 33 год. съм и се опитваме да си направим бебе! 
Бихте ли ми дали Вашето мнение за следните резултати: 
3 Ден от цикъла- TSH 0.58 mlU/L,
LH 8.39 mu/ml
FSH 16.96 mu/ml
Prolactin 553.9 mlU/ml
Estradiol <5.0 pg/ml
Testosteron 1.24 nmol/L
17 - ОН - прогестерон 1.68 ng/ml
4 - андростендион 2.9 ng/ml
21 Ден от цикъла- Progesteron 13 ng/ml
Prolactin 1163 mlU/ml
Testosteron 1.17 nmol/L
DHEA-S 6.2 µg/ml
Предварително Ви благодаря!
Цитирай

София

Мнения: 701
Здравейте, 
На 33 год. съм и се опитваме да си направим бебе! 
Бихте ли ми дали Вашето мнение за следните резултати: 
3 Ден от цикъла- TSH 0.58 mlU/L,
LH 8.39 mu/ml
FSH 16.96 mu/ml
Prolactin 553.9 mlU/ml
Estradiol <5.0 pg/ml
Testosteron 1.24 nmol/L
17 - ОН - прогестерон 1.68 ng/ml
4 - андростендион 2.9 ng/ml
21 Ден от цикъла- Progesteron 13 ng/ml
Prolactin 1163 mlU/ml
Testosteron 1.17 nmol/L
DHEA-S 6.2 µg/ml
Предварително Ви благодаря!

За да може да ви отговори докторът задължително трябва да нанесете и референтните стойности на лабораторията. Успех
Цитирай


Мнения: 2
Извинявайте! Добавям референтните стойности!
Здравейте, 
На 33 год. съм и се опитваме да си направим бебе! 
Бихте ли ми дали Вашето мнение за следните резултати: 
3 Ден от цикъла- TSH 0.58 mlU/L, реф. 0.27   - 4.2
LH 8.39 mu/ml  фоликулярна фаза, mu/ml 1.5 - 8
                        овулаторен пик, mu/ml   9.6 - 80
                        лутеална фаза,mu/ml   0.2- 6.5
FSH 16.96 mu/ml    фоликулярна фаза,    mu/ml 2.9-12
          овулаторн пик, mu/ml   6.3-24
          лутеална фаза, mu/ml   1.5- 7
          менопауза, за пол, mu/ml   17- 95
Prolactin 553.9 mlU/ml   (не бременни), за пол:Жена, mlU/ml     102-   496
Estradiol <5.0 pg/ml      фоликулярна фаза,    pg/ml 18-147
          овуларен пик, pg/ml   93-573
          лутеална фаза, pg/ml   43-214
          менопауза, за пол:Жена, pg/ml   0-58
Testosteron 1.24 nmol/L  , жени /20-49 год./, за пол:Жена, възраст:Всяка   nmol/L   0.29   -1.67
17 - ОН - прогестерон 1.68 ng/ml    фоликулярна фаза, ng/ml   0.2-1.2
          лутеална фаза, ng/ml   1-4.5
          менопауза, ng/ml   0.2-0.9
4 - андростендион 2.9 ng/ml, реф. ng/ml   0.57-3.89
21 Ден от цикъла- Progesteron 13 ng/ml   фоликулярна фаза, ng/ml   0.2-1.5
          овулаторен пик, ng/ml   0.8-3
          лутеална фаза, ng/ml   1.7-27
          менопауза, ng/ml   0.1-   0.8
Prolactin 1163 mlU/ml , (не бременни), за пол:Жена, mlU/ml   102-496
Testosteron 1.17 nmol/L  , жени /20-49 год./, за пол:Жена, nmol/L   0.29   -1.67
DHEA-S 6.2 µg/ml  , жени 19-48 год, за пол:Жена,µg/ml   0.1- 3.33

Предварително Ви благодаря!

Цитирай


Мнения: 51
Здравейте,

Очакваме Ви на 27 януари в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски", гр. Кърджали, между 11 и 15ч.
Д-р Станулов ще консултира безплатно двойки с репродуктивни проблеми. Възползвайте се от неговия висок професионализъм и компетентно мнение.

Запишете си час на телефон: 0361 68485, а консултациите ще се провеждат на първи етаж, кабинет 23.

Цитирай


Мнения: 51
Здравейте, 
На 33 год. съм и се опитваме да си направим бебе! 
Бихте ли ми дали Вашето мнение за следните резултати: 
3 Ден от цикъла- TSH 0.58 mlU/L,
LH 8.39 mu/ml
FSH 16.96 mu/ml
Prolactin 553.9 mlU/ml
Estradiol <5.0 pg/ml
Testosteron 1.24 nmol/L
17 - ОН - прогестерон 1.68 ng/ml
4 - андростендион 2.9 ng/ml
21 Ден от цикъла- Progesteron 13 ng/ml
Prolactin 1163 mlU/ml
Testosteron 1.17 nmol/L
DHEA-S 6.2 µg/ml
Предварително Ви благодаря!


  Здравейте Nedelcheva_83,
  от посочените от вас хормони изпъкват два основни проблема.
  Високият FSH говори за изчерпващ се яйчников резерв. Би могло да се потвърди при преброяване на антралните фоликули (чрез ултразвук на 2-4 ден) и чрез АМН. На ваше място бих се обърнал за консултация с репродуктивен специалист, възможно най-скоро. Не казвам, че при тези стойности на хормона е невъзможно да се забременее. Важно е обаче, при намаляващ резерв да изследваме всички пречки пред забременяването и ако е възможно да ги отстраним, а не просто да чакаме нещата да се случат.
  Prolactin 1163 mIU/ml е увеличен, и особено ако са спазени изискванията при вземането му, бих ви препоръчал да се консултирате с ендокринолог. Той би могъл да ви посъветва и за някои допълнителни изследвания, с оглед на нивата на останалите хормони.
  С най-добри пожелания
  Доктор Георги Станулов
Цитирай


Мнения: 401
Като става въпрос за ендокринолог, препоръчайте добър.
Цитирай


Мнения: 51
Като става въпрос за ендокринолог, препоръчайте добър.
Здравейте mileneira,
“Виена Ин Витро Център“ работи в сътрудничество с професор Ф.Куманов, както и с екипа на професор Б.Лозанов. Това са двама от водещите ендокринолози във България. Разбира се има и други опитни специалисти, но тези са заслужили доверието ни с професионализма и човечността си.
С уважение
Екипа на “Виена Ин Витро Център“
« Последна редакция: чт, 19 яну 2017, 14:14 от Виена Ин Витро Център »
Цитирай


Мнения: 19
Здравейте отново!
Искам да Ви помоля да ме ориентирате за цената на Инвитро на естествен цикъл при д-р Станулов? Мисля да го самофинансирам,докато чакам ,да излезе заповедта от Фонда и искам да съм подготвена,когато дойда на консултация .
Благодаря за отделеното време!
Цитирай


Мнения: 170
Здравейте и от мен, следя неотлъчно темата и моля за компетентно мнение относно нашия случай, за който всички специалисти изразяват отлично становище. Всички казват, няма как бебето да не дойде до месец-два. И така минаха 6г., всичките за моя сметка Crying or Very sad До тук една спонтанна бременност на 4 -тата година завършила с мисец в 12 гс. и една неуспешна инсеминация завършила с жестока хиперстимулация.
На кратко, малко над 30-те години сме,
Моята майка е имала 7 бременности и само две живородени деца, за съжаление по онова време медицината не е била на новото, което е в момента.
Към днешна дата единствено ми откриха пкя и в момента съм трети месец след трансвагинална лапароскопия, след която доктора отново ми каза "няма как до два месеца да не си бременна", ето и част от изследванията:

http://prikachi.com/images/428/9021428O.jpg
http://prikachi.com/images/429/9021429u.jpg
http://prikachi.com/images/415/9021415v.jpg
http://prikachi.com/images/413/9021413r.jpg
http://prikachi.com/images/404/9021404p.jpg
http://prikachi.com/images/426/9021426a.jpg
http://prikachi.com/images/427/9021427Y.jpg
http://prikachi.com/images/417/9021417K.jpg
http://prikachi.com/images/421/9021421h.jpg
http://prikachi.com/images/416/9021416Q.jpg
http://prikachi.com/images/406/9021406X.jpg
http://prikachi.com/images/412/9021412h.jpg


   
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте отново!
Искам да Ви помоля да ме ориентирате за цената на Инвитро на естествен цикъл при д-р Станулов? Мисля да го самофинансирам,докато чакам ,да излезе заповедта от Фонда и искам да съм подготвена,когато дойда на консултация .
Благодаря за отделеното време!

Здравейте Сузи 333,
цените на повечето от процедурите, извършвани във Виена Ин Витро Център можете да намерите на сайта ни. http://www.vienna-ivf.com/ceni/. Те са еднакви, независимо при кой от лекарите ни ще направите процедурата.

С най-добри пожелания.
Екипът на Виена Ин Витро Център
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте и от мен, следя неотлъчно темата и моля за компетентно мнение относно нашия случай, за който всички специалисти изразяват отлично становище. Всички казват, няма как бебето да не дойде до месец-два. И така минаха 6г., всичките за моя сметка Crying or Very sad До тук една спонтанна бременност на 4 -тата година завършила с мисец в 12 гс. и една неуспешна инсеминация завършила с жестока хиперстимулация.
На кратко, малко над 30-те години сме,
Моята майка е имала 7 бременности и само две живородени деца, за съжаление по онова време медицината не е била на новото, което е в момента.
Към днешна дата единствено ми откриха пкя и в момента съм трети месец след трансвагинална лапароскопия, след която доктора отново ми каза "няма как до два месеца да не си бременна", ето и част от изследванията:
http://prikachi.com/images/428/9021428O.jpg
Здравейте Elinorche 86,
  след шест години опити, смятам, че е време да се пристъпи към действие. Явно нещата не се случват и е време за IVF или Инсеминация. Явно СПКЯ, който имате е доста тежко изразен, защото много рядко се наблюдава хиперстимулация, и то тежка – при инсеминация, и то неуспешна. Който и да ви стимулира, трябва да се съобрази с това.
Не се предавайте.
Доктор Р.Сенкова
Цитирай


Мнения: 170
Здравейте и от мен, следя неотлъчно темата и моля за компетентно мнение относно нашия случай, за който всички специалисти изразяват отлично становище. Всички казват, няма как бебето да не дойде до месец-два. И така минаха 6г., всичките за моя сметка Crying or Very sad До тук една спонтанна бременност на 4 -тата година завършила с мисец в 12 гс. и една неуспешна инсеминация завършила с жестока хиперстимулация.
На кратко, малко над 30-те години сме,
Моята майка е имала 7 бременности и само две живородени деца, за съжаление по онова време медицината не е била на новото, което е в момента.
Към днешна дата единствено ми откриха пкя и в момента съм трети месец след трансвагинална лапароскопия, след която доктора отново ми каза "няма как до два месеца да не си бременна", ето и част от изследванията:
http://prikachi.com/images/428/9021428O.jpg
Здравейте Elinorche 86,
  след шест години опити, смятам, че е време да се пристъпи към действие. Явно нещата не се случват и е време за IVF или Инсеминация. Явно СПКЯ, който имате е доста тежко изразен, защото много рядко се наблюдава хиперстимулация, и то тежка – при инсеминация, и то неуспешна. Който и да ви стимулира, трябва да се съобрази с това.
Не се предавайте.
Доктор Р.Сенкова


Здравейте, а може ли малко повече конкретика от ваша страна. В случая какви изследвания са необходими за да локализират пораженията от ПКЯ. Планирали сме инвитро към третото тримесечие на 2017г. /за което избираме клиника все още/.  Само да добавя, че инсеминациата ми направиха със стимулация, но тогавашния ми лекар не беше установил ПКЯ, в резултат на това получих хипер.
 Love
Цитирай


Мнения: 51
Здравейте и от мен, следя неотлъчно темата и моля за компетентно мнение относно нашия случай, за който всички специалисти изразяват отлично становище. Всички казват, няма как бебето да не дойде до месец-два. И така минаха 6г., всичките за моя сметка Crying or Very sad До тук една спонтанна бременност на 4 -тата година завършила с мисец в 12 гс. и една неуспешна инсеминация завършила с жестока хиперстимулация.
На кратко, малко над 30-те години сме,
Моята майка е имала 7 бременности и само две живородени деца, за съжаление по онова време медицината не е била на новото, което е в момента.
Към днешна дата единствено ми откриха пкя и в момента съм трети месец след трансвагинална лапароскопия, след която доктора отново ми каза "няма как до два месеца да не си бременна", ето и част от изследванията:
http://prikachi.com/images/428/9021428O.jpg
Здравейте Elinorche 86,
  след шест години опити, смятам, че е време да се пристъпи към действие. Явно нещата не се случват и е време за IVF или Инсеминация. Явно СПКЯ, който имате е доста тежко изразен, защото много рядко се наблюдава хиперстимулация, и то тежка – при инсеминация, и то неуспешна. Който и да ви стимулира, трябва да се съобрази с това.
Не се предавайте.
Доктор Р.Сенкова


Здравейте, а може ли малко повече конкретика от ваша страна. В случая какви изследвания са необходими за да локализират пораженията от ПКЯ. Планирали сме инвитро към третото тримесечие на 2017г. /за което избираме клиника все още/.  Само да добавя, че инсеминациата ми направиха със стимулация, но тогавашния ми лекар не беше установил ПКЯ, в резултат на това получих хипер.
 Love

     Здравейте Elinorche 86,
не бих се говорил за СПКЯ използвайки думите "локализиране на пораженията". С оглед на неприятните последствия от СПКЯ това са окосмяването (от увеличените хормони) и склонността към напълняване (от инсулиновата резистентност), но те са чисто естетически. По отношение на фертилитета, на ваше място не бих се притеснявал. Нерядко съм казвал, че пациентките със СПКЯ са ми любими. Те рано или късно забременяват, често и без процедура. В този ред на мисли, след като така или иначе сте планирали процедура: може би е добра идея да не пропускате останалите месеци, а да пробвате (и процедурата може да се окаже ненужна). Надявам се от лапароскопията си е проличало, че с тръбите всичко е ОК?
С най-добри пожелания.
Доктор Георги Станулов

P.S. Бягайте от бялата захар и всичко, в което се съдържа - като дявол от тамян.
Цитирай


Мнения: 170
Благодаря за отговора Д-ре,
Да, проводими са ми напълно тръбите.
И знам за сладкишите Blush
Конкретния ми въпрос е "Възможно ли е ПКЯ да е причината за неуспех толкова време''
 Love
Цитирай


Мнения: 1
Здравейте
Пише Ви Ваня на 44г. Моля Ви за отговор тъй като първото ми инвитро през м. Декември беше неуспешно .
LH-5.30 IU/l  FSH-9.46 IU/l  Estradiol -107.60pmol/l  AMH- 1.31ng/ml  DHEA-S -6.740 мmol/l на 2 ден от МЦ .
Бях по къс протокол с антагонист . Стимулирана бях с Менопур и Гонал .
Имах 5 фоликула без аспирация на яйцеклетки .
Моля да ми отговорите при този незадоволителен яйчников отговор дали е уместно да се смени протокола и
с какъв или да се повишат дозите на медикаментите .
В момента приемам DHEA 2x1 и вит.Е  и какво бих могла да направя за да бъде следващото ми инвитро успешно.
Каква е успеваемостта Ви във Вашия център при жени на 44г.
                            
« Последна редакция: пт, 20 яну 2017, 09:56 от bubanka »
Цитирай


Мнения: 51
Благодаря за отговора Д-ре,
Да, проводими са ми напълно тръбите.
И знам за сладкишите Blush
Конкретния ми въпрос е "Възможно ли е ПКЯ да е причината за неуспех толкова време''
 Love


Здравейте Elinorche86,
конкретния ми отговор е: "Възможно е СПКЯ + липса на късмет да доведе до неуспех за наистина много време, понякога".
С най-добри пожелания
Доктор Георги Станулов
Цитирай


Мнения: 170
Д-р Станулов,
Още веднъж благодаря за отделеното внимание, друго си е когато го чуеш от Специалист!

Спорен ден от мен! Flutter
Цитирай
1-105 от 105 отговора