Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 апр. 2006, 11:06 ч.

Гледйте бебето, не кантара!

 • 13 638
 • 16
 •   1
Отговори
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 323
Гледайте бебето, не кантара

Д-р Джей Гордън и Черил Тейлър, СВЕ

Звучи простичко, нали? Но съм виждала толкова много майки, чиито бебета изглеждат здрави, сучат добре, покриват признаците за развитие един след друг, а те губят доверие в кърменето заради това, че някой им казва, че теглото на тяхното бебе не съответства на таблиците. Този някой гледа кантара и таблиците вместо бебето.

През първите 24-72ч след раждането бебетата обикновено губят около 3-10% от рожденото си тегло и после го възстановяват в течение на следващите 2 до 3 седмици. Ако майката е получила много вливания със системи по време на раждането, бебето може да се е родило „по-тежко” заради увеличеното съдържание на вода в тъканите. Това донякъде повишено тегло може да се измери, ако бебето се мери преди първото му изпишкване. Разликата от това допълнително задържане на течности може да е само стотина грама, но у някои родители се насажда тревога, ако на консултацията на втората седмица бебето тежи стотина грама под рожденото си тегло.
Друг обичаен проблем на ранните консултации е бебето, което не наддава колкото лекаря смята за „нормално наддаване”. Няма общоприето становище за „нормално наддаване” и в книгите мерките варират между 120 до 240 гр. На някои бебета им е генетично заложено да са много по-дребни или по-едри от другите. Както споменах и в първия параграф – лесно за разбиране, нали?

Ако ви кажат, че това наддаване е неприемливо, сериозно обсъдете този списък с въпроси:

 • Бебето суче ли активно?
 • Пишка и ака ли добре?
 • Урината на бебето безцветна или леко жълтеникава ли е?
 • Очите на бебето ярки и будни ли са?
 • Кожата на бебето има ли здрав цвят и тургор?
 • Бебето мърда ли жизнено с ръце и крака?
 • Растат ли ноктите на бебето?
 • Бебето покрива ли признаците за развитие за възрастта си?
 • Бебето щастливо и игриво ли е през повечето време?
 • Да, наистина бебето ви спи много – но когато е будно, има ли периоди на съсредоточено внимание?

Ако сте отговорили Да на горните въпроси, може да преминете към следващите 2 въпроса, които таблиците сякаш игнорират.

 • Колко е висока майката?
 • Колко е висок бащата?

Ако някой ви попита колко трябва да тежи един 33 годишен мъж, бихте се разсмели. Възможностите варират в зависимост от височина, костна структура, етническа принадлежност и много други фактори. Но – от бебетата се очаква да се вместват в таблици, разпространявани из страната, в които не се вземат предвид генетиката, начина на хранене и почти нищо друго.

Съществуват проблеми с кърменето, които може да доведат до слабо наддаване. Неправилно поставяне на бебето на гърдата е може би най-честият от тях през първите седмици. Това е проблем, който се разрешава лесно с подходящата помощ. При най-добро стечение на обстоятелствата, кърменето трябва да бъде проследено още през първите 1-2 дни след раждането от обучен експерт по лактация. Добрите болници имат на щат консултанти по кърмене и  IBCLC, а ако нямат – можете да си уговорите час в рамките на първите 12ч от живота на бебето. Педиатърът ви може да ви помогне с това. Ако не може, обадете се на Ла Лече Лига и попитайте кого ще препоръчат във вашия район. Това е много важна стъпка от въвеждането ви в родителството и не трябва да се пропуска.

Ако има проблеми с кърменето, първият отговор никога не трябва да е даване на добавка, а да се търси най-добрата възможност за съвет и помощ. Намерете квалифицирана помощ лице в лице, ако е възможно - или онлайн, ако се налага. Няма нищо по-добро от това опитен в кърменето специалист да наблюдава вас и бебето и да ви даде помощта, куража и подкрепата, от които се нуждаете и които заслужавате.
Твърде много майки и бебета губят преживяването на кърменето и животоспасяващите му и предпазни свойства, защото ние  лекарите сме обучени да гледаме повече кантара, отколкото бебето.

Няколко показателни примера:

Бебе, рождено тегло 4.400кг
Тегло 36ч след раждането 4.060кг


Виждала съм майки, подканяни да дават добавка, защото „нямат мляко, бебето е гладно и губи тегло”. Бебето изглежда добре и суче на всеки 1-3 часа и зърната на майката не се разраняват. Няма никаква нужда да се прави каквото и да е освен да се кърми често, да се сменят гърдите горе-долу на всеки 5 минути и да се изчака още 1-2 дни млякото да дойде. Жадното бебе суче силно и не е в опасност. Бебе, на което се дава вода или формула, може да не суче толкова силно и увереността на майката (както и количеството кърма) ще пострадат от това. Тази майка има нужда само от подкрепата от специалист, който да се увери, че тя знае как да поставя бебето на гърдата.

Същото бебе, на консултацията на 2 седмична възраст 4.180кг

Забравяйки, че това тегло представлява наддаване със 120гр от теглото на бебето на 36 час, някои лекари биха препоръчали добавка. Отново – вижте как протича кърменето и ако всичко е наред, не се тревожете. Обезводнено бебе с жълтеница и тъмна урина е съвсем друг случай и има нужда от повече помощ с кърменето. Това бебе няма нужда от формула. Уверете се, че майката пие достатъчно вода, кърми често без наложен режим (на всеки 1-3ч) и се уверете наистина, че тя ще получи помощ с поставянето на гърдата, особено ако има проблеми със зърната.

Същото бебе, консултацията на 6 месечна възраст 6.800кг

Консултациите по кърмене в ранните седмици са били успешни, благодарение на това, че майката е намерила умен и подкрепящ я лекар и е била решена да успее в това да храни бебето си с най-доброто. Това голямо бебе (4.400кг  при раждането, нали помните) е тежало 5.900кг  на 4 месеца и сега тежи 6.800кг. Докторът обръща внимание и вижда, че майката е висока 1.60м, а бащата 1.75м и двамата са слаби. Поглежда таблиците след като е видял първо бебето и не е притеснен от това, че бебето е паднало от много висок процент при раждането в по-нисък и още по-нисък впоследствие.

Мисля да завърша този сценарий с хепиенд.

Обобщение – бебета, които сучат, пишкат прозрачна урина и пълнят добре пампресите в първите седмици почти винаги са добре. Не мога да си спомня да съм виждала бебе, за което бавното наддаване през първите 2 до 6 седмици да е било единствения признак за проблем.

По-големите бебета, от 2 до 12-месечна възраст, растат с много различни темпове. Наддаването не трябва да се използва като най-важния показател за добро здраве. Покриването на признаците за развитие съответно на възрастта му и това как контактува с родителите и другите хора са по-важни. Не се оставяйте да ви убедят да давате добавка на бебе, което е добре. Търсете помощ с кърменето и се ръководете и от други признаци освен наддаването.

преведе hedra от http://www.drjaygordon.com/development/bf/index.asp

Последна редакция: пт, 28 апр 2006, 11:38 от hedra

# 1
 • Мнения: 462
 newsm10

Браво, Hedra за труда! Как намираш време за всичко това Simple Smile

# 2
 • Мнения: 3 235
Браво и от мен Хедра,и благодаря!  bouquetЧета с голям интерес постингите ти за кърменето. smile3525Нямаш грешка.

# 3
 • Мнения: 922
 Grinning Всичко, което пише в статията е напълно вярно Grinning
Когато последният месец бебка наддаде само 200гр, аз се попритесних, а педи ми каза: Защо се притесняваш, та тя е дръпнала на ръст, виж колко е подвижна, в изключително здраве е...

ПОздрави, Хедра  bouquet

# 4
 • Карлово
 • Мнения: 4 021
Браво, Хедра!
Аз имах проблем с кантара само първата седмица от раждането, после пък стана обратен ефект. Все още качва по 700-800 г на месец. Ама какво пък, нали се чувства добре.

# 5
 • София
 • Мнения: 2 493
бравос бравос...
туй ще го разпечатам, защото откога й обянсявам на една пиятелка, а тя леко скептично ме гледа... дано поне статията да има ефект.

# 6
 • Мнения: 2 381
Безценно инфо!
Благодаря  bouquet

# 7
 • Мнения: 582
Тази статия е върха и напълно съвпада с моите разбирания. Бях написала почти същото и в отчетния ни, без да съм чела литература. Сега съм горда със себе си Joy

# 8
 • Стара Загора
 • Мнения: 144
Прочетеното още веднъж ме накара да се уверя в способността ми да преценявам собственото си дете. Впрочем тази способност развих благодарение на форума.  Simple SmileЗатова и не се притесних,когато днес на консултация педиатърката ми каза, че 300-те грама,които е наддал бебокът за този месец, са малко. То биваше тя да ги знае тези неща, ама..не би!
Моите уважения към Хедра за положения труд!

# 9
 • Мнения: 2 959
Hedra, отново перфектно попадение! Peace Страхотна, информативна и полезна статия. Дано всички улучваме добри педиатри, защото си е друго когато и детският лекар те подкрепя в дългото кърмене. Благодаря ти за отделеното време.Heart Eyes

# 10
Ima bebeta, koito  naistina se rajdat po/ golemi.No ima i takiva s podnormeno teglo.Tezi, koito se rajdat po- golemi po- bavno naddavat kilogramite v sravnenie s dr. bebeta

# 11
 • Мнения: 247
Тъкмо тези дни се чудех под каква форма на благодаря на Хедра и на Бу, защото тяхната помощ се оказа много ценна за мен. Имах хиперлактация и въпреки, че си мислех, чекато  съм поне средно интелигентна и не ми трябва чужд акъл, благодарение на тях двете разбрах, че нормалните неща изглеждат другояче. Е, успях да се справя, но благодарение на тях.
И сега пак- тъкмо се чудех дали на Мария й стига кърмата, защото аз като се изцеждам - успявам от двете гърди да изкарам само около 100-120 мл., а от размразената кърма тя изпива наведнъж поне 140 мл.. Не знам защо е така. Обаче щом тя е спокойна и наддава с равен темп всеки месец, значи е добре.

# 12
 • Мнения: 1 428
 newsm10

# 13
 • Мнения: 128
Аз също се успокоих като прочетох статията, защото моят син Алекс наддаваше по килограм, килограм и сто през първите 3 месеца като така удвои теглото си от раждането 3.200 до третия, а не до шестия както е по стандарт. Бях обезпокоена, че през четвъртия е наддал само около 500 гр, виждаше ми се голям спад, но той е много жизнен, енергичен, обича да му говоря и ме гледа концентрирано, когато го правя. Искам да кажа, че изглежда здрав въпреки едно потреперване, което прави понякога при кърмене, но не за това се включих в темата (за него съм писала в съответния раздел Здравословни проблеми, здравна каса, здравеопазване) Та ще гледам сина си, а не кантара.

# 14
 • Мнения: 543
страхотна статия! Браво Хедра!

през четвъртия ни месец бебо качи само 300 гр, но пък като го измерих на дължина беше дръпал с 8-10 см.

изобщо не се притесних, водя се по таблицата, която Бу е сложила за кърмените бебета и съм щастлива, че всичко е ок.

Сега  сме на 4.5 месеца и тежим ок. 6.00 кг, което смятам за нормално, дълги сме 70 см. от раждането до сега сме с 20 см. по - високи.
Всички ми се чудят и ме "напътстват" да захранвам, как така още сме само на кърма?!?!, а докторът такива безумни съвети ми дава, че ме е срам да ги напиша.

Страх ме е да правя пробно кърмене, щото най - много само да се депресирам. за това меря само по един път в седмицата - ей така, профилактичноДори и да не е качил, за мен е важно да не слабее. айде стига размисли истрасти, че ще оставя Юлиян  Вучков без хляб! Mr. Green

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт