Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 19 отговора

Springfield, VA

Мнения: 5 625
 Веднъж ядох страхотна сиропирана грис халва, отгоре с пудра захар. Беше вълшебна направо! Никога преди това, или след не съм яла подобна. Баба ми я прави и сме купували такава, която се реже на парчета и е суха някак си. А тази беше по-крехка, със сиропче..направо страхотна.

И понеже въобще не съм наясно как се прави грис халва още по-малко сиропирана (подобна на тази, която съм яла), мисля да ви помоля за помощ!

Ама казвайте с подробност кое как, след кое, по колко и така...

Благодаря!
« Последна редакция: ср, 26 апр 2006, 18:31 от БУБА »
Цитирай


Мнения: 7 473
Ето една рецепта

И още една, но май е същото
Грис-халва
Сварете сироп от 1 чаша захар и 2 чаши вода. Запържете до златисто оцветяване 11/2 чаша грис с 1/2 чаша мазнина. Залейте го с врящия сироп и го бъркайте, докато заври, след което го оставете да ври 3-4 минути. Свалете го от огъня, покрийте го с дебела кърпа и го похлупете плътно. След 15-20 минути го разровете леко с вилица и наново го похлупете, докато изстине. Поднесете грисовата халва поръсена с канела и счукани орехови ядки.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Пфу, крава такава, загорих си мойта, кат ми даваш зор така  #Cussing out

Ей ти рецепта, аз правя еврейската такава, понеже онази, дето майка ми я прави, е с много мазнина. Сиропирането май зависи от това колко сироп ще бухнеш вътре. Не знам тази каква е, още не е готова.

1 чаена чаша грис
1 супена л. масло
1 ванилия (аз обаче предпочитам с канела)
орехи малко (аз не слагам, не обичам)

и за сиропа - 1 ч.ч. захар (същата чаша като за гриса) и 3 ч.ч. вода.

Запържваш гриса в маслото на бавен огън с дървена лъжица до порозовяване, а отделно кипваш водата със захарта. Като кипне заливаш гриса (внимавай, че свисти, бумти, трещи и пуска пара  #Crazy ) и дърпаш от огъня и слагаш ванилията (или канелата). После покриваш с кърпа и чакаш да изстине. Може да си го изсипеш преди това в тавичка или друга форма. Това е от мен  Love
Цитирай

Springfield, VA

Мнения: 5 625
Ау, супер..добре..ще се прави грис халва днес, или утре, подозирам.....

Мерси много! Явно не се прави така както мислих аз (въобще нямах представа, че се пържи това нещо  Shocked), или поне се извършват действия подобни на пърженето  Thinking
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
В тиган разтапям 250гр масло, в него запържвам 2ч.ч. ситен грис до светло кафяво. В отделен съд слагам 1 1/2ч.ч. захар и 2 1/2ч.ч. вода и загрявам докато се разтопи захарта. Изсипвам сиропа и 1/2ч.ч. стафиди при изпържения грис и бъркам докато започне да се отделя от стените на тигана т.е да попие сиропа. След това изсипвам в кексова форма и подравнявам с шпатула. След като изстине обръщам в голяма чиния и поръсвам с канела.
Цитирай

Springfield, VA

Мнения: 5 625

 Почнах халвата, ма като започнах да пържа гриса, той стана на трохи и дефакто пърженето е на сухо  Rolling Eyes

Дали така трябва?

И въобще не си променя цвета!

Уф..дали ще го направя както трябва..някой ако може спешно да помогне...
Цитирай

Нови Искър

Мнения: 4 181
ми точно така де - на трохи да ти стане - и щесега заради теб ми се дояде и отивам и аз да си правя - имам късмет че се намира и грис отатъка по шкафовете Party Stop
Цитирай

Springfield, VA

Мнения: 5 625
Уф..бърках, бърках, пържих, пак бърках.. накрая ми се откачи ръката.  Tired

Казвам ви, това е най-сложното нещо, което съм правила! Изглеждаше лесно, ма се оказа, че не е  Confused

И тоя грис си попи цялата течност. Значи, ако искам да ми е сиропирано, трябва да го залея отгоре, при сервирането с още сироп, нали така? Или не се прави така?

Казвайте, че нищо не ми е ясно!

Освен това като ходих до магазина, съм забравила да купя канела  Confused И сега халвата е без. Но сложих ванилия, да не е съвсем гадно.

Като стане, ще докладвам за провала си най-вероятно. Пък аз бързах да се похваля на мъжа ми потелефона, че като се върне от работа тази вечер ще има грис халва....
Цитирай

Нови Искър

Мнения: 4 181
Бубе нещо не си го догодила - как сложно бре...виж ми часа на постингса горния, и сега колко е часа - грис халвата ми е готова от повече от 20 минути - прекалила си с бъркането сладурка...........но пък сигурно ще е много вкусна - аз на мойта вместо канела и сложих този път малко лимон - да разнообразя вкуса, и стана супер, и да гриста трябва да ти поеме целия сироп, а ако искаш да е сиропирана изчакай я да изтине хубаво, нарежи я на ромбчета и я полей задължително със горещ сироп -ще стане супер. да ти е сладко Party
Цитирай

Springfield, VA

Мнения: 5 625
Бубе нещо не си го догодила - как сложно бре...виж ми часа на постингса горния, и сега колко е часа - грис халвата ми е готова от повече от 20 минути - прекалила си с бъркането сладурка...........но пък сигурно ще е много вкусна - аз на мойта вместо канела и сложих този път малко лимон - да разнообразя вкуса, и стана супер, и да гриста трябва да ти поеме целия сироп, а ако искаш да е сиропирана изчакай я да изтине хубаво, нарежи я на ромбчета и я полей задължително със горещ сироп -ще стане супер. да ти е сладко Party
Значи при заливането, сиропа трябва да е горещ, това беше важно уточнение!

Благодаря много!

П.С. Верно много бърках  ooooh!
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Мойта пък не стана  Crossing Arms

Стана като гъст крем, не се сгъсти и втвърди  Crossing Arms Sad Не знам защо, ще опитам някоя от вашите рецепти  Peace

Аз я обичам много твърда и суха, чак да ми се напука отгоре.  Shocked
Цитирай

Springfield, VA

Мнения: 5 625

 Ето, Блонди пита как да я направи по-суха. Явно с по-малко сироп, така ли?  Thinking

А моята да не повярваш, но стана страхотна!

Само дето се подцених  Blush

Благодаря на всички за идеите и рецептите!   bouquet
Цитирай

Под гъбата

Мнения: 1 113
Аз пък като правя грис халва не я пържа. Пропорциите ако се интересува някой ще напиша но начина на приготвяне май е по важен.
В по дълбока тенджерка изсипвам гриста и на не много силен огън започвам да разбърквам и запичам до златисто кафяво, прибавям канелата леко да се затопли и тя. През това време в друг съд сварявам сироп от масло,захар,вода и ванилия. Врящият сироп изсипвам в почти горещият грис и енергично разбърквам с широка лъжица. Така хем не става на бъчки, и не е суха а и няма вкус на пържено. Smile
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Давай насам и пропорциите  Hug
Цитирай

Под гъбата

Мнения: 1 113
1 чаена чаша грис
1 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша олио
2 чаени чаши вода
канела на вкус /лично аз с повечко, дане кажа почти цялото пакетче Embarassed/
1 ванилия
Забравих да напиша по горе че след като се разбърка сместа се изсипва в тавичка и се покрива с нещо за да се задуши. Може да се сервира след 10 мин.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 19 отговора