Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 8 ноем. 2016, 17:18 ч.

Консултативна тема за асистирана репродукция

  • 138 010
  • 886
  •   2
Отговори
# 15
  • Мнения: 73
Благодаря Д-р Сенкова за отговора знам ,че такава диагноза не се поставя по интернет но вашите колеги ми я поставиха по телефона на база резултатите ми от изследванията което ми се струва странно,затова се обърнах и към Вас.

# 16
  • Мнения: 408
Наближава традиционният ни Ден на отворените врати, който ще се състои на 1 декември. Заповядайте на 9 етаж в Токуда Болница София от 17ч до 19ч, без да е нужно предварително да записвате час! Ще имате възможността както да разгледате Виена Ин Витро Център, така и да получите безплатна консултация с д-р Станулов.

Не се колебайте и ни посетете!
Ние Ви очакваме!

http://www.vienna-ivf.com/in-vitro/novini/den_na_otvorenite_vrati/ 

# 17
  • Мнения: 882
Здравейте. На 30 години съм. Имам една успешна инвитро бременност, поради ендометриоза. На практика нямах видими причини за стерилитет, което ми дава шанс и за нормално зачеване. В момента пия противозачатъчни Ясмин. Тъй като вече се минаха 2 години от секциото искам да възобновя естествените опити за забременяване.
Въпросът ми е: редно ли е да спра противозачатъчните и да обновя опитите за забременяване още същия месец?

# 18
  • Мнения: 408
Здравейте ALMIRRA,
по принцип довършвате си месеца с противозачатъчни и ги спирате, както е по схема. След това идва месечния ви цикъл, след което започвате с опитите.
Както предполагам знаете един от най-добрите „методи” за повлияване на ендометриозата е бременността, така че реално има шанс за зачеване. Пожелавам ви успешно бебеправене! Simple Smile
Д-р Георги Станулов

# 19
  • София
  • Мнения: 47
Здравейте,

Ще съм благодарна за становище за тези резултати.

На 34 съм, не сме правили опити за бебе, но го планирахме и междувременно през февруари тази година ми поставиха диагноза Хашимото.
Човек не се готви усилено за трудности, не очаква, че ще му се случи нещо подобно, или че може да прилича и по това на майка си (въобще не съм мислила за това, но майка ми рано влезе в менопауза... Рано, но все пак не под 45, а мен самата е родила късно, на 37 г.).

Съответно като разбрах за Хашимотото промених доста режима на хранене и започнах терапия за понижаване на ТСХ, излязоха и някои дефицити - вит. Б12, за вит. Д не съм сигурна, понеже мисля, че когато го изследвах, приемах добавка (вярно, само 1000, но все пак), дефицит и на цинк, мед... И от няколко месеца приемам различни добавки - Омега-3, селен, вит. Д, вит. Б12, адаптогени (заради нисък кортизол), цинк, мед, ензими... И разбира се, и Т4 и Т3.

Та по същество - покрай всички други изследвания си самоназначих и изследвания на половите хормони, за всеки случай, уж без притеснения. МЦ е редовен, ако и да е по-кратък - 5 дни вместо обичайните 7, и по-оскъден; гинекологът ми не обърна внимание върху тази информация, нито ме консултира кои хормони да изследвам, когато през 2015 г. бях на профилактичен преглед. Мнението му беше, че щом нямам симптоми, няма нужда да се изследвам.

Както и да е. Резултатите са следните (правени са в една и съща лаборатория - в Цибалаб, но референтните стойности на прогестерона се различават при двете изследвания):

Първо изследване - м. септември, ден 3 от МЦ, с щитовидни хормони:
Пролактин   207.60 mlU/l     реф. ст.   127-637
LH               7.28 lU/l            реф. ст.    2.4-12.6
FSH             14.48 lU/l          реф. ст.   3.5-12.5
Естрадиол    383.80 pmol/l    реф. ст.   46-607
Прогестерон 3.31 nmol/l        реф. ст.   0.18-2.84

TSH               5.020 mlU/l      реф. ст.   0.27-4.20 - този резултат ме притеснява много по-малко от АМХ и инхибин...
FT3               4.18 pmol/l       реф. ст.    3.10-6.80
FT4               19.35 pmol/l    реф. ст.    12.00-22.00

Второ изследване - края на м. ноември, ден 3 от МЦ, с включени инхибин Б и АМХ, чийто резултати излязоха чак днес:
Пролактин   182.00 mlU/l      реф. ст.   127-637
LH               3.79 lU/l           реф. ст.    2.4-12.6
FSH             6.55 lU/l            реф. ст.    3.5-12.5
Естрадиол    856.40 pmol/l    реф. ст.    46-607
Прогестерон 0.675 nmol/l     реф. ст.    0.18-2.84

АМХ             1.08 ng/ml        реф. ст.    1.00-6.80
Инхибин Б    4.37 pg/ml        реф. ст.    40-200

Отделно в края на октомври - изследвания на щитовидните хормони, но в друга лаборатория и ТСХ все още е високо, но другите са се влошили повече. Както и да е, за тях действам със синтетичните хормони - през юни ТСХ беше под 2, после отново скочи, но се надявам да успея да го сваля под 2. Сложих ги за по-подробен контекст.

TSH               5.41 mlU/l        реф. ст.   0.27-4.20
FT3               3.2 pmol/l        реф. ст.   3.10-6.80
FT4               16.49 pmol/l     реф. ст.    12.00-22.00
ТАТ               224.8 IU/ml      реф. ст.    до 115
МАТ              235.1 IU/ml      реф. ст.    до 34


Но както преди това притеснението беше Хашимотото, сега вече с тези резултати на половите хормони и особено на АМХ и инхибин... просто не зная какво мога да очаквам реално...

Записах час при гинеколог, но е чак след 3 седмици.

Питам се възможно ли е да се забременее при подобни резултати, нормално или ин витро или някак? И се страхувам от отговора...

Благодаря!

# 20
  • Мнения: 408
  Здравейте скъпа Maria.vasss,
започваме от края – не се страхувайте от отговора: при тези резултатаи е възможно да се забременее, дори и спонтанно. Виждал съм жени да забременяват спонтанно при всякакви резултати – напук на всичко, а при вас нещата изглеждат относително добре.
   Въпросът, е че поставяте акцент на щитовидната жлеза. За мен обаче е по-важно какво е състоянието на тръбите ви, какво се вижда на ултразвук 2-4 ден, как е спермограмата?
  Факт е, че трябва да се оптимизират хормоните на щитовидната жлеза, за което не се съмнявам - ще се погрижи ендокринологът ви.
  АМН 1,08 говори за относително запазен яйчников резерв, ако това се потвърди и при преброяване на антралните фоликули – положението е оптимистично.
  Пишете, че засега не сте правили опити – Може би е добра идея да започнете (веднага щом се оптимизират щитовидните хормони). В началото спонтанно, а ако се открие някакъв проблем и с помощта на асистираната репродукция.
  И така: Не се притеснявайте. Консултирайте се със специалист по репродуктивна медицина, както сте планирала. Явно ще се наложат допълнителни изследвания : спермограма, ултразвук, може би HSG. Когато получите зелена светлина от ендокринолога и гинеколога си – започнете с опитите. Мислете позитивно и не се съмнявам, че нещата ще се получат, по един или друг начин.
С най-добри пожелания
доктор Георги Станулов

Надявам се, че поне някоя от т.нар добавки, които приемате съдържа фолиева киселина?

# 21
  • Мнения: 882
Здравейте отново. Бих искала да попитам дали хроничния небактериален простатит разваля качеството на семенната течност? И дали влияе негативно на половия живот?

# 22
  • София
  • Мнения: 47
Здравейте, д-р Станулов,

Благодаря Ви за отговора! Звучи много насърчаващо  Praynig Силно се надявам да няма допълнителни пречки, но ще се разбере...
Очаквам в датата на прегледа да може да се преброят антралните фоликули, ако няма изненади с началото на МЦ.

Взех си фолат с идеята да го включа, но при изследване на фолиевата киселина в края на октомври резултатът беше 18.6 ng/ml при граници 4.6-18.7 и не бях сигурна дали е добра идея, затова към момента не го приемам. Да започна ли да го приемам?

Хубав уикенд!

# 23
  • Мнения: 408
Здравейте отново. Бих искала да попитам дали хроничния небактериален простатит разваля качеството на семенната течност? И дали влияе негативно на половия живот?
Здравейте ALMIRRA,
спорно е дали хроничният небактериален простатит влияе на качествата на семенната течност. Според едни изследвания – да, според други – не. Както и при терапията му – някои уролози изписват антибиотици – други не. Факт е, че дори да имаме микробиология, която е ОК – понякога може да има подлежаща инфекция например Chlamydia, която не се открива от стандартната микробиология.
Със сигурност хроничния простатит влияе неблагоприятно на половия живот.
Ако се обърнете към уролог, с голяма вероятност ще има подобрение и в двата аспекта.
С най-добри пожелания.
доктор Георги Станулов

# 24
  • Мнения: 408
Благодаря Ви за отговора! Звучи много насърчаващо  Praynig Силно се надявам да няма допълнителни пречки, но ще се разбере...
Очаквам в датата на прегледа да може да се преброят антралните фоликули, ако няма изненади с началото на МЦ.

Взех си фолат с идеята да го включа, но при изследване на фолиевата киселина в края на октомври резултатът беше 18.6 ng/ml при граници 4.6-18.7 и не бях сигурна дали е добра идея, затова към момента не го приемам. Да започна ли да го приемам?

Здравейте maria.vasss,
факт е че нивото ви на фолиева киселина е било ОК. Все пак ми се струва добра идеята да започнете прием на такава. Първо защото едва ли ще следите нивото ѝ всеки месец. Второ защото вече е зима – съответно консумацията на листни зеленчуци (а те са един от основните източници) не е голяма.
С най-добри пожелания.
доктор Георги Станулов

# 25
  • София
  • Мнения: 47
Значи започвам фолата. Благодаря за консултацията, докторе!  bouquet

# 26
  • Мнения: 118
Здравейте! Аз съм на 23, съпругът ми на 26, нещата не са розови, с мъжки фактор сме (намален брой сперматозоиди и с лоша морфология). Преди няколко месеца подадохме документи и сме одобрени за ин витро процедура. Възможно ли е да стигнем до + резултат чрез прием на някакви добавки, или единствен вариант е процедурата? Благодаря, за отделеното време!

# 27
  • Мнения: 408
Здравейте! Аз съм на 23, съпругът ми на 26, нещата не са розови, с мъжки фактор сме (намален брой сперматозоиди и с лоша морфология). Преди няколко месеца подадохме документи и сме одобрени за ин витро процедура. Възможно ли е да стигнем до + резултат чрез прием на някакви добавки, или единствен вариант е процедурата? Благодаря, за отделеното време!
Здравейте DanniM,
 можем да обсъждаме, каква е вероятността да забременеете при дадена спермограма само когато разполагаме с конкретни данни. Има разлика между прогнозата например при 14 млн/мл и 0,14млн/мл.
Дори и без добавки често спермограмите се променят. Ако показателите са близо до нормата, а яйчниковия резерв запазен, може би е добра идеята да се опитате да оптимизирате спермограмата.
  В никой случай, не е излишно да посетите уролог – всяко подобрение на показателите е добре дошло. Например понякога, вече не се налага ICSI, а може да се направи стандартно IVF.  
  Виждал съм жени да забременяват при  спермограми със значително намалени показатели, просто вероятността да се случи нещо такова е много малка.
  Пожелавам ви успех.
P.S.Понякога спирането на тютюнопушенето има чудесни резултати, много по-добри от тези на  някои добавки.

Доктор Георги Станулов

Последна редакция: пн, 05 дек 2016, 15:20 от Виена Ин Витро Център

# 28
  • Мнения: 74
Здравейте,
Искам да попитам при 95% лоша морфология на спермата- опашки и глави, ако забременея с някой дефектен сперматозоид, ще трябва ли да се направи аборт или въобще не е възможно да се забременее с такъв? И при такъв профил и 60% слабоподвижни сперматозоиди кой метод на оплождане е най-подходящ, ако майката е в норма по всички показатели?
Благодаря предварително!

# 29
  • Мнения: 423
здравейте, от вас мога ли да си закупя Имуноглобулин 5 гр.  и на каква цена ? Мерси.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт