Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 11 фев. 2017, 07:41 ч.

Изнасяне на кухня на балкон- колко време?

  • 2 664
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 2 691
Благодаря, ще питам. Дали има значение принципа на работа на сушилнята?
Защото това е другия вариант да изнесем сушилнята и евентуално да не отопляваме.
Иначе не мисля, че ще е чак като навън, тъй като в момента готварската ми печка пак е на остъклена неотопляема тераса и нямам проблеми, хем дограмата е стара и кофти и е студено, но аз излизам за секунди да сложа яденето, един - два пъти да го погледна и накрая да го махна. Не съм усетила неудобства, дори си излизам по тениска както съм вътре, нито стаята изстива от отварянето нито нищо. Но пък тук етажът е 5 - ти и блокът е топлофициран, вероятно и това има някакво значение. Макар че ако оставя някои продукти на терасата все едно са в хладилника  Mr. Green Вероятно ако прекарваш много време до печката, може да е проблем  newsm78

# 16
  • Мнения: 1 634
Момичета, да се включа и аз тук с въпрос.
Наследихме панелка без никакви подобрения. Среден етаж, изложение С-Ю. Кухнята е на север. Всички живущи в колоната под и над нас са си усвоили терасите пред кухнята - итонг и нови дограми. Една част са махнали панела на прозореца, други - само частта под самия прозорец.
Ние също мислим да усвоим, така ще уеднаквим и фасадата. Сега се чудя дали само итонг и външна изолация ще е достатъчно? Планирам в единия край да сложа готварската печка с аспиратора, а в другата част фризера. Отоплението ще е с конвектор, монтиран под новия прозорец.
Необходима ли е според вас и вътрешна изолация? Стиропорени тапети /5 мм/ или гипскартон с мин. вата?
А пода и тавана?

# 17
  • София
  • Мнения: 982
Според това какво ще правите може от 15-30дена.Аз си правих козирка,вкарах вратопрозореца в част от хола и така кухнята ми стана около 9кв.м.

# 18
  • Русе
  • Мнения: 2 243
delia При мен е усвоена тераса към кухнята. Първите две години беше заварено положение - вътрешна изолация стиропор 5 см, външна изолация само до парапета на бившия балкон, двоен стъклопакет на дограмата. Първо беше студено, второ в частта на бившата тераса пода беше много студен чак избиваше конденз по плочките. Долната тераса е остъклена с PVC  дограма, но не се отоплява, то цялото жилище не се отоплява - пенсионери са и пестят. По стъклата имаше ужасен конденз също, независимо от проветряването.
Изринах стиропора, оправих остатъчните стенички от врато-прозореца, че бяха с един свод и сложихме Гипсокартон с вата 10 см - стени и таван. Отвън дръпнахме изолацията до покрива, че сме последен етаж и сменихме стъклопакета с троен, дограмата оставихме каквато си беше PVC трикамерна е май. Единствено плочките на пода не изкъртихме.
Резултат е много по-топла кухня, отоплението е по-ефективно и евтино, имам уред ММ засича, че му е интересна статистиката. Сметката за ток намаля. Никакъв конденз дори при -15С. Проветрява се всеки ден поне по два пъти.
Ползите от добрата изолация ги виждам и в спалнята си, която е северна и правихме малко по-късно от кухнята.
С две думи качествена изолация, без да се пести от материали. На мен ми даваха акъл да си сложа само 5см вата, че всички така правели, било по-евтино. Аз настоявах на 10 см. Изчетох целия форум Направи си сам 100 пъти. Изолацията на пода също е важна независимо дали ти е средно жилището, ако съседа не се топли го топлиш ти. И става термомост.

# 19
  • Мнения: 1 634
Devil_Rose  Hug
И аз така мисля - трябва гипс картон и мин. вата поне 10 см. Среден етаж е, отдолу терасата е усвоена и се топли. Отгоре също е усвоена, но в момента е необитаемо. Изложението е северно, не помня дали го споменах. Мислим да оставим стеничката под прозореца - нещо като основа за барплот да я ползваме.
Така или инъче имам още време за умуване и разучаване. Не му е дошло още времето за големия ремонт на този апартамент.

# 20
  • София
  • Мнения: 14 176
Определено трябва да се изолира добре всичко. Това е външна стена, доста хладна става зимата даже с изолацията. Лятото пък е жега. За уредите също е добре. И за мухъла.

# 21
  • Русе
  • Мнения: 2 243
За стеничката под прозореца помисли добре как идва размера на кухнята.
При нас терасите са големи по 6 кв. м. и кухнята ми е близо 14 кв. м. - шкафове имам от вратата до комина и от там до прозореца на ъгъл с мивката и всички плотове и уреди. Срещуположния ъгъл на стаята с останалото място е запълнен от масата за хранене и столовете. Има достатъчно място да се движи човек.
При родителите ми стеничката остана, не искаха голям ремонт, а и имат радиатор ТЕЦ там  - на мен ми е тясно, не съм свикнала. Но пак е по-добре от остъклен балкон с врата останала и прозорец. Неудобство е разпределянето на уредите и плотовете.

# 22
  • Мнения: 283
Ние ще сложим изолация и нова дограма на балкона, но няма да го усвояваме. Майсторът твърди, че трябва да си сложим един радиатор и на балкона, заради дограмата (трябвало постоянна температура да имало              зимата). Хич не ми се вижда добра идея, по-добре една духалка да пускам... Някой без отопление на балкона да каже имало ли е проблеми с дограмата??

# 23
  • София
  • Мнения: 290
Аз писах вече, че съм живяла на квартира с остъклен балкон, с винкели. Не сме отоплявали, съответно не е имало конденз (освен когато готвехме, тогава задължително трябваше да отворим прозорец). Беше адски студ през зимата.
В сегашното ни жилище към кухнята е присъединен и малък балкон. Има само вътрешна изолация, не много добра. До тази година я отоплявахме рядко с радиатор тип духалка, но не беше добро решение. Пак беше студено, с доста влага и мухъл.
Сега за първа зима топлехме помещението е конвектор постоянно - разликата е от земята до небето. А сметката за ток не скочи фрапантно.

# 24
  • Мнения: 2 691
А защо трябва да се топли балкона заради дограмата?

# 25
  • Мнения: 7 074
Прави ми впечатление свързването на конденза с неотопляването, а това е грешно. Ако имате някакво тотално неотоплено празно помещение (барака за инструменти на полето например) с единични стъкла и дървени дограми от най-нисък клас в това помещение няма да видите конденз никъде. Кондензът се получава по две причини:
- излишък от влага в помещението в следствие на дишане, готвене, сушене на дрехи, цветя и т.н. Това се "лекува" само с проветряване. При това с шоково проветряване като се направи течение с широко отваряне на всички възможни прозорци в срещуположните краища на жилището. Така масивният поток от студен въздух издухва навън влажният въздух. А след това, когато този нововкаран студен въздух се стопли (което става много бързо, защото при шоково проветряване помещенията не изстиват) той става много сух и поема влагата от стените. И това трябва да се прави 2-3 пъти на ден.
- голяма разлика между вътрешна и външна температура. А голяма разлика се получава или когато навън е много студено, или когато вътре е много топло и затова ако живеете на по-студено ще имате по-малко конденз, отколкото ако живеете на много топло. И причината е в законите на физиката - топлият въздух в прегрято помещение има висока влагоемкост и може да задържи много влага. И когато този натежал от влага въздух се допре до студено стъкло или неизолирана стена той изстива в контактния си слой. А като изстива изпуска влагата, която вече не може да задържи, и тази влага остава на прозореца или стената.
За да не става това ви трябват тройни стъклопакети и изолация.  Миналата зима стъклата на свеки изглеждаха като в баня на сутринта в най-студените дни даже в студено помещение. Лятото и сложихме нова дограма с троен стъклопакет и тази година въпреки сибирския студ не е имала и капка конденз.

Та това е то - проветряване, изолация и да няма излишно високи температури. Последното е полезно и за джоба, защото всеки нов градус нагоре вдига сметката за отопление с 6%.

# 26
  • Мнения: 283
Kalina, майсторът ни каза, че трябвало да се поддържа постоянна температура на балкона, иначе ставало конденз, който съсипвал дограмата. Цитирам го.
Черна станция, демек точно обратното както ми е казал- трябва да си е хладно зимата и да не се пуска отопление, а да се проветрява?? Ами идеално значи- хем икономично, хем бързо и лесно решение.  Grinning

# 27
  • Мнения: 7 074
.. майсторът ни каза, че трябвало да се поддържа постоянна температура на балкона, иначе ставало конденз, който съсипвал дограмата.

Постоянна температура не значи да е топло, а да няма ту топло, ту студено. При такива вариации на температурата би могло да се появи конденз при изстиването, защото влагата, събрана в топлия период, все трябва да отиде някъде. Затова ако ще спираш отоплението по-добре проветри първо. Но не виждам какво ще и стане на дограмата от един конденз. Нали за ПВЦ дограма говорим?

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт