Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 11 фев. 2017, 07:41 ч.

Изнасяне на кухня на балкон- колко време?

  • 2 573
  • 27
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 280
Здравейте. В гарсониера сме и лятото ще правим ремонт- ще изнасяме кухнята на балкона. Познат майстор ми изръси, че ще е минимум месец. Тъй като от сега се тормозя къде ще живеем и какво ще правим с котката- този човек съвсем ме обезкуражи. Някой правил подобен ремонт- сериозно ли месец е отнел?! Изнасяне на кухня и боядисване в 2 стаи и коридор. Толкоз. На фирмата още не съм звъняла, знам, че най-добре те ще ми кажат. Все пак и вие споделете Simple SmileБлагодаря предварително!

# 1
  • Мнения: 14
Правихме скоро подобна процедура - отне на майстора ми около 10 дни, а и можеше да се живее (почти нормално) в апартамента през това време.

# 2
  • Най-красивия град
  • Мнения: 3 388
При нас изнасянето на кухнята отне 15 дни.
Сега обаче започнах да съжалявам,че сме изнесли кухнята на балкона.Тази зима беше ужасна.
На балкона беше кучи студ.А аз готвя всеки ден.В най-студените дни хладилника спря да работи,а е нов.Като дойде техник ми каза,че  не е трябвало да го изкарвам.
Апартаментът ни е  южен и не предполагах ,че ще имаме такива проблеми. Confused

# 3
  • Мнения: 2 618
При нас изнасянето на кухнята отне 15 дни.
Сега обаче започнах да съжалявам,че сме изнесли кухнята на балкона.Тази зима беше ужасна.
На балкона беше кучи студ.А аз готвя всеки ден.В най-студените дни хладилника спря да работи,а е нов.Като дойде техник ми каза,че  не е трябвало да го изкарвам.
Апартаментът ни е  южен и не предполагах ,че ще имаме такива проблеми. Confused

Терасата не е усвоена, така ли? Просто сте изнесли уреди там? Отоплява ли се?
Питам защото и на нас ни предстои подобен ремонт, но още се чудим дали да усвояваме терасата, че на всичкото отгоре е северна?  Confused

# 4
  • Мнения: 14
Ако смятате да изнасяте кухнята на терасата - то е задължително нейното усвояване, Все пак зависи и как тълкувате термина "усвояване". Но не е възможно да готвите зимата (а и лятото) на открито. Зимата е студено, а лятото ще имате недоволни от миризмите съседи (винаги се намират ). Да не говорим че няма как да оставите хладилника си и други ел. уреди на открито - най малкото дъжд върху печката си е немислимо. Друг проблем е и влагата която комбинирана с елуредите си е направо животозастрашаваща. Та с две думи - кухня на трасата е равно на усвоена тераса с добра худро и термо изолация.

# 5
  • Най-красивия град
  • Мнения: 3 388
При нас балкона е голям ,колкото и кухненския бокс,който е отделно помещение.Усвоен е,отоплявахме с радиатор.Но когато не сме вкъщи го спираме.Проблемът беше през най-студените дни.
Сега мислим за още един климатик,който да работи постоянно.

# 6
  • Мнения: 6 779
Аз имам усвоен балкон за разширяване на кухнята, северно изложение. Принципно няма проблем ако се направи добре - с добра изолация с достатъчна дебелина. При мен е вътрешна, а по-късно си изолирахме кооперацията и сега изолацията е двойна. Особено важни са подът и таванът - не се скъпете. При това положение отопляването е елементарно. Аз по принцип не топля в кухнята, защото не му виждам смисъла и температурата нормално е 15 градуса и в студено време. Но ако ми потрябва да стоя вътре пускам парно (ако е за по-дълго) или една вентилаторна печка (ако е за кратко) и се стопля за пет минути. Това впрочем е предимството на вътрешната изолация - бързо се стопля.
Има и друго - в кухнята се готви, което значи че се генерира много пара. Колкото и да работи аспираторът влага се натрупва и ако стените са с относително студена повърхност (най-вече тази около прозореца) по нея се образува лек конденз и ако се смеси с домашния прах стават едни гадни мръсотии по латекса. Търпях, търпях, пък облицовах с корк в подходящ цвят и всичко свърши - никакъв конденз, никакво цапане, няма нужда от боядисване (вече 10 години някъде).  Особено ако балконът отдолу не е също усвоен, а си е мразилник, мисля че би било удачно и да се помисли за корков под, иначе е много студено на краката от прекия контакт с плочките въпреки изолацията. Но аз това не съм пробвала де, с гранитогрес съм.

П.П. С корк облицовах само нишата от стените на бившия балкон, не цялата кухня, и понеже той е отделен от нещо като арка с лунички се получава добър акцент и не е грозно.

# 7
  • Мнения: 2 618
Под "усвоена" тераса разбирам приобщаването й към друго помещение, т.е. събарянето на стената (по - скоро част от стената) между тях. Иначе си е просто изграждане и остъкляване.
На нас дилемата ни е дали само да остъклим терасата и да изнесем на нея готварската печка и хладилникът (ще сложим хубава дограма и радиатор за отопление) като целта ще е с отоплението да поддържаме около 8 - 10 градуса за да не спре да работи хладилника. Или да усвоим въпросната тераса към дневната. Ще направим добра изолация и подово в този случай, но много се притеснявам от студ и конденз, тъй като освен северно изложение е и първи етаж, отдолу няма нищо, а терасата отгоре не е усвоена и все ми се струва, че не е добър вариант  Rolling Eyes

За време - все още не знам колко би отнело усвояването...

# 8
  • Мнения: 831
Моите родители изнесоха печката на терасата/остъклена/,взеха си и такава на газ - така е много по-добре всички миризми са навън,а на газ става много бързо. Поддържане на каквато и да е температура на терасата с цел ,,да работи хладилника,, си е излишен разход,освен ако терасата не е усвоена.
Аз ако съм на вас или остъклявам и изнасям само печката или усвоявам и изнасям и хладилника...

# 9
  • София
  • Мнения: 283
Живяхме няколко години в квартира, където кухнята беше изнесена на остъклена южна тераса. Тази под нас беше усвоена, а горната не.
Зимно време беше студено (а реално не сме изкарали истински студена зима там), не сме я отоплявали с нищо, само прибягвах да разбъркам яденето и се прибирах. Всички подготвителни дейности по готвенето вършех в стаята. Хладилникът ни също стоеше вътре.
Лятото пък беше много задушно, въпреки постоянно отворените прозорци.
Със сигурност усвояване (включване на терасата към стаята), със съответните изолации е много по-практично и удобно, за съжаление и доста по-скъпо.

# 10
  • Мнения: 17 843
Под "усвоена" тераса разбирам приобщаването й към друго помещение, т.е. събарянето на стената (по - скоро част от стената) между тях. Иначе си е просто изграждане и остъкляване.
На нас дилемата ни е дали само да остъклим терасата и да изнесем на нея готварската печка и хладилникът (ще сложим хубава дограма и радиатор за отопление) като целта ще е с отоплението да поддържаме около 8 - 10 градуса за да не спре да работи хладилника. Или да усвоим въпросната тераса към дневната. Ще направим добра изолация и подово в този случай, но много се притеснявам от студ и конденз, тъй като освен северно изложение е и първи етаж, отдолу няма нищо, а терасата отгоре не е усвоена и все ми се струва, че не е добър вариант  Rolling Eyes

За време - все още не знам колко би отнело усвояването...

Остъкляването на терасата не ти върши никаква работа откъм отопляване после - на практика Т в нея зимно време е колкото навън Mr. Green Това пък да пуснеш печка да топлиш остъклената тераса ми се вижда меко казано непрактично, да не кажа друго. Все едно да топлиш въздуха навън.

Всеки си знае, но аз съм намразила варианта готварската печка да е на остъклената тераса - така беше в дома на родителите ми. Който готви-мръзне. Отделно от постоянното отваряне на вратата кухнята изстиваше-гадост. Не бих си го причинила отново. Затова се зарекох в моето жилище уредите да са си в кухнята и да готвя като бял човек Peace

Пак казвам-всеки си знае. Но за мен по-практичното е усвоена и добре изолирана тераса. Ако има финансова възможност за това. И то при положение, че самата кухня е тясна и усвояването е с цел уширение малко на пространството....

# 11
  • Мнения: 2 618
Така е за отоплението, но както казах ме притеснява усвояването най - вече да не стане конденз  Rolling Eyes

А сушилня дали може да стои на остъклена тераса НЕОТОПЛЯЕМА?

# 12
  • София
  • Мнения: 13 945
Ако намерите свестен майстор, който знае какво прави, може и за 2 седмици. Че и по-малко. Но не забравяйте, че трябва да координирате и други майстори. Кърти, чисти, извозва е отделно. Дограмата е отделно. Примерно - 2 дни къртене, 2 дни строеж, 2 дни копане на тръби, 4-5 дни фина работа, плочки.

# 13
  • Мнения: 17 843
Сушилня ...в друга тема имаше мнения,че може. Питай ако искаш в темата за сушилните.

# 14
  • Мнения: 28
Моята сушилня е на  остъклена неотопляема тераса вече 2ра година.

# 15
  • Мнения: 2 618
Благодаря, ще питам. Дали има значение принципа на работа на сушилнята?
Защото това е другия вариант да изнесем сушилнята и евентуално да не отопляваме.
Иначе не мисля, че ще е чак като навън, тъй като в момента готварската ми печка пак е на остъклена неотопляема тераса и нямам проблеми, хем дограмата е стара и кофти и е студено, но аз излизам за секунди да сложа яденето, един - два пъти да го погледна и накрая да го махна. Не съм усетила неудобства, дори си излизам по тениска както съм вътре, нито стаята изстива от отварянето нито нищо. Но пък тук етажът е 5 - ти и блокът е топлофициран, вероятно и това има някакво значение. Макар че ако оставя някои продукти на терасата все едно са в хладилника  Mr. Green Вероятно ако прекарваш много време до печката, може да е проблем  newsm78

# 16
  • Мнения: 1 610
Момичета, да се включа и аз тук с въпрос.
Наследихме панелка без никакви подобрения. Среден етаж, изложение С-Ю. Кухнята е на север. Всички живущи в колоната под и над нас са си усвоили терасите пред кухнята - итонг и нови дограми. Една част са махнали панела на прозореца, други - само частта под самия прозорец.
Ние също мислим да усвоим, така ще уеднаквим и фасадата. Сега се чудя дали само итонг и външна изолация ще е достатъчно? Планирам в единия край да сложа готварската печка с аспиратора, а в другата част фризера. Отоплението ще е с конвектор, монтиран под новия прозорец.
Необходима ли е според вас и вътрешна изолация? Стиропорени тапети /5 мм/ или гипскартон с мин. вата?
А пода и тавана?

# 17
  • София
  • Мнения: 980
Според това какво ще правите може от 15-30дена.Аз си правих козирка,вкарах вратопрозореца в част от хола и така кухнята ми стана около 9кв.м.

# 18
  • Русе
  • Мнения: 2 173
delia При мен е усвоена тераса към кухнята. Първите две години беше заварено положение - вътрешна изолация стиропор 5 см, външна изолация само до парапета на бившия балкон, двоен стъклопакет на дограмата. Първо беше студено, второ в частта на бившата тераса пода беше много студен чак избиваше конденз по плочките. Долната тераса е остъклена с PVC  дограма, но не се отоплява, то цялото жилище не се отоплява - пенсионери са и пестят. По стъклата имаше ужасен конденз също, независимо от проветряването.
Изринах стиропора, оправих остатъчните стенички от врато-прозореца, че бяха с един свод и сложихме Гипсокартон с вата 10 см - стени и таван. Отвън дръпнахме изолацията до покрива, че сме последен етаж и сменихме стъклопакета с троен, дограмата оставихме каквато си беше PVC трикамерна е май. Единствено плочките на пода не изкъртихме.
Резултат е много по-топла кухня, отоплението е по-ефективно и евтино, имам уред ММ засича, че му е интересна статистиката. Сметката за ток намаля. Никакъв конденз дори при -15С. Проветрява се всеки ден поне по два пъти.
Ползите от добрата изолация ги виждам и в спалнята си, която е северна и правихме малко по-късно от кухнята.
С две думи качествена изолация, без да се пести от материали. На мен ми даваха акъл да си сложа само 5см вата, че всички така правели, било по-евтино. Аз настоявах на 10 см. Изчетох целия форум Направи си сам 100 пъти. Изолацията на пода също е важна независимо дали ти е средно жилището, ако съседа не се топли го топлиш ти. И става термомост.

# 19
  • Мнения: 1 610
Devil_Rose  Hug
И аз така мисля - трябва гипс картон и мин. вата поне 10 см. Среден етаж е, отдолу терасата е усвоена и се топли. Отгоре също е усвоена, но в момента е необитаемо. Изложението е северно, не помня дали го споменах. Мислим да оставим стеничката под прозореца - нещо като основа за барплот да я ползваме.
Така или инъче имам още време за умуване и разучаване. Не му е дошло още времето за големия ремонт на този апартамент.

# 20
  • София
  • Мнения: 13 945
Определено трябва да се изолира добре всичко. Това е външна стена, доста хладна става зимата даже с изолацията. Лятото пък е жега. За уредите също е добре. И за мухъла.

# 21
  • Русе
  • Мнения: 2 173
За стеничката под прозореца помисли добре как идва размера на кухнята.
При нас терасите са големи по 6 кв. м. и кухнята ми е близо 14 кв. м. - шкафове имам от вратата до комина и от там до прозореца на ъгъл с мивката и всички плотове и уреди. Срещуположния ъгъл на стаята с останалото място е запълнен от масата за хранене и столовете. Има достатъчно място да се движи човек.
При родителите ми стеничката остана, не искаха голям ремонт, а и имат радиатор ТЕЦ там  - на мен ми е тясно, не съм свикнала. Но пак е по-добре от остъклен балкон с врата останала и прозорец. Неудобство е разпределянето на уредите и плотовете.

# 22
  • Мнения: 280
Ние ще сложим изолация и нова дограма на балкона, но няма да го усвояваме. Майсторът твърди, че трябва да си сложим един радиатор и на балкона, заради дограмата (трябвало постоянна температура да имало              зимата). Хич не ми се вижда добра идея, по-добре една духалка да пускам... Някой без отопление на балкона да каже имало ли е проблеми с дограмата??

# 23
  • София
  • Мнения: 283
Аз писах вече, че съм живяла на квартира с остъклен балкон, с винкели. Не сме отоплявали, съответно не е имало конденз (освен когато готвехме, тогава задължително трябваше да отворим прозорец). Беше адски студ през зимата.
В сегашното ни жилище към кухнята е присъединен и малък балкон. Има само вътрешна изолация, не много добра. До тази година я отоплявахме рядко с радиатор тип духалка, но не беше добро решение. Пак беше студено, с доста влага и мухъл.
Сега за първа зима топлехме помещението е конвектор постоянно - разликата е от земята до небето. А сметката за ток не скочи фрапантно.

# 24
  • Мнения: 2 618
А защо трябва да се топли балкона заради дограмата?

# 25
  • Мнения: 6 779
Прави ми впечатление свързването на конденза с неотопляването, а това е грешно. Ако имате някакво тотално неотоплено празно помещение (барака за инструменти на полето например) с единични стъкла и дървени дограми от най-нисък клас в това помещение няма да видите конденз никъде. Кондензът се получава по две причини:
- излишък от влага в помещението в следствие на дишане, готвене, сушене на дрехи, цветя и т.н. Това се "лекува" само с проветряване. При това с шоково проветряване като се направи течение с широко отваряне на всички възможни прозорци в срещуположните краища на жилището. Така масивният поток от студен въздух издухва навън влажният въздух. А след това, когато този нововкаран студен въздух се стопли (което става много бързо, защото при шоково проветряване помещенията не изстиват) той става много сух и поема влагата от стените. И това трябва да се прави 2-3 пъти на ден.
- голяма разлика между вътрешна и външна температура. А голяма разлика се получава или когато навън е много студено, или когато вътре е много топло и затова ако живеете на по-студено ще имате по-малко конденз, отколкото ако живеете на много топло. И причината е в законите на физиката - топлият въздух в прегрято помещение има висока влагоемкост и може да задържи много влага. И когато този натежал от влага въздух се допре до студено стъкло или неизолирана стена той изстива в контактния си слой. А като изстива изпуска влагата, която вече не може да задържи, и тази влага остава на прозореца или стената.
За да не става това ви трябват тройни стъклопакети и изолация.  Миналата зима стъклата на свеки изглеждаха като в баня на сутринта в най-студените дни даже в студено помещение. Лятото и сложихме нова дограма с троен стъклопакет и тази година въпреки сибирския студ не е имала и капка конденз.

Та това е то - проветряване, изолация и да няма излишно високи температури. Последното е полезно и за джоба, защото всеки нов градус нагоре вдига сметката за отопление с 6%.

# 26
  • Мнения: 280
Kalina, майсторът ни каза, че трябвало да се поддържа постоянна температура на балкона, иначе ставало конденз, който съсипвал дограмата. Цитирам го.
Черна станция, демек точно обратното както ми е казал- трябва да си е хладно зимата и да не се пуска отопление, а да се проветрява?? Ами идеално значи- хем икономично, хем бързо и лесно решение.  Grinning

# 27
  • Мнения: 6 779
.. майсторът ни каза, че трябвало да се поддържа постоянна температура на балкона, иначе ставало конденз, който съсипвал дограмата.

Постоянна температура не значи да е топло, а да няма ту топло, ту студено. При такива вариации на температурата би могло да се появи конденз при изстиването, защото влагата, събрана в топлия период, все трябва да отиде някъде. Затова ако ще спираш отоплението по-добре проветри първо. Но не виждам какво ще и стане на дограмата от един конденз. Нали за ПВЦ дограма говорим?



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт