Предотвратете сезонния косопад с помощта на тези съвети за красива, здрава и обемна коса.

Сезонният косопад е често срещано явление на загуба на коса през пролетта и есента. Нормалното количество на падащи косми варира между 50 до 100 косъма на ден, но в дадени случаи е възможно да се увеличи значително. Въпреки, че може да изглежда стряскащо, явлението е съвсем нормално при смяната на сезоните и обикновено отшумява за няколко седмици.

Все пак, ако знаете причините за косопада, можете да им противодействате до някаква степен, за да намалите последствията от него.

Пролетта е един от сезоните с най-силен косопад. Това е така, защото косата ви има нужда от защита с увеличаването на деня. Когато е светло, производството на мелатонин намалява. Мелатонинът е хормон, който играе важна роля в поддържането на здравословен баланс на фоликулите. Тъй като тялото се адаптира към промените в климата, това може да се отрази и на косата.

Както и през всеки друг сезон, балансираната и пълноценна диета е особено важна.
Много хора приемат имуностимуланти през пролетта, така че заложете на такива, подсилени с аминокиселини - основата на кератиновия протеин, който формира косата. Учени от Харвардския университет са открили, че липсата на достатъчно протеин оказва влияние върху интензитета на косопада.
Освен това, добре е да увеличите и приема на желязо. Недостигът на желязо води до по-високо ниво на косопад. Добри източници на желязо са риба, жълтъци, цвекло и спанак.
Препоръчително е също така да приемате и храни с високо съдържание на омега-3 мастна киселина, белтъчини, витамини B12, A и C, за да предотвратите изсъхването на скалпа и деликатната коса.

Освен чрез правилно хранене, за да се погрижите за здравето на косата отвътре, можете да изберете и подходяща специална грижа, за да ѝ повлияете и отвън. На пазара вече се предлагат достатъчно ефективни и внимателно разработени продукти за борба с косопада.

         

Последна редакция: чт, 16 мар 2017, 15:40 от Mamma