Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Добрич,сега Ямбол

Мнения: 1 071
Много ми се е приял щрудел,но проблема е че като го правя се получава много сух отгоре.Мислех си ако му сложа отгоре парченца масло,или пък като го извадя още горещ да го залея с разтопено масло...Дали няма пък да стане мазен  Rolling Eyes Дайте идея,как правите вие щрудел?
Цитирай

сред цветята

Мнения: 3 033
Имаш предвид ябълков щрудел?
Цитирай

Добрич,сега Ямбол

Мнения: 1 071
Да,точно такъв,забравих да уточня Embarassed
Цитирай

сред цветята

Мнения: 3 033
Пълнежът ми е
100 гр. галета (нали така се каzваха breadcrumbs или Semmelbrösel)
100 гр. масло
1 кг ябълки, по- кисели
100 гр zахар
1 ч.л. канела
50 гр. стафиди
Галетата zапържвам кратко в масло, да станат по- тъмни, наряzвам на тънко ябълките и смесвам с галетата, канелата и стафидите.
За съжаление тук не винаги мога да открия кори, така че понякога сама правя тестото.
Пълня корите с сместа и я слагам в намаzнена тава. Раzтапям маслото и намаzвам корите хубаво с него. Пека на 180°C около 30 - 45 мин.
Като е готов поръсвам с пудра zахар. Обикновено го поднасям с ванилов сладолед.

Правя и още един ябълков щрудел
1,5 кг абълки
40 гр. масло
80 гр. галета
100  гр. zахар
канела, стафиди (около 60 гр.)
1/4 л. кисела сметана (тя е гъста)
80 гр. накълцани на дреебно орехи
Пълнежа е както горе като се прибавят и орехите и сметаната. Останалата част от корите ги намаzвам с стопено масло, но не прекалявай, zа да не стане маzно.
Цитирай

Сливен

Мнения: 2 000
Ето и аз как го правя: Настъргвам 5-6 ябълки. Слагам 1 ч.ч. захар, 1ч.ч. орехи, 1 ч.л.канела. Вземам един пакет с кори и върху всеки лист намазвам по 1 суп.л.олио и на тясната страна слагам от плънката. Навивам кората на руло и я слагам в тавичка. Така редя всички листи. Отгоре намазвам с олио и слагам в гореща фурна. Печа на 180 градуса, 35-40 минути. След като извадя щрудела го напръсквам със студена вода и завивам с кърпи, за да стане мекичък.
Цитирай


Мнения: 1 464
Аз пък го правя със селските кори /тези дето се мокрят/и така става много мекичък и не е нужно да го мажа с масло или олио.Може да се намаже с мед като стане готов.
Цитирай

Добрич,сега Ямбол

Мнения: 1 071
Селски ли,не съм ги чувала?
Добре де,на всяка кора ли слагате плънка?Не става ли много тънко така...аз слагам на 3-4 кори плънката и навивам на руло.
Цитирай

Сливен

Мнения: 2 000
Цитат на: Иви
Селски ли,не съм ги чувала?
Добре де,на всяка кора ли слагате плънка?Не става ли много тънко така...аз слагам на 3-4 кори плънката и навивам на руло.


Аз слагам на всяка за да стане по-сочен щрудела.
Цитирай

Добрич,сега Ямбол

Мнения: 1 071
Направих го като сложих отгоре масло и вътре всеки лист го намазах с олио.Като го извадих го напръсках с вода и после го нарязах и сложих в една кутия с капак,за да се задуши.Абе пак поизсъхна отгоре,ама иначе си е вкусен. Very Happy
Следващия път ще пробвам на всяка кора да сложа плънка Cool
Цитирай


Мнения: 1 464
Цитат на: Иви
Селски ли,не съм ги чувала?
Добре де,на всяка кора ли слагате плънка?Не става ли много тънко така...аз слагам на 3-4 кори плънката и навивам на руло.

Това са изпечени кори ,които се мокрят и тогава се редят в тава,не се навиват на руло ами се наслагват като за баница.
Цитирай

Gabrovo - Sofia

Мнения: 273
3 в 1 - Баница, тиквеник и щрудел в една рецепта Very Happy

Продукти :кори Белла,маргарин линко или калиакра

за баница:5 яйца ,250-300 гр. кисело мляко ,около 200 гр. ,сирене

за тиквеник: 600 гр настъргани тиква,150 гр захар,50 гр орехи - нарязани на дребно ,1 ч.л. канелa

за щрудел:Пропорциите са като за тиквеник, но вместо тиква ябълки.

Приготвяне: Намазва се с нож тавата с маргарин, все едно е филия. Прави се смес от продуктите на избраната плънка.На една кора се маже маргарин пак като на филия и се наръсва от сместа кората се навива по дължина, по-рехаво за да може да "диша". Втора кора се маже с маргарин и се наръсва от сместа, но се навива
около първата. Следващите по същия начин.
Обикновено корите в пакета са 14, затова се получават 7 рула и се слагат навивайки в кръгла тава. Запича се леко за 10 минути след което се намазва пак с маргарин. Пече около 15-20 мин в умерено загрята фурна /200-250 градуса/
Страхотно е! Rolling Eyes
Цитирай

Gabrovo - Sofia

Мнения: 273
Мързелив щрудел
 Laughing Продукти:2 яйца,1 чаена чаша захар,1 чаена чаша олио,
2 чаени чаши брашно,1 чаена лъжичка хлебна сода (гаси се в 1 супена лъжица кисело мляко или хладка вода),1 пакетче канела,
1 ванилия,5-6 настъргани ябълки (може и със сладко от ябълки - ако не разполагате с пресни плодове),може да прибавите около 1 чаена чаша орехи.
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта, прибавят се олиото, хлебната сода разтворена в киселото мляко, канелата, настърганите ябълки, брашното и орехите.
Изсипва се в намазана с олио и посипана с брашно тавичка. Пече се в умерена фурна.
След като се изпече сладкиша се поръсва с пудра захар, в която сме разтворили ванилията.
ПРИЯТЕН АПЕТИТ! Wink
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.