Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Пазарджик / Анкх Морпорк. Сега в София-временно надявам се!
 • Мнения: 1 072
  Моята дъщеричка обичаше детската си градина, госпожите, директорката, лелките, дори леля Готвачка.....От 1,2 месеца обаче, нещата се промениха коренно. Вече не иска да ходи там, моли ме да й сменя групата. Оказа се, че детето ми не се справя с образователната програма, която е задължителна за трета група. От него разбрах, че когато не отговори правилно, децата й се подиграват, а учителките реагират по-остро.Проведох няколко разговора с учителките, за да разбера с какво се занимават в момента и да се подготвяме допълнително в къщи. Обясниха ми, че моето 5-годишно дете трябва да познава буквите, да определя звуците в думата, да  различава гласни от съгласни звуци, да пренася правилно в мрежа..... и т.н. Не съм против програмата в градината да е по-интензивна, но това натоварва психиката на децата.Страх ме е, че дъщеря ми може да намрази училището преди да е тръгнала още.
  Моля, ако има форумци с педагогическо образование, да ме посъветват как да постъпя.
  Да настоявам детето ми да се движи с останалите въпреки, че това го натоварва психически или
  Да оставя детето си да се развива според собствения си ритъм. Cry

Последна редакция: вт, 02 май 2006, 10:01 от letia6tata

# 1
 • Мнения: 9 990
Каква е тази програма за 5-годишни-букви, звуци...недоумявам.Още не сме стигнали вашата възраст, но мен това ме притесни малко.Буквите не се ли учат в училище?Ще следя темата с интерес-все пак ми предстои...

# 2
 • ВАРНА
 • Мнения: 249
За да приемат дъщеря ми в детската градина едно от условията беше да познава геометричните фигури/кое е квадрат,пирамида и т.н./,да познава буквите и да може да ги пише,да рисува пейзажи и т.н. ooooh!Едва ли не искат децата да са с основно образование.Сина ми не е ходил на градина,записах го направо в предучилищна паралелка в училище.Там повтарят всичко,което се учи в градината,а като стана първи клас ми заявиха,че аз трябва да го науча да пише и чете. #Cussing out

# 3
 • София
 • Мнения: 7 140
Дъщеря ми е на 5,5 г. В детската градина вече са научили буквите, пишат ги и сричкуват. Могат да четат, макар и бавно и с усилия. До колкото знам не са ги запознавали с гласните и съгласните, нито да пренасят правилно в мрежа /каквото и да значи това/. По математика обаче са по-назад - познават цифрите до 10 и се учат да ги пишат и да ги сравняват. До колкото знам не събират и не изваждат /дъщеря ми може да смята да 10, като използва пръстите си, но на това съм я учила аз/. Нямам впечетления, че това затруднява детето, но пък и учителките й много добре поднасят материала и в повечето случаи това става под формата на игра. От мои приятелки обаче знам, че това ранно учене е причина първокласниците да са отекчени и незаинтересовани в час, тъй като им се преподават неща, учени отдавна.

# 4
 • Пазарджик / Анкх Морпорк. Сега в София-временно надявам се!
 • Мнения: 1 072
Само да допълня, че след като започнах да се занимавам с детето в къщи, забелязах, че се страхува да отговори, за да не сгреши. Може би несъзнателно съм възпитала у него нужда да получава одобрение за всичко, което прави.

# 5
 • ВАРНА
 • Мнения: 249
Какво ще разберат децата от дедството си ако от съвсем малки ги натискаме да учат,да пишат,да четат и т.н.?Нали затова са деца-да играят.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 351
Дъщеря ми също е в 3та група. Преди седмица имаха открит урок и аз също бях учудена, че програмата за 5 годишните е толкова интензивна. Преди това никога не бях се интересувала с какво ги занимават в детската градина.  Това което се изисква от тях като знания е: да разпознават гласни и съгласни; да съставят изречения и да допълват липсващи думи в изречения; да броят от едно до десет и обратно; да разпознават на картинка триъгълник, правоъгълник и квадрат; да разпознават и поставят знаците по-голямо, по-малко и равно.
Мойто дете е от боледуващите и се оказа, че доста от материала е изпуснала - не се справи много добре. Смятам обаче че догодина ще успее да навакса с материала. По-важно за мен е да е здрава и усмихната. Оставила съм я да се развива нормално, без да я насилвам да учи това или онова. Когато самата тя има интерес към, нещо ме пита и аз обяснявам. Така постъпвам аз.

# 7
 • високо
 • Мнения: 4 366
   Обясниха ми, че моето 5-годишно дете трябва да познава буквите, да определя звуците в думата, да  различава гласни от съгласни звуци, да пренася правилно в мрежа..... и т.н.
Shocked #Crazy #Crazy Shocked
това ми се струва безумно! но дори и това да е програмата, смятам, че ролята на учителката не е да нанася психически травми на децата. не би трябвало да толерира подигравките на другите деца Naughty

# 8
 • София
 • Мнения: 31 578
Дияна е на 5, 2ра група. Не знам до къде и каква им е програмата в градината, но познав буквите, чете на срички, запъва се тук там. За звуци още не ми е казвала. С гласни и съгласни се справя г/д.
Едно време ние се учехме да четем в 1ви клас, вече не е така.

# 9
 • гр.Варна
 • Мнения: 1 425
Моят син е на 3.5г в първа група.Той пък е пълна противоположност и от сега знае азбуката,разпознава  буквите ,цифрите до 10, опитва се да срича също и да ги пише,но на нас това ни донесе големи проблеми в градината/бях писала в друга тема/. ooooh! ooooh! ooooh!Той по едно време не искаше да ходи ,защото му беше скучно,но сега намерихме горе долу разрешение.Докато имат уроци на него му дават да се занимава с нещо друго да не скучае. LaughingМисля ,че в твоя случай трябва първо да поговориш с госпожите и да им обясниш какъв е проблема,поне те до го имат в предвид и много да не насилват детето.А ти в къщи можеш да се опиташ да обясняваш на детенцето си това което учат ,явно да го научи от теб ще и е по-приятно.Дано да се разреши проблема ти!!!!!! 

# 10
 • sofia
 • Мнения: 5 979
Тия хора са откачили......звучи ми като търси персонал до 25 години с два езика, завършено висше и 5 г. трудов стаж.....
Проблемът с увереността на детето могат да ти помогнат учителките да го разрешиш, но това е много сериозно нещо.
Аз от детската си спомням че брояхме катерици и други подобни и познавахме основно буквите....какво ли правят в първи клас newsm78 щото в университета са масово неграмотни и немислещи.

# 11
 • В офиса
 • Мнения: 2 294
ЛейдиЛил, коя е тази градина за вундеркинди Sunglasses

Наистина не разбирам. Защо тогава има предучилищна и първи клас. Явно идеята е 3 години да учат едно и също. Сигурно за да им е по-интересно  Laughing

Децата се развиват много неравномерно, освен това способността им да учат е функция на концентрацията. Аз си мислех, че точно за това тези неща се учат чак в първи клас. Не щото са кой знае колко трудни, а защото на някои деца психиката им не е готова. Летящата, а ако кажеш, че не искаш твоето дете да го занимават с такива неща, какво ще стане.
Всъщност един добър педагог би трябва да има индивидуален подход към всяко дете и респ. да коригира изискванията си.

Ееее, ама днес вадя един стил като на дружинна ръководителка най-малкото

# 12
 • Мнения: 7 474
Тия са луди, а какво ще правят децата като тръгнат на училище newsm78

# 13
 • София
 • Мнения: 2 332
Йоана е 2-ра група. Знам, че ги учат да разпознават звуците - примерно с кой звук започва дадена дума. Аз пък реших да научим повече буквички, че знае само нашите и още 1-2. Чудя се обаче дали не бързам... Но така като гледам какво искат в 3-та група - явно не, стига само да не се затормозява детето, а да го прави с желание.
За съвет... честно, не знам какво да те посъветвам... newsm78 не ми се вярва само твоето детенце да е така, не виждам да има нещо фатално ако сега не ги научи тези неща на този етап...

# 14
 • София
 • Мнения: 2 785
Да така е, идеята е всички деца да тръгнат еднакво подготвени в училище. Естествено пак си има изключения, но моят син преди първи клас можеше да чете гладко, да пише и смята. И трябва да знаете, че му е много лесно в първи клас, противно на всеобщото мнение. Освен това самото дете ходи на училище с самочувствие.

Летящата има една поредица на Моливко, купи и се упражнявайте в къщи, много е забавна и интересна на децата.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт