Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 апр. 2006, 14:35 ч.

колко плащате за детска градина?

 • 2 692
 • 55
 •   1
Отговори
Здравейте!
Отвалям тази тема, закщото в нашата община наскоро увеличиха таксата за детска ясла и градина и искам да знам Вие колко плащате. От м. април дължим за едно дете 15 лв(досега 6лв) задължителна такса и по 1.2лв на ден.При пълен месец посещаемост излиза някъде около-42-45лв. Ако детето е ходило само два дни от месеца на градина дължим 15лв+2.40=17.40
Според мен е много скъпо.А, пък мамите ,които имат две и повече деца,направо полудяха.Сега събираме подписка с/у покачването на таксите, но се съмнявам, че нещо може да се направи.... newsm78

Последна редакция: пт, 28 апр 2006, 14:43 от wili

# 1
 • Мнения: 118
Здр. Майка ми е детска учителка и при тях плащат по 40лв. за първо дете и още 20лв. ако и второто дете е при тях.  Не ми е казвала да има увеличение на таксата, но може аще да не е влезнало в сила при нас.

# 2
 • Под гъбата
 • Мнения: 1 235
В Свищов при пълен месец за 1 дете плащам по 31 лв. Всяка община си определя сама цените/таксите за детска градина.

# 3
 • ГОре на черешата...
 • Мнения: 11 491
Аз плащам при пълен месец 35 лв.Ако има отсъствия-по-малко/Сумата 35 лв.се дели на броя на работните дни в конкретния месец и така се получава цената за един ден,която се приспада,когата детето е отсъствало/.И както каза мама Мима- всяка община сама си определя таксите.

# 4
 • Мнения: 1 320
А къде е това при нас?

Защото при нас беше така преди 3 години когато почнаха да четат новите разпоредби ... 20 лв + 1 лв за всеки ден в яслата , но после се оказа че не са разтълкували закона правилно .

Сега плащам около 40 лв за месец за баткото , а от другия месец ще плащам и за яслата на малкия по 20 лв или по-точно ще ползвам намаление от 50 % за малкия всеки ден през който батко му е ходил на градина.

# 5
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 193
Аз плащам 20лв за Дени и 10 за Васи за пълен месец - по около 0.90 лв. на ден. Буквално без пари. А на Васи 0.45лв. направо не са за казване.

# 6
 • Мнения: 492
Аз плащам по 1лв на ден и пет лева месечна задължителна такса, та ако ходи пълен месец някъде около 26лв.

# 7
 • Мнения: 14 776
при нас е по 2лв на ден

# 8
 • Мнения: 3 354
Аз ли нещо не разбирам?Ако не ходи пълен месец,се плаща по-малко?
Аз съм с впечатлението , че ходи не ходи-все 40 лв се плаща.

# 9
 • Мнения: 14 776
в нашата детска градина , се броят дните,когато детето е ходило и се умножават по 2,а ако има някакви отстъпки-примерно за самотни майки-тогава цената е на половина.а соц.слабите-не плащат такса

# 10
 • Мнения: 3 354
За всички ли е  еднокво или всяка община си решава сама?
Аз ще го пускам моя синковец пробно през юли,та са ме налегнали много въпроси  newsm78.
И тъй като почиваме със мъжо и през седмицата,ще си го гледаме от 1 до 3 ние.
Ако е на посещавани дни е добре.
А ако някой знае къде е наредбата да даде линк моля.  bouquet

# 11
 • Мнения: 1 320
http://www.sofia.bg/index.asp

Последна редакция: сб, 29 апр 2006, 18:00 от vpam

# 12
 • Мнения: 1 320
Ето и още ...

ЗА КАКВО ОТГОВАРЯ ОБЩИНАТА?

*************
Поддържането и развитието на местни спортни, туристически и други обекти за отдих;
Изграждането и поддръжката на сградите, както и за цялостната издръжка (включително и за заплатите и осигуровките) на общинските училища (начални, основни и средни), общинските болници и социални заведения, на центровете за социални грижи, на културните, исторически и архитектурни паметници от общинско значение;
Изграждането и управлението на общинските детски градини;
Голямото разнообразие от културни дейности на общинските театри, оркестри, художествената самодейност, музеите и музейните сбирки, библиотеките и други;
Цените на общинските услуги, общинските такси за детските ясли и градини;

# 13
 • Мнения: 1 320
Раздел III Такси за детски ясли, градини, домове, лагери, домове за социални грижи и други форми за социално обслужване

Чл. 81. (1) (Изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) За ползване на детски ясли, детски градини и физиологичните отделения в домовете "Майка и дете" се събират от родителите или настойниците месечни такси в следните размери:

1. седмични - от 10 до 30 лв.;

2. целодневни - от 5 до 20 лв.;

3. полудневни - от 2,5 до 10 лв.

(2) Таксите се определят в посочените граници диференцирано според доходите на член от семейството.

Чл. 82. (1) Не се заплаща такса за:

1. децата, чиито родители са I или II група инвалиди, децата на неизвестни родители, децата на загинали при производствени аварии и природни бедствия, децата на загинали в изпълнение на служебен дълг;

2. децата с тежки хронични заболявания, посочени в списък, утвърден от министъра на здравеопазването, настанени в санаториални (оздравителни) детски заведения или групи;

3. третото и следващо деца на многодетните родители; последните плащат такса за първото дете в половин размер, а за второто - в четвърт размер.

(2) При отсъствие на децата такса не се заплаща за времето, през което те ще отсъстват, при условие, че родителите предварително са уведомили директора на детското заведение.

Чл. 83. (1) Таксата се заплаща с 50 на сто намаление за сираци или за деца с един родител, за деца, чиито родители са редовни студенти или отбиват редовната си военна служба.

(2) Когато две деца от едно семейство са приети в едно или в различни детски заведения, таксата за второто дете се заплаща с 50 на сто намаление.

Чл. 84. (1) (Изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) За ползване на лагери от ученици се заплаща такса на ден в размер от 1 до 2 лв.

(2) Облекченията, предвидени в чл. 83, се прилагат и при определяне на таксата за лагери.

(3) Таксата по ал. 1 не се заплаща за деца в случаите по чл. 82, ал. 1, т. 1 и 2.

Чл. 85. (1) (Изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Учениците, които ползват общежития, заплащат месечна такса в размер от 5 до 12,50 лв.

(2) Таксата по ал. 1 не се заплаща в случаите по чл. 82, ал. 1, т. 1 и 2.

Чл. 86. (1) Лицата, ползващи домове за социални грижи и други форми на социално обслужване, заплащат месечна такса в размер на съответстващата реална издръжка на едно лице.

(2) Реалната издръжка на едно лице включва месечните разходи за храна, постелен инвентар и облекло, перилни и хигиенни материали, транспортни разходи за разнасяне на храната, както и съответната част от общите разходи за електрическа и топлинна енергия, вода, канализация и битови отпадъци, с изключение на целевите помощи за ползване на електрическа енергия, горива, вода за битови нужди, пране и облекло, предоставени на заведенията за социални грижи и формите за социално обслужване от правителствени и неправителствени организации, юридически и физически лица.

Чл. 87. (1) Дължимата такса се удържа от личните доходи на лицето.

(2) На лицата, обслужвани в системата за социални грижи, се оставя за лични разходи сума, не по-малко от:

1. двадесет на сто от личните доходи на настанените в домовете за умствено увредени лица и в домове за лица с психични разстройства;

2. тридесет на сто от личните доходи на настанените в домовете за стари хора, в домовете за лица с физически увреждания и в домовете за лица със сетивни нарушения;

3. четиридесет на сто от личните доходи на обслужваните в системата на домашния социален патронаж и дневни домове за социални грижи;

4. петдесет на сто от личните доходи на приетите за обучение в социалните учебно-професионални комплекси над 18-годишна възраст и за деца над 16-годишна възраст, настанени в заведения за деца.

(3) Когато оставащата част от личните доходи е недостатъчна за покриване на таксата, разликата е за сметка на бюджета на общината, в която е открит домът или друга форма на социално обслужване.

(4) За лицата, които изплащат издръжка за непълнолетни деца, сумата за лични разходи и средствата за заплащане на реалната издръжка се определя след приспадане на присъдената издръжка.

(5) Не се събират такси от лицата, които нямат лични доходи и спестявания.

Чл. 88. (1) Не се заплаща такса за децата под 16 години, настанени в заведения за социални грижи и в дневни домове за социални грижи, и за децата под 18 години, обучаващи се в социални учебно-професионални комплекси.

(2) Не се заплаща такса от лицата, настанени за временно пребиваване в разпределителните домове и приюти.

(3) Не се заплащат такси от децата със здравни и социални проблеми, настанени за краткосрочен възстановителен отдих в детски селища.

# 14
 • Мнения: 3 354
Мерси  Heart Eyes  bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт